- 12 Temmuz 2006
- 2.779
- 184
DÜNYANIN 8'İNCİ HARİKASI: PALMİYE ADALARI
Bölgenin belki de en ilginç projesi olan Palmiye Adaları, Dubai Emiri Şeyh Mohammed bin Rashid Al Maktoum'un şirketi Nakheel firması tarafından gerçekleştiriliyor. 2001 yılında başlatılan projenin 2010-2015 tarihleri arasında bitirilmesi planlanıyor.
Üç bağımsız adadan oluşan Palmiye Adaları, Basra Körfezi kıyısında yaklaşık 520 km.lik bir kıyı şeridini kaplayacak. Nakheel Cooperation Basın Müdürü Benedict Fisher tarafından verilen bilgiye göre, Palmiye Adaları'nın bütçesi, kamuoyuyla paylaşılmıyor. Bununla birlikte şimdiye kadar gerçekleştirilmiş olan harcamaların tutarı 30 milyar Dolar civarında.
Bu bilgiden yola çıkarak henüz tamamlanmamış olan projenin toplam bütçesinin 50-60 milyar Dolar'ı bulabileceğini söylemek mümkün. İlk ada olan Palm Jumeirah'ın inşasına 2001 yılında başlandı. Kısa bir süre sonra Jebel Ali ve 2004 yılında ise Palm Deira'nın inşasına geçildi. Palm Jumeirah'ın birinci bölümü geliştirilmek üzere 2006 sonunda açıldı. Palm Jumeirah ve Palm Jebel Ali için Dubai deniz yatağından alınmış 100 milyon m3 kum ve taş kullanılmışken, bu rakam Palm Deira için 1 milyar m3 olarak gerçekleşmiş.
Üzerlerinde yüze yakın lüks otel, iki bin villa, su ve eğlence parkları, yat limanları ve alışveriş merkezleri tasarlanmış. Yapay adaları hilal biçiminde bir de dalgakıran çevreliyor. Palm Jumeirah'ta Mövenpick, Fairmont, Radisson SAS, Hilton, Metropolitan, Shangri La, One & Only, Trump International Hotel & Tower ve Atlantis Hotels zincirleri bulunacak. Atlantis'in markalarından Kerzner International Hotel 1.500 odalı ve su temalı. 1.2 milyar Dolar'a mal olacak otelin 2008 yılında açılması bekleniyor. Özel plajları olan villalar, marinalar, rezidanslar Palm Jumeirah'ta bulunan olanaklardan bazıları. İkinci ada Jebel Ali ise Dubai kıyısında bulunuyor. Şeyh Mohammed bin Rashid al Maktoum'un şiirlerine konu olan adada lüks villalar, eğlence merkezleri bulunuyor.
Üçüncü ve en büyük ada olan Palm Deira'nın 2015'te bitirilmesi planlanıyor. Tahminlere göre adanın yapımı için 1 milyon m3lük toprak ve taş kullanılacak. Adanın büyüklüğünün 80 km2 olması bekleniyor. Marinalar, konaklama merkezleri, spor ve alışveriş merkezleri adanın standartlarından. Bunun dışında bir de rezidans bölgesi yapılması planlanıyor. Burada yaklaşık 8.000 adet iki katlı villa inşa edilecek.
MARİNA BAY SANDS
Oldukça ilginç mimari özellikler taşıyan Marina Bay Sands Las Vegas Sands Corpooration tarafından Singapur'da gerçekleştiriliyor. Yapımına 4 Nisan 2006 yılında başlanılan projenin 2009 yılının başında bitirilmesi planlanıyor. 5 milyar Dolar'lık bütçesi olan Marina Bay Sands, başkent Singapur'da 2 milyon m2 alan üzerine kurulacak dev bir yapı kompleksini temsil ediyor. Otel, eğlence alanı ve rezidans olarak tasarlanan projenin 1 Ocak 2009'da tamamlanması bekleniyor.
Resortun bileşenleri arasında bulunan kongre ve sergi sarayının 41.000 m2 sergi salonu, 8.000 kişi kapasitesi olan balo salonu, 48.000 m2 toplantı odası kompleksi bulunuyor. Kompleksin içinde 2.000 koltuk kapasiteli iki tiyatro, oyun alanı, 10.000 kişiye kadar hizmet verecek olan organizasyon binası, sanat-bilim müzesi, geceleri de ışık ve su gösterilerinin yapılacağı 3.000 kişiye kadar oturma kapasitesi olan amfitiyatro, 117.100 m2 uzunluğunda alışveriş merkezleri bulunuyor. Bu merkezlerde şimdiye kadar Singapur perakende dünyasına henüz girmemiş olan markaların getirileceği belirtiliyor. Birçok ünlü mutfağın bir arada olduğu lokantalar da turizm kompleksinin diğer cazibelerinden. Cam ve gün ışığının ön planda tutulduğu Marina Bay Sands projesinde üç adet elli katlı dev otel binası bulunacak. Toplam 2.500 yatak kapasitesine sahip oteller dünyanın dört bir tarafından gelen zengin turistlere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 2.300 oda lüks, yüz oda ise beş yıldız ve üstü özelliğinde olacak.
Üç yapı, çatı bölümlerinde birbirlerine bağlı olarak inşa edilecek. Yapı kompleksinin en dikkat çekici bölümlerinden biri de binaların ortak çatıyla birbirine bağlanması. Üç otelin tepesine kurulan park 360°yi yüksekten görebilen bir yapıya sahip. 300 m. uzunluğunda ve 30 m. genişliğindeki Sky Garden (Gökyüzü Bahçesi) adlı bu ortak çatıda ziyaretçiler yerden yaklaşık 200 m. yükseklikte gezinti yapma ve şehri izleme imkânı bulacak. Ayrıca yine aynı bölgede havuzlar, koşu pistleri, alışveriş merkezleri ve sağlık kulüpleri de yer alacak.
FAS'TA LÜKS TURİZM
Fas'ta bütçesi yaklaşık 3 milyar Dolar'ı bulacak olan üç turizm projesi gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bunlardan birincisi bu yıl içinde Taghazout'ta gerçekleştirilecek olan dokuz otel, lüks rezidanslar, alışveriş merkezleri ve spor merkezi kompleksinden oluşan turizm merkezi. Projenin 1 milyar dolan aşkın bütçesi bulunuyor. Bir diğer projenin ise Marakeş'te gerçekleştirilmesi planlanıyor. 380 hektarlık bir alan üzerine kurulacak proje "Gateway to Morocco" adını taşıyor. Burada da otellerin yanına alışveriş ve spor merkezleri ile golf sahaları yapılacak. Üçüncü projenin ise Tangier Bölgesi'nde yapılması planlanıyor. İki projenin bütçesi de yaklaşık 1.5 milyar Dolar civarında. Bu projelerle Körfez ülkelerinden gelen ziyaretçilerin bu bölgeye çekilmesi planlanıyor.
YAPAY KUMLARDA EKOTURİZM PROJESİ
Abu Dabi'nin batı kıyısında gerçekleştirilecek olan ve 3 milyar Dolar'lık bütçesi bulunan proje sekiz kum adasından oluşuyor. Projenin bütçesi devlet ve özel sektör tarafından karşılanacak. Projenin İlk etabının 2010, tamamının ise 2017 yılında bitirilmesi planlanıyor. Birbirinden bağımsız bu adalar arasındaki seyahatlerin su taksileri, özel motorlar ya da bölgesel deniz uçaklarıyla gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Ada projesine ilk olarak Marsa Jebel Dhanna girişiyle başlanacak. Kum adalarına geliş-gidişler bu merkezden gerçekleştirilecek. Burada yüz elli odalık bir otel, alışveriş merkezleri ve restoranlar bulunacak. Yaklaşık 2 km.lik sahil şeridi bulunacak olan Marsa Jebel Dhanna, adalara ulaşım için adetâ bekleme merkezi olacak.
Jebel Dhanna Abu Dabi'den yaklaşık 250 km. uzaklıkta bulunuyor. 87 km2lik Sir Baniyas Adası, projenin belkemiğini oluşturuyor. Merkezden yaklaşık 8 km. uzaklıkta bulunan adanın altmis sekiz farklı türden kuşa ev sahipliği yapması planlanıyor. Adada 18.000 tane hurma ağacı ve yaklaşık 3.5 milyon adet farklı türden ağaç bulunacak. Büyük su kaplumbağaları ve balinalar da ada sakinlerinden olacak.
Çevresi kumsallarla kaplı adada ufak göletler, kıyılarda karabatak ve flamingo gibi kuş türleri görülecek. Projede ayrıca çeşitli vahşi yaşama ev sahipliği yapacak olan bir Ulusal Park bulunuyor. Milli Park, adanın yaklaşık 4/3nü kapsayacak. Burada ekoturizme uygun evler ve kamp alanları bulunacak. Parkta bisiklet, cip, balon, tırmanma turları gerçekleştirilecek.
Adanın diğer bölümlerinde ise spa merkezi, lüks tatil evleri, golf sahası, yürüyüş alanları, kano, safari gibi farklı turizm türlerine yönelik aktivitelerin yapılacağı alanlar bulunacak. Adada ayrıca bir de alternatif enerji üretim merkezi bulunması planlanmış.
Biraz daha küçük boyutlarda olan Dalma Adası'nın çiftlik evleri ve balıkçılığın yapıldığı bir kasaba havasında olması planlanıyor. Kum adalarında dört-beş yıldızlı otellerden, küçük aile işletmelerine kadar 4.000 yatak kapasitesi bulunan konaklama merkezleri olacak. Proje, Turizm Kalkınma ve Yatırım Firması (TDIC) ve Abu Dabi Turizm Otoritesi (ADTA) işbirliği içinde yürütülüyor. TDIC, 2005 yılında yasayla kurulmuş kamu şirketi. Devletten bağımsız olarak işleyen şirketin temel görevi ADTA ile birlikte Abu Dabi'de turizm sektörünün gelişmesini sağlamak.
GAMSHA KOYU PROJESİ
Ortadoğu'da birçok lüks konuta imza atan Damac Holding, Mısır'da bölgenin en büyük projelerinden birini gerçekleştirmek üzere. Anlaşmanın Aralık 2006'da düzenlenen Arap Strateji Forumu'nda Mısır Başbakanı Ahmet Nazif tarafından imzalandığı belirtiliyor. Mısır'ın Kızıldeniz Bölgesi'nde gerçekleştirilecek ve 16 milyar Dolar gibi dev bir bütçesi olan projenin başlangıç tarihine ilişkin bilgiye ulaşılamadı. Projenin beş safhada ve on yıl içinde tamamlanması bekleniyor. 3000 hektar alanla bölgenin en büyük merkezi olacak Gamsha Bay'de çeşitli versiyonlarda konaklama, eğlence, spor merkezleri ve tema parkları bulunacak.
Gamsha dokuz ayrı bölgeye ayrılıyor: Gamsha Marina, Marina Park, Coral Golf Course, Sea View Crescent, Creek Retreat, Gamsha Bay, Peninsula Luxury Villas, Downtown Gamsha and Extreme Sports World Theme Park. Ayrıca bölgede spa merkezleri, golf sahaları, sinema ve spor alanları da bulunacak.
QUEBEC'TE DÖRT MEVSİM TURİZM
Yaklaşık 1 milyar Dolar'lık yatırımla Quebec'in Mont Trembland Resort'unun dört mevsimde turizm hizmeti vermesi amaçlanıyor. 95 milyon Dolar'ı devlet bütçesinden karşılanan projenin on yıl içinde tamamlanması bekleniyor. 1991 yılında 400.000 ziyaretçi ağırlayan Trembland Turizm Merkezi'nin ziyaretçi sayısı 2006 yılında 2.3 milyon kişiye ulaştı. Proje tamamlandığında merkeze yarısı yurtdışından olmak üzere 4.5 milyon kişinin gelmesi bekleniyor. Projenin birinci etabının 2007 yılında tamamlanması planlanmış.
ikinci etabın ise 2014 yılına kadar bitirilmesi hedefleniyor. Merkezde şu anda var olan golf ve kayak merkezlerinin yanı sıra iki yüz farklı türde turizm ünitelerinin bulunması planlanıyor. Bunlar arasında sergi salonları, spa merkezleri, farklı türde yeme-içme salonları, spor merkezleri sayılabilir. 2007-2014 yıllarını kapsayan dönemde ise bir milli park ile yeni otel ve konaklama merkezlerinin yapılması planlanıyor.
GİRİT ADASI'NA DEV TURİZM YATIRIMI
Bir diğer milyarlık yatırım ise Girit Adası'nda gerçekleştiriliyor. 1.6 milyar Euro'luk bütçesi olan turizm merkezinde lüks oteller, restoranlar, villalar ve spor tesisleri kurulacak. Hem projenin tamamlanması, hem de yüksek gelirli turistlerin ülkeye çekilmesinin yanısıra, turizm sezonunun da on iki aya yayılması hedefleniyor. Projenin ilk etabına Girit'in Sidero Yarımadası'nda başlanacak. Buradaki projenin 1.2 milyar Dolar'a malolması bekleniyor. 25 km2lik arsanın Topklou Manastırı'na ait olduğu söyleniyor.
Yatırım ise İngiliz Grup Minoan tarafından gerçekleştirilecek. Tatil merkezinin 7.000 yatak kapasitesine sahip olması bekleniyor. Bu dev turizm merkezinin hizmet vermeye 2009 yılında başlayabileceği, ancak çalışmaların 2017 yılına kadar devam edeceği belirtiliyor. Girit Adası'ndaki bir başka proje ise 130 milyon Euro bütçesi olan 2 km2lik turizm merkezi.
Iktinos Technical ve Tourist firması tarafından gerçekleştirilecek projeye 2008'in sonlarında başlanılması bekleniyor. Merkezde yedi yüz yataklık konaklama merkezi, seksen beş yata hizmet verecek olan bir marina ve beş yüz kişilik konferans salonu olan beş yıldızlı otel yapılması planlanıyor.
Projenin ikinci etabında ise bir golf merkezi ile beş yüz evden oluşan bir tatil köyü yapılacak. Adanın bir diğer yatırımı ise 310 milyon Euro'luk bütçesi bulunan diğer bir turizm merkezi. Bu turizm merkezinde de, tatil köyleri, beş yıldızlı otel ve golf merkezi yapılması planlanıyor.
DİĞER TURİZM PROJELERİ
Bütçeleri oldukça büyük olan, ancak henüz çok fazla detayın bulunmadığı diğer turizm projelerinden biri de Çinli firma Shun Tak Holdings tarafından hükümetin Kazakistan'da kumarı yasaklamadığı iki bölgesinde (Kapchagay ve Schuchinsk) yapılacak olan 10 milyar Dolar'lık dev kumar merkezi.
Kumar merkezinde havaalanı, oteller, eğlence ve spor merkezleri yapılması planlanıyor. Umman'da Alfa International Holdings tarafından yapılacağı söylenen ve 1.6 milyar Dolar'lık bütçesi bulunan Omagine Projesi'nin, kültür, eğlence, eğitim ve konaklamanın içiçe geçtiği yüksek standartlara sahip bir turizm merkezi olacağı ifade ediliyor.
Merkezde dört-beş yıldızlı otellerin yanı sıra, rezidanslar, sanat merkezleri, amfitiyatro, alışveriş merkezleri, restoranlar, park alanları bulunacak. Umman Hükümeti tarafından kabul edilen projenin taslak anlaşmasının yapılmış durumda olduğu söyleniyor. Bir diğer proje ise Katar'da yapılacak olan 5 milyar Dolar'lık Al-Khor Projesi. İki otel, marina, villa ve spor tesislerinden oluşan projenin beş yılda tamamlanacağı söyleniyor. Projenin Barwa ve Diar adlı iki firma tarafından yürütüleceği belirtiliyor.
Bölgenin belki de en ilginç projesi olan Palmiye Adaları, Dubai Emiri Şeyh Mohammed bin Rashid Al Maktoum'un şirketi Nakheel firması tarafından gerçekleştiriliyor. 2001 yılında başlatılan projenin 2010-2015 tarihleri arasında bitirilmesi planlanıyor.
Üç bağımsız adadan oluşan Palmiye Adaları, Basra Körfezi kıyısında yaklaşık 520 km.lik bir kıyı şeridini kaplayacak. Nakheel Cooperation Basın Müdürü Benedict Fisher tarafından verilen bilgiye göre, Palmiye Adaları'nın bütçesi, kamuoyuyla paylaşılmıyor. Bununla birlikte şimdiye kadar gerçekleştirilmiş olan harcamaların tutarı 30 milyar Dolar civarında.
Bu bilgiden yola çıkarak henüz tamamlanmamış olan projenin toplam bütçesinin 50-60 milyar Dolar'ı bulabileceğini söylemek mümkün. İlk ada olan Palm Jumeirah'ın inşasına 2001 yılında başlandı. Kısa bir süre sonra Jebel Ali ve 2004 yılında ise Palm Deira'nın inşasına geçildi. Palm Jumeirah'ın birinci bölümü geliştirilmek üzere 2006 sonunda açıldı. Palm Jumeirah ve Palm Jebel Ali için Dubai deniz yatağından alınmış 100 milyon m3 kum ve taş kullanılmışken, bu rakam Palm Deira için 1 milyar m3 olarak gerçekleşmiş.
Üzerlerinde yüze yakın lüks otel, iki bin villa, su ve eğlence parkları, yat limanları ve alışveriş merkezleri tasarlanmış. Yapay adaları hilal biçiminde bir de dalgakıran çevreliyor. Palm Jumeirah'ta Mövenpick, Fairmont, Radisson SAS, Hilton, Metropolitan, Shangri La, One & Only, Trump International Hotel & Tower ve Atlantis Hotels zincirleri bulunacak. Atlantis'in markalarından Kerzner International Hotel 1.500 odalı ve su temalı. 1.2 milyar Dolar'a mal olacak otelin 2008 yılında açılması bekleniyor. Özel plajları olan villalar, marinalar, rezidanslar Palm Jumeirah'ta bulunan olanaklardan bazıları. İkinci ada Jebel Ali ise Dubai kıyısında bulunuyor. Şeyh Mohammed bin Rashid al Maktoum'un şiirlerine konu olan adada lüks villalar, eğlence merkezleri bulunuyor.
Üçüncü ve en büyük ada olan Palm Deira'nın 2015'te bitirilmesi planlanıyor. Tahminlere göre adanın yapımı için 1 milyon m3lük toprak ve taş kullanılacak. Adanın büyüklüğünün 80 km2 olması bekleniyor. Marinalar, konaklama merkezleri, spor ve alışveriş merkezleri adanın standartlarından. Bunun dışında bir de rezidans bölgesi yapılması planlanıyor. Burada yaklaşık 8.000 adet iki katlı villa inşa edilecek.
MARİNA BAY SANDS
Oldukça ilginç mimari özellikler taşıyan Marina Bay Sands Las Vegas Sands Corpooration tarafından Singapur'da gerçekleştiriliyor. Yapımına 4 Nisan 2006 yılında başlanılan projenin 2009 yılının başında bitirilmesi planlanıyor. 5 milyar Dolar'lık bütçesi olan Marina Bay Sands, başkent Singapur'da 2 milyon m2 alan üzerine kurulacak dev bir yapı kompleksini temsil ediyor. Otel, eğlence alanı ve rezidans olarak tasarlanan projenin 1 Ocak 2009'da tamamlanması bekleniyor.
Resortun bileşenleri arasında bulunan kongre ve sergi sarayının 41.000 m2 sergi salonu, 8.000 kişi kapasitesi olan balo salonu, 48.000 m2 toplantı odası kompleksi bulunuyor. Kompleksin içinde 2.000 koltuk kapasiteli iki tiyatro, oyun alanı, 10.000 kişiye kadar hizmet verecek olan organizasyon binası, sanat-bilim müzesi, geceleri de ışık ve su gösterilerinin yapılacağı 3.000 kişiye kadar oturma kapasitesi olan amfitiyatro, 117.100 m2 uzunluğunda alışveriş merkezleri bulunuyor. Bu merkezlerde şimdiye kadar Singapur perakende dünyasına henüz girmemiş olan markaların getirileceği belirtiliyor. Birçok ünlü mutfağın bir arada olduğu lokantalar da turizm kompleksinin diğer cazibelerinden. Cam ve gün ışığının ön planda tutulduğu Marina Bay Sands projesinde üç adet elli katlı dev otel binası bulunacak. Toplam 2.500 yatak kapasitesine sahip oteller dünyanın dört bir tarafından gelen zengin turistlere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 2.300 oda lüks, yüz oda ise beş yıldız ve üstü özelliğinde olacak.
Üç yapı, çatı bölümlerinde birbirlerine bağlı olarak inşa edilecek. Yapı kompleksinin en dikkat çekici bölümlerinden biri de binaların ortak çatıyla birbirine bağlanması. Üç otelin tepesine kurulan park 360°yi yüksekten görebilen bir yapıya sahip. 300 m. uzunluğunda ve 30 m. genişliğindeki Sky Garden (Gökyüzü Bahçesi) adlı bu ortak çatıda ziyaretçiler yerden yaklaşık 200 m. yükseklikte gezinti yapma ve şehri izleme imkânı bulacak. Ayrıca yine aynı bölgede havuzlar, koşu pistleri, alışveriş merkezleri ve sağlık kulüpleri de yer alacak.
FAS'TA LÜKS TURİZM
Fas'ta bütçesi yaklaşık 3 milyar Dolar'ı bulacak olan üç turizm projesi gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bunlardan birincisi bu yıl içinde Taghazout'ta gerçekleştirilecek olan dokuz otel, lüks rezidanslar, alışveriş merkezleri ve spor merkezi kompleksinden oluşan turizm merkezi. Projenin 1 milyar dolan aşkın bütçesi bulunuyor. Bir diğer projenin ise Marakeş'te gerçekleştirilmesi planlanıyor. 380 hektarlık bir alan üzerine kurulacak proje "Gateway to Morocco" adını taşıyor. Burada da otellerin yanına alışveriş ve spor merkezleri ile golf sahaları yapılacak. Üçüncü projenin ise Tangier Bölgesi'nde yapılması planlanıyor. İki projenin bütçesi de yaklaşık 1.5 milyar Dolar civarında. Bu projelerle Körfez ülkelerinden gelen ziyaretçilerin bu bölgeye çekilmesi planlanıyor.
YAPAY KUMLARDA EKOTURİZM PROJESİ
Abu Dabi'nin batı kıyısında gerçekleştirilecek olan ve 3 milyar Dolar'lık bütçesi bulunan proje sekiz kum adasından oluşuyor. Projenin bütçesi devlet ve özel sektör tarafından karşılanacak. Projenin İlk etabının 2010, tamamının ise 2017 yılında bitirilmesi planlanıyor. Birbirinden bağımsız bu adalar arasındaki seyahatlerin su taksileri, özel motorlar ya da bölgesel deniz uçaklarıyla gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Ada projesine ilk olarak Marsa Jebel Dhanna girişiyle başlanacak. Kum adalarına geliş-gidişler bu merkezden gerçekleştirilecek. Burada yüz elli odalık bir otel, alışveriş merkezleri ve restoranlar bulunacak. Yaklaşık 2 km.lik sahil şeridi bulunacak olan Marsa Jebel Dhanna, adalara ulaşım için adetâ bekleme merkezi olacak.
Jebel Dhanna Abu Dabi'den yaklaşık 250 km. uzaklıkta bulunuyor. 87 km2lik Sir Baniyas Adası, projenin belkemiğini oluşturuyor. Merkezden yaklaşık 8 km. uzaklıkta bulunan adanın altmis sekiz farklı türden kuşa ev sahipliği yapması planlanıyor. Adada 18.000 tane hurma ağacı ve yaklaşık 3.5 milyon adet farklı türden ağaç bulunacak. Büyük su kaplumbağaları ve balinalar da ada sakinlerinden olacak.
Çevresi kumsallarla kaplı adada ufak göletler, kıyılarda karabatak ve flamingo gibi kuş türleri görülecek. Projede ayrıca çeşitli vahşi yaşama ev sahipliği yapacak olan bir Ulusal Park bulunuyor. Milli Park, adanın yaklaşık 4/3nü kapsayacak. Burada ekoturizme uygun evler ve kamp alanları bulunacak. Parkta bisiklet, cip, balon, tırmanma turları gerçekleştirilecek.
Adanın diğer bölümlerinde ise spa merkezi, lüks tatil evleri, golf sahası, yürüyüş alanları, kano, safari gibi farklı turizm türlerine yönelik aktivitelerin yapılacağı alanlar bulunacak. Adada ayrıca bir de alternatif enerji üretim merkezi bulunması planlanmış.
Biraz daha küçük boyutlarda olan Dalma Adası'nın çiftlik evleri ve balıkçılığın yapıldığı bir kasaba havasında olması planlanıyor. Kum adalarında dört-beş yıldızlı otellerden, küçük aile işletmelerine kadar 4.000 yatak kapasitesi bulunan konaklama merkezleri olacak. Proje, Turizm Kalkınma ve Yatırım Firması (TDIC) ve Abu Dabi Turizm Otoritesi (ADTA) işbirliği içinde yürütülüyor. TDIC, 2005 yılında yasayla kurulmuş kamu şirketi. Devletten bağımsız olarak işleyen şirketin temel görevi ADTA ile birlikte Abu Dabi'de turizm sektörünün gelişmesini sağlamak.
GAMSHA KOYU PROJESİ
Ortadoğu'da birçok lüks konuta imza atan Damac Holding, Mısır'da bölgenin en büyük projelerinden birini gerçekleştirmek üzere. Anlaşmanın Aralık 2006'da düzenlenen Arap Strateji Forumu'nda Mısır Başbakanı Ahmet Nazif tarafından imzalandığı belirtiliyor. Mısır'ın Kızıldeniz Bölgesi'nde gerçekleştirilecek ve 16 milyar Dolar gibi dev bir bütçesi olan projenin başlangıç tarihine ilişkin bilgiye ulaşılamadı. Projenin beş safhada ve on yıl içinde tamamlanması bekleniyor. 3000 hektar alanla bölgenin en büyük merkezi olacak Gamsha Bay'de çeşitli versiyonlarda konaklama, eğlence, spor merkezleri ve tema parkları bulunacak.
Gamsha dokuz ayrı bölgeye ayrılıyor: Gamsha Marina, Marina Park, Coral Golf Course, Sea View Crescent, Creek Retreat, Gamsha Bay, Peninsula Luxury Villas, Downtown Gamsha and Extreme Sports World Theme Park. Ayrıca bölgede spa merkezleri, golf sahaları, sinema ve spor alanları da bulunacak.
QUEBEC'TE DÖRT MEVSİM TURİZM
Yaklaşık 1 milyar Dolar'lık yatırımla Quebec'in Mont Trembland Resort'unun dört mevsimde turizm hizmeti vermesi amaçlanıyor. 95 milyon Dolar'ı devlet bütçesinden karşılanan projenin on yıl içinde tamamlanması bekleniyor. 1991 yılında 400.000 ziyaretçi ağırlayan Trembland Turizm Merkezi'nin ziyaretçi sayısı 2006 yılında 2.3 milyon kişiye ulaştı. Proje tamamlandığında merkeze yarısı yurtdışından olmak üzere 4.5 milyon kişinin gelmesi bekleniyor. Projenin birinci etabının 2007 yılında tamamlanması planlanmış.
ikinci etabın ise 2014 yılına kadar bitirilmesi hedefleniyor. Merkezde şu anda var olan golf ve kayak merkezlerinin yanı sıra iki yüz farklı türde turizm ünitelerinin bulunması planlanıyor. Bunlar arasında sergi salonları, spa merkezleri, farklı türde yeme-içme salonları, spor merkezleri sayılabilir. 2007-2014 yıllarını kapsayan dönemde ise bir milli park ile yeni otel ve konaklama merkezlerinin yapılması planlanıyor.
GİRİT ADASI'NA DEV TURİZM YATIRIMI
Bir diğer milyarlık yatırım ise Girit Adası'nda gerçekleştiriliyor. 1.6 milyar Euro'luk bütçesi olan turizm merkezinde lüks oteller, restoranlar, villalar ve spor tesisleri kurulacak. Hem projenin tamamlanması, hem de yüksek gelirli turistlerin ülkeye çekilmesinin yanısıra, turizm sezonunun da on iki aya yayılması hedefleniyor. Projenin ilk etabına Girit'in Sidero Yarımadası'nda başlanacak. Buradaki projenin 1.2 milyar Dolar'a malolması bekleniyor. 25 km2lik arsanın Topklou Manastırı'na ait olduğu söyleniyor.
Yatırım ise İngiliz Grup Minoan tarafından gerçekleştirilecek. Tatil merkezinin 7.000 yatak kapasitesine sahip olması bekleniyor. Bu dev turizm merkezinin hizmet vermeye 2009 yılında başlayabileceği, ancak çalışmaların 2017 yılına kadar devam edeceği belirtiliyor. Girit Adası'ndaki bir başka proje ise 130 milyon Euro bütçesi olan 2 km2lik turizm merkezi.
Iktinos Technical ve Tourist firması tarafından gerçekleştirilecek projeye 2008'in sonlarında başlanılması bekleniyor. Merkezde yedi yüz yataklık konaklama merkezi, seksen beş yata hizmet verecek olan bir marina ve beş yüz kişilik konferans salonu olan beş yıldızlı otel yapılması planlanıyor.
Projenin ikinci etabında ise bir golf merkezi ile beş yüz evden oluşan bir tatil köyü yapılacak. Adanın bir diğer yatırımı ise 310 milyon Euro'luk bütçesi bulunan diğer bir turizm merkezi. Bu turizm merkezinde de, tatil köyleri, beş yıldızlı otel ve golf merkezi yapılması planlanıyor.
DİĞER TURİZM PROJELERİ
Bütçeleri oldukça büyük olan, ancak henüz çok fazla detayın bulunmadığı diğer turizm projelerinden biri de Çinli firma Shun Tak Holdings tarafından hükümetin Kazakistan'da kumarı yasaklamadığı iki bölgesinde (Kapchagay ve Schuchinsk) yapılacak olan 10 milyar Dolar'lık dev kumar merkezi.
Kumar merkezinde havaalanı, oteller, eğlence ve spor merkezleri yapılması planlanıyor. Umman'da Alfa International Holdings tarafından yapılacağı söylenen ve 1.6 milyar Dolar'lık bütçesi bulunan Omagine Projesi'nin, kültür, eğlence, eğitim ve konaklamanın içiçe geçtiği yüksek standartlara sahip bir turizm merkezi olacağı ifade ediliyor.
Merkezde dört-beş yıldızlı otellerin yanı sıra, rezidanslar, sanat merkezleri, amfitiyatro, alışveriş merkezleri, restoranlar, park alanları bulunacak. Umman Hükümeti tarafından kabul edilen projenin taslak anlaşmasının yapılmış durumda olduğu söyleniyor. Bir diğer proje ise Katar'da yapılacak olan 5 milyar Dolar'lık Al-Khor Projesi. İki otel, marina, villa ve spor tesislerinden oluşan projenin beş yılda tamamlanacağı söyleniyor. Projenin Barwa ve Diar adlı iki firma tarafından yürütüleceği belirtiliyor.
Son düzenleme: