Mideye besin taşıyan bir tüp vazifesi gören yemek borusu nefes borusunun arkasında , omurgaların önünde yer alır. Özfagus kanseri yemek borusu hücrelerinde meydana gelir. Özfagus kanseri iki tür olarak karşımıza çıkar.
Adenokarsinom: Bu tip çoğunlukla mide yakınında , yemek borusunun alt kısmında oluşur.
Skuamoz Hücreli Karsinom: Bu tip ise genellikle yemek borusunun üst kısmında oluşur. En sık görülen kanser tipidir.
Özofagus Kanseri Belirtileri Nelerdir ?
Erken dönemde özofagus kanseri belirtileri kendisini göstermeyebilir fakat en yaygın belirtiler şunlardır:
- Gıdanın yemek borusunda tıkanması ve geri gelmesi
- Yutkunma zorluğu
- Göğüs veya sırt ağrısı
- Kilo kaybı
- Mide ekşimesi
- Uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük (2 hafta süreli)
Özfagus Kanseri Tanısı
Özofagus kanseri olduğunuzu düşündüren herhangi bir belirti söz konusu olduğunda doktorunuz sizi bir takım teste tabi tutabilir.
Baryum Testi: Baryum Sülfat solüsyonunun içilmesi yemek borusunun daha net bir biçimde görüntülenmesini sağlar.
Endoskopi: İlk olarak anestezik sprey ile boğazı uyuşturulur ve ucunda minik bir video kamera bulunan ince ve esnek yapıya sahip olan bir endoskop yardımıyla, yemek borusunun görüntüsü elde edilir.
Biyopsi: Kanser genellikle yemek borusunun iç tabakasında başlar. Endoskop yardımıyla yemek borusundan alınan doku parçası bir patolog tarafından mikroskop altında incelenir. Biyopsi kanserli hücrelerin mevcut olup olmadığını anlamanın en güvenilir yoludur.
Özofagus Kanseri İçin Risk Faktörleri
65 Yaş ve Üzeri: İlerlemiş yaş özofagus kanseri için risk faktörlerinin başında gelir. İnsanlar yaşlandıkça söz konusu hastalığa yakalanma riskleri de artar.
Sigara: Sigara içen kişilerin içmeyenlere oranla özfagus kanserine yakalanma riski daha fazladır.
Alkol: Alkollü içeçekler içen kişilerin içmeyenlere oranla özfagus kanserine yakalanma riski daha fazladır. Hem sigara hem alkol kullanan kişiler özellikle dikkatli olmalıdırlar.
Obezite: Obez olunması özfagus adenokarsinom gelişmesi riskini arttırır.
Asit Reflü: Asit reflüsü mide asidinin yemek borusu içinde tersine akması olayıdır. Söz konusu mide asidi yemek borusuna zarar verebilir ve bu da zamanla yemek borusu kanserine davetiye çıkartabilir.
Yemek borusu kanseri ülkemizde genellikle Ağrı, Van, Kars, Erzurum ve Gümüşhane gibi doğu illerimizde yaşayanlarda görülmektedir.
Kaynak: doktor sitesi