Tuvalet Eğitimi Özgüven isini fazla mi abarttık?

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

rbd2

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
29 Eylül 2010
20
0
36
İstanbul
Ben 35 yaşındayım bizim çocukluğumuzda "cisını söylüyor ama kakasini tutuyor" vakası yok gibiydi.Simdi hepimizin cevresinde veya kendisinde mutlaka var bu sıkıntı .Benim büyük oğlumda da yasadık.Haftalarca Mehtap Kayaoglu'na gittik çözmek icin.Cocuk kakasini kendisinden bir parça olarak görüp kaybetmek istemiyor bu yüzden altına yapıyormuş.Özellikle de uretken olamayan cocuklarda rastlanıyormuş.Cocuklarımıza kıymet verelim özgüvenli bireyler olarak yetiştirelim derken kakasini bile kutsal sayan kibirli insanlar mi hediye ediyoruz acaba topluma.Büyüklerimizin yanlışları tabii ki vardı ama "Anadolu pedagojisi"ni hepten yok saymamak gerekiyor bence..

özellikle üretken olaman çocuk??????? bunu biraz açarmısın bilgi sahibiysen? öğrenmek isterim bende.

bende konu hakkında ayrıntılı bilgi alırsam sevinirim benimde kızım var. yavaş yavaş çişe alıştırmaya çalışıyorum. çocuğunuz kaç yaşında. ve bu özgüven eksikliği nasıl oluyor ve biz nasıl kazandıyoruz bunu çocuğa bu konuda bilgilendirirmisin bize.

Bahsettigim oğlum simdi 9 yasında.3 yasından sonra hiçbir pedagojik yöntem sokmeyince babası kolundan tutup kakasini yapması icin tuvalete soktu.Problem çözüldü:)Kakası geldiginde bezini alıp getiriyor ve bezine yapıyordu,o günden sonra sorunsuz bicimde tuvaleti kullandı şükür.
Uretken olmayan; yani mesgalesiz gun geçiren cocuk,oyuncaklariyla oyun kurmayan,resim yapmayan vs...bir seyler üretmeyen cocuk kakasından vazgecemiyormus.Tuvalet egitimi doğal bir süreç 1,5 yasından itibaren cocuklar fiziksel olarak hazır olurmuş.Bu olayı kriz haline dönüştürmeye gerek yok aslında.Asırlardır cocuklar kendi kültürleri icinde tuvalet egitimi almışlar.Biz bunu cocugun ustune duserek oldugundan daha önemli ve zor hale getiriyoruz.Buyük kızım,ilk cocuğum ,1,5 yaşındayken bir ay beni ugrastirdi ben vazgecince,baktı ki dikkatimi cekmiyor kendisi alıştı .Büyük oğlum da cise kolay alışmıştı tuvalette suyla oynamaya bayılıyordu çünkü.Küçük oğlum nasil alıştı hatırlamıyorum bile.Küçük kızım henüz 8 aylık onunla henüz bir çalısmamız olmadı:) cocuk annesiyim ama kendimi bu konuda yetkin görmüyorum çünkü her cocuk kendi icinde ayrı bir dünya.Anne çocuğunu gözleyecek, tanıyacak ona göre strateji geliştirecek.

benim kızım 20 aylık.bu yaz lazımlık aldım. sürekli annemle çiş çiş dedik oturunca alkışladık otururken eline bişiler veriyordum hani otursun biraz diye çünkü çabuk kalkıyordu. en sonunda çişini yaptı hatta bir kaç kere lazımlığını getirdi otutturdum yaptı. bi ara kakasını yapsın diye biraz zorladım galiba ve sınavlarım vardı çokta ilgilenemedim sonradan. şimdi lazımlığı sürekli koyuyorum tamam oturuyor ama bakıyorum bişi yapmadan kalkıyor. hatta en son bezini çıkardım lazımlığa oturttum. oturdu oturdu yappamadan kalktı. ayakta yaptı. ısrarda etmek istemiyorum açıkçası. tam konuşamıyorda konuşsa biraz daha çiş eğitimi verince söyler diye umut ediyorum.
Üretken olmayan çocuk kakasını yapamaz konusunda bilgim olduğuda iyi oldu. bu konuda bizi aydınlattığın için teşekkürederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…