Özel Üni Zorlukları

Gitmek istediğin özel üniversitenin kılavuzda yazan şartlarını iyi oku... Çoğu üniversite ösym bursunu kesmez... ayrıca benim kardeşimde özelde burslu okudu hiç öyle araban yok mu, ne kadar fakirsin muhabbeti olmadı... bilip bilmeden millet atıyor... istediğin bölümse çekinmeden yaz... hele ailenle aynı ildeyse maddi anlamda çok daha rahat olacaksın... yemek parası, yurt parası, bayram seyranlarda otobüs parası masrafın olmaz... dışarıda devlet üniversitesi okumaktan karlı olur ailen için... en önemlisi istediğin bölümü okuman... diğer her şey bir şekilde çözülür ama zamanı geri getirmek imkansız...

Maalesef aynı şehir olmayacak. Ama ankarada birçok tanıdığım var ve çok istediğim bir şehir.

merhaba bende ozel universitede okuyorum benim okulda orta halli insanlar daha fazla bursta oyle kesilmiyor ama dersleri 2.5 ortamala yapmak gerekiyor her universitenin ortalaması farklı çalışırsan derslerine hiç zorluk çekmezsin okulu kazandıgın anda kalacagın yurdu belirle ve yemekler pahalımı degilmi diye duşunme biz kantinden hiç yemeyiz çevredeki fiyatı uygun yerlerden yemek yeriz okulda mutlaka kafa dengi arkadaşın olur olmasada okula ortamı için gitmiyorsun kesinlikle özel universiteyı kısaca tercih edebilirsin canım

ama naçizane tavsiyem bulundugun yerde özel universite yokmu şehir dışını duşunmeden ikamet ettigin yerdeki okulları araştır şartlarını ögren böylece masrafında çok azalır

Ozel universiteye devam eden kisilerden duydugum yemekhane fiyatlarinin bile cok yuksek oldugu. Normal cafelerden falan bahsetmiyorum bile. Yerinde olsam devlet universitesi tercih ederdim.

Canim sosyal statu gidecegin okula bagli biraz. Esikisi kadar uç zenginler okumuyor ozellerde her kesimden insanlar var. Yemeyip icmeyip okul parasi denklestiren aileler var.
Ben ozel universite mezunuyum erkek arkadasimda oyle iyi harclikla okuduk ama para hep cafelere, gezmelere, tatillere gitti.
Herkes birbirinin ne giydigini inceliyor. Arkadas ortaminda gruplasmalar oluyor. Bunun disinda buyuk bir problem yok ama okul yemekhanesi ve cafelerde gercekten pahali oluyor.
Senin bu derece cekinmene gerek yok sen burslusun diye sana saygi duyarlar bolca ders notlari isterler.
Okula giderken tertipli duzenli kiyafetlerle gidersen kimse maddi durumunu sorgulamaz bile.

Vakıf üniversitesinde okuyorum. Öncelikle bilip bilmeden tabi ki yine insanlar konuşmuş, çünkü feriha izleyip gerçekleri öyle sanıyor insanlar. Eğer gideceğin okul güzel bir okulsa(vakıflarda çok fazla tabela üniversitesi diye tabir ettiğimiz okullar var) kesinlikle özele git. Eğer gideceğin okul büyük ve köklü bir okulsa burslusu daha fazla olacak. Çünkü okul senden reklam yapıyor, burssuzdan değil. Yani sana daha çok ihtiyacı var. Benim bütün arkadaşlarımın maddii durumu benden daha iyi, ama bunu bilmiyorlar. Çünkü ben de sürünecek bi halde yaşamıyorum ve kimse kimseye sormuyor. Ben hiç görmedim ki ''ayda 5 bin harcıyorum yetmiyoor yaaaaa'' diyen bi tip. Yani kimin ne olduğunu anca arabasından falan anlarsın, ya da evine gidersen ordan. Kimse sana burslu musun demez durup dururken veya burslusun diye ezmez, hatta tam burslular gayet de özenilir. Burssuz olan arkadaşlarım hep tam burslulara vay bee gözüyle bakıyor. Şunu da söyleyim gördüğüm en zengin, hani şu dizilerdeki kadar falan zengin tip, Yıldız Teknik'de okuyor. Düşün yani. Yemekhane baya pahalı olur, bu doğru. 10 liraya bir öğün olur genelde. Ve sen de öğle yemepini garanti okulda yersin muhtemelen. Okul dışındaki cafelerde de daha ucuz olmaz, bildiğin normal cafe fiyatları ultra pahalı bi yer yok en azından benim okulum çevresinde. Bu bir eksi. Devlette 1-2 lira oluyor. Ve en zengini bile bundan yakınıyor emin ol. Okulunda yemek bursu var mı araştır, varsa yararlan. Bunun dışında da kendini kötü hissetme, öyle karikatürize tipler, bursllu ezik diyen tipler yok. Varsa da sen zaten onlarla muhattap olmayacaksın, onlar kendi aralarında takılan ve herkesin dalga geçtiği tipler merak etme.

Merhabalar.
Tebrik ederim.

Bursunuzun kesilmemesi için çok çalışmak zorundasınız.

İnsanları çok takan bir tip değilseniz, başka zorluk yaşamazsınız.
"Zenginin malı, fakirin çenesini yorar." diye bir laf vardır.
Bir tanıdığım özel üniversitede tam burslu okudu. Kendisinin bir ayda kazandığı parayı (yarı zamanlı kasiyerlik yapardı.), oradaki diğer öğrenciler bir günde harcadığı için biraz bunalıma girmişti.
Sosyal fark çok olabilir. Siz bu gibi durumlara kendinizi hazırlayın.

Yemekhane fiyatları gibi yaz okulu fiyatları da aynı derece tuzludur. Belki bursunuz kesilmeyebilir ama yaz okulunu burs karşılamaz. Yaz okuluna kalmamak için uğraşmalısınız.
Devlet kredisine başvurursunuz. 330 lira. Seneye 350 lira olur. Cebinize biraz daha harçlık olur.

Derslerinizle uğraşırsanız, bir bakıma sınıfın ön sırasındaki öğrenci olursanız, insanları görmeye pek vaktiniz kalmayacak. Emin olun, üniversitede lisede çalıştığınızdan daha fazla ders çalışmanız gerekecek. Sınıfta çanı yükselten öğrenci olunca -ki verdiği his apayrıdır, diğerlerinin parası pek gözünüze gelmeyebilir.

Gözünüzü korkutmayın. Her şey hallolur. :)

Ehem..
"Sallama(!)"dım, bildiklerimi paylaştım. Yanlış bilgi verdiğimi kabul etme yetisine sahibim. Feriha'yı da hiç izlemedim. :)

Yaz okulu meselesinde, benim bahsettiğim okulun kendisinin verdiği dönemlik veya senelik burslar içinmiş, ÖSYS bursları için değilmiş. Az önce araştırdım.
Kusura bakma konu sahibesi, yanlış bilgi vermişim. :)

Burs kesilme meselesi mazide kalmış, iyi ki de kalmış.

Fakat hala şu mesele doğru, -evet kimse size "pis burslu" şeklinde davranmaz. Ama sizin de kendinizi onlardan aşağı görmemeniz gerekir. Kendinizi başkalarıyla kıyaslama meselesine girmezseniz, devlet veya özel her yerde mutlu olursunuz.

İstanbulun hatırı sayılır güzel bir vakıf üniversitesinde okuyorum yarı burslu:KK70:
Sınıfça tam burslulara çok özeniriz:KK59::KK59:
Yemek paramız çoğu vakıf üniversitesine göre pahalıdır 15 - 20 lira civarı
Bugüne kadar tek kişiyi ezdiğimi bilmem keza kimse beni de ezmemiştir
Zaten kimse kimsenin maddi durumunu pek bilmez,kızlar kendi dilinde çanta ayakkabı markalarını konuşturarark maddi durumunu ortaya koyar,maddi durumu düşük bi arkadaşım vardı bizimle gezmezdi mesela sosyal olmazdı tek farkı buydu,yanımızda kalsın diye başbaşa çıkıp simit çay yediğim olmuştur. Herkes böyle değil ama bi arkadaş durmadan babasının mal varlığından konuşur
Bizim okul extra pahalı bi okul olduğu için böyle sanırım belirli bi gelirde herkes,dediğin aşağılama olayı hiç olmadı ıyy sen ıh burslu musun muhabbetine hiç denk gelmedim,yazmak istiyosan yaz en kötü ihtimal devlete geçiş yaparsın,bi arkadaşımda öyle yaptı

Dizilerdeki gibi muazzam zengin tipler yok :) Yeğenim okuyo mesela en yakın ark. babası eczacı yeğenimdede olsa olsa 40 50 cebinde para oluyodur

Bende istanbulda özel bi üni de tam burslu okuyorum ve durum öyle dizilerdeki gibi de değil bizim okulda burs kesintisi disiplin cezası alırsan mesela, yaz okulunda burs dahilinde, kimsede kimseye parasının havasını atmıyor hatta söyle bişey varki parasal seyleri cok soramıyorsun cünkü ayıp sayılıyor ve her kesimden arkadasm var bu zamana kadar hc birbirini ayırma diye bisey görmedim, herkes ders calısmak zorunda zaten kimse ders bırakmak istemez ve hocalarmzda kimsenn parasına bakmaz herkesi calısmaya zorlayan bi yapısı var okulun ki dersten kalmayaym bizimkilere masraf cıkmasın diyen de cok arkadasm var, yemege gelince bizde bi öğüne 6-7 lira veriyosun ortalama olarak ayrıca bizde yemek ve kitap bursu olayı da var senin istedgnde de var mı bi bak ki kitabı fln 2. Elde bulursn dert etme , okula gdnce düzenli calıs iyi bi ortalama yap okulda sana burs verir benim durumum öyle oldu, yanlıs anlasılmasın ama bence özellerin network imkanı daha iyi ben okulum sayesinde pek cok üst düzey insanla bir araya geldim bence iyi düşün tasın tercih klavuzu sartlarını iyi oku ve mümkünse okulun tanıtım günlerine git yerinde gör

Son düzenleme:
Bende istanbulda özel bi üni de tam burslu okuyorum ve durum öyle dizilerdeki gibi de değil bizim okulda burs kesintisi disiplin cezası alırsan mesela, yaz okulunda burs dahilinde, kimsede kimseye parasının havasını atmıyor hatta söyle bişey varki parasal seyleri cok soramıyorsun cünkü ayıp sayılıyor ve her kesimden arkadasm var bu zamana kadar hc birbirini ayırma diye bisey görmedim, herkes ders calısmak zorunda zaten kimse ders bırakmak istemez ve hocalarmzda kimsenn parasına bakmaz herkesi calısmaya zorlayan bi yapısı var okulun ki dersten kalmayaym bizimkilere masraf cıkmasın diyen de cok arkadasm var, yemege gelince bizde bi öğüne 6-7 lira veriyosun ortalama olarak ayrıca bizde yemek ve kitap bursu olayı da var senin istedgnde de var mı bi bak ki kitabı fln 2. Elde bulursn dert etme , okula gdnce düzenli calıs iyi bi ortalama yap okulda sana burs verir benim durumum öyle oldu, yanlıs anlasılmasın ama bence özellerin network imkanı daha iyi ben okulum sayesinde pek cok üst düzey insanla bir araya geldim bence iyi düşün tasın tercih klavuzu sartlarını iyi oku ve mümkünse okulun tanıtım günlerine git yerinde gör
hangi üniversite?

Ben de bir vakıf üniversitesinde burslu okuyorum. Dizilerdeki gibi muhabbetlere hiç denk gelmedim açıkçası..
Yemek, kırtasiye vs. dışarıya göre pahalı ama illa ki alternatifi bulunabiliyor. Ben şimdiye kadar bir sıkıntı çekmedim aksine okuldan çok memnunum. İyi ki dediğim çok zaman oldu.
Kolay gelsin, umarım hayırlısıyla atlatırsınız :KK3:

X