İlk yardım yapmayı kaçımız biliyoruz? Film, dizi sahnelerinden aklınızda kalan adımları gerçek hayatta karşı karşıya kaldığınız bir acil durumda uygulayabilir misiniz?
Hayatımızın herhangi bir anında işimize yarayabilecek ilk yardım adımlarını yeterince bilmiyoruz. Teorik olarak okulda, trafik eğitimlerinde sunulan
ilk yardım bilgileri pratikle buluşmadığından acil bir durum yaşandığında sağlık yetkilileri olay yerine gelene kadar pek çok kazazede yaşama veda ediyor.
Çin’de,
Zhejiang Üniversitesi bütün dünyanın işine yarayabilecek bir
ilk yardım battaniyesitasarladı. Özellikle boğulma vakalarında müdahaleyi kolaylaştırmak için tasarlanan battaniye özel kumaşının üzerinde çok önemli yönlendirmeleri basılı olarak taşıyor. Şekiller kazazedenin vücudunda gerekli bölgelere denk gelerek, nasıl müdahale edilmesi gerektiğini anlatıyor. Başarılı tasarım, teoriye hakim olup daha önce pratikte bulunmamış bir ilk yardımcının da stresini azaltıyor.
Yalnızca Türkiye’de son 80 günde 87’si çocuk, 191 kişi boğularak yaşamını yitirdi. Dünya genelinde her yıl ortalama 372 bin insan boğularak ölüyor. Umuyoruz bu tarz girişimlerle ilk yardıma gereken önem verilir. Her birimiz ilk yardımcı görevini gerektiğinde üstlenebiliriz.
kaynak: nolm.us