Gökçe harika bir isim. Duru, Doğa, Derin, Ece, Ada, Işık, Işıl, Serenay, Öykü, Deniz, Bilge gibi isimler de çok güzel.
Hamilelik sürecim boyunca öyle gözlemler yaptım ki, o kadar kaynak okudum ki isimler konusunda çoook geniş fikirler edindim. Yazacaklarım biraz uzun olabilir ama olabildiğince özetlemeye çalışacağım.
Türkiye'de yaşıyoruz ama nasıl bir toplum olduysak Türkçe isim koyan az. İslami sebeple Ayşe, Fatma gibi dini açıdan anlam taşıyan isimleri koyanları tabi ki anlıyorum. Her ne kadar Türkçe isimleri daha çok sevsem de uzun yıllardır dilimizde, kültürümüzde yer etmiş olan güzel anlamlı (islami anlamı olmasa bile) Arapça, Farsça isimleri (Nehir, Derya gibi) koyanları da elbette anlıyorum.
Ama Lina, Alya, Mina, Mira gibi isimler çok özenti geliyor. Türkçe isim koyanları ırkçı zannedenler bile var ve bu çokkkkkkk komik, saçma ve yanlış bir durum. Tam tersine Türkiye'de Türkçe isim konulmasını böylesine kötüleyenler ırkçıdır ayrıca art niyetlidir, çünkü diğer insanlara saygı duymadan sadece kendi düşüncelerinin yapılmasını isteyerek buna yönlendirmeye çalışıyordur. Farklı görüşlerden Türk kökenli insanlar Türkçe isimlere sahip çıkıp bol bol çocuklarına koysalar art niyetli insanlar bu isimlere çamur atmaya çalışamaz. Gerçi çamur atsa da yapışmaz çünkü yahu Türkiye'de yaşıyoruz Türkçe isim çok doğal. Dünyanın her yerinde ülkeler anadilinde çok çeşitli isimler koyar bu böyledir. Elbette Türkiye'de yaşayan faklı etnik kökeni olanların da kendi kökenlerinden isim koymaları da aynen bu kadar doğal. Özetle ırkçı değilim ve tam tersine dünyadaki tüm insanların insan hakları olarak eşit olduğunu düşünürüm. Sadece, ülkemdeki gelişmişlik seviyesinin ve modernliğin yabancıların isimlerini alarak değil, çalışıp çabalayarak olacağını düşünüyorum. Anadolu'da çeşitli etnik kökenler vardır ve hepsi kültürel zenginliktir, hepsinin dilindeki isimler elbet kullanılabilir ama ülke sınırlarına özenmek neden? Bu kadar mı asimile olmak isteyenler var? Allah korusun ülkenin başına kötü birşey gelse (inşallah öyle birşey olmaz) bu ülkeyi o özentilik yapılan diğer ülkeler bu ülkenin vatandaşları kadar düşünecek mi? Ayrıca son moda yabancı isimlerini statü zannedenler hepten yanılıyor :)) çünkü fakir, zengin, köylü, kentli, kültürlü, kültürsüz, işli, işsiz her kesimden o tarz isimleri koyanları gördüm. Herkesin kendi fikri ama ben yabancı isim koysam ezik miyim de özentilik yapıp bu ismi koydum diye düşünürdüm. Ayrıca yeni moda yabancı isimlerin zamanla bazılarında kötü anlamlar olduğu ortaya çıkabiliyor ve modasının geçmesini bırak, hiç konulmaması gereken isimler olarak açıklanabiliyor güvenilir kaynaklar tarafından. Koy işte mis gibi anlamı bilinen Türkçe :) Bir de Kuran-ı Kerim'de geçen her kelimenin isim olarak konulmasını iyi zannedenler var ama şeytan kelimesi de geçiyor kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'de. Anlamı kötü olanlar konulmamalı.
Bunlar benim fikirlerim. Faklı düşünenlere katılmasam da yine de saygı duyarım. Herkes kendi tercihlerinden sorumludur.