Bazılarını tek çare olarak siliyorum. Mesela pilli plastik oyuncaklar.
Ağza alınıp oynanan veya çıngırak türü pilsiz oyuncakları bulaşık suyu yapar gibi deterjanlı su yapıp içinde yıkıyorum. Diş kaşıyıcı gibi tek parça yumuşak plastikleri bazen suda uzun süre beklettiğim oluyor. Aynı şekilde içinde bir şeyler olmayan basit küçük el oyuncaklarını da suda bekletebiliyorum bulaşık gibi . Ama yapıştırılma veya vida yöntemiyle birleştirilmiş, içi incik boncuk dolu şıngırdak şeyleri mümkün olduğunca çabuk yıkıyorum, bunları asla suda bekletmiyorum. Çünkü içlerine su doluyor, içerisi ıslanıyor, incik boncuklar birbirine yapışıyor. Bunları yaptığım suda elle hemen yıkayıp, durulayıp, yapıştırma yerleri yere bakacak şekilde havlu üzerinde kırumaya bırakıyorum.
İçinde pil, müzik sistemi olan peluş oyuncakların mümkünse pil ve müzik sistemlerini çıkarıp ( bazıları kolayca çıkarılır şekilde, bazıları oyuncağa dikilmiş şekilde üretiliyor) bol suda çamaşır yıkar gibi iyice yıkıyorum. İçindeki çıkarılır cinsten değilse, oyuncağın geri kalanını su ve sabunla yıkıyorum, o bölümüne su akıtmıyorum. Dışını ıslak bezle siliyorum sadece.
Ahşap oyuncakları bol suyla yıkayıp ıslak bırakmayın. Islak bezle silin, sonra kurulayın. Yapıları bozulmasın.