• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuk Hastalıkları Oyuncak Rehberi/Bebeim Yeni Dodu

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.066
30.547
1.123
61
Konya
Bebeğiniz doğar doğmaz dış dünyayı duyu organları aracılığı ile tanımaya başlar. Çevresinde bulunan her nesne onun için uyarıcı ve öğretici niteliğindedir. Hızla büyüdüğü ve değiştiği ilk yıllarda oyun ve oyuncaklar, bebeğinizin neredeyse tüm zamanını alır.

Duygusal ve fiziksel gelişim açısından, en doğal ve en aktif öğrenme ortamı oyun sırasında oluşmaktadır. Oyun, bebeğin hayal gücünü ve yaratıcılık yeteneğini geliştirir, düşünmeyi ve keşfetmeyi öğrenmesini, kendisine güven kazanmasını ve sosyalleşmesini sağlar.

Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar, onun zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal gelişimine yardımcı olur. Bir yandan bebek için eğlenceli anlar yaratırken diğer yandan da etkili bir eğitimsel görev üstlenir. Oyuncak, bebeği oyalayarak annenin rahat etmesini sağlayacak bir nesne olarak değil, önemli bir eğitim aracı olarak görülmelidir.

Bebeğinizin gelişiminde bu derece önemli bir rol oynayan oyuncakların seçimini özenle yapmalı, alacağınız oyuncağın onun yaşına, gelişim dönemine, beceri ve ilgilerine uygun olmasına dikkat etmeli ve her zaman güvenilirliğini kanıtlamış markaları tercih etmelisiniz.

Pedagoglar bebeğinizin ilk oyuncakları arasında bulunması faydalı olanları şöyle sıralıyor:

Peluş Oyuncaklar
ST78013BR.JPG

Sarılıp uyuyabileceği yumuşacık bir peluş oyuncak, bebeğinizin yatağında kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda onun için bir arkadaş görevi görecek ve belki de ileride ilk sohbetlerini onunla edecektir. Ayrıca, yumuşak bir oyuncağın bebeğinizin tenine değmesi onu uyaracak ve dokunma duyusunu geliştirecektir
Egzersiz Oyuncakları

Yetişkinlerin olduğu gibi bebeklerin de sağlıklı bir bedene sahip olmak için bazı egzersizlere ihtiyaçları vardır. Egzersiz oyuncakları, sağlıklı bir şekilde bebeğinizin, kollarını, bacaklarını ya da tüm vücudunu hareket ettirmesini sağlar. Böylece bebeğiniz, eğlenirken bir yandan da fiziksel gelişimini destekleyici hareketler yapabilir.


Şekilli Kutular
sekilli.jpg

Birbirinden farklı boyut ve şekillerdeki kutularla oynamak çocuğunuzun el becerisini geliştirme, nesne-boşluk uydurma, ayırt edebilme yeteneklerini destekleme açısından çok yararlıdır.

ıç içe Geçebilen Kaplar
ST00201BR.JPG

ıç içe geçebilen kaplarla oynama, çocuğun birçok becerisini geliştirir. Kapları birbirine vurabilir, iç içe koyabilir, kuleler yapabilir, renklerine göre ayırabilir, altlarına bir şeyler saklayabilir. Böylece hem el becerileri, hem de hayal gücü gelişir.

Müzikli ve Sesli Oyuncaklar

sesli-oyuncak.jpg

Bütün çocuklar müzik sever! Üstelik müzik çalan ve farklı sesler çıkaran oyuncaklar, bebeğin dinleme ve belleğini kullanma yeteneklerini geliştirir. Ilk başlarda gelişigüzel basıp sesler çıkarabildiği düğmelere daha sonra bilinçli olarak basarak yaratıcılığı da gelişecektir.


Hareketli Oyuncaklar
Bebekler için emeklemeye ve yürümeye başlamak özgürlüklerine kavuşmanın ilk adımıdır. Hareket yetenekleri arttıkça, gördükleri her hareketli nesneyi yakalamak ve incelemek için istek duyarlar. Bu dönemde, peşinden emekleyebileceği ya da minik adımlarıyla yetişmeye çalışacağı hareketli oyuncaklar, bebeğiniz için teşvik edici bir rol üstlenerek onun daha kısa bir sürede başarıyla emeklemeyi ve daha sonra da yürümeyi öğrenmesini sağlayacaktır.
 
Son düzenleme:
Ne kadar büyüdü değil mi? İlk adımlar, ilk sözcükler, ilk oyunlar… Hepsini ne büyük sevinçle karşıladınız! Bebeğinizin yürümeye başlaması hem sizin hem de onun hayatında büyük değişiklik! Dengesini bulabilmek için kol ve bacaklarını iyice açıp yalpalayarak yürümesi sizi hep gülümsetecek. Yürümesiyle birlikte sürekli artan hareketliliğiyle sizi de peşinden koşturacak. Bu arada size küçük bir ipucu: Evde çocuğunuzun ayakkabısız dolaşması daha rahat yürümesini sağlar.
ST05356BR.JPG

Bebeğinizin yürümeye başlamasıyla birlikte sizi bekleyen zorluklar artıyor. Nasıl mı? Öncelikle yürümeye yeni başlayan çocuğunuz, kendi başına her yere gitmek isteyecek. Bu nedenle gözünüzü ondan ayırmamalı, her zamankinden daha dikkatli ve enerjik olmalısınız. Ayrıca evinizde onun için tehlike yaratacak eşyaları ortadan kaldırmanızda yarar var. Elektronik ve kırılabilecek şeyleri ortadan kaldırmalı, yerlerdeki kabloları ulaşamayacağı bir yere koymalı ve prizlerin üstlerini kapatmalısınız. Çocuğunuz için tehlike oluşturan çekmecelere, dolaplara ve kapılara çocuk kilidi takmayı da unutmamalısınız.

Bebeğinizi yürüme konusunda cesaretlendirmek için bazı oyuncaklardan yararlanabilirsiniz. Onu ayakta durmaya teşvik edecek veya acemi adımlarla peşinden yürümek isteyeceği hareketli oyuncaklar onun için teşvik edici olacaktır
 
Bu dönemde çocuğunuzun yürüme becerilerinin oldukça geliştiğini göreceksiniz. 18 ayın sonunda ayakları ayrık olarak güvenli bir biçimde yürüyebilir, 2 yaşını doldurduğundaysa ayağının tümünü kullanarak sağlam adımlarla koşabilir ve parmaklığa veya duvara tutunarak merdivenleri çıkabilir.

2 yaşına kadar yalnız oyun oynamayı tercih eden çocuklar için ilk arkadaşlık ilişkileri bu çağda başlar. Çocuğunuzu sık sık diğer çocuklarla bir araya getirerek onun sosyalleşmesine yardımcı olabilirsiniz. Oyuncaklarını paylaşma anlayışı henüz gelişmemiş olsa da diğer çocuklarla yan yana oynamak hoşuna gidecektir.
ST02146BR.JPG

2 yaşındaki çocuk, gerçek hayatta gerçekleştiremediği isteklerini sembolik oyunlarla gerçekleştirmeyi öğrenmiştir. Erkek çocuklarda araçlara ilgi bu dönemde artar. Kızlar da anneyi taklit oyunları oynamaya başlarlar.
 
Bebeğiniz büyüdükçe artık bir birey olduğunun farkına varacaktır. Bu dönemde ebeveynlerinin yaptıklarını taklit ederek davranış kalıplarını öğrenmeye çalışır. Gerçek hayatı taklit edebileceği alet takımı, dikiş seti gibi oyuncaklar çocuğunuzu heyecanlandırarak hayata uyum sağlama yeteneğini geliştirir ve hayal gücünü artırır.


Bu dönemde çocuğunuzun enerjisini yararlı ve yapıcı hale dönüştürmek için onun yaratıcılığını geliştirecek oyuncaklarla oynamasını sağlamaya çalışın. Oyun hamurları ile oynaması, çocuğunuzun hayal gücünü geliştirirken, el kaslarını da güçlendirecek ve hem şekilleri, hem de renkleri öğrenmesine yardımcı olacak
 
Heyecanla beklediğiniz günler geride kaldı ve bebeğinizi kucağınıza aldınız. Artık her geçen gün onun nasıl da büyüdüğüne ve serpildiğine tanık oluyorsunuz. Zaman geçtikçe aklınıza takılan soruların sayısı da artıyor.

Playskool, annelerin akıllarına takılan bu sorularla ilgili küçük ipuçları sunuyor:

• Evde bebeğinizle yalnızsanız ve başka odalarda işiniz varsa, bebeğinizi de evde kucağınızda kanguruyla dolaştırabilirsiniz.

• Bebeğiniz sürekli ağlıyor ve sakinleşmiyorsa, ona müzik dinletin. Huysuzluğunun çabucak geçtiğini göreceksiniz.

• Bebekler giyinmekten nefret ederler. Bu yüzden, kollarından ve başından rahatlıkla geçebilecek genişlikte kıyafetleri tercih edin.

• Bebeğinizin cildinin tahriş olmaması için giysilerini ilk kullanımdan önce mutlaka yıkayın. Ayrıca bebek giysilerini deterjan yerine sabun tozuyla yıkamanız pişiğini önleyebilir.

• Bebeğiniz öksürüyorsa, odasına su dolu bir kap koyun. Bu kap odayı nemli tutarak onu rahatlatacaktır.

• Bebeğinizin emziğinin düşmemesi için zincir ve kordonla boynuna asmak yerine giysisine tutturun. Böylece ipin boynuna dolanmasını engelleyebilirsiniz.

• Jimnastik, bebeğinizin kas gelişimini kolaylaştırır. Bezinin değiştirildiği zaman ve banyo zamanı jimnastik için de en uygun zaman.

• Sekizinci aydan sonra bebeğinizi banyoda küvette yıkamanız, onun banyo saatini oyun saati olarak algılamasına yardımcı olur. Böylece yıkanmaya daha kolay alışmasını sağlayabilirsiniz. Ama kaymaması için dikkatli olmanız gerekir.

• Bebeğinizin yemek sorunu varsa onun elleriyle yiyerek bunu bir oyun haline getirmesine izin verin. Bu sayede daha çok yediğini göreceksiniz. Ayrıca bebeğinizin oyuncaklarının arasına plastik bir kaşığı da ekleyin. Bu, mama ile beslenmeye başladığında, kaşığa çok daha çabuk uyum sağlamasına yardımcı olacaktır.

•Sekiz aylık olan bebeğiniz başkalarının kucağında iken ağlıyorsa tedirgin olmayın. Aksine mutlu olun. Bu durum bebeğinizin annesini yabancılardan artık ayırabildiğini gösterir. Kişi seçme yeteneği bebek için zeka gelişiminin önemli bir aşamasıdır.

• Bebeğinize kalın giysiler giydirmeniz, onun emeklemesini ve yürümeye çalışmasını kolaylaştırır.

• Bebeğinizi evin içinde, tamamen kapalı bir ortamda büyütmek yerine, belirli sürelerle dışarı çıkartın. Onun hastalıklara karşı daha dirençli olması dışarıya çıkma alışkanlığından geçer.

• Bebeğiniz ortalıkta unuttuğunuz kitapları yırtmaya meraklıysa, eline eski gazeteler verin. Kolay yırtılabilmesi sebebiyle, her zaman sizin verdiğiniz gazeteleri tercih ettiğini göreceksiniz.
 
Back