UZUN BİR YAZI FAKAT ÇOCUGU OLAN HER ANNENİN OKUMASI GEREKEN BİR YAZI BİRAZ VAKİT AYIRIRSANIZ BİRŞEY KAYBETMEZSİNİZ. SAYFA ÜZERİNDE YAPTIĞIM İNCELEMELERE BAKARAK HERKESİN TEK DERDİ KİLOLARI SİVİLCESİ YENİ AYAKKABI MODELLERİ BİRAZ DAHA DUYARLI OLALIM ÇOCUGUMUZA OYUNCAK ALACAGIZ DİYE ZEHİRLEMEYELİM ÇOCUKLARIMIZI
bir okul öncesi ögretmeni olarak kendimi bu konuda etrafımı bilinçlendirmek zorunda hissediyorum. çünkü farkında olmadan çocugunuza aldığınız plastik oyuncakların çocuklara verdiği zarar bazen geri dönüşü olmayacak boyutlar alıyor.
Plastik Oyuncagın Zararları
Uygun fiyatlarda piyasaya sürülen çoğu plastik oyuncaklar, ciddi boyutlarda zararlı toksinler içermektedir. Plastik oyuncakların zarara yol açtığı Bisfenol A toksinleri başta olmak üzere yapımlarında kullanılan yan maddelerde kansorejen oluşumuna yol açmaktadır. Bisfonel A nedir ? Ve Bisfonel Anın zararları nelerdir? Bisfonel A kimyasalı, plastik oyuncakların yanı sıra bebek biberonları, bebek mamalarının kutularının kaplamasında bulunur. Aynı zamanda çocuğunuza dişleri için plastik diş eti kaşıyıcılarının kullanımları konusunda Bisfonel A maddelerinin zarara yol açma ihtimalini düşünürsek kullanımından önce doktoruna danışmanızı tavsiye ediyoruz.Plastik oyuncaklar yine çoğunlukla PVC ile yapılmaktadır. Bebeklerin ellerindeki oyuncakları ağızlarına götürme özelliklerini göz önünde bulundurursak PVC içerisinde bulunan kimyasallarında zararları üzerine birkaç önemli konuya değinebiliriz. Bu maddelerde endokrin bozucular mevcuttur ve vücudun hormanal gelişimlerini bile olumsuz yönde etkileyebilmektedirler.Kadmiyum karışımı bazı plastik oyuncaklar da yine çocuklarımız üzerinde risk oluşumunu yükselterek zararlara neden olmaktadır. Kadmiyum, yeryüzünde çok az bulunan çinko ve benzeri bir geçiş elemeni olmakla birlikte yumuşak ve gümüş beyazı rengindedir. Plastik oyuncakların dengeleyici maddesidir. Bilinen bir kanserojendir aynı zamanda beyin gelişimini olumsuz yönde etkiler ve böbrekler üzerinde tahribat ve zararlara yol açar.
Yine kurşun da, plastik oyuncakların daha dayanıklı hale getirilebilmesi için katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Kurşun içerikli plastik oyuncakların zararları ise, sinir sistemini doğrudan etkileyebilmesi muhtemeldir bununla birlikte IQ azalması, işitme kaybı yaşanmasını da belirlenmiştir.
Plastik oyuncakların yapımında kullanılan bu zararları maddelerin yol açtığı rahatsızlıkları önlemek için, çocuklarınızı bu tür oyuncaklardan uzak tutmalısınız hatta hediye seçiminde bile bu maddelerin içerdiği oyuncakları tercih etmemelisiniz. Plastik oyuncaklar büyük ölçüde içlerinde zehir barındırmaktadırlar. Bu nedenle çocuklarımızın bu tür zararlardan uzak büyüyebileceği ortamlar oluşturmalısınız. Oyuncak kullanımında bambu, ahşap, balmumu ve doğal yağlar kullanılar yapılan organik üretimleri tercih etmelisiniz. Ya da toksin maddesi bulundurmayan plastik oyuncaklar tercih etmelisiniz.
Çocuklarımız günümüzde yeterince zararlı madde ile karşı karşıyayken oyuncak seçiminde bilinçli ve özenli olmak bizlerin en birinci görevlerinden bir tanesidir.
Neden Ahşap Oyuncak;
Ahşap oyuncaklar, plastik oyuncaklar gibi toksin ve diğer zararlı maddeleri içermez. Doğal olması nedeniyle ahşap oyuncak çocuk sağlığı için üretilmiş en doğru oyun malzemesidir.
-Üzerinde basacak bir düğme veya bir yere koyup izlenecek bir oyuncak türü olmadığı için, çocuğun hayal gücünü kullanmasını ve ahşap oyuncakla kendi oyunlarını oynamasını sağlar.
-Ahşap oyuncak dayanıklıdır, bozulmaz, kırılsa da onarılması kolaydır ve istenilen renk ve desen değişikliklerinin yapılması mümkündür.
-Çocuk, ahşap oyuncağı elinde tutarak, onun sıcaklığını ve mükemmel dokusunu algılayarak doğayı , yani ağacın özünü ve doğa ile ahengi öğrenir.
Özellikle çocukların herşeyi ağızlarına götürdükleri 0-3 yaş döneminde doğal ahşap oyuncakların kullanılması çocuk sağlığı açısından daha uygundur.
-Ahşap oyun araçları birçok yaş grubuna hitap eder. Örneğin bir Tangramle 3 yaşında bir çocuğun oynadığı gibi bir yetişkin de oynayabilir.
-Çocuk için doğru oyuncağın sade görünümlü, fonksiyonel ve hayal gücünü geliştirici olması gereklidir. Ahşap oyuncaklarda özellikle basit geometrik formlar kullanılmakta, karışık desenler, renkler kullanılmayarak sadeliği muhafaza edilmektedir.