Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
,Şöyle oluyor arkadaşlar,
ALES puanınızın %50 si
ÜDS/KPDS/TOEFL sınavınızın %15i
Üniversite not ortalamanızın %35i
alınıyor ve ÖYP puanı oluşuyor. Açılan bölümlere tercih yapıyorsunuz ve bildiğiniz basit puan ve tercih sıralamasıyla yerleşiyorsunuz.
Başvurmak için dil puanı gerekli değil. Ancak lisans üstü eğitime başlamak için dil puanınızın en az 65 olması gerekiyor. Eğer puanınız 65 altında ya da sıfır ise YÖK tarafından belirlenen ve yine ÖYP puanınız yardımıyla tercih ettiğiniz üniversitelerde 6 aylık dil eğitimine başlıyorsunuz. 6 ay sonunda sınava girip 65 aldıysanız YÖK'ün belirlediği takvime göre ya görev yerinize dönüyorsunuz ya da tercih yapıp lisansüstü eğitime başlıyorsunuz. 65 puan alamadıysanız 50 puan almak için 1 yıl, 65 puan almak için 2 yıl süreniz var. Aksi takdirde programdan atılıyorsunuz.
Son olarak ÖYP ye başvurmadan önce dikkat edilmesi gereken bir konu senet ve mecburi hizmet yükümlülüğü. Dil eğitimi ve l.üstü eğitim kendi üniversitenizde yapılmıyorsa, eğitime giderken kadronuzun olduğu üniversite ile aranıza senet imzalıyorsunuz ve senet tutarları hayli yüksek. Bir de yurtdışında eğitim aldığınız sürenin 2 katı, yurt içinde aldığınız sürenin de aynısı kadar mecburi hizmetiniz oluyor.
Bir sorunuz olursa cevaplayabilirim. Ben de ÖYP li bir araştırma görevlisiyim.
,
size müsadenizle size bir sorum var,bu proğrama başvurmak için bir yerde çalışmamak şart mı
Kızlar benimde kafamı karıştıran bir konu var öyp ile ilgili. ÖYP de iki olay mı var. Yani 1) sadece yüksek lisans öğrencisi olarak başlamak 2)yüksek lisansını yapan bir araştırma görevlisi olarak başlamak ÖYPye. Anlayamadım yani başvurup kazandık diyelim yüksek lisansa başlayıp daha sonra araştırma görevlisi olmak için kadromu bekliyoruz?
Harmoni, sana özel mesaj yazacakdim fakat mesaj sayim cok olmadigi icin atamadim
arkadaslar bilgisi olan lütfen yardim etsin
Öncelikle ben 8 yildir yurtdisinda yasiyorum.Liseyi tr de bitirdim. öss´yi kazanip geldim.
Avusturya´da Viyana Üniveristesi Iletisim bölümünden gecen dönem itibariyle mezun oldum.
Bu dönem de yine ayni üniveriste de yüksek lisansa basladim. Amacim akademik alanda ilerlemek. fakat yüksek lisans egitimimi de tamamladikdan sonra Türkiye´ye dönmek istiyorum.
Iki yildir var olan akademik personel yetistirme programi olan ÖYP´ye katilmak istiyorum.
-sizlre sormak istedigim soru,öncelikle ÖYP programi icin ales, yd ve lisans not ortalamasi aliniyordu degil mi?
-Ales yüksek lisansa giris sinavi oldugu icin, ben yüksek lisansimi burda tamamlayacagimdan dolayi bende ALES sinavini yapmak zorunda miyim?
-YDS sinavini yapmamiz ÖYP programi icin yeterli mi?
-ÜDS, KPDS, TOEFEL,ILETS bu sinavlarin hepsinden muaf mi tutuluyoruz yds yi gecersek yoksa doktoraya baslayabilmek icin ayrica bu dil sinavlarini da mi tekrardan yapmak gerekiyor?
-yds icin,benim almanca egitim veren bir üni den mezun olmam yeterli olmaz mi?(Almanca Dil sertifikalarim, diplomam, vs.)
-Son olarak da, bir arkadasim Tr´de arastirma görevlisi oldugun üniversite disinda baska bir üni de doktora yapilabilindigini söyledi. örnegin marmara da arastirma görevlisi olup , ist. üniisnde doktora yapmak gibi...ben bu sebeple doktoraya viyana ünisin de baslayip, tr´de arastirma görevlisi olarak calisabilir miyim? Ya da burda baslayip yatay gecis imkani olur mu diye soracaktim? Neticede ÖYP programi icin üniveristeler, akademik personellerinin egitim icin yurtdisina doktora ya da yüksek lisans icin gönderiyorlar diye biliyorum.Bunun icin ayri bir fon bile var diye biliyorum...
Kusura bakmayin, biraz uzun oldu biliyorumama dedigim gibi tr de olmadigim icin bu konuda dogru bilgiye ulasbailecegim kisi sayisi cok az. o yüzden bu konuda alacagim dogru ve detayli bilgiler gelecegimi sekillendirmede bana cok yardimci olacak...
Herkes doktorayi burda yapip gitmemin akademik kadroya girme aciisndan cok daha kolay olacagini söylüyor. bende ÖYP programi olmayana kadar böyle düsünüyordum. ama hazir böyle program varken , gurbet elleri doktora süresincede cekemeyecegim gibi geldi
Simdiden vereceginiz cevaplar icin tekrar herkese cok tesekkür ederim...
selametle
merhabalar,
sorularınızı tek tek açıklamaya çalışayım o zaman
-ilk mesajımda da söylediğim gibi evet öyp için ales, yd ve lisans mezuniyet ortalamanızı isterler. dil puanı başvuru için şart değil ancak lisansüstü eğitime başlamak için 65 geçilmiş olmalı.
-ALES yüksek lisans sınavı değil lisans üstü eğitim üzeridir. dolayısıyla ona da grmeniz gerekiyor.
-Evet YDS yeterlidir
-Üstteki soruyla aynı bunun da cevabı. Ama geçmiş yıllarda laınmış ve hala geçerli ÜDS, KPDS, TOEFL, IELTS sınavlarınız varsa onlar da şu an için geçerli. Ancak YDS değişikliğinden sonra geçersiz olma ihtimalinden de söz ediliyor.
-Maalesef o sertifikalar yeterli değil YDS, ÜDS, KPDS, IELTS ve TOEFL kabul ediliyor yalnızca.
-Şimdi bu sorunuzun iki cevabı var. Eğer normal araştırma görevlisi olup doktoranızı başka bir üniversitede yapmatan bahsedyorsanız bu üniversitenizle sizin aranızdadır. Eğer üniversiteniz bunu kabul ederse yapabilirsiniz. Ama ÖYP'li araştırma görevlisi olmaktan söz ediyorsanız orada durum şöyle. Eğer kadronuzu aldığınız üniversitede doktora programı açılacak sayıda öğretim görevlisi yoksa sizi doktora için başka bir üniversiteye yolluyorlar evet. Doktoranız bittikten sonra da o üniversiteye geri dönüp mecburi hizmet yapıyorsunuz. ÖYP kapsamında (bildiğim kadarıyla) yurtdışında doktora tamamlama gibi bir şansınız yok ancak y.lisans süresince 3 ay doktora süresince 6 ay yurtdışına gidebiliyorsunuz.
bence imkanınız varsa o rada tamamlayıp gelin ÖYP'ye bulaşmayın. Ama yine karar sizin.