Otoskleroz olabilir misiniz?

abahcivan

Guru
Kayıtlı Üye
15 Temmuz 2008
85
5
Arkadaşlar;
işitme kaybınızın sebebi otoskleroz olabilir ve farkettiğinizde geç kalmış olabilirsiniz.Otoskleroz üzengi kemiğinizin kireçlenerek titreşim yeteneğinin kaybetmesi sonucu işitmede azalmadır.Oluşmasındaki en büyük etken ostrojen hormonudur ve bu yüzden en çok kadınlarda görülerek hamilelikte artar.Kulak hiçbir zaman sağır olmaz.Erken teşhiste cerrahi müdahale şansı daha yüksektir.
Ben de otoskleroz hastasıyım,bir kulağıma cerrahi mudahalede bulunuldu,ancak bu müdahalenin 15-20 yıl sonra bana etkileri ne olacak bilemediğimden diğer kulağım için işitme cihazı kullanıyorum.
Aşağıdaki yazı tıpla ilgili bir siteden.

Otosklerozda (kireçlenmede) iç kulağın kemik duvarı bozulur ve iç kulak girişinde sünger gibi anormal kemik oluşur. Üzengi kemiği de iç kulağa ses dalgalarını geçirmek için titreşim yapan ufak kemikten etkilenmiş olabilir ve hareket edemez. Bu iletişime bağlı işitme kaybı birbirine bağlı kemikler yoluyla orta kulaktan titreşimleri ileri geçiren mekanizmanın çalışmamasıdır. İletişime bağlı işitme kaybı, düzelebilir. İç kulak sinirlerine bağlı işitme kaybı gibi değildir. 0 düzeltilemez.
Belirtiler

- Kulaklardan birinde veya her ikisinde ağır ilerleyen işitme kaybı

- Kulak çınlaması.

Genç yetişkinlerde otoskleroz (kireçlenme) en sık görülen orta kulak işitme kaybı nedenidir. Otoskleroz aileden geçer ve erkeklerden daha çok kadınlar arasında yaygındır.
Belirtiler 15 ila 35 yaşları arasında ortaya çıkar. Bu durum yavaş ilerler ve tek kulağı veya her iki kulağı birden etkiler. İşitme kaybı hafif veya ağır olabilir. Kireçlenmesi olan kadınların işitme kaybı yüzdesi hamilelik sırasında artabilir. Eğer işitme duyunuz gitgide zayıflıyorsa, doktorunuzu görün.

yaa bu hastalık bendede var ama ben amelıyata cesaret edmedım bı turlu ve su anda 34 haftalık hamıleyım.. cok sınır bozucu bı hastalık.. arastırdıgım kadarıyla ısıtme cıhazıylada tedavı var yazıyor ama henuz bunu arastıramadım... sız amelıyattan memnun kaldınızmı?? bırde ogrenmek ıstedıgım amelıyat sonrası cınlama ve gurultulerın gecmeme ıhtımalı cok yuksekmıs ?? sız de varmıydı gurultu ?? ve gectımı??

ben de otosklerozdan ameliyat oldum 4 ay önce, Allaha şükür şu an kulağım iyi.. hamilelik öncesi ameliyat oldum , çünkü hem benim ilerlemişti, hem de doktor hamilelikte çok ilerler dedi.. eğer böyle bir sorununuz varsa hiç beklemeden ameliyat olun, işitme cihazı da olsa çok ilerlerse çözümü yok dedi doktor bana, ben de korksamda hemen ameliyat oldum..çınlama çok hafif kalıyor ama eskisi gibi değil...gürültüler geçiyor..

Merhabalar,
Annem 58 yaşında ve her iki kulağında da otoskleroz var. Doktor ameliyat veya işitme cihazı olarak iki çözüm önerdi. Ancak annemin işitme kaybıyla birlikte uğultu,çınlama şikayeti de var. Doktor işitme cihazı kullanan bazı hastalarda bu uğultu ve çınlama şikayetinin azaldığını da belirtti.Siz de buna benzer bir durum yaşadınız mı?Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

merhabalar;
ben nete fazla giremiyorum ve yazdıklarınızı daha önce görmemiştim;çok pardon.
Ben ameliyat olalı 13 sene oldu.Açıkçası o zaman ne kadar çınlama vardı çok ta net hatırlamıyorum,karşılaştırma yapamam ama bildiğim hala çok fazla çınlamam var.Bazen aniden kesiliyor ve irkiliyorum.Sanki gürültülü bir motor aniden susmuş gibi.Çınlama sürekli olduğundan alıştım artık rahatsız olmuyorum.Yılda bir audio yaptırıyorum ve o sırada farkediyorum ki kulağıma test için verilen sesler bende zaten süreki mevcut:)ayırdetmekte zorlanıyorum yani.
6 ay kadar önce ebaydan bir işitme cihazı aldım.Öncesinde iyice araştırdım;bana hangi cihaz uygun olur,hangi markalar iyidir diye,kararımı verip aldım.Ben audio tes sonucumu gönderip ayarlattırmıştım ama gerek te yok;zaten burada uygun ücretlerle bu hizmetleri alıyorum.Resound Dot kullanıyorum;mükemmel bir cihaz,yaşam kalitem 10 kat arttı diyebilirim.Cihazın teki 3000 lira gibi bir fiyattı;ben ebaydan ihaleyle çiftini 1000 liraya aldım.
Bu arada eklemek istediğm çok önemli birşey var;eğer cihaz alacaksanız mutlaka ama mutlaka çift olarak alın.Diğer durumda kulaklarınız farklı seviyede duyduğundan sesin geldiği yönü tayin etmekte bile zorlanırsınız.Pillerden biri bitip cihaz kapanınca acaip rahatsız oluyorum ben.

ben de otosklerozdan ameliyat oldum 4 ay önce, Allaha şükür şu an kulağım iyi.. hamilelik öncesi ameliyat oldum , çünkü hem benim ilerlemişti, hem de doktor hamilelikte çok ilerler dedi.. eğer böyle bir sorununuz varsa hiç beklemeden ameliyat olun, işitme cihazı da olsa çok ilerlerse çözümü yok dedi doktor bana, ben de korksamda hemen ameliyat oldum..çınlama çok hafif kalıyor ama eskisi gibi değil...gürültüler geçiyor..
Merhaba abahcivan, dervis

Ameliyatınızı olalı baya bir zaman geçmiş, Şu an sıkıntınız var mı, hareketleriniz kısıtlanıyormu ameliyat sonrası ve duymanız değişti mi, en önemlisi de bu ameliyatı tavsiye eder misiniz? Kime oldunuz memnun kaldınız mı, Benim de ameliyat olmam gerekiyor ve kararsızım. Cevap verebilirseniz çok sevinirim...

Son düzenleme:
Merhaba;
evet çok uzun zaman oldu.Haseki hastanesinde olmuştum.O zamanki doktorlar şimdi yok,asistanlar da hoca falan olmuş:)
Hareket kısıtlaması ilk 6 ayda var sonrasında yok.Ameliyatı ilk olduğum zaman duymamda iyileşme olmuştu ama yıllar içerisinde ameliyat olmayan kulağım kötüleştiğinden cihaza ihtiyaç duyar hale geldim.Şu anda her iki kulağımda da Resound Azure cihaz var.Cihazı tek kulağıma takınca dengesiz duyuyorum bu yüzden her ikisinde de kullanıyorum.Ameliyat olan kulağımla olmayan arasında dB olarak fazla fark yok ama her ikisi de farklı frekanslardaki sesleri duyuyorlar yani biri ince biri kalın sesleri daha iyi duyuyor.
Çok pahalı bir ameliyat,kişisel fikrim özellere bulaşmaya gerek yok.Bu zaten özel bir durum olduğundan asistanlar da hocalar da çok ilgili davranıyorlar.

Hastane önemli değil de bu işi iyi bir cerrahın yapması gerektiğini biliyorum. Tabi biraz da şans galiba. Kaç yıl oldu ameliyat olalı ve ameliyat olan kulağınız duymadığı için mi ona da cihaz kullanıyorsunuz yoksa dengesiz duyduğunuz için mi yoksa ameliyat sonrası kireçlenme o kulağınıza da tekrarladı mi? Ameliyat olmazsan ilerde işitme cihazları bile işe yaramaz dediler bilmiyorum ne yapacağımı şaşırdım kaldım eninde sonunda duymamak kaderimiz galiba

X