• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Otizm korkusu

nickitam

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
15 Kasım 2013
829
649
158
Merhaba bayanlar oglum 25 aylık çalistigim için ogluma bakici bakiyordu beni süphlendiren bir takim seyler gözlemledim.Oglumda sürekli kapi kapatip acma ışıkları yakip söndürme gibi takintilar var tam 24 aylikken bakicidan aldim krese verdim tabi bunun öncesi psikiyatriste götürdüm gelisimsel pediatriye yonlendirdi doktor biraz oyun oynayarak gözlemledikten sonra bir ay aonrasina randevu verdi bu esnada krese gondermemizi yogun ilgi gostermemizi soyledi otizm olabilirmi diye sordum bazi belirtiler var gibi simdi içim içimi yiyiyor Allah rizasi icin içinizde yasayam şahit olan varmı bu şekilde düzelen yakininiz oldumu benim oglum konusamiyor herseyi elimizi tutarak yaptiriyor mesela su istese dolaba goturup su sisesini alip veriyor otur kalk gel al uyu bu komutlari anliyor göz temasi var aklima gelen bunlar not:lütfen konum taşınmasın sadece burasi aktif buda benim derdim

o yaptığı hareketleri yani belirtiler - örneğin sizin elinizi götürmesi - bunları engelleyerek unutturun ona en başta. evet düzelen çocuklar tabi ki var ama çok sabır ve çok çaba gerektirecek. Allah yardım etsin..

Konuyla ilgili otizmvakfı.org sitesinden yaptığım alıntı;

"Eğer çocuğunuz:

• Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa,
  • İsmini söylediğinizde bakmıyorsa,
  • Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa,
  • Parmağıyla ile istediği şeyi göstermiyorsa,
  • Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa,
  • Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa,
  • Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa,
  • Konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa,
  • Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa,
  • aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa,
  • Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa,
  • Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa,
  • Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa,
  • otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir.
Erken Tanıda Dikkat Edilmesi Gereken En Belirgin Gelişim Özellikleri:
1.ay › yüze bakma
2.ay › gülümseme
2-3. ay › obje takibi
2-6..ay › sesli uyaranlara tepki
3-6.ay › kavrama becerileri
4-7.ay › yüz ifadelerini ayırma
6. ay › heceler
7. ay › konuşma seslerini taklit
8-10.ay › bakımverenleri tercih etme
12. ay › bakımverenden ayrılmaya tepki yoksa,
12-24. ay› işaret etmiyor, objeyi yetişkine göstermiyor, isme cevap vermiyor, uygun jestleri göstermiyor, sosyal uyaranlara tepkisiz davranıyor ise;
12. ayda babıldama yok, 16.ayda sözcük yok ise, 24. ayda spontan iki kelime ile cümle yoksa , bir uzman tarafından çocuğun değerlendirilmesi kritik önem taşımaktadır."
İnşallah faydası dokunur size.

Ben aslında normal gördüm yani göz teması olması çok önemli sizde de göz teması var ...konusamadigi için sizi oraya götürüyordur.ışık açıp kapatma tüm çocuklarda var ...olumlu düşünün bence
Insallah öyledir tam inaniyorum yoktur birseyi diyorum bir belirti bütün herseyi yerle bir ediyor

Ben aslında normal gördüm yani göz teması olması çok önemli sizde de göz teması var ...konusamadigi için sizi oraya götürüyordur.ışık açıp kapatma tüm çocuklarda var ...olumlu düşünün bence
Insallah öyledir tam inaniyorum yoktur birseyi diyorum bir belirti bütün herseyi yerle bir ediyor

benim oğlumda böyleydi. 30 aylık anne baba demeye başladı. şimdi 3,5 yaşında(44 aylık) maşallah her şeyi diyor söylüyor anlatıyor. telaş etmeyin bence

Konuyla ilgili otizmvakfı.org sitesinden yaptığım alıntı;

"Eğer çocuğunuz:

• Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa,
  • İsmini söylediğinizde bakmıyorsa,
  • Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa,
  • Parmağıyla ile istediği şeyi göstermiyorsa,
  • Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa,
  • Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa,
  • Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa,
  • Konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa,
  • Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa,
  • aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa,
  • Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa,
  • Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa,
  • Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa,
  • otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir.
Erken Tanıda Dikkat Edilmesi Gereken En Belirgin Gelişim Özellikleri:
1.ay › yüze bakma
2.ay › gülümseme
2-3. ay › obje takibi
2-6..ay › sesli uyaranlara tepki
3-6.ay › kavrama becerileri
4-7.ay › yüz ifadelerini ayırma
6. ay › heceler
7. ay › konuşma seslerini taklit
8-10.ay › bakımverenleri tercih etme
12. ay › bakımverenden ayrılmaya tepki yoksa,
12-24. ay› işaret etmiyor, objeyi yetişkine göstermiyor, isme cevap vermiyor, uygun jestleri göstermiyor, sosyal uyaranlara tepkisiz davranıyor ise;
12. ayda babıldama yok, 16.ayda sözcük yok ise, 24. ayda spontan iki kelime ile cümle yoksa , bir uzman tarafından çocuğun değerlendirilmesi kritik önem taşımaktadır."
İnşallah faydası dokunur size.
Bu belirtilerden en az beş tanesi var bizde ama işte acabamı diyorum hala tesekkur ederim mesajiniz icin

Arkadaşımın yiğenine otizm dediler başta.epeyce araştırıldıktan sonra bakıcının ilgilenmediği için gelişimi yavaşladığı anlaşıldı.kreş sonrası düzeldi umarım evladınız da hiç sıkıntı olmaz

Otizm le ne alakası var benim kızımda dediğiniz herşeyi yapıyor 3 yasında ve çok az konuşuyor...erkek çocukları geç konuşur merak etmeyin otizmli çocuklar asla göz teması kurmazlar içiniz rahat olsun lütfen. ..

Ya oyun gelme ihtimali yok mu ... benim oglumda severdi , 4 aylikti sese tepki vermiyordu resmen çağır çağır bakmıyordu ama göz takibi vardi.

5 aylikken dede mama baba gibi seyleri dedi ben cici dediğimde tekrarladi sonra 9.aydan 10 .aya kadar hiçbir sey demedi en sonunda basladi konuşmaya 1 yaşındayken 20-30 kadar kelime diyordu...yani bende kucuk kucuk tek basina anlamsız seyleri taktim... yok kendi etrafında dönme , yok araba tekerini geçirme bir dönem oldu bunlar ve şimdi 3 yaşında bilmediği konuşmadığı yok... ve en kötüsu surkeli otizimi diye düşünmek cocuk ne yapsa farkli geliyordu.. cocuklar sever bunları... göz teması ve komutları alıyorsa çokta olacağını sanmam

Arkadaşımın yiğenine otizm dediler başta.epeyce araştırıldıktan sonra bakıcının ilgilenmediği için gelişimi yavaşladığı anlaşıldı.kreş sonrası düzeldi umarım evladınız da hiç sıkıntı olmaz
Bizim bakicida tv tablet vermis izletmis isine gucune bakmis psikiyatrist bu çocuga hic bir sey ögretilmemis dedi insallah benim oglumda duzelir

17 yıllık okul öncesi eğitimi öğretmeniyim. Çocuğunuz bazı belirtiler göstersede otizm demek için henüz erken. Doktorunuz bile kesin konuşmamış ve sosyal ortamda tepkilerini ölçmek adına kreşe verin demiş. Sabırla ve moralinizi bozmadan bekleyin, çocuğunuzu gözlemlemeye devam edin. Öğretmeniyle de bu konuyu paylaşın ondanda destek ve işbirliği isteyin. Otizm zeka değil sosyal davranışlarla, iletişimle ilgilidir. Ama sizi tebrik ederim geç kalmadan uzmanlara danışmışsınız.

Dönemsel diye düşünüyorum bende o hareketleri nedense .kızım 27 aylık ışık kapatır açar hep boyu yetismezse sandalye götürür .bi ara kendi çevresinde çok dönüyordu şimdi ortaya bişey alıp onun çevresinde dönüyor. Ama kimseyle yabancilik cekmiyor iletişim halinde herkesle. Korkmayın inşallah bişey yoktur

Ya oyun gelme ihtimali yok mu ... benim oglumda severdi , 4 aylikti sese tepki vermiyordu resmen çağır çağır bakmıyordu ama göz takibi vardi.

5 aylikken dede mama baba gibi seyleri dedi ben cici dediğimde tekrarladi sonra 9.aydan 10 .aya kadar hiçbir sey demedi en sonunda basladi konuşmaya 1 yaşındayken 20-30 kadar kelime diyordu...yani bende kucuk kucuk tek basina anlamsız seyleri taktim... yok kendi etrafında dönme , yok araba tekerini geçirme bir dönem oldu bunlar ve şimdi 3 yaşında bilmediği konuşmadığı yok... ve en kötüsu surkeli otizimi diye düşünmek cocuk ne yapsa farkli geliyordu.. cocuklar sever bunları... göz teması ve komutları alıyorsa çokta olacağını sanmam
Insallah inanin tek duam o

Back
X