ÖSYM’den yeni uygulama

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.003
ÖSYM’nin, uygulamaya koyduğu düzenlemeyle, Merkez’in yaptığı sınavlara başvuracak adayların fotoğraflarının son 30 ay içerisinde çekilmiş olması gerekiyor.

Düzenlemeye göre, son 30 ay içerisinde ÖSYM tarafından yapılan bir sınava bir başvuru merkezi aracılığıyla başvuran ve fotoğraf başvuru merkezi görevlisi tarafından çekilerek kayıtlarına alınan adaylar ile son 30 ay içerisinde herhangi bir nedenle başvuru merkezinden fotoğraf güncellemesi gerçekleştiren adayların, ÖSYM kayıtlarındaki fotoğrafları geçerli kabul edilecek. Bunun dışındaki adayların, başvuru merkezleri aracılığıyla fotoğraflarını güncellemesi gerekiyor.

Fotoğrafın, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden ve yüzü açık olarak çekilmesi ve sınav günü adayı tanımada önemli rol oynayacak, fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmaması gerekiyor. Düzenleme ilk kez ÖSYS süreciyle hayata geçirilecek.

“FOTOĞRAF ÜZERİNDE ÇOK HASASAS DAVRANIYORUZ”
ÖSYM Başkanı Ali Demir, yaptığı açıklamada, göreve geldikleri günden beri en önemli gündem maddelerinin sınav güvenliği olduğunu belirtti.

Aldıkları sınav güvenlik tedbirlerinin, pek çok kötü kullanımı sona erdirdiğini anlatan Demir, “Başkasının yerine sınava girme girişimi bir miktar öne çıkıyor gibi oldu. Onu engellemek için fotoğraf üzerinde çok hassas davranıyoruz” dedi.

ÖSYS sürecinde öncelikle adayların başvurularını okullarında yapmasını sağlamaya çalıştıklarını anlatan Demir, başka bir yerde başvuranların fotoğraflarının ise sadece ÖSYM görevlilerinin çalıştığı sınav koordinatörlüklerinde çekilmesini istediklerini söyledi.

Adaylarının fotoğraflarının değişmemesi konusunda bir hassasiyetleri bulunduğunu dile getiren Demir, “Bir aday eğer bizim sistemdeki fotoğrafının değişmesini istiyorsa onun için ÖSYM’ye başvuracak, onun gerekçelerini bize anlatacak, bizim iznimiz doğrultusunda bunu yapacak. Kontrol dışında bir fotoğraf değişiminin olmasını istemiyoruz. Bu yine bizim sınav güvenliğini iyileştirici çalışmalarımızdan bir tanesi” ifadelerini kullandı.

PEK ÇOK KÖTÜ KULLANIMI DURDURDUK
Sınav güvenliğinin temel hedefleri olduğunu vurgulayan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her adaya farklı soru kitapçığından, her salonda ve bina girişlerinde kamerayla kayıt altına alma, elektromekanik kilit dediğimiz evrağın matbaa çıkışından kilitlenip sınav günü açılıncaya kadar izlenmesi ve sadece ÖSYM’den gidecek sinyalle açılabilmesini sağlayan sistem dahil olmak üzere 30′a yakın tedbir sayesinde pek çok kötü kullanımı durdurmuş durumdayız. Hedefimiz sadece ve sadece hak ve adalet ölçüsüne göre sınav yapmak. Yani adayların bilgileri doğrultusunda ölçümlerini sağlamak. Bunun için elimizden gelen bütün tedbirleri alıyoruz. Çok şükür iyi bir noktaya geldik.”

YGS gibi sınavlarda yaklaşık 2 milyon adayın sınava girdiğini ve bunların farklı karakterleri olduğunu söyleyen Demir, halen bazı adayların sınavlara kol saatleri ve cep telefonlarıyla girmek istediğini ifade etti.

Bu kişilerin tespit edildiğini ve sınavlarının iptal edildiğini aktaran Demir, adayların böyle bir girişimde bulunmalarını istemediklerini ifade etti.
Yine sınav güvenliği açısından kişinin sınava girerken nüfus cüzdanının veya süresi geçerli pasaportunu ile sınava giriş belgelerini yanlarında bulundurmasını istediklerini belirten Demir, bu konuda ısrarcı olduklarının altını çizdi.

ASIL OLAN BİZİM KAYITLARIMIZ
Bazı adayların sınav belgelerini değiştirdiğini ve ailelerini yanlış yönlendirdiğini anlatan Demir, şunları kaydetti:

“Adayların belgeleri değiştirme gibi kabul edemeyeceğimiz bazı davranışları olduğunu görüyoruz. Bu nedenle bilişim grubundaki arkadaşlarımızın çalışmasıyla bir sonuç belgesi doğrulama sistemi gerçekleştirdik. Şu anda ÖSYM sisteminden alınmış bir belgenin altında belge doğrulama kodu diye bir kod var. Bu belgedeki TC kimlik numarasıyla bu kod, ÖSYM’nin sonuç doğrulama sistemine girildiğinde bu belgenin aynısının burada görülebilmesi gerekir. Eğer bir farklılık varsa asıl olan bizim kayıtlarımızdakidir. Bu tür kötü kullanımları neredeyse yüzde 100′e varan bir durdurma işlevi gördü. Son derece başarılı oldu. Bu bizi de mutlu ediyor.”

memuruz.net
 
fotoğraflara gösterdikleri hassasiyeti soruların yanlış hazırlanmamasında yada soruların sızdırılmamasında gösterseler çok güzel olur
 
Son düzenleme:
Bu yılki KPSS Lisans sınav kılavuzunda, çok ses getirecek bir düzenleme yer alıyor. Bu düzenleme şu şekilde…

Kılavuzun 7. sayfası

“ÖĞRENİM DURUMU İLE İLGİLİ BİLGİ
Danıştay 12.Daire Başkanlığının 27/06/2013 tarihli ve E:2009/5045, K:2013/5796 sayılı kararı gereğince Teknik Hizmetler ve Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri sınıflarına dahil adayların ihraz etmiş oldukları unvanlara ilişkin kadrolara (Tekniker, Teknisyen, Hemşire, Ebe, Sağlık Memuru, Sağlık Teknisyeni, Sağlık Teknikeri gibi kadrolara) başvurmak istedikleri takdirde, adaylar alt öğrenim düzey(ler)indeki (ortaöğretim, önlisans) mezuniyetlerini de ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kayıdını sağlayabilecekler ve KPSS tercih işlemlerinde en üst öğrenim düzeyinden KPSS’ye girerek elde etmiş oldukları puanları ile alt öğrenim düzey(ler)indeki kadrolara başvuru yapabileceklerdir.
Bu sınav sonucuna bağlı ilk yerleştirme için tercihler, 17-26 Kasım 2014 tarihlerinde alınacaktır. Yukarıda yer alan Danıştay 12.Daire Başkanlığının kararı gereğince adaylar, ortaöğretim ve varsa ön lisans bilgilerinin sisteme kaydını, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden 3-14 Kasım 2014 tarihleri arasında yaptırabileceklerdir.”

KILAVUZUN BU MADDE NE DİYOR?

1- Bu düzenleme sadece teknik ve sağlık hizmetleri sınıfındaki kadrolar içindir.

2- Bu maddeye göre, lisans düzeyinden sınava giren bir adayın, eğer önlisans veya lise düzeyinden teknik veya sağlık hizmetleri sınıfındaki bir kadroya atanmalarına hak sağlayacak diplomaları var ise, bu kişiler, ÖSYM Aday İşlemleri bölümünden alt öğrenimlerinin de kaydını sağlayabilecektir. Bu kayıtlar ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden 3-14 Kasım 2014 tarihleri arasında yaptırabilecektir. Böylece, aday, lisans puanı ile alt diploması var ise (teknik veya sağlıktan) önlisans veya lisans düzeyindeki kadrolara da başvurabilecektir. Örneğin bir mühendis eğer teknik bir önlisans veya teknik bir liseden mezun ise, teknikerlik veya teknisyenlik kadrolarına da KPSS3 puanı ile başvurabilecektir.

3- Bilindiği üzere lisans sınavının kolay mı zor mu geçtiği ile önlisans/lise sınavının kolay mı zor mu geçtiği hususu, sınava giren adayların toplamının verdiği cevaba göre değişmektedir. Ancak Danıştay ağırlıkları farklı olmasına rağmen bu iki puanı eşdeğer görmüştür.

4- Bu düzenleme teknik ve sağlık hizmetleri sınıfındaki kadrolara sadece önlisans veya sadece lise düzeyinden başvuracaklar için büyük bir dezavantajdır. Zira bu adaylar sadece kendi düzeylerindeki adaylar ile değil aynı zamanda lisans düzeyindeki adaylar ile de yarışacaklardır.



kaynak:memurlar.net
 
X