Osmanlı Fermanları,Berat ve Kanunnameleri

UzmaN

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
19 Şubat 2007
5.078
11
OSMANLI FERMANLARI

ferman01zq3.jpg

Osmanlı Bürokrasisinin tek belge üzerinden işleyişini gösteren muhtelif kalemlerde muamele görmüş iki arzuhal


ferman02xy7.jpg

Muhtelif kalemlerde bürokratik işleyişi gösteren başka bir arzuhal


ferman03na0.jpg

Muhtelif kalemlerde muamele görmüş bir beraat


ferman04dh5.jpg

III. Selim'in Fransız elçisi tercümanının cizye rüsum ve vergiler için rencide edilmemesine dair bir fermanı.


ferman05ax8.jpg

Bergama nahiyesinde Mehmed Naili oğlu İbrahim'e verilen zeamet beratı.


ferman06al5.jpg

Kavanin-i Örfiyye-i Osmani'den "Fasl-ı evvel sahib-i timar ahvalin." beyan eden dört sahife.


ferman07lp9.jpg

Ayasofya vakfı ile ilgili bir ferman


ferman08oj1.jpg

Budin Eyaleti Kanunnamesi


ferman9nk4.jpg

Musul Sancağı Kanunnamesi
 
Son düzenleme:
fermannnnnncm6.jpg


Berât
I. Abdülhamîd Dönemi h. 03.08.1194 / m. 04.08.1780
Konusu:
Sicilyateyn’in İstanbul Elçiliği Tercümânlığı’na, Yosef veled-i Musa’nın tâyin edilmesine ve her türlü vergiden muaf tutulmasına dâir.
Yazı Çeşidi:
Berâtın ilk satırı, celî dîvânî; diğer satırları ise dîvânî hat ile yazılmıştır. 13 satırdır.
Tuğrası ve Tezyinatı:
Altınla çekilen tuğra, siyah tahrîrlidir. Boşlukları, gümüş ve çeşitli renklerle doldurulmuştur. Beyzelerindeki kıvrım dalların ucuna, penbe güller ve turuncu tomurcuklar yapılmıştır. İki sıra bordür arasında bir sıra geçme ve halkârî yapraklar ile çevrilmiş olan üçgen formun içi ve dışı, Türk rokokosu çiçek ve motiflerle tezyîn edilmiştir. Çiçeklerin arasında, şikâf tarzında bezenmiş sazyolu motifleri görülmektedir. Tuğların üstündeki ve üçgen formun tepesindeki şemselerin içine, kapalı form ve rûmî hatlarından oluşan kompozisyon yapılmıştır. Dendanlar ve motifler, altınla çalışılmıştır. Satır araları, altın noktalar ve zerefşân ile tezyînlidir. Yazıda, siyah, kırmızı ve altın mürekkeb kullanılmıştır.
Gördüğü İşlem:
Sol alt köşede, berâtın yazıldığı yerin kaydı vardır.

* * *
3 Mart 1918 tarihinde Sovyet Rusya ile yapılan Brest - Litovski antlaşmasının orijinal belgeleri

fermanonj3.jpg


* * *

fermantoszu1.jpg


Berât:
I. Abdülhamîd Dönemi h. 08.11.1187 / m. 21.01.1774
Konusu:
Hacı Fatıma Hâtûn Vakfı Mütevellîsi Abdullah oğlu Ali’ye âit Ravza-i Mutahhara rubu’ kırat ferâşetinin yenilendiğine dâir.
Yazı Çeşidi:
Berâtın ilk satırı, celî dîvânî; diğer satırları ise dîvânî hat ile yazılmıştır. Derkenârlarda, siyâkat ve dîvânî hat kullanılmıştır. 11 satırdır.
Tuğrası ve Tezyinatı:
Tuğra, yeşil mürekkeble çekilmiş olup, altınla tahrîrlenmiştir. Beyzeleri ve üst kısımdaki form, halkârî ile bezenmiştir. Halkârî tezyînâtta, altın ve gümüş; barok çerçevede, gümüş kullanılmıştır. Çerçeve üzerine, turuncu renk sürülmüştür. Yazı üzeri, zerefşân ile bezenmiştir. Yuvarlak altın çerçeve içine alınan mahall-i tahrîr, renkli halkâr ile bezenmiştir. Yazı üzeri zerefşân olup satır araları, üçlü altın noktalarla tezyîn edilmiştir.Yazıda, yeşil, kırmızı ve siyah mürekkeb kullanılmıştır.
Gördüğü İşlem:
1-Berâtın sağ tarafında, siyâkat ve dîvânî yazısı ile yazılmış Haremeyn Muhâsebesi’ne ait kayıtlar yer almaktadır. 2-Sol alt köşede, berâtın yazıldığı yerin kaydı vardır.

* * *

firoonnao7.jpg


I. Abdülhamîd Dönemi h. Evâhir-i C.1202 / m. Mart-Nisan 1788
Konusu:
Kocaeli Sancağı’na bağlı Yoros Nâhiyesi’nin Ali Bahadır Köyü’ndeki Sipahi Burunsuz Mustafa’nın tasarrufundaki araziye Sirkeci Emir diye bilinen el-Hâc Şeyh Seyyid İsmail b. Seyyid Mehmed el-Yorgânî Vakfı’nın mütevellîsi Şeyh Seyyid Mehmed Said’in müdâhelesinin önlenmesine dâir.
Yazı Çeşidi:
Fermân, dîvânî hat ile yazılmıştır. 27 satırdır.
Tuğrası ve Tezyinatı:
Tuğra, altınla çekilip, siyah mürekkeble tahrîrlenmiştir. Harf boşluklarının tamamı klâsik tezhîble, hayat ağacının zemîni ise halkârî tarzında hatâî kompozisyonla tezyîn edilmiştir. Tuğranın sağ tarafına, tepelikle birleştirilmiş iki ayrı kompozisyon çalışılmıştır. Kompozisyonlar, kapalı form ve rûmî hatlarından müteşekkildir. Tuğranın solunda ise, yine agraf ve rûmî hattından müteşekkil bir form yer almıştır. Rûmîler, sıvama altın olup, zemînler lâcivert, kırmızı ve siyah renklidir. Hatt-ı hümâyûn ve başlık tezhîbi, üst tarafı da kapalı bir altın çerçeve içine alınmıştır. Dendanlar içindeki yazının çevresi sıvama altındır. Başlığa da sıvama altın üzerine klâsik tarzda bir kompozisyon tahrîrlenerek, çok hafif renklendirilmiştir. Kompozisyon, kapalı form ve hatâî hattından müteşekkildir. Alınlığın üst kısmı lâcivert-kırmızı renkli tığlarla bezenmiştir. Hatt-ı hümâyûn formunun üst kısmında, madalyon biçiminde altıgen bir şemse yer almıştır. Madolyon formu, merkezî bir hatâî etrafında altı adet yönlü hatâîden müteşekkildir. İki sıra siyah renk pervâz arasındaki altın çerçeve ile çevrilmiş olan hayat ağacının dış kısmı, halkârî yapraklarla bezenmiştir. Her iki tarafında ise halkârî tarzında tezyîn edilmiş sazyolu motifleri görülmektedir. Satır araları altın noktalarla tezyîn edilmiştir. Yazıda, siyah mürekkeb kullanılmıştır.
Gördüğü İşlem:
1-Tuğranın sol üst tarafında, Pâdişâh’ın el yazısı ile yazılmış “Mûcebince amel oluna.”, (Gereği yapılsın.) ibâresi yer almaktadır. 2-Sol alt köşede, fermânın yazıldığı yerin kaydı vardır.

(İçerik-Alıntıdır)