osman bey'in vasiyeti
feri kaçmış gözlerini orhan bey'e çeviren ölümsüz han,ancak işitilen bir sesle oğluna seslendi:
bak oğul!
senden ayrılmaya hazırlandığım şu sıralarda hiç pişman değilim.çünkü yerime seni bırakıyorum.şimdi son nasihatlerime kulak ver.
hayatın endişeleri senden uzak olsun.adaleti geliştir.yeryüzüne süs yap.vücudumdan ayrılacak ruhumu kazanacağın zaferlerle daima mutlu kıl.Allah-ü Teala'nın emirlerine muhalif bir iş işlemeyesin.alimleri daima şereflendir.böylece ilahi adaleti sağlamlaştırmış olursun.onları yükselt ve şefaatini esirgeme.
orduların ve servetin seni hiçbir zaman kibirli yapmasın.zalim olma!alemi adaletle şenlendir.ne boş tebessümlerle ne de verimsiz kavgalarla vaktini geçirme.yanlış ihtiraslar dünya imparatorluğunun sonu olur.bana gelince,iman gücünü yaymak için çalıştım.sen ise benim arzularımı tamamlayacaksın.bulunacağın mevkii senin herkese karşı büyük bir lütufla davranmanı gerektiriyor.halkına karşı pek çok görevin var.ona karşı bağışlama ile davranırsan hanlık ünvanına layık olursun.
hepinizi Allah-ü Teala'ya emanet ediyorum.
osman gazi
çok beğendim ve paylaşmak istedim.