Oscar heyecanı: Sezon Finali'nde Leonardo DiCaprio gülecek mi?

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715

fft107_mf7194014.Jpeg

http://www.radikal.com.tr/hayat/oscar-heyecani-sezon-finalinde-leonardo-dicaprio-gulecek-mi-1518806

RADİKAL - Sezon Finali’ne hazır mıyız? Ne olursa olsun Oscar alemin kralıdır; tatlıların künefesi, topçuların Messi’si, şarkıların Bohemian Rhapsody’si. Hepsinin olduğu gibi Oscar’ın da hater’ları var elbet; onlara elveda deyip, kalanlarla yolumuza devam ediyoruz, her şekilde; Oscar gecesi, sezonun en eğlenceli etkinliği. Bakalım menüde neler varmış. Tahminlere buyurun.

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

• Jennifer Jason Leigh - The Hateful Eight
  • Rooney Mara - Carol
  • Rachel McAdams - Spotlight
  • Alicia Vikander - The Danish Girl
  • Kate Winslet - Steve Jobs
Kim Kazanır: Çekişme Alicia Vikander ile Kate Winslet arasında. Normalde işin kim kazanır kısmına hiç duygu karıştırmamaya çalışıyorum ama The Danish Girl açık ara ödül sezonunun en anlamsız filmi. Alicia Vikander Akademi için taze bir isim ama Eddie Redmayne’den kaynaklı aşırı oyunculuğu fazlasıyla göze batıyor. Bir de işin “yardımcı” kısmı nerede anlamadım ben. Az farkla Kate Winslet diyorum.

Kim Kazanmalı: Adaylar ilk açıklandığında kategoriye ısınamamıştım ama filmlerin üstünden zaman geçtikçe adayların hepsini evladım gibi sevmeye başladım. The Danish Girl’le ilgili herhangi bir şey hariç. Kate Winslet ve Jennifer Jason Leigh’nin çok önemli bir ortak özelliği var, ikisi de filmleriyle ilgili tek güzel şey. Yine de benim oyum Rooney Mara’ya, Cate Blanchett’e hepimiz aşığız, bizden daha âşık olmayı başarmış.

201602271358_rooney.jpg

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

• Christian Bale, Büyük Açık (The Big Short)
  • Tom Hardy, Diriliş (The Revenant)
  • Mark Ruffalo, Spotlight
  • Mark Rylance, Casuslar Köprüsü (The Bridge of Spies)
  • Sylvester Stallone, Creed
Kim Kazanır: Şurada belki de en hak etmeyen isim ama Sly ödülü alınca bi’ duygulanırız bi’ hislere boğuluruz fena mı? Bazen her şey hak etmek değil bu ödül yarışmalarında; ödülün hikayesi kendisinden daha ilgi çekici oluyor. Bir de Stallone’nin kimlere teşekkür edip etmeyeceği tartışması var, her türlü win-win.

Kim Kazanmalı: The Revenant’la ilgili uzun uzun konuşuruz da, benim tuttuğum filmlerden biri; derdi çok fazla anlatılmış, eskimiş ve yıpranmış olsa da sinema salonunun büyüsünü geri getirmesiyle özel. Tom Hardy de filmi özelkılan 2. etken, Mark Ruffalo’yu çok seviyorum ama çıldırdığı sahne yakışmamış, Bale yerine Carrell olsa iki kez düşünürdüm, Rylance üst düzey; ama benim oyum Hardy’ye.

201602271400_tom%20hardy%20revanant.jpg

EN İYİ ÖZGÜN SENARYO

• Casusler Köprüsü (Bridge of Spies)
  • Ex Machina
  • Ters Yüz (Inside Out)
  • Spotlight
  • Straight Outta Compton
Kim Kazanır: Sezonun en iddialı filmlerinden Spotlight, gecenin en büyük bilinmezi aynı zamanda. Yine de en rahat kazanacağı ödül burada. Kategorideki tek rakibi Inside Out’a büyük ödüllerden birini vermeye Akademi hazır değil.

Kim Kazanmalı: Normal şartlar altında yıllık Coen’ler dilenciliği kotamı burada hunharca doldururdum, bence an itibariyle Hollywood’un en iyi senaristleri kendileri; ama Bridge of Spies’da Spielberg muhafazakarlığına kurban gitmişler. Spotlight’ın senaryosunda neyin fark yarattığını ben tam olarak çözemedim, hikaye FİLMİMİ ÇEKİN diye bağırıyormuş zaten. Ben gönül rahatlığıyla Inside Out’a verirdim, en azından özgün kelimesinin altını hakkını vererek dolduruyor.

201602271403_inside_out_still_3.jpg

EN İYİ UYARLAMA SENARYO

• Büyük Açık (The Big Short)
  • Brooklyn
  • Carol
  • Marslı (The Martian)
  • Gizli Dünya (Room)
Kim Kazanır: Aslında işlerin komplikeleştiği yer burası, burayı da The Big Short kazanıyor, En İyi Film yarışı Mart ayını yeni atlatmış bir kedinin yumağına dönüyor. Bu da gecenin yarışmasız kategorilerinden biri.

Kim Kazanmalı: Sen kazanmalısın sevgili okuyucu, evet evet sen. Senaryoların vasatlığına rağmen yazıyı buraya kadar okuyup merak ettiğin için, Oscar gecesi de bu kategoriyi hevesle bekleyeceğin için, bu ödülü herkesten çok hak ettin sevgili okuyucu. Ama dersen ki The Big Short perdeye aktarılması zor bir kitap, üstelik 4. duvarı yıkarak özel bir iş yapmışlar, sana katılırım okuyucu.

201602271405_bigshottrailer.jpg

YABANCI DİLDE EN İYİ FİLM

• Embrace of the Serpant
  • Mustang
  • Son of Saul
  • Theeb
  • A War
Kim Kazanır: Saul’u anlamak zor, sadece arkasında asılı kamerayla onun şeytanı ya da meleği gibi takip ediyoruz hikâyesini; “Yargıla” diyor Nemes belki ama karar vermemizi asla istemiyor. Aşina olduğu kısa film metodolojisiyle de oldukça özel bir iş çıkarıyor. Son of Saul, rahat kazanır.

Kim Kazanmalı: Mustang bekleyen varsa üzülürüm, Son of Saul sezonun özel işlerinden, Mustang’in hiç olmadığı kadar iddialı, yenilikçi ve dokunduğu temaların aksine oldukça naif. Bunların üçünü bir araya getirebilmek herkesin harcı değil.

201602271407_son%20of%20saul.jpg

EN İYİ ANİMASYON FİLMİ

• Anomalisa
  • Boy and the World
  • Ters Yüz (Inside Out)
  • Shawn the Sheep Movie
  • When Marley Was There
Kim Kazanır: Araya nispeten heyecansız-sıkıcı ödülleri alarak sizleri germeyi başardım mı? Güzel. Oscar gecesine hazırlanıyoruz fena mı? Şuralara 1-2 tane KOSTÜM TASARIM falan serpiştirecektim de gönlüm elvermedi. Kostüm Tasarım’ı Mad Max kazanır bu arada. Neyse ne diyorduk. En İyi Animasyon. Inside Out. Diğerlerine katıldıkları için teşekkür ediyoruz.

Kim Kazanmalı: Inside Out sadece kategorinin değil bence sezonun en iyi üç filminden biri, hatta tüm filmler arasında muhtemelen en evrensel kabul göreni. Aynı anda kendi beyin merkezimizdeki 5 kontrol noktasına da dokunuyor, üstelik basit bir hikayeyi anlatırken sadeliğiyle büyülemeyi başarıyor. Film bitince hangimiz Inside Out 2: Puberty’yi istemedik ki? Devam filmi istetmek şu devirde büyük başarıdır benim gözümde.

201602271411_inside.jpg

EN İYİ KURGU

• Mad Max: Öfkeli Yollar (Mad Max: Fury Road)
  • Diriliş (The Revenant)
  • Yıldız Savaşları: Güç Uyanıyor (Star Wars: The Force Awakens)
  • Spotlight
Kim Kazanır: Kurgu ödülünün En İyi Film için önemli gösterge olduğu söylenir ama istatistiklerde bunu destekleyecek herhangi bir veri yok, tam tersi Akademi âdeti olduğu üzere gönül kazanmak, mevzuyu eşitlemek için veriyor kurgu ödülünü. Tam burada biraz matematik konuşmamız lazım, En İyi Film için adı geçen ve bitiş çizgisine 100 metre atletleri gibi gelen üç tane film var: Spotlight, The Big Short ve The Revenant. Akademi’nin politik doğrucu tavrı ve film endüstrisinin tamamını kapsama misyonu doğrultusunda Kurgu-Yönetmen-Film ödüllerinin dağılacağını düşünüyorum. Aralarında en ayırt edici özelliği kurgusu olan The Big Short, Mad Max’in önünde sürpriz yapar.

Kim Kazanmalı: Akademi yıllarca Kurgu ödülünü en sapına kadar aksiyon ya da bilimkurgu filmlere verip hayatına devam etti; ta ki 2000’in ortalarına doğru Hollywood yeni kurgu üsluplarını keşfedene kadar. Akademi tutuculuğu, bu yeniliği ödüllendirmeye geç başladı ama biraz kodlarına dönme zamanı gelmiş olabilir burada. Mad Max: Fury Road’un kurgusuna methiye düzebilecek kadar lügatım olsa TDK başkanı olurdum. Saygılar.

201602271412_mad%20max.jpg

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENLİĞİ

• Carol
  • The Hateful Eight
  • Diriliş (The Revenant)
  • Sicario
Kim Kazanır: Nispeten vasat ödül sezonuna damgasını vuran kesinlikle görüntü yönetmenliği. The Revenant bu kadar konuşuluyorsa esas sebebi Leonardo Di Caprio değil, Hollywood’da çığır açan belki Innaritu’dan bile daha değerli olanEmmanuel Lubezki. Ödülü de kazanır nitekim.

Kim Kazanmalı: Ekibe bakar mısınız: Lubezki, Seale, Deakins ve Robert Richardson. Aralarından seçmek evlat seçmek kadar zor olsa da her ebeveynin favori bir çocuğu vardır, birbirimizi kandırmayalım. Ben de favorimi şöyle seçtim: Bu 5 filmin herhangi bir noktasından herhangi bir kare göstersem şak diye hangi filmden olduğunu söyleyebilirsiniz? Retorik yoluyla bu ödülü de Mad Max: Fury Road’a vermeyi başardım.

EN İYİ ERKEK OYUNCU

• Bryan Cranston - Trumbo
  • Matt Damon - Marslı (The Martian)
  • Leonardo DiCaprio - Diriliş (The Revenant)
  • Michael Fassbender - Steve Jobs
  • Eddie Redmayne - Danimarkalı Kız (The Danish Girl)
Kim Kazanır: Bir devir kapanıyor. Leonardo DiCaprio 29 Şubat 2016 itibariyle Oscar ödüllü aktör olarak anılmaya başlıyor. Yine alamadı muhabbeti de baymaya başlamıştı zaten.

Kim Kazanmalı: The Revenant’taki performansı DiCaprio’nun en özel oyunculuğu mu? Bence değil. Ama Akademi’nin bayılacağı tarzda ve Leo’nun kariyerinde ilk kez bu kadar fiziksel bir rol. Eh, zamanı gelmiş de geçiyordu bile. Zaten rakipleri de oldukça zayıf, sürekli ucunda bir damla gözyaşıyla kırpıştırdığı gözleriyle “Noolur bana Oscar verin” diye bağıran Eddie Redmayne falan var mesela. Leo alsın da hepimiz rahatlayalım.

201602271416_leoo.jpg

EN İYİ KADIN OYUNCU

Cate Blanchett - Carol

• Brie Larson - Gizli Dünya (Room)
  • Jennifer Lawrence - Joy
  • Charlotte Rampling - 45 Yıl (45 Years)
  • Saoirse Ronan - Brooklyn
Kim Kazanır: Brie Larson’ın kazanamaması için gerekli şartlar:

1-Törenin iptal edilmesi

2-Allah göstermesin, tören gecesine kadar adaylardan birinin vefat etmesi

3-

Kim Kazanmalı: Brie Larson’ın Sindirella hikayesine çok da karşı çıkmayacağım, Saoirse Ronan jenerasyonunun en iyi oyuncusu, Brooklyn’i izlenebilir kılan performansı bence Brie Larson’dan daha etkileyici ama cidden çok önemli değil; önünde bir sürü Oscar toplayacağı uzunca bir kariyer var ne de olsa. Brie Larson’ın bir daha şansı olmayabilir.

201602271418_brieee.jpg

EN İYİ YÖNETMEN

• Adam Mckay - Büyük Açık (The Big Short)
  • George Miller - Mad Max: Öfkeli Yollar (Mad Max: Fury Road)
  • Alejandro G Inarritu - Diriliş (The Revenant)
  • Lenny Abrahamson - Gizli Dünya (Room)
  • Tom McCarthy - Spotlight
Kim Kazanır: Oscar tarihinde üst üste iki yıl Oscar kazanan yönetmenler: Joseph L. Mankiewicz — A Letter to Three Wives (1949), All About Eve (1950) ve John Ford — Grapes of Wrath (1940), How Green Was My Valley (1941). O yıllarda bu başarıyı tekrarlayacak üçüncü ismin bir Meksikalı olacağını söyleseniz muhtemelen Akademi’den atılırdınız. Inarritu, tarih yazmaya devam ediyor.

Kim Kazanmalı: Yetmiş bir yaşında bir Avustralyalı, bu seneye kadar son 24 yılda sinema için çektiği uzun metrajlar üç tane animasyon: Babe: Pig in the City, Happy Feet ve devam filmi Happy Feet 2. Bu adam yıllar sonra Mad Max serisine devam etmek için yönetmen koltuğuna oturuyor ve yaklaşık 40 yıl önce serinin başlangıcında yaptığı gibi tüm Hollywood kodlarına meydan okuyan bir şaheser çekiyor. Sezonun yıldızı tartışmasız George Miller.

201602271421_geroge%20miller.jpg

EN İYİ FİLM

• Casusler Köprüsü (Bridge of Spies)
  • Brooklyn
  • Marslı (The Martian)
  • Diriliş (The Revenant)
  • Gizli Dünya (Room)
  • Spotlight
Kim Kazanır: Son yılların en yakın En İyi Film yarışı. İşin matematiğinden bahsetmeye çalışmıştım; kurguyu The Big Short’a, yönetmeni The Revenant’a verdik. Bu durumda Spotlight’ın En İyi Film’i kazanıp hafiften sürpriz yapacağını düşünüyorum, The Revenant favori olsa da.

Kim Kazanmalı: Yazıyı baştan sona okumayı başaranlar az çok anlamıştır. Mad Max: Fury Road bence sezonun en iyi filmi. Akademi muhtemelen teknik ödülleri verip “Tamam işte daha ne,” diyecektir. Akademi’ye fazla bir film çünkü Mad Max: Fury Road. Fazla yenilikçi, fazla taze, fazla çizgi dışı, fazla feminist. Üstelik bunu neredeyse bütün ABD değerlerini tek tek yermesiyle başarıya ulaşıyor: Tüketim toplumunu gömüyor, cinsiyet kodlarını yerle bir ediyor, anayurt olgusunun içinden geçiyor, kapitalizmi yeriyor ve klasik Amerikan Kahramanı mitini avuçlarının içinde ufalıyor. Üstüne bunu teknik anlamda kusursuz bir şekilde yapıyor. Keşke Akademi George Miller’ın 10’da biri kadar çılgın olabilseydi.

201602271424_madmaxxx.jpg

Leo pek çok sahnede özellikle can alıcılarında dublör kullandığı için bence muallakta.
Bu yüzden çok eleştiri aldı.
Danish girl ve tabii ki eddie benim favorim.
Filmin içinde onunla birlikte yaşıyorsunuz.
O kadar iyiydi.

Vermezler o verenlerin başında yahudiler var bu caprio 'nun ananennesi bir Alman ki zamanında yahudileri fırında yada gaz odalarında öldürdüler , bilmeyenler için yazdım

Adam ergenliğinden beri aday oluyor. Versinler artık şuna ödülünü.
adı aklıma gelmiyor bır filminde sahte diploma falan düzenliyordu çok zeki biriydi o filmde beğenmiştim..ama oskar almak kolay değil bildiğim kadarıyla,aklıma robert de niro baba 2 de oynamıştı ve oskar almıştı oyunculuğu muhteşem ötesiydi

Matt Damon alır bence :KK53:

Bu arada Room öyle woaww denecek bir film gelmedi bana.. çocuk oyuncu çok iyiydi ama kadın oyuncunun ödül almaması çok da sürpriz olmaz bence..

adı aklıma gelmiyor bır filminde sahte diploma falan düzenliyordu çok zeki biriydi o filmde beğenmiştim..ama oskar almak kolay değil bildiğim kadarıyla,aklıma robert de niro baba 2 de oynamıştı ve oskar almıştı oyunculuğu muhteşem ötesiydi

Sıkıysa yakala olarak çevrilmişti sanırım türkçeye. Eski baya o ama 14-15 yıllık falan.

Sıkıysa yakala olarak çevrilmişti sanırım türkçeye. Eski baya o ama 14-15 yıllık falan.
çocuk film seyrettirmiyorki,hep onunla ilgilen istiyor,büyüyüp bizimle vakit geçirmek istemediğinde film izlemeye başlıycam insallah:KK70:

Inside out ( ters yüz ) kesinlikle ödülü hak ediyor Hoppa her yaşa hitap eden çok çok keyifli bir yapım olmuş, izlemeyen varsa şiddetle tavsiye edilir.
Leonardo'ya gelince filmde gerçekten sıkıldım ama adam sınırlarını zorlamış gerçekten, alsın da hepimiz rahatlayalım artık :KK66:

Akademi Ödülleri/Kazananlar (2016)/

Spotlight
En İyi Film · Steve Golin, Michael Sugar, Blye Pagon Faust, ...
upload_2016-2-29_9-35-47.jpeg

Leonardo DiCaprio
En İyi Erkek Oyuncu · The Revenant

Brie Larson
En İyi Kadın Oyuncu · Gizli Dünya

Mark Rylance
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu · St. James Place

Alicia Vikander
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu · The Danish Girl

Alejandro González Iñárritu
En İyi Yönetmen · The Revenant

Writing's on the Wall
En İyi Özgün Şarkı · Sam Smith, Jimmy Napes

Saul’un Oğlu
Yabancı Dilde En İyi Film · László Nemes

The Big Short
En İyi Uyarlama Senaryo · Adam McKay, Charles Randolph

Spotlight
En İyi Özgün Senaryo · Thomas McCarthy, Josh Singer

Amy
En İyi Belgesel Film Oscar'ı · Asif Kapadia, James Gay-Rees

Ters Yüz
En İyi Animasyon Filmi · Pete Docter, Jonas Rivera

Akademi Ödülleri/Kazananlar (2016)/Mark Mangini

Spotlight
En İyi Film · Steve Golin, Michael Sugar, Blye Pagon Faust, ...
upload_2016-2-29_9-36-44.jpeg

Leonardo DiCaprio
En İyi Erkek Oyuncu · The Revenant

Brie Larson
En İyi Kadın Oyuncu · Gizli Dünya

Mark Rylance
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu · St. James Place

Alicia Vikander
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu · The Danish Girl

Alejandro González Iñárritu
En İyi Yönetmen · The Revenant

Writing's on the Wall
En İyi Özgün Şarkı · Sam Smith, Jimmy Napes

Saul’un Oğlu
Yabancı Dilde En İyi Film · László Nemes

The Big Short
En İyi Uyarlama Senaryo · Adam McKay, Charles Randolph

Spotlight
En İyi Özgün Senaryo · Thomas McCarthy, Josh Singer

Amy
En İyi Belgesel Film Oscar'ı · Asif Kapadia, James Gay-Rees

Ters Yüz
En İyi Animasyon Filmi · Pete Docter, Jonas Rivera

Emmanuel Lubezki
En İyi Görüntü Yönetimi · The Revenant

The Hateful Eight
En İyi Film Müziği · Ennio Morricone

Jenny Beavan
En İyi Kostüm Tasarımı · Mad Max: Fury Road

Ex Machina
En İyi Görsel Efekt · Andrew Whitehurst, Sara Bennett, Paul Norris, ...

Gregg Rudloff
En İyi Ses Miksajı · Mad Max: Fury Road

Chris Jenkins

Ben Osmo

Margaret Sixel
En İyi Film Kurgusu · Mad Max: Fury Road

Lisa Thompson
En İyi Yapım Tasarımı · Mad Max: Fury Road

Colin Gibson
En İyi Yapım Tasarımı · Mad Max: Fury Road

David White
En İyi Ses Kurgusu · Mad Max: Fury Road

Mark Mangini
En İyi Ses Kurgusu · Mad Max: Fury Road

Lesley Vanderwalt
En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı · Mad Max: Fury Road

Damien Martin
En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı · Mad Max: Fury Road

Elka Wardega

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı · Mad Max: Fu

Spotlight beni şaşırtmadı . Konusu itibarıyla :KK51:

Altın küre bu dalda oscarın habercisi olamadı bu sene.

X