http://www.radikal.com.tr/hayat/oscar-heyecani-sezon-finalinde-leonardo-dicaprio-gulecek-mi-1518806
RADİKAL - Sezon Finali’ne hazır mıyız? Ne olursa olsun Oscar alemin kralıdır; tatlıların künefesi, topçuların Messi’si, şarkıların Bohemian Rhapsody’si. Hepsinin olduğu gibi Oscar’ın da hater’ları var elbet; onlara elveda deyip, kalanlarla yolumuza devam ediyoruz, her şekilde; Oscar gecesi, sezonun en eğlenceli etkinliği. Bakalım menüde neler varmış. Tahminlere buyurun.
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
- Jennifer Jason Leigh - The Hateful Eight
- Rooney Mara - Carol
- Rachel McAdams - Spotlight
- Alicia Vikander - The Danish Girl
- Kate Winslet - Steve Jobs
Kim Kazanmalı: Adaylar ilk açıklandığında kategoriye ısınamamıştım ama filmlerin üstünden zaman geçtikçe adayların hepsini evladım gibi sevmeye başladım. The Danish Girl’le ilgili herhangi bir şey hariç. Kate Winslet ve Jennifer Jason Leigh’nin çok önemli bir ortak özelliği var, ikisi de filmleriyle ilgili tek güzel şey. Yine de benim oyum Rooney Mara’ya, Cate Blanchett’e hepimiz aşığız, bizden daha âşık olmayı başarmış.
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
- Christian Bale, Büyük Açık (The Big Short)
- Tom Hardy, Diriliş (The Revenant)
- Mark Ruffalo, Spotlight
- Mark Rylance, Casuslar Köprüsü (The Bridge of Spies)
- Sylvester Stallone, Creed
Kim Kazanmalı: The Revenant’la ilgili uzun uzun konuşuruz da, benim tuttuğum filmlerden biri; derdi çok fazla anlatılmış, eskimiş ve yıpranmış olsa da sinema salonunun büyüsünü geri getirmesiyle özel. Tom Hardy de filmi özelkılan 2. etken, Mark Ruffalo’yu çok seviyorum ama çıldırdığı sahne yakışmamış, Bale yerine Carrell olsa iki kez düşünürdüm, Rylance üst düzey; ama benim oyum Hardy’ye.
EN İYİ ÖZGÜN SENARYO
- Casusler Köprüsü (Bridge of Spies)
- Ex Machina
- Ters Yüz (Inside Out)
- Spotlight
- Straight Outta Compton
Kim Kazanmalı: Normal şartlar altında yıllık Coen’ler dilenciliği kotamı burada hunharca doldururdum, bence an itibariyle Hollywood’un en iyi senaristleri kendileri; ama Bridge of Spies’da Spielberg muhafazakarlığına kurban gitmişler. Spotlight’ın senaryosunda neyin fark yarattığını ben tam olarak çözemedim, hikaye FİLMİMİ ÇEKİN diye bağırıyormuş zaten. Ben gönül rahatlığıyla Inside Out’a verirdim, en azından özgün kelimesinin altını hakkını vererek dolduruyor.
EN İYİ UYARLAMA SENARYO
- Büyük Açık (The Big Short)
- Brooklyn
- Carol
- Marslı (The Martian)
- Gizli Dünya (Room)
Kim Kazanmalı: Sen kazanmalısın sevgili okuyucu, evet evet sen. Senaryoların vasatlığına rağmen yazıyı buraya kadar okuyup merak ettiğin için, Oscar gecesi de bu kategoriyi hevesle bekleyeceğin için, bu ödülü herkesten çok hak ettin sevgili okuyucu. Ama dersen ki The Big Short perdeye aktarılması zor bir kitap, üstelik 4. duvarı yıkarak özel bir iş yapmışlar, sana katılırım okuyucu.
YABANCI DİLDE EN İYİ FİLM
- Embrace of the Serpant
- Mustang
- Son of Saul
- Theeb
- A War
Kim Kazanmalı: Mustang bekleyen varsa üzülürüm, Son of Saul sezonun özel işlerinden, Mustang’in hiç olmadığı kadar iddialı, yenilikçi ve dokunduğu temaların aksine oldukça naif. Bunların üçünü bir araya getirebilmek herkesin harcı değil.
EN İYİ ANİMASYON FİLMİ
- Anomalisa
- Boy and the World
- Ters Yüz (Inside Out)
- Shawn the Sheep Movie
- When Marley Was There
Kim Kazanmalı: Inside Out sadece kategorinin değil bence sezonun en iyi üç filminden biri, hatta tüm filmler arasında muhtemelen en evrensel kabul göreni. Aynı anda kendi beyin merkezimizdeki 5 kontrol noktasına da dokunuyor, üstelik basit bir hikayeyi anlatırken sadeliğiyle büyülemeyi başarıyor. Film bitince hangimiz Inside Out 2: Puberty’yi istemedik ki? Devam filmi istetmek şu devirde büyük başarıdır benim gözümde.
EN İYİ KURGU
- Büyük Açık (The Big Short)
- Mad Max: Öfkeli Yollar (Mad Max: Fury Road)
- Diriliş (The Revenant)
- Yıldız Savaşları: Güç Uyanıyor (Star Wars: The Force Awakens)
- Spotlight
Kim Kazanmalı: Akademi yıllarca Kurgu ödülünü en sapına kadar aksiyon ya da bilimkurgu filmlere verip hayatına devam etti; ta ki 2000’in ortalarına doğru Hollywood yeni kurgu üsluplarını keşfedene kadar. Akademi tutuculuğu, bu yeniliği ödüllendirmeye geç başladı ama biraz kodlarına dönme zamanı gelmiş olabilir burada. Mad Max: Fury Road’un kurgusuna methiye düzebilecek kadar lügatım olsa TDK başkanı olurdum. Saygılar.
EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENLİĞİ
- Carol
- The Hateful Eight
- Mad Max: Öfkeli Yollar (Mad Max: Fury Road)
- Diriliş (The Revenant)
- Sicario
Kim Kazanmalı: Ekibe bakar mısınız: Lubezki, Seale, Deakins ve Robert Richardson. Aralarından seçmek evlat seçmek kadar zor olsa da her ebeveynin favori bir çocuğu vardır, birbirimizi kandırmayalım. Ben de favorimi şöyle seçtim: Bu 5 filmin herhangi bir noktasından herhangi bir kare göstersem şak diye hangi filmden olduğunu söyleyebilirsiniz? Retorik yoluyla bu ödülü de Mad Max: Fury Road’a vermeyi başardım.
EN İYİ ERKEK OYUNCU
- Bryan Cranston - Trumbo
- Matt Damon - Marslı (The Martian)
- Leonardo DiCaprio - Diriliş (The Revenant)
- Michael Fassbender - Steve Jobs
- Eddie Redmayne - Danimarkalı Kız (The Danish Girl)
Kim Kazanmalı: The Revenant’taki performansı DiCaprio’nun en özel oyunculuğu mu? Bence değil. Ama Akademi’nin bayılacağı tarzda ve Leo’nun kariyerinde ilk kez bu kadar fiziksel bir rol. Eh, zamanı gelmiş de geçiyordu bile. Zaten rakipleri de oldukça zayıf, sürekli ucunda bir damla gözyaşıyla kırpıştırdığı gözleriyle “Noolur bana Oscar verin” diye bağıran Eddie Redmayne falan var mesela. Leo alsın da hepimiz rahatlayalım.
EN İYİ KADIN OYUNCU
Cate Blanchett - Carol
- Brie Larson - Gizli Dünya (Room)
- Jennifer Lawrence - Joy
- Charlotte Rampling - 45 Yıl (45 Years)
- Saoirse Ronan - Brooklyn
1-Törenin iptal edilmesi
2-Allah göstermesin, tören gecesine kadar adaylardan birinin vefat etmesi
3-
Kim Kazanmalı: Brie Larson’ın Sindirella hikayesine çok da karşı çıkmayacağım, Saoirse Ronan jenerasyonunun en iyi oyuncusu, Brooklyn’i izlenebilir kılan performansı bence Brie Larson’dan daha etkileyici ama cidden çok önemli değil; önünde bir sürü Oscar toplayacağı uzunca bir kariyer var ne de olsa. Brie Larson’ın bir daha şansı olmayabilir.
EN İYİ YÖNETMEN
- Adam Mckay - Büyük Açık (The Big Short)
- George Miller - Mad Max: Öfkeli Yollar (Mad Max: Fury Road)
- Alejandro G Inarritu - Diriliş (The Revenant)
- Lenny Abrahamson - Gizli Dünya (Room)
- Tom McCarthy - Spotlight
Kim Kazanmalı: Yetmiş bir yaşında bir Avustralyalı, bu seneye kadar son 24 yılda sinema için çektiği uzun metrajlar üç tane animasyon: Babe: Pig in the City, Happy Feet ve devam filmi Happy Feet 2. Bu adam yıllar sonra Mad Max serisine devam etmek için yönetmen koltuğuna oturuyor ve yaklaşık 40 yıl önce serinin başlangıcında yaptığı gibi tüm Hollywood kodlarına meydan okuyan bir şaheser çekiyor. Sezonun yıldızı tartışmasız George Miller.
EN İYİ FİLM
- Büyük Açık (The Big Short)
- Casusler Köprüsü (Bridge of Spies)
- Brooklyn
- Mad Max: Öfkeli Yollar (Mad Max: Fury Road)
- Marslı (The Martian)
- Diriliş (The Revenant)
- Gizli Dünya (Room)
- Spotlight
Kim Kazanmalı: Yazıyı baştan sona okumayı başaranlar az çok anlamıştır. Mad Max: Fury Road bence sezonun en iyi filmi. Akademi muhtemelen teknik ödülleri verip “Tamam işte daha ne,” diyecektir. Akademi’ye fazla bir film çünkü Mad Max: Fury Road. Fazla yenilikçi, fazla taze, fazla çizgi dışı, fazla feminist. Üstelik bunu neredeyse bütün ABD değerlerini tek tek yermesiyle başarıya ulaşıyor: Tüketim toplumunu gömüyor, cinsiyet kodlarını yerle bir ediyor, anayurt olgusunun içinden geçiyor, kapitalizmi yeriyor ve klasik Amerikan Kahramanı mitini avuçlarının içinde ufalıyor. Üstüne bunu teknik anlamda kusursuz bir şekilde yapıyor. Keşke Akademi George Miller’ın 10’da biri kadar çılgın olabilseydi.