Orta Kulak İltihabı

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
291.795
599.693
43
Orta-Kulak-İltihabı-Hakkında-Herşey.jpg

Kulak zarının arkasında meydana gelen iltihaplanmalara, orta kulak enfeksiyonu adı verilir. Orta kulak iltihabı hemen hemen her yaş grubunda görülebilecek bir rahatsızlıktır ancak, ağırlıklı olarak çocuklarda görülür.

Orta kulak iltihabı çocukların yarısından fazlasının üç yaşına gelmeden en az bir kere karşılaştıkları bir rahatsızlıktır. Bazen ortada bir etken yokken çıksa da genel olarak, gribal enfeksiyonların takibinde görülür. Çocuklarda üç tip orta kulak iltihabı vardır. Bunlar:

  • Akut Otitis Media : Adından da anlaşılabileceği gibi, akut olarak hızlı şekilde gelişir kolay tedavi edilir.
  • Rekürren Otitis Media : Sık sık nükseden bu türünün atakları kalsa da, hastalık iyileşir.
  • Kronik Refüzyonlu Otitis Media : Kronikleşmiş bu türde, tedaviye karşı direnci olan enfeksiyon, kulak zarının arkasındadır. Ağrı yoktur ancak genel olarak çocuklar kulaklarında doluluk olduğundan şikayetçi olurlar.
Orta Kulak İltihabı Belirtileri
Orta kulağın en bilindik belirtisi kulak ağrısıdır. Bunun yanında, ateş bazen de işitme kaybı şeklinde belirtiler ile kendini gösterebilir. Üç türünün belirtileri farklılık gösterse de genel olarak bu şekildedir.

Genel olarak, basınca dayalı olması sebebi ile ağrı, farklı oturuş şekillerinde farklı hissedilir. Eğik pozisyonlarda basıncı arttırmanıza paralel olarak hissettiğiniz ağrı da artacaktır. Dik oturmalarda basınç azalacağından ağrı da hafifler. Eğer, aşırı basınca bağlı olarak kulak zarı delinirse, kulak içi basıncınız azalır ve buna paralel ağrı da hafifler. Bu durumu kulağınızdan gelen kan yada yeşil iltihaplı sıvı ile anlayabilirsiniz.

Orta Kulak İltihabı Tanısı
Gözlemlenen belirtilere paralel doktor, otoskop isimli alet ile kulağı kontrol etmesinin ardından, orta kulak iltihabı tanısını koyabilir. Otoskop incelemesinde kulakta gözlemlenen semptomlar, orta kulak ilthabının türüne göre değişir. Mesela iltihap bakteriye bağlı olarak gelişmişse, otoskopda, kulak zarının kızardığı ve şiştiği gözlemlenir.Bakteriye bağlı gelişmemişse, kulak zarının içeriye doğru çöktüğü gözlemlenir.

Orta kulak iltihabının tanısında, kronikleşme söz konusu ise farklı metotlar uygulanabilir. Bu durumlarda öncelikli olarak işitme testi ile işitme kaybının olup olmadığı, varsa işitme kaybının derecesinin ne olduğu belirlenir.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi
Orta kulak iltihabında tedavi, hastalığın uzunluğuna, şikayetlerin şiddetine ve hasara bakılarak belirlenir. İlk olarak çocuğunuzun yada sizin, genel kulak muayeneniz ve gerekli tüm KBB testleri yapılacaktır. Bu muayenenin ardından, işitme seviyesi kontrol edilir.

Orta kulak enfeksiyonlarında ağırlıklı olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Hatta, orta kulak enfeksiyonları için, antibiyotik kullanımının en yoğun olduğu hastalık tipi diyebiliriz. Ancak, günümüz de ortaya çıkan yeni bulgular ile pek çok orta kulak enfeksiyonu, iki haftalık kısa bir zaman diliminde kendiliğinden geçtiği ortaya çıkmıştır.

Orta kulak iltihabında ağrı kesici eğer kulakta ağrı hissedilmesi durumunda kullanılabilir. Antibiyotikler dışında, orta kulak iltihabında aşı ile de koruma sağlanabilir. Ancak, hastalığı kapmışsanız aşı bir işe yaramayacaktır.

Orta kulak iltihabında bazı durumlarda ilaç tedavisi bir işe yaramaz. İşte, böyle durumlarda cerrahi müdahale uygulanabilir. Cerrahi müdahale ile karşılaşacak çocukların ailelerine tavsiyemiz, çocuğunuzun bu durum ile kolayca yüzleşebilmesi için, karşılaşacağı durumdan bahsedip, onu psikolojik olarak hazırlayın. Orta kulak iltihabında cerrahi tedavi genel anestezi altında uygulanır. Cerrahi müdahalede genel olarak, kulak zarına delik açılır ve içerisine kulak tüpü yerleştirilir.

Çocuğu Orta Kulak İltihabı Geçirmiş Ailelere Bilgiler
  • Orta kulak enfeksiyonu ile çocuk ne kadar erken yaşlarda buluştuysa, hastalığın nüks etme oranı da o kadar artacaktır.
  • Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, altı aylık süre boyunca anne sütü ile beslenimini yapan çocuklarda, orta kulak enfeksiyonları daha az oluşmaktadır.
  • Orta kulak enfeksiyonu geçiren çocuğun yanında sigara içilmemeli, sigara enfeksiyonu artırıcı etki gösterebilir.
  • Beş yaşını geçen çocuklarda orta kulak iltihabının nüks etme oranı azalmaktadır.
  • Orta kulak iltihabının erkek çocuklarda görülme sıklığı kız çocuklara göre daha yüksektir.
  • Kreşe giden çocuklarda orta kulak iltihabı daha sık görülür.
  • Mevsimlerde de kışın orta kulak enfeksiyonları yaz aylarına göre daha sık görülür.

 
X