Bahçe Bakımı ve Çiçekler Orkide bakımı 🌸🌸🌸

Orkide_sever

ORKIDE AŞK'tır ❤
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
28 Eylül 2018
5.937
21.448
298
Merhaba kızlar. Burada çok sevilen ve bakmasi çok zahmetli sanılan orkideler hakkında bildiklerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Öncelikle size orkide seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini söylemekle baslamak istiyorum.
Orkide seçerken öncelikle bol tomurcuklu olmasına dikkat edin. Her tomurcuk neredeyse 1 haftada gelişir ve acar bu da eger yanlış uygulama yapılmazsa sizinle uzun vadede yasar demek. Sonra gelelim yaprak ve köklere. Iste orkide sağlıklı mi değil mi buradan daha iyi anlasilir. Yapraklar yumusamamis ve sararmamis olmalı. Bunun dışında küçük delikler ve lekeler de olmamalı. Çünkü orkide de istenmeyen böcek türleri olabilir (kırmızı örümcek, Trips gibi ) gelelim koklere. Köklerinden sararma kararma olmamalı. Bunlar koklerin çürümeye baslagini gösterir ve çiçek müdahale edilmezse ölür. Bunun dışında gövde de kara lekeler olmamalı bu da mantar olduğunu gösterir ve maalesef çiçeği en hızlı şekilde öldüren hastalıktır. Bulaşıcı olduğu için diğer orkidelere de hızla bulaşır. Erken müdahaleyle bundan da kurtulmanın yolu vardır.
Gelelim bakıma. Seçtik beğendik ve aldık evimize geldik. Yolda fazla soğuk veya rüzgara maruz bırakmadan olabildiğince erken eve gelmek gerekir. Ani ısı değişimi ilk tomurcukları etkiler. Evimize gelince yaz ayiysa eger perde arkasına hava kapalıysa ve karşısı müsaitse güzel bi cam önüne yer yapıp koyuyoruz. Gun ışığı çiçek için can kaynağıdır. Eger kökleri grilesmemisse sulamiyoruz rahatsız etmiyoruz. Ama grilesmisse 1 gun izin veriyoruz ertesi gün oda ısısında ki arıtma veya hazır su ile suluyoruz.
Simdi çoğu kişinin yaptığı hataların başında gelen sulama hakkında bilgilenelim. Orkidelerinizi temiz ve oda sıcaklığında ki icme sularıyla sabah saatlerinde sulayip altinda su kalmadığına emin olduğunuzda yerine koyun ve 10-15 dakika bulundugu odayı cereyanda bırakmadan havalandırın. Oncelikle orkideniz sungere mi toprağa mi ekili? Eger sungere ekili ise hemen saksı değişimine girismeyelim. Sulamayi düzgün yaptığımız taktirde sungerde de yasar. Sungerin tamamen kurumasını izin vermeden ama tamamen ıslakta kalmasına müsade etmeden sulamak lazım. Daldirma yöntemiyle sungere ekili olanlar bu şekilde sulanmaz fazla su çekeceğinden çabuk kok curumesi yapar. En ideali kokler grilesince 1 su bardağı suyu eşit şekilde dökmek fazlasına izin vermemek. Eger eski orkideleriniz varsa ve normal paket alınmış orkide toprağına dikili ise bu toprakların su tutma özelliği az olduğundan daldirma usulu en iyisi olacaktır. Fakat hangi şekilde sulama yaparsanız yapın yaprak aralarına asla su kaçırmamalı çalışın. Kaçarsa peçete yardımıyla suyu hemen temizleyin.
Hastalıklara da değinmek istiyorum. Bir çok böcek ve hastalığa yakalanmış olabilir ciceginiz. Oncelikle mantar. Yaprak arasına su kaçmış çiçek siz farketmeden bir kaç gün içinde ölebilir. Govde kararır bulunduğu alanda ki yapraklar gövdede uca sararır çiçek ve tomurcukları dökülür. Bundan ilk önce mantar olan yere bol tarçın dökerek kurtulmaya çalışıyoruz. Genelde bir iki hafta içinde kesin çözüm olsa da ilerlemiş durumlarda özel tarim ilacı gerektirebilir.
Kirmizi örümcek denilen çiçeğin yeşil yaprakları üzerinde silince kırmızı leke çıkmasını sağlayan ve maalesef ciceginizi evden bile uxaklastirmaniza sebep olan en korktuğum böceklerden. Bu durumda tarim ilacı şarttır. Trips denilen çiçeğin içinde köklerinden ki su ile yaşayan canlılardan da neem ağacı yağı ile kurtulmak mümkün. 1 litre suya 15 damla şeklinde konulup hem sulama hemde çiçeğin her yerine fisfislama sayesinde gecer. Unlu bit denilen türlerden de bu sayede kurtulmak mümkün. Salyangoz gibi topraginda yer alan türlerden aksamdan 1 dilim patatesi aksamdan topragin üzerine konulup sabah patatesin cope açılmasıyla kurtulmak mümkün. Patates nemli olduğundan altına saklanirlar ve size alıp çiçekten uzaklaştırmak kalır.
Simdide ev yapımı kürlerden bahsedelim. Aksamdan tuzsuz suyla islattiginiz pirinç suyu, bir kavanoz içine 1 2 muz kabuğu üstüne eklenen su, içtiğiniz kahve tellerini sulandirarak ve sabah kahvaltıya hasladiginiz yumurta kabuğu suyunu 15gunde bir 1 2 yemek kaşığı orkidenizin toprağına dönebilirsiniz. Fazlasi boceklenme yapacagi icin aşırıya kaçmayın.
Hazir vitamin takviyelerini ciceksiz orkidelere üzerinde yazan miktar kadar sulandırılmış verebilirsiniz ama çiçeklilere vermeyin.
Gelelim dalsiz orkideleri uyandırmaya. Serin havalarda 10 derecenin altına duymuyorsa güneş almayan cam veya balkon önünde 3 gun bekletirseniz 10-15 gun sonra yeni kok veya dal verdigini görebilirsiniz. Hava soğuksa petek yanmayan bir oda da yine güneş görmeyecek ama gun ışığını bolca alabileceği yere koyarak uygulayabilirsiniz.
Keiki çiçeğin yavrusunun daldan yeni yaprak açması ondan kok ve dal vermesidir. çiçeğin isteğine bağlı oluşur. En az 2 yaprak çıkarıp 3 4 koku olunca, koklerde en az 5 cm olunca alttan ve üstten 2 cm mesafede kesip ayirabilirsiniz. Keiki kökten gelmişse ayrılmaz ama daldan gelmişse en erken bahsettiğim ölçülere ulaşınca ayrılır.
Köksüz veya yaprağı bitmiş orkideleriniz için su kültürü uygulayabilirsiniz. Bu işlem zaman alir. Farklı tekniklerle uygulanir. O konuda yardımcı olurum.
Yazım uzun oldu ama genel bilgilerim bunlar.
Kısaca ozet gerekirse. Bol gun ışığı sabah aksam mümkünse gunes düzenli sulama sağlıklı gelişmeleri için çoğu zaman yeterli. Saglikla kalin
 
Son düzenleme:
Çok güzel bir bilgilendirme olmuş teşekkürler.
Benim bir orkidem vardı hediye gelen. Çiçekleri döküldükten sonra biraz budadik. Sonra yazin tekrar kurudu. Tekrar budadim ben bunu. Tam bakımınida bilmiyordum. Nemli ortami sever diye okumuştum bir yerde o yüzden mutfaga koydum biraz. Sonra baktım bir değişiklik yok attım balkona bunu Eylül ayında 10- 15 gün geçtikten sonra farkettim ki bir daldan yaprak çıkıyor. Keiki oluşmuş sonra diğer daldan bir şeyler çıkmaya başladı onlarda tomurcuk oldu. En son 3. Dali verdi kökünden bilmeden hava değişimi yapmışım sanirim. Olabileceği her şekilde çoştu. Şuanda 4 çiçek 2 tomurcuğumuz var. Yarın fotosunu da eklerim.
 
Maşallah. Bende ilk orkidemi başkasından almıştım kok falan kalmamisti yanlış sulamadan bi sure sonra dediğin gibi bilmeden camin önüne koymuştum koklendi yaprak verdi dal için zorlanıyorum once kok geliştirmeli güçlenmeli bahara inşallah dallanir
 
Dal ve kök ayrımı hakkında da kısa bilgi vereyim. Büyük bir hevesle beklediğiniz orkidenizde minik bir çıkıntı gördünüz ve dal mi kok mu sorusu gelir aklınıza. Eger çıkıntı yuvarlak uclu ise koktur. Eger çıkıntılı ucu sivri ve geliştikçe katmanlı olduğunu görürseniz bilin ki daldir. Dalları iyice büyüyüp sertlesene kadar sabitlemeye çalışmayın kırılır. Bırakın iyice serpilsin. Bu süreçte düz uzamasını istiyorsanız isigin tepesinden gelmesine dikkat edin. Hazir alinan orkideler özel seralarda yetiştirildiği için her aşamasında ona göre beslenir ve ışık alırlar. Bunu evde sağlamanın en iyi yolu eğilen orkidenizin hangi yöne uzamasını istiyorsanız ışığı o taraftan alması için saksisini çevirebilirsiniz. Hatta imkan varsa üstten yapay ışıkla destekleyebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Simdi de saksı değişimine değinmek istiyorum. Belli başlı çürümeler varsa orkideniz de eger çiçeklenme donemi de değilse saksisindan çıkarıp eski kokleri kesin bi sure birakin. Bu esnada eski topragini sirkeli suya basıp yıkayın ve süzün. Temiz suyla yeniden yıkayın süzüp az kurumaya bırakın daha sonra önceden ısıtılmış fırın tepsisine dökerek 10 dakika pisirip yeniden kullanabilirsiniz. Saksiyi da çamaşır suyuyla yıkayıp iyice durulayinca yeniden kullanabilirsiniz. Eger kokler saksıya sığmayacak kadar çoğaldıysa 1 numara büyük saksıya geçebilirsiniz. Ama kokleri sığıyorsa aynı saksıya kullanmak en iyisidir. Orkidemizi dikerken yaprak altlarına kadar toprağa bogmuyoruz. Alt koklerin başladığı yerden itibaren bogazi dışarıda kalacak şekilde köklerine baskı yapmadan ediyoruz. Ustten sürekli toprak ekleyip basarsanız kokleri hemen kırarsınız. Orkideler dar saksi ve sıkışık kök severler. Orkidenizin kökleri sağlıklı görünüyor problemi yoksa saksisini değiştirmeye onu rahatsız etmeye gerekte yoktur. Eski saksisinda yıllarca yasayabilir. Orkidelerin köklerinde doğası gereği tırtıklı bi yapıya sahiptir bunları çok dikkatli bakarsanız koklerin bi yere değdiği yerlerde görebilirsiniz. Doğada ağaç kabuklarına tutulabilmelerini sağlar. Oynayip boş yere o minik yapıları bozmaya gerek yok. Gereksiz müdahaleler bu narin kızları strese sokar. Ve unutmayalım ki saksı ne kadar büyük olursa orkideniz once saksisina sığmak için kok vermeye başlar. Once can sonra canan hesabi. Once kök verecek ki sonra yeni nesiller için cicek açsın. Kısacası gerekmedikçe eski saksisindan cikarmaya hiç gerek yoktur. Bu işlem sungere ekili orkideler için de geçerlidir. Eger curume varsa sungeri temizleyip lecat denilen sadece kil bilyelerine ekilebilir.
 
Son düzenleme:

Resime dikkatli bakarsanız. Kökün altında ki minik uzantıları görebilirsiniz. Bunlar orkidenin doğada agaca tutulmasını sağlar. Evdeki orkidelerimiz içinde aynı topragini ve saksisini kavranmasına yardımcı olur besinleri emmesini sağlar. Surekli topragi saksisi degisen orkidelerde bunlar zarar görür. O yüzden yenilenme sürecine girer ve dal kok yaprak vermesi gecikir.
 
Ayy ne nazliymis bu orkideler. Bakalim benimkini yasatabilcek miyim iyi ki okumusum yoksa budamam gerektigini falan bilmiyodum ben. Öyle ölur giderdi.
Foto da eklerim arada beceremedigim bisey olursa
 
Belli bi naza sahipler ama bu nazlari onlari en değerli çiçeklerin arasında yapıyor bence korkma budanmadigi icin ölmezler. Sadece dali da kurutmaya fazla enerji harcicagi icin kok veya yeni dala enerjisi kalmaz
 
Dal budamasini da anlatayım. O güzel çiçeklerinin acti ve solmaya başladı diyelim. Genelde ilk açan alttaki çiçekten solmaya başlar ve en ucta ki tomurcuga kadar devam eder. Kimi toplu şekilde solarken kimi ayri zamanlarda da sorabilir bu orkidenizin yapısına bağlıdır. Çiçeklerin cogu dokuldu ve son kalanlar da soldu diyelim. Dalin son boğumu ile ilk dökülen cicek arasından düz bir şekilde steril bıçak yardimi ile kesin. Bıçağı once çamaşır suyuyla iyice yıkayıp durulayabilirsiniz peşinden peçeteyle kurulayın. Budandiktan sonra o dal daha uzamaz ama altta kalan bogumlardan zamanla yeni dallar verir o yüzden dipten degil bahsettiğim şekilde son bogum ve ilk dökülen çiçek arasından budanir.
Eger bogumlariniz da bi kabarma var sakin olaki o bogumun üstündeki katmanı soymaya kalkmayın. İçindeki dal yerini zedeler ve kurutursunuz.
İlerleyen zamanlarda dal yerine bogumdan yavru yani keiki de verebilir. Dal bilinen gibi sivri şekilde uzar ama keiki yaprak olarak ordan açmaya başlar.
Bazen keiki koktende gelebilir bu durumda keikilere dokunmuyoruz ana kız birlikte yasar. Ayırmaya kalkınca yaa ciceginizi yada yavrusunu kaybedersiniz.
Ama kökten değil de daldan gelirse yaprakları büyüdüğünde keikiniz kok vermesi için etrafına yosun sarıp kurudukca fis fis yardimiyla nemlendirip koklenmesini sağlayabilirsiniz. Kokleri iyice büyüyünce 2cm alttan ve 2 cm ustten ayırıp ped bardaga Ekim yapabilirsiniz
 
Merhaba. Bu kızım aldığımda mantarliydi farkedince hemen temizlemistim fakat dal kısmında mantar kalmış olmalı ki aylar sonra olsa bile son sulamada yeniden aktif hale gelmiş. Alt yaprağı kopardığım da ic kısımlara kadar sarmış olduğunu gördüm yeniden temizlemeye çalıştım ama dalin etrafi zor olduğu için yine kaldi. Bolca toz tarçın döktüm. Ozel mantar ilacını temin etmeye çalışıcam. Duruma göre dali kesmek ve kokleri de temizlemek zorunda kalabilirim daha sonra ters su kültürü uygulamam gerekebilir. Burada yaptığım işlemleri zamanla anlatacağım.
 

Eklentiler

  • 20201230_144637.jpg
    88,8 KB · Görüntüleme: 247
  • 20201230_144629.jpg
    88,3 KB · Görüntüleme: 249
  • 20201230_144615.jpg
    181 KB · Görüntüleme: 255
İyi günler benim orkidelerimin yaprakları değişik bir hal aldı neden olabilir ve ne yapabilirim bakabilir misiniz..
 

Eklentiler

  • IMG_20210111_123739.jpg
    111,8 KB · Görüntüleme: 305
Bir tane daha var onun çiçekleri döküldü. Yaprakları da sarariyor gibi oldu anlayamadım dertlerini
 

Eklentiler

  • IMG_20210111_123837.jpg
    91,2 KB · Görüntüleme: 254
  • IMG_20210111_123844.jpg
    68,8 KB · Görüntüleme: 181
Bir tane daha var onun çiçekleri döküldü. Yaprakları da sarariyor gibi oldu anlayamadım dertlerini
Altta ki yaprakları diyorsanız normal. Eski kucuk yapraklarını bir süre sonra atarlar ki yenilerine enerji harcasinlar. Ama ilki icin aynisinj diyemicem bir sorun var belli ki
 
Altta ki yaprakları diyorsanız normal. Eski kucuk yapraklarını bir süre sonra atarlar ki yenilerine enerji harcasinlar. Ama ilki icin aynisinj diyemicem bir sorun var belli ki
Evet en alttaki yapraklar o zaman bunda sorun yok

Bu orkideniz yapraklarini cok salmış. Kokleri yakından çekermisin. Sulamasini ne sıklıkla yapiyorsun
Yarın atayım köklerini. Toprağı kuru gibi olduğunda suluyorum çok sık değil. Öğleden sonra sürekli güneş alan bir yerde duruyor. Bir tanıdığım enerjisini çiçek ve dallara vermiş yaprağı ondan böyle olmuş dedi ama emin olamadım. Aynı anda keiki, çiçek ve yeni dal çıkardı. Şimdi de yeni dal çiçek veriyor.


Bir de benimkilerin çiçekleri sizinkiler gibi değil acaba cinsi mi farklı sizinkiler in..
Teşekkür ederim bu arada
 
Tamam yarın mutlaka atın kokleri. Ama mümkünse gunesi perde arkasından alsin. Kista olsa uzun süreli gunes zarar verir. Sulamasini da saksidan görünen kokler griye döndüğünde yapın, temiz icme suyu oda sicakliginda olsun, az bir suyla.
 
Bir de benimkilerin çiçekleri sizinkiler gibi değil acaba cinsi mi farklı sizinkiler in..
Teşekkür ederim bu arada
Sizinkiler phal diye geçiyor. Daha iri cicekli ve uzun boylu olurlar. Benimkiler mini, midi ve farklı cinsler de var. O yüzden cicekleri farklı.
 
Tül perdenin arkasından alıyor. Sulamaya da dikkat edeyim..inşallah önemli bir şeyi yoktur

Sizinkiler phal diye geçiyor. Daha iri cicekli ve uzun boylu olurlar. Benimkiler mini, midi ve farklı cinsler de var. O yüzden cicekleri farklı.
Tamam onlara da bakayım ben. Çok hoş görünüyorlar..
 
Tül perdenin arkasından alıyor. Sulamaya da dikkat edeyim..inşallah önemli bir şeyi yoktur


Tamam onlara da bakayım ben. Çok hoş görünüyorlar..
O zaman sulama fazla olmalı. Topraginin iyice kurumasını bekle. Keikininde etrafına yıkadığin islak mendil sarıp gun asiri fis fis yardimiyla nemlendir ve günlük havalandir. Erken kok verir. Anneyi fazla yormaz
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…