Orhan Pamuk özgeçmişi Eserleri

E

EU1

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi EU1
ORHAN PAMUK

--------------------------------------------------------------------------------

1952’de İstanbul’da doğdu. Liseyi Robert Koleji’nde bitirdi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde üç yıl mimarlık eğitimi gördü. 1976’da İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. 1974’den sonra yazmaya başladı. İlk romanı Cevdet Bey ve Oğulları 1979’da Milliyet Yayınları Roman Yarışması’nı kazandı. 1982’de yayınlanan bu kitap 1983 Orhan Kemal Roman Ödülü’nü de aldı. Aynı yıl ilk baskısı çıkan Sessiz Ev ile 1984 Madaralı Roman Ödülü’nü ve bu kitabın Fransa’da çıkan çevirisiyle de 1991 Prix de la Découverte Européenne’i (Avrupa Keşif Ödülü) kazandı. 1985’de yayınlanan tarihî romanı Beyaz Kale Pamuk’un ününü yurt içinde ve yurt dışında genişletti. 1990’da yayınlanan Kara Kitap, çağdaş Türk edebiyatının en fazla tartışılan romanlardan biri oldu.

--------------------------------------------------------------------------------

ESERLERİ

ROMAN:
Cevdet Bey ve Oğulları (1982)
Sessiz Ev (1983)
Beyaz Kale (1985)
Kara Kitap (1990)
Yeni Hayat (1994)
Benim Adım Kırmızı (1998)
Kar (2002)

ÖYKÜ:
Öteki Renkler (1998, denemeler de var)

SENARYO:
Gizli Yüz (senaro 1992)

ÖDÜLLERİ

1979 Milliyet Yayınları Roman Yarışması, Cevdet Bey ve Oğulları ile
1983 Orhan Kemal Roman Ödülü, Cevdet Bey ve Oğulları ile
1984 Madaralı Roman Ödülü, Sessiz Ev ile
1991 Prix de la Découverte Européenne (Avrupa Keşif Ödülü), Sessiz Ev ile

• Konu Sahibi EU1
Pek sevdiğim söylenemez kitaplarını, dilini. Aynı cümleleri döndürüp dolaştırıp yazarak ben de 500 sayfa yazabilirim.

• Konu Sahibi EU1
tercih etmediğim bir yazar ,benim adım kırmızı adlı romanını okumuştum pehhhh
o gün bu gün tövbeliyim okumam kitaplarını :)

• Konu Sahibi EU1
Bende soyle bir bilgi vereyim; 2 gun once LA'de oturan ,Orhan Pamuk'la ozel bir yemege-tabii ki yuksek bir meblag odeyerek-katilan bir Turk arkadasim O.P'un inanilmaz Turkiye propogandasi yaptigini, cogunlugu kalburustu Amerikali olan diger misafirleri cok etkiledigini soyledi, dogrusu cizgisi nedir, anlayamadim...

• Konu Sahibi EU1
akla zarar,bir yazım şekli var,
okurken kalp krizi geçirmeniz olası,tam bir işkence....
ülkesini cesurca (?) yerdiği için nobel aldı.....başka bir vasfınıda göremiyorum,bay sıkıcı....

• Konu Sahibi EU1
saf ve düşünceli romancı' yı okudum. ben okudum. sadece yazarların ve etkilendikleri şeylerin neler olduğunu anlamaya ilgim olduğu için güzel geldi. değişik bir anlatımı vardı. bazıları için gerçekten çok sıkıcı olabilir.

• Konu Sahibi EU1
Tek okuduğum kitabı Masumiyet Müzesi.Sıkılmadan ve severek okumuştum.Ama tabi yazarla ilgili genel bir kanıya varabilmek için en azından bir kaç eserini okumak lazım.

• Konu Sahibi EU1
Beyaz kale yi okudum dili bana ağır geldi bilemiyorum belkide kitabın konusundan öyle geldi

Yeni Hayat
Kara Kitap
Masumiyet Müzesi
Sessiz Ev
Kafamda Bir Tuhaflık
Cevdet Bey ve Oğulları (özellikle)

Beğenerek okuduğum kitapları. Sevdiğim bir romancı ama bazı kitapları hakkında iddialar var başka yabancı birkaç kitapla kurgularının çok benzer olduğu yönünde.

Kar ve Masumiyet Müzesini okudum hatta müzeyi gidip dolaştım. Konu örgüsü çok iyi Orhan Pamugun dili biraz kötü sadece bazı Türkçe kelimeleri uygun kullanmıyor ama çok seviyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…