Orhan Gencebay: 12 Eylül'de Allah razı olsun diyenlerdenim

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.691
698
http://haber.sol.org.tr/turkiye/orhan-gencebay-12-eylulde-allah-razi-olsun-diyenlerdenim-141438
Orhan Gencebay: 12 Eylül'de Allah razı olsun diyenlerdenim
Bir dönem Akil İnsanlar Heyeti'nde de yer alan şarkıcı Orhan Gencebay yaptığı açıklamada, “12 Eylül’de darbe oldu. Darbe yapıldığı gün halkımızın yüzde 98’i “Allah razı olsun” dedi. Çünkü can güvenliği yoktu“ ifadelerini kullandı.

Orhan Gencebay, 12 Eylül darbesini değerlendirirken, darbe öncesi can güvenliği olmadığını söyledi. Gencebay, “Ben de 'Allah razı olsun' diyenlerdendim. Topun ağzındaydık. Can güvenliğimiz gitmişti. Kolay kolay evimize gidemiyorduk” dedi.

Habertürk’ten Kübra Par’a konuşan Gencabay’ın söyleşisinden ilgili kısım şöyle:

70’li yıllar sizin için altın yıllardı ama ülke için pek öyle değildi galiba...

70’lerde sağcı solcu ayrımı başladı. Binlerce insanımız öldürüldü. 10 binlerce insanımız yaralandı. Bu olayların bedelini acı şekilde ödedik. Demirel-Ecevit koalisyonu vardı. 6-7 ay cumhurbaşkanı seçilemedi. 11 Eylül akşamına kadar 115 tur yapıldı. 12 Eylül’de darbe oldu. Darbe yapıldığı gün halkımızın yüzde 98’i “Allah razı olsun” dedi. Çünkü can güvenliği yoktu.

Siz nasıl karşılamıştınız 12 Eylül Darbesi’ni?

Ben de “Allah razı olsun” diyenlerdendim. Topun ağzındaydık. Can güvenliğimiz gitmişti. Kolay kolay evimize gidemiyorduk.

Şimdi dönüp baktığınızda “Darbe iyi oldu” mu diyorsunuz yani?

Darbe olana kadar çektiğimiz olumsuzları düşünerek konuşuyorum. Gençler bunu hiç bilmezler. Darbe öncesini ve sonrasını ayrı ele almak gerekiyor. Darbeden sonra yıllar içinde acı olaylar oldu. Hiçbirini tasvip etmedik. O ayrı konu…

Aynısını bizim ailede de diyenler var,evet darbe yapılmamalıydi ancak başka çare yoktu diyorlar.belki de o dönemde onları yaşayanlar gerçekten böyle düşünüyordur.bilemiyorum.biz 12 eylül döneminde acılar çekmiş,annemin kitapları yakılmış bir aileyiz.annem ülkücü imiş ve baya atak bir insanmis ve dedem korkudan bütün kitaplarını yakmış.dayilarim birbirine düşman olmuş vs...

Ancak darbe yapılması değil de sağ-sol her iki taraftan da onlarca insanın iskencelere maruz bırakılıp öldürülmesi asıl feci olan.onca genç insan gitti.

Yolunuz düşerse Ankara da müze yapılan Ulucanlar cezaevini ziyaret etmenizi öneririm.

Kitaplar sobada yanmış,sazlar duvarda kalmış,güzelim şarkılar yağmalanmıştır diye boşuna söylememiş Ahmet Kaya

İşte tarih içinde yaşamadan yargılanmamalı.

Darbe kötüydü, işkenceler insanlık dışıydı, insanlar korkudan siyasi görüşünü bildiği akraba ve komşularınla irtibatı kestiler, çalınan kapılar açılmadı, hiçbiri tasvip edilemez ama sokağa da çıkılamıyordu, evlerde bile güvende değildik, komşularımız nereden kim tarafından atıldığı belli olmayan kurşunlarla öldü evlerinde, tek suçları bir anlık balkon ve pencere önüne çıkmaktı.

O günlerde küçücük halimle dışarı çıkıp top oynamak isteseydim ve kör bir kurşunla ölseydim bugün belki de çocukmuş, neresi çocuk çıkmasaydı dışarı denecekti.

Son düzenleme:
O zamanlar İstanbul da yaşayan bir tanıdık anlatmışdı.Gece gezmeye çıktıklarında arkalarından taş atarlarmış,bu ne cesret dercesine diye

Parkon tabiki öyle.Kötü olan darbe değil,işkenceler.Zaman zaman düşünürüm acaba ordu darbe olmadan engel olamazmıydı bu teröre

Dedem anlatır hep darbeden önce tedirginlik her gün birinin ölüm haberini alırdık Kenan Evren geldi de ortalık duruldu çok şükür diye. Darbe bugünden bakınca kötü geliyor bize ama o gün yapılması gereken oydu belki de bilemiyorum. Tabii işkencenin hiç bir şekilde haklı yanı olamaz bana göre. Bunun için iyiki diyemem.

Tekrar söylüyorum ankaraya yolu düşenler ulucanları ziyaret etsin..hele o zindanlar, hücreler.bir de iyice gerçekçi olsun diye işkence sesleri vermişler.

Ve dar ağacı.çok fena.

Yaşım pekçoğunuzdan fazla olmasına rağmen bende hatırlamıyorum darbe dönemini.
O dönemde hapis yatmış, işkence görmüş tanıdıklarım var. Anlattıkları asla ama asla yaşanmaması gereken şeyler. Eşimin ailesi de darbeyle birlikte çok büyük mağduriyet yaşamış bir dönem.
Ama birde Orhan gencebay I'n bahsettiği darbeden önce yaşanan gerçekler var malesef. Çok yakından tanıdığım bir ailenin Istanbula üniversite ye gönderdiği 2 oğlu, ve onları bu kaosta yanlız bırakmamak için yanlarında giden babaları hiçbir sağ sol olayına katılmadıkları halde evlerinde taranmış ve hepsi ölmüşler. Tek suçları Maraşlı olmak. O anne hala yaşamıyor. Kadın oğulları ve eşinin ölümüyle birlikte ölmüş. Sadece nefes alıyor.
Ülke bu kadar ciddi bir kaos ortamındayken darbeden başka bir çözüm bulunabilirmiydi bilmiyorum. Darbeyi haksız bulamıyorum. Ama darbeden sonra yaşanan insanlık suçları, idamlar , işkenceler yaşanmamalıydı diyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…