Op. Dr. Cihangir Yılanlıoğlu / Memorial

NiHito

Üye
Kayıtlı Üye
13 Aralık 2013
2
1
34
Sevgili arkadaşlar, siz de eğer benim gibi araştırmacı duyarlı biriyseniz, randevu almadan önce doktorunuzla ilgili internette şöyle bir araştırma yapmayı ihmal etmiyorsanız, bu metni okumadan karar vermeyin. Sadece hastanenin adına bakıp sağlığınızı emanet etmeyin, doktorunuzu iyi araştırın ve yaşadığınız tecrübeleri paylaşın ki başkaları da mağdur olmasın.

++
İş çıkışında eve yürürken vurdu sancı ilk. Hep bu dar pantolonlar yüzünden diye hayıflanarak eve kadar zor bela yürüdüm. Sağ kasığımdaki ağrı bacağıma, belime vuruyor iki büklüm olmama sebep oluyordu. Geçer birazdan diye eşimi telkin etmeme rağmen ağrı giderek artıyordu, sonunda ikna oldum hastaneye gitmeye. Taksiye bindikten sonra geçen 10 dklık süre dayanılacak gibi değildi, daha hızlı gitmesi için yalvarıyordum şoföre. O kadar sancı yapıyordu ki orda bir şey, oturamıyordum. Şişli Etfal Acil’ine yetiştik. Kan ve idrar testi istendi hemen ve ağrı kesici iğne yapıldı. Sonuçlar çıktığında ise şaşkınlığım had safhadaydı; bütün değerlerim olması gereken aralıktaydı, gebelik hariç.. evet HAMİLEYDİM, içimde 4 haftalık bir minik vardı. 5 hafta önce evlenmiştik ve bu, hiç beklemediğimiz bir haberdi. Elbette ki korunma yöntemlerini biliyorduk:) ama olmuştu işte. Çok şaşkındık ve tabi içten içe sevinçli. Ancak bir terslik vardı. Regl oluyordum, iki gün gecikmişti, havalardan demiştim. Kadın Doğum aciline gönderildik, ultrasona girdim. Kese 5. haftada çıkacağı için haftaya tekrar gelmemi istedi doktor ve biz bu şaşkınlıkla eve döndük. Ağrı kesicinin etkisi ile sancı da epeyce azalmıştı. Ertesi gün sabah işe gittim ama 2 saat dayanabildim. Sancım 2 snde bir kesik kesik, artarak devam ediyordu. Tekrar Şişli Etfal Acil’e doğru yola koyulduk, bu sancı hiç ama hiç normal gelmiyordu. Bütün değerlerime tekrar bakıldı, aynı sonuçlar. Bebiş büyüyordu. B-HCG değerleri bir gebelikte olması gerektiği gibi yükseliyordu. Hepimiz, ben, eşim, doktorlar apandisitten şüpheleniyorduk. İki saatte bir yenilendi testler ve sonuç değişmedi, her şey normaldi. Genel cerrah, ne olduğunu anlamak için açıp bakmamız lazım fakat senin durumunda bu çok riskli, bebeğin %50 şansı olur yaşamak için demişti. Hamilelik yapabilir dediler ve beklemeye karar verdik.

Haftasonu gelmişti, iki gün istirahat ettim. Sancı vardı yine ama dayanacaktım bu sefer. Bir yandan da Kadın Doğum Uzmanı araştırmaya başlamıştık bile. Sıkıntımızı anlayabilecek, deneyimli.. işte tam da bu esnada rastladım Memorial Şişli Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı ve aynı zamanda Memorial Tüp Bebek Merkezi Perinatoloji (Sorunlu Gebelikler) Uzmanı Op. Dr. Cihangir Yılanlıoğlu’nun adına. Hemen iki gün sonrası için randevumu almıştım bile. Bir heyecan gittik o gün, testleri yaptırdık. Sonuçları alıp karşısına oturduğumuzda, “düşük” dedi, karın içinde sıvı görmüşlerdi, dış gebelik de olabilirdi. Üç gün sonra tekrar gelecektik ve tekrar testler yapılacak, ne olduğuna karar verilecekti. Çok üzüldük duyunca ve hala ne olduğunu bilmiyor olmak en kötüsüydü. 2. günün gecesi sancım da kanamam da artmıştı, yakın olduğu için Şişli Etfal Acil Kadın Doğum Servisi’ne gittik. Doktor hanıma durumu anlattık, ultrasonda baktı.. dış gebelik olasılığı vardı, sağ tüpte odak görmüştü. Bir üst kattaki Kadın Doğum Servisi’ndeki doktora yönlendirdi.. Aynı şekilde tekrar detaylı bir muayeneden sonra dış gebeliğin anlaşılmasının çok güç olduğunu, fakat bendeki belirtilerin bu yönde olduğunu söyledi. O gece ve belki birkaç gün daha orada kalmam gerekiyordu. Fiziki imkanların daha iyi olacağı ve doktorumun orada olduğu düşüncesi ile Memorial Acil’e gitmek üzere Şişli Etfal’den ayrıldık. Memorial’daki nöbetçi doktor detaylı muayeneden sonra doktorumuz Cihangir Bey’i arayarak durumu anlattı, karında sıvı ve tüpte odak belirtileri vardı. Geceyi orada geçirecektim ve dış gebeliğin erken teşhisinde uygulanan ilaç (methotrexate) verilecekti. O gece Memorial’da kaldık. Sabah 6-7 gibi ilacı verdiler, doktorum Cihangir Bey saat 10:30 gibi durumuma bakmak için geldi (acil bir hastaydım, gece yatmıştım hastanede ve doktorum durumuma bakmaya ancak bu saatte geliyordu!!) ve öğlen de taburcu edildim.

Tatile gitme planlarımız vardı. Tabi bu olaylar olunca, Cihangir Bey’e danışmadan hareket edemezdik, “tatile gitmemeliyiz değil mi?” dedik. “yoo gidebilirsin, yüzebilirsin. gebeliği atıyorsun sonuçta rahat olun” dedi. Geldik evimize. Doktor sorun yok demişti ama bizim içimiz rahat etmedi. Babam doktor, annem hemşire ve bayram tatili için Trabzon’a gitmişlerdi. Biz de Trabzon’a gitmeye karar verdik. Trabzon’daki ilk günler fena geçmedi, kanamam devam ediyordu ama ne de olsa gebeliği atıyordum, olacak o kadar diyordum kendime. Methotrexate uygulandıktan sonraki 5. güne kadar dayandım. Hala kanamam devam edince kontrol amaçlı hastaneye gidip gebelik testi yaptırdık. B-HCG değeri ilaç uygulanmadan önceki değer ile aynıydı. Bütün rakamlar aynı!! Doktorum Cihangir Yılanlıoğlu’nun cep telefonunu buldum Memorial’ı arayarak ama telefon kapalıydı. 2 saat ne yapacağımı bilemeyerek dolandım ortalıkta. Sonra ulaştığımda Doktorum Cihangir Yılanlıoğlu beni tanımadı bile! kendimi hatırlattım ve testin değerlerinden bahsettim. “Hemen düşmez, 2 gün daha bekleyin ve tekrar test yaptırın.” cevabını aldım.

Sonraki gün de sancı ve kanama devam etti, hiçbir şey yapamıyordum artık, sürekli bir ağrı vardı ve yaz sıcağında battaniye ile oturuyordum, çok halsizdim. Buna rağmen geçecek bunlar diye telkin ediyordum kendimi ve çevremi. Babama da anneme de eşime de doktorun dediklerini tekrarlıyordum.. Akçaabat’a doğru yola koyulduk o gün, beni gezdirmek istiyorlardı. Sancım vardı ama artık alışmıştım ağrıya. Yola çıktık, iğne gibi sancılar gelmeye başladı, oturamıyordum, sürekli yönümü değiştiriyordum arabanın içinde, ağrı dayanılacak gibi değildi. Yolda AKÇAABAT HAÇKALI BABA DEVLET HASTANESİ’ne denk geldik.. Acil’den girip test istedik, hemen kan alındı ama ben artık ayakta duramıyordum. Tuvalete gittiğimde artık sadece kan değil büyük parçaların olduğunu gördüm. Testin sonucunu beklerken o gün nöbetçi olan Kadın Doğum Uzmanı’na durumumu anlattım ve beni hemen ultrasona aldılar. Doktor “karın kan dolu, seni ameliyata alıyoruz!” dedi. Meğer bunca zaman “sıvı” denilen şey karnımda gezinen kanmış!! Yarım saat içinde ameliyata alındım. İlk ameliyatımdı... Sağ tüpüm tamamen alındı, boşta dolaşan 1 litre kan temizlendi. Alan büyük olduğu ve iç organlara kan yürüdüğü için açık ameliyat olmuştum!!

Sonradan, hem beni ameliyat eden doktorumdan hem diğer Kadın Doğum Uzman’larından hem de internetteki araştırmalarımdan edindiğim bilgi; ilaç enjekte edildikten sonraki süreçte, yakın izlem ile durum kontrol altında tutulmalı, hasta B-HCG ölçümleri ile takip edilmeli, karın içi kanama izlenirse cerrahi yönteme acilen geçilmelidir.
++

İlaç tedavisinin ardından iyileşme olmayınca telefonda arayıp durumumu anlattığım, kanamam olduğunu söylediğim, 2 gün sonra tekrar test yaptır diyen sevgili UZMAN doktorum Memorial Şişli Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı ve aynı zamanda Memorial Tüp Bebek Merkezi Perinatoloji (Sorunlu Gebelikler) Uzmanı Op. Dr. Cihangir Yılanlıoğlu, baştan beri takibinizden ayırmamanız gereken beni, bugüne kadar 1 kere dahi merak edip aramamış olmanız bana sizin hakkınızdaki her şeyi açıklıyor ve bu ihmalkarlığınızı, ulaşabildiğim kadar insana aktarmayı, kendime ve bütün bayan arkadaşlarıma karşı bir borç bilirim.

Diğer yandan; ACİL servisi her daim bir AVM’nin Cumartesi yoğunluğu kadar yoğun olan ama koşullar ne olursa olsun hastalarıyla ilgilenen ŞİŞLİ ETFAL HASTANESİ doktorlarına, özellikle ACİL ve KADIN DOĞUM servisine ve inisiyatif alıp hızlı kararlarla hayatımı kurtaran AKÇAABAT HAÇKALI BABA DEVLET HASTANESİ doktor ve hemşirelerine, başta Kadın Doğum Uzmanı AYTEKİN ÜÇÜNCܒye sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

** Biliyor musunuz ne oldu, Memorial Hastanesi geçenlerde yani yaklaşık 4 ay sonra “nasıl memnun kaldınız mı hastanemizden, tedaviden” diye sormak için aradı. HANGİ TEDAVİDEN??!! Yazık..

X