• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Önyargı / Kalıpyargı

Halikarnas

DÖNDÜM
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2008
14.247
37
208
İstanbul

ÖNYARGI / KALIPYARGI

ÖNYARGI NEDİR?

Ön yargı bir tutumdur.
Bir grup insana ilişkin adil olmayan, hoşgörüsüz ya da aleyhte bir görüştür.
Diğer tutumlar gibi 3 bileşeni vardır.İnançlar duygular ve davranışsal eğilimler.
Önyargıya dayalı tutumlar genellikle hoşnutsuzluk, korku, kin veya nefret gibi katı duygularla yüklüdür.

ÖNYARGININ KAYNAKLARI
Engellenme ve saldırganlık kuramına göre,önyargılar sosyal statüsü düşük olan grupların yaşadığı engellemelerden kaynaklanır.Bu kişiler öfke ve düşmanlık duygularını başkalarına hatta kendilerinden daha düşük statüde kişilere karşı önyargılı tutumlar şeklinde gösterirler.

Bir başka kurama göre ise, önyargının temel kaynağı bazı kişilik özellikleridir.Bağnaz ya da yetkeci yani körü körüne, tartışmadan sorgulamadan gelenek ve kurallara uymayı yeğleyen bunlara uymayanlara da düşmanlık besleyen aşırı tutucu kişiler de önyargı daha baskındır.

Önyargı onların yaşama kuşkucu ve güvensiz yaklaşımlarının bir ifadesidir.

Önyargının içerikleri değişik olabilir.
Örneğin cinsiyete ilişkin önyargılar daha çok iş, güç ve duygusal boyuttaki sözcükleri içerirken Kayserili veya Yahudi önyargısı ticari zekaya ilişkin sözcüklerden , entelektüel önyargısı da bir takım ilgi, merak ve faaliyetleri çağrıştıran sözcüklerden oluşabilir.
“Kadınlar sosyal zekaları yüksek çabuk heyecanlanan, ev işi yapan insanlardır”
“Kayserililer ticari alanda başarılıdırlar”
“Entellektüeller bir çok alana ilgi duyan marjinal tiplerdir.”

Önyargılara ilişkin alt kategoriler de bulunur.
Kadın kategorisinin altında ev kadını –anne-iş kadını-sekreter gibi alt kategoriler söz konusudur.
Şefkatli,zayıf, edilgen özelliklerden oluşan kadın ön yargısına sahip biri, bir grup kadının evini barkını bırakıp başka bir yere savaşmaya gittiğini duyarsa “amazon “alt kategorisini geliştirir.(amazon=savaşçı kadın)

ÖNYARGILARI NASIL AZALTABİLİRİZ?
İnsanlar kendilerine benzeyen kişilerden hoşlanma eğilimindedirler buna dayanarak kendilerinin reddettikleri gruplara ne kadar benzedikleri hatırlatılarak önyargı azaltılabilir.

Gruplar arası gerilimi azaltmak için gruplar bir araya getirilmelidir.
Bireyler diğer grup üyeleriyle birebir ilişki kurmalıdırlar.
Gruplar yarışmak için değil işbirliği için bir araya gelmelidir.
Sosyal normlar temas kurmayı özendirmelidir.

Uzman psikolog Saynur Kaya

sanalpsikolog.com dan alıntı

tmm alinti olarak yazmissiniz ama bana yardim edebilirmisiniz kizlar mesela..

BEN çok önyargiliyimdir..
bi türlü içime yediremem bana denilen lafi..unutamam..
beynime kazilmis gibi..
kii ben boyle alt kategoriden biri gibi hissetmiyorum
ki ben ögreniciyim ekonomi sosyal okuyorum boyle seyleri biz de ögreniriz kategoriler birlesmesi gerekir ki birbirlerini anlaya bilsinler (bu Karl MARX diye bi adam demis eskielrde)
simdi benim sorunuum soysal lim arkadas hmn olurum,insanlardan cok etkilenirim (bu huyumu nasil degistirebilirim ki ) etkilenmemek için , onlarin iyi huylarini da alsam , bazen bi bakiyorum kötü huylarini da kapmisim.. ama istemiyoruuum na yapmaliyim ??
bide HAKSIZLIGA tahammül edemiyorum bana bi haksizlik veya aileme.. o zmn cok kizip konusuyoruuum..kiziyorum herkese ( saldirganligim da oluyo evet ama sakinlesiyorum yavas yavas elhamdüllilah)
Nasil baskalarinin dedigine kulak kapatabiliriz ??
Nasil susmayi ogrenebilirz ?

Bunlar benim üzüyo.. degisterebilirmiyim huyumu zamanla..( sessizlige cok ihtiyacim var)​

:1no2:

Haksızlık farklı bir olay esmer kız. Haksızlığı yenmenin yolu, gerektiği gibi kendini savunabilmektir. Kızmadan, seviyeli ölçülerde karşındakini sindirebilmek.. Yoksa çok kırılır, üzülürsün...Etrafına aldırmamayı da öğrenmelisin.

Önyargılı olmaktan vazgeçince huzuru bulacağından eminim...Sen, iyi dostlarla atlatabilirsin problemlerini

Hayırlı kandiller diliyorum...Herşey gönlünüzce olsun... ıyi geceler Teşekkürler Sardunya (konu için)

Haksızlık farklı bir olay esmer kız. Haksızlığı yenmenin yolu, gerektiği gibi kendini savunabilmektir. Kızmadan, seviyeli ölçülerde karşındakini sindirebilmek.. Yoksa çok kırılır, üzülürsün...Etrafına aldırmamayı da öğrenmelisin.

Önyargılı olmaktan vazgeçince huzuru bulacağından eminim...Sen, iyi dostlarla atlatabilirsin problemlerini

Hayırlı kandiller diliyorum...Herşey gönlünüzce olsun... İyi geceler Teşekkürler Sardunya (konu için)

Yesillim çok tesekkür ederim bana yardimci oldugun için ..iç huzurum için vazgeçmek için elimden geleni yapicam bu ön yargi lardan insallah..
Sagol gerçekten ayirdigin zaman için, ayrica seninde Kandilini kutlarim..

Evet sagol Sardunya_zakkum bu konuyu bizlerle paylastigin için .. =)

Bir soru daha sormak isterim belki yine yardimci olabilirsiniz.. ?!

baskalarinin Bakislari ni sindiremiyorum ben.. ( normal bi sekilde,veya yan yan bi sekilde , bazen bile acayip bakinca insanlar ) Neden bu kiz böyle ? der gibi oluyo gibime geliyo
ama dusunuyorum .........BEN neden boyle yapiyorum ? baskalari için yasamiyorum ki ,KENDIM için .. kendi hayatim.. ( kendimi KOTU biri saniyorum baska insanlardan dolayi) :((

ben cok toplum içinde olan yerlerde cok kalabalik yerlerden filan hoslanmiyorum, hep kendimi Sorular içinde buluyorum, Sorgu süale çeker gibi içimden, her hareketime dikkat edince de kendim olamiyoruuum , artik ne yapicaam..
ben biliyorum ki çok sinirli bi kizim ama onu da yenmeye çalisiyorum.. kizinca bazen butun soylediklerimi karistiriyorum, saçmalamiyorum ama söyledigimin farkinda olmadan
hepsini hizli, bagirarak soyluyorum..karsimdaki de yanimdakilerde anlayamiyolar..anlattiktan snra haaa tmm buymus problm kiz hakli..

sanki bnim konusmalarim hic dogru degil,benimde kendime gore bilgilerim var, basklarina bi sey anlatinca illa Nerden Biliyosun ? neden ? nasil? nerden ogrendin ? eminmisin ? ya yanlissa ?? oof offf herseyin nedenini sorunca insan kendi nedenini karistiriyor ...(iste ben boyle oldum

Insallah bunlari da yeneriim..​

Back