• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Omicron Varyantı Hamileleri Nasıl Etkiliyor? Hamilelikte Omicron Belirtileri

Bebeklerini kucaklarına almak için gün sayan anne-babaları en çok endişelendiren konulardan bir tanesi, doğmamış bebeklerinin sağlığıdır. Küresel pandeminin yaşandığı bugünlerde endişeleriniz olması çok normal. Pek çok anne-baba adayı kendilerini bu şekilde hissediyor.

Covid-19 hakkındaki son gelişmelerin pek iç açıcı olduğu söylenemez. Son çıkan koronavirüs varyantı olan Omicron’un hızlı bir yayılım gösterdiği biliniyor. Bundan önceki varyant olan Delta, ilk defa 2020’lerin sonlarında Hindistan’da ortaya çıkmıştı ve tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılarak baskın varyant olmuştu. Geçtiğimiz Aralık ayında vakaların neredeyse yüzde 100’e yakınını Delta varyantı oluşturuyordu ve bu varyant, hastanede yatışların hızla artmasına neden olmuştu.
omicron_hamileleri_nasil_etkiler.jpg
Şu anda gündemde Delta yerine Omicron varyantı bulunuyor. Bu da bebek bekleyen kişilerin süreçle ilgili endişe duymalarına neden oluyor. Bebek bekliyorsanız, bu varyantla ilgili bilmeniz gerekenleri ve hamilelik sırasında neler yapabileceğinizi aşağıda okuyabilirsiniz.

Omicron Varyantı Nedir?


Omicron varyantı, Covid-19’un endişe uyandıran son varyantı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Omicron varyantına dair ilk raporunu 24 Kasım 2021 tarihinde yayınladı. Varyant, ilk defa 11 Kasım 2021’de Afrika’da görüldü.
omicron_varyanti_gebelik.jpg
Sonraki hafta ise Omicron varyantı, “endişe uyandıran varyant” olarak sınıflandırıldı. Bu sınıflandırma, Omicron’un farklı ülkelerde görülme sayısının artmasına ve Güney Afrika’da Delta’dan daha fazla yaygınlık göstermesine ve baskın hale gelmesine göre yapıldı.

Omicron varyantının, önceki varyantlardan daha bulaşıcı olduğu düşünülüyor. Bu varyantın neden olduğu enfeksiyonun şiddetinin ise diğer varyantlara göre daha az olabileceği üzerinde duruluyor. Bununla birlikte bu varyant, şiddetli enfeksiyonlara ve hatta ölüme neden olabileceği için tıpkı diğer varyantlarda olduğu gibi dikkatli olunması gerekiyor.

Omicron Varyantının Hamileler Üzerindeki Etkisi

Covid-19, 2019’un sonlarına doğru ortaya çıktı ve o günden beri bilim insanları virüsün farklı popülasyon grupları üzerindeki etkilerini araştırıyor. Buna hamileler de dahil.

Omicron varyantının hamilelerde diğer varyantlara göre daha ciddi bir hastalığa neden olup olmadığı henüz kesin olarak bilinmiyor.

Hamilelikte kadınların bağışıklıkları halihazırda baskılanmış olduğu için hamilelik sırasında Covid-19 kapmak, oldukça tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir. Hamileler genel olarak virüs kaynaklı hastalıklar söz konusu olduğunda hamile olmayan kişilere göre daha yüksek risk altında bulunuyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre hamilelikte Covid-19’a yakalanan kişiler, erken doğum ve ölü doğum bakımından daha yüksek risk altında. Bu kişiler ayrıca diğer gebelik komplikasyonları bakımından da daha yüksek risk altında olabilirler. Bu komplikasyonlar arasında gebelik diyabeti, erken doğum, plasenta previa, plasental abrupsiyon, kan pıhtılaşması, solunum yolları rahatsızlıkları ve sezaryen doğum gibi komplikasyonlar yer alabilir.

Omicrion varyantının hamilelikte daha ciddi komplikasyonlara neden olup olmadığı ile ilgili ise daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Hamilelikte Omicron Belirtileri

Omicron belirtileri, Covid-19’un diğer varyantlarında görülen belirtilerle aynı. Bu varyantta ateş, öksürük, nefes darlığı ile yorgunluk, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi grip benzeri belirtiler görülebiliyor.

Omicron’la ilgili farklılıklardan birinin bu varyantta boğaz ağrısı gibi üst solunum yollarının daha fazla ve tat-koku kaybının daha az görülmesi olduğu söylenebilir.

Herkes Omicron’a odaklanmış olsa da Delta’nın da hala pek çok ülkede görüldüğünün farkında olmak gerekiyor. Bu nedenle Covid-19 enfeksiyonu hangi varyant nedeniyle gerçekleşmiş olursa olsun, yaşanan belirtilerin dikkate alınması gerekiyor.

Aşılar Omicron’a Karşı Etkili mi?

Aşıların, hamilelik öncesinde, sırasında ve emzirme döneminde olmak üzere her zaman yapılması mümkün. Araştırmalara göre aşılar hem anneyi hem de bebeği antikorlar sayesinde koruyor. Uzmanlar, Omicron varyantına karşı en iyi korumanın, booster adı verilen ek dozlar olduğunu söylüyor.
omicron_varyanti_hamilelik_asi.jpg
Daha önce Covid-19 aşılarının düşüğe ya da kısırlığa neden olduğunu duyduysanız, bu söylentilere inanmamanız gerekir.

Omicron, yeni koronavirüs varyantı olsa da son olmayacaktır. Bu nedenle zamanı gelen herkesin ek dozlarını aksatmadan yaptırmaları yerinde olacaktır.

Hamileler Omicron’dan Nasıl Korunabilir?

Hamilelikte Omicron’dan korunmak için aşının yanı sıra ek önlemler almanız gerekir. Bunun için iç mekandayken maske takmalı, insanlarla yakın olmaktan uzak durmalı, kalabalık buluşmalardan kaçınmalı ve maske takılmayan ve sosyal mesafenin korunmadığı ortamlardan uzak durmalısınız.

Aşılar, Covid-19’a karşı korunma sağlasalar da hastalığı tamamen önlemiyor. Bu nedenle aşı yaptıran kişinin etrafındaki kişilerin de aşılanması çok önemli. Bu nedenle hamileyseniz, özellikle aile üyelerinizin aşılanmış olmalarına dikkat edin.

Hijyen alışkanlıklarına ise pandeminin başlarında olduğu gibi devam etmek gerekiyor. Ellerinizi en az 20 saniye su ve sabunla yıkayın. Su ve sabunun olmadığı durumlarda ise en az yüzde 60 alkol içeren el dezenfektanları kullanın. Yıkanmamış ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın.

Bunlara dikkat ederek ve basit alışkanlıkları sürdürerek hamileliğiniz sırasında Omicron’dan korunabilir ve korkularınızı azaltabilirsiniz.

Sonuç Olarak

omicron_hamilelik.jpg
Omicron varyantının, diğer koronavirüs varyantlarına göre daha bulaşıcı olduğu düşünülüyor. Bu varyantın şiddetli enfeksiyonlara neden olmadığı düşünülüyor olsa da henüz kesin bir şeyler söylemek için erken.

Hamilelerin ve bağışıklığı halihazırda zayıf olan kişilerin, Omicron varyantına maruz kalmamak için ekstra önlemler alması çok önemli. Daha önce ek doz aşı uygulamasını duymadıysanız, bu doz için hakkınız olup olmadığını sorgulamalı ve gerekli adımları atmalısınız.

Hamilelik sırasında Covid-19 aşısı olmakla ilgili endişeleriniz varsa bunları doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.
 
Back