Okuma-yazma öğrenmek isteyen oğlum

hamuru kendimiz yaparsak daha hoşuna gidiyor bazen yapıyoruz, bu da güzelmiş malzemeleri alıp işe koyulalım:) pc ye kaydettim, mavi yunusu inceliyorum şimdi, diğerlerine de bakıyım.
Aa hemşehri çıktık :) benim memleketimde sivas. En son 10 yıl önce gittim gerçi ama çocukken çok gittim.

Ne güzel:) seviyorum sivasımı:) sen şimdi nerdesin?

Doğma büyüme istanbulluyum ben ama zarada evimiz var. Babaannem babamlar falan gider devamlı.

Ben de 5 yasinda ogrenmistim yazmayi ama oyle alfabenin anasini aglatmiyordum tabi..
Hos tam olarak ne yazabildigimi de hatirlamiyorum ama foto albumlerim elimde kalemle gezdigim fotolarla dolu:))

İlk okulda skildigimi da hatirlamiyoum acikcasi cunku derste daha yogun anlatiyorlar tabi buyuk kucuk kivrilmar cengeller cizgiler fln..
Ben evde kendi capimda takiliyodum onceden sadece..

İşte ben de bundan korkuyorum. İlgisini başka yöne çekeceğim. Matematiğe ağırlık vereceğim artık. Harfleri unutsun :) zaten öğretmeyi de beceremem heralde :)

egitimci degilim o yüzden yanlıs yonlendirmek istemiyorum ama o boslugu el becerisi, 3boyutlu düsünme, sesler ve renklerle ilgili seylere yonlendirseniz?
gerci muzik icin bile 4 kucuk bir yaş fakat baslangıc düzeyinde egzersizler uygun olur.
dün biraz baktım da her alanda yaş gruplarına göre o kadar güzel etkinlikler var ki... hatta kendi oyuncaklarını el emegi ile beraber de yapabilirsiniz.

bir de mebin sitesinden 2014-2015 ogretim yılı icin okuma yazma kitabi indirdim.
orada el yazısını dogru yapabilmeleri icin cizgiler var ve baglantıların nasıl oldugunu kavrayabilmeleri icin kelimelerle ornek vermisler. ancak direkt okumaya gecmiyorlar.
yani olur da rehber kitap vs edinirseniz direkt heceleme gibi gorup yanlıs yönlendirmiş olabilirsiniz.
konunuzdaki nasıl ogreniliyora dair mevcut karısıklık da bundan kaynaklandı sanırım, cunku biz okumayı ve hecelemeyi bildigimizden direkt ona benzetme yapıyoruz.
su an mufredata uygun sekilde ilerleseniz dahi seneye her sey degisebilir, tekrar sil bastan baslamak zorunda kalırsınız.

hic yazıyla alakam olamamasına ragmen bana gelen ogrenciler ozenip simge amacıyla kullanılan harfleri vs yanlıs el hareketlerimi dogru kabul etmesinler diye bile dikkat ediyorum.
gosterecekseniz de cizgilerinizin aynen egitim kitaplarındaki baslangıc ve son noktalarına uygun olmasına dikkat edin bence.
ay cizdirdiginizden bahsetmissiniz, bırakın resimlerini de ozgurce yapsın, kurallastırmayın, yaratıcılık konusunda serbest olsun. muzurtilki'nin verdigi örnekteki gibi meraklarını giderici şekilde yaklassanız yeterli. şimdiden Ç'yi ogrenmesine gerek var mı?
mesela gozlemledigim şöyle birsey vardı hayallerini cizdiklerinde anaokul ve 1.sınıflar daha yaratıcı iken yaş ilerledikce tüm sınıfın yaptıgı resimler birbirinin kopyası idi. ustelik hayalinde ev bile yokken resimde baska sey yapılamayacagına sartlanan cocuk sayısı azımsanamayacak kadar çoktu...

Kendi adını. Baş harfini yazmak istedi o yüzden yaptırdım ç harfini.

Haklısınız resim çiz diyince ilk akla gelen ev, güneş, dağlar. Oğlum mesela çiftlik resmi yapmayı çok sever ya da hayvanat bahçesi ama onların yanına illa ki bir ev kondurur :) şimdi siz söyleyince dikkat ettim :)

Kendi yaş grubuna uygun etkinlikler yapıyoruz ama bir yerdd tıkanıyoruz. Bazı arkadaşların tavsiye ettiği etkinlik kitaplarını da alacağım.

Yazı işini tamamen rafa kaldırdım çünkü nasıl öğretileceğine dair bir bilgim yok. Bilgi edinsem bile ya dediğiniz gibi olur müfredat değişirse daha çok karışır aklı.

kendisi hevesliymiş ya, evin catısıyla A yı, ay ile Ç yi vs ogretiyorsunuz sandım, o yuzden belirttim.

herkeslerin bir evi olur mantıgı ile ciziyorsa o başka : )

ama benim dedigim mesela hicbir cocugun denizaltına ilgili duymaması idi ya da mavi agırlıklı bir resim yapalım dendiginde gokyuzu, pamuk bulutlar ve dagdan gelen ırmaktan baska bir yerde kullanmaması ve akvaryum cizmek istese bile önce ilk yazdıgım gibi seyler yapıp sonra ikinci kagıtta farklı seyler denemeleriyle ilgiliydi.

Ya aslında bence ilgi duyuyorlar ama kalıplaşmış şeylerin dışına çıkamıyorlar. E bu da biraz bizlerden kaynaklanıyor malesef.

ben kardeşim 5 yaşındayken öğrttim okumayı kendim il okul mezunuyum gittim sordum öğretmenime tabi kardeşim doğmadan önce okul bitmişti neyse sordum öğretmenime oda bıdık ali diye kitaplar vardı onları tavsiye etti bi sorun olmadı

Merhaba;
Öğretmen olarak yardımcı olmak istedim.
Şimdilik el yazısı ile okuma yazma öğreniyoruz.
Harflerin yazım kuralları var haliyle öğretmenine bırakmanız daha doğru olur.
Bir de seslere bizim zamanımızdaki gibi ke, se demiyorum.
Kkkkk, sssssss diye ses veriyoruz.
Özellikle sesi yanlış çıkarma okul zamanı çok sorun oluyor.
Bir öğrencim harfleri eski sistemle tanıyordu ve uzun süre bocaladı.
1. sınıf annelerine yardımcı olmak adına yazmış olduğum bir mesajı da ekledim.

Okula sesleri bilerek başlamasının önemi yok aslında.
Bu çocuğu ileride yapmıyor emin olun.
Önemli olan okul zamanı öğretmenle birlikte ilerlemek, sıkı tekrar yapmak.

Yerinizde olsam okuma yazmayı okula bırakır, çocuğumu farklı etkinliklerle donatırdım.
Çok güzel okul öncesi setleri var.
Ayrıca dikkat geliştirme kitapları.
Kayıp eşya bulma etkinlikleri mesela.

Çok güzel yazmışsınız, bayıldım tavsiyelerinizi dikkate alacağım. Teşekkürler. Öğrencileriniz çok şanslı :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…