Okuma-yazma öğrenmek isteyen oğlum

Ben okulöncesi öğretmeniyim ve sadece sesli harfleri gösteriyorum o da yüzeysel. Asla yazdırmıyorum. E ile başlayan nesneler buluyoruz mesela. Birinci sınıfta öğrenmeli kesinlikle çocuklar. Yanlış öğrenileni düzeltmek çok zor oluyor. Yazım şekli en doğru şekliyle öğretilmeli. Bu nedenle de sınıf öğretmenlerine bırakılmalı.

Arkadaşlar oğlum ağustosta 4 yaşına girecek. Bu aralar harflere acayip ilgi duymaya başladı. Kalemi kağıdı alıp yanıma geliyor ve anne bana harfleri öğret diyor. Bir kaç harf yaptık birlikte baktım çabucak kaptı. Öğrenmesi onun yararına mı olur zararına mı kestiremiyorum açıkçası. Okula öğrenmiş olarak başlarsa adapte olamaz diye endişeleniyorum.

Bir de el yazısı mevzusu var tabi. Ben düz yazıyla göstermiştim sonradan aklıma el yazısına geçildiği geldi. O da nasıl öğretilir bilmiyorum. Sizce ne yapmalıyım? Bu hevesi ertelemeli miyiz yoksa üzerinde mi durmalıyız?
Öğretme.Yaşıtlarıyla okulda aynı seviyede aynı zamanda öğrensin.

Çok teşekkürler. Bu ve benzeri şeyleri yapacağız artık. Ben de araştırıp örnekleri çoğaltayım.
Rica ederim arşivim çok fazla aralarından 4 yaşın yapabileceklerini seçmeye çalıştım daha bakınca atarım yine

Nesnelerle sayıları eşleştirmeye başlamıştık zaten bu yıl. Şimdi toplamaya geçmeliyiz dimi? Bir arkadaşım toplama çıkarma için oyun kartları getirmişti geçen yıl Daha küçük diye kaldırmıştım çıkartma zamanı gelmiş.
Toplamayı sayılarla değil nesne üzerinden yaptırın 1 balon 2 balon daha şeklinde( görsel olarak)

Nesnelerle sayıları eşleştirmeye başlamıştık zaten bu yıl. Şimdi toplamaya geçmeliyiz dimi? Bir arkadaşım toplama çıkarma için oyun kartları getirmişti geçen yıl Daha küçük diye kaldırmıştım çıkartma zamanı gelmiş.
aslında hıc bısıye gerek yok bılıyormusun
sayı saymayı bılıyormu?
5 tane elmadan 2 tanesını cıkarsın mesela 5 elma cızsın 2 yanesını saysın yuvarlak ıcıne alsın gerı kalanı sayıp soylesın :KK70:
bız boyle baslamıstık sımdı masallah yan yana cozebılıyor veya cıkarbılıyor.
bızde ben sıze cızgı calısmasssı tavsıye edeyım onlarıda sever dıye dusnuyorum

aslında hıc bısıye gerek yok bılıyormusun
sayı saymayı bılıyormu?
5 tane elmadan 2 tanesını cıkarsın mesela 5 elma cızsın 2 yanesını saysın yuvarlak ıcıne alsın gerı kalanı sayıp soylesın :KK70:
bız boyle baslamıstık sımdı masallah yan yana cozebılıyor veya cıkarbılıyor.
bızde ben sıze cızgı calısmasssı tavsıye edeyım onlarıda sever dıye dusnuyorum
Tabi 100 e kadar sayabiliyor. Öğrenirken sıkılmasın,soğumasın istiyorum. Yoksa parmakla bile öğretilir. Göster 5 parmağı çıkart ikisini kaldı 3 gibi :)

Hmmm ben de okul oncesi ogrenmesi iyi olmaz mi diye dusunuyordum ama yazilanlari okuduktan sonra ogrenmemesi daha iyi demek ki. Benim kizkardesim okul oncesi okuma yazmayi cozmustu ama onda ne etki yapti bilemiyorum tabiki. Ben yurtdisinda yasiyorum, ilerde cocugum olursa ona turkce okumayi kendim okul oncesince vermeyi dusunuyorum. Bunu okulda okuma yazmayi ogrendigi zaman es zamanli yapmak en mantiklisi olur sanirim, degil mi?

Tabi 100 e kadar sayabiliyor. Öğrenirken sıkılmasın,soğumasın istiyorum. Yoksa parmakla bile öğretilir. Göster 5 parmağı çıkart ikisini kaldı 3 gibi :)
yazı tahtanız varsa cok ıyı olur aslında ılgıısınıde cok guzel yoneltmıs olursunuz
masallah oglunuza nazar degmesın :)
cok ıyıler şıptıtak ogrenıyorlar hemencık
sız neler yapıyorsunuz evde okula gıdıyormu oglunuz ya da gıdecek mı?

yazı tahtanız varsa cok ıyı olur aslında ılgıısınıde cok guzel yoneltmıs olursunuz
masallah oglunuza nazar degmesın :)
cok ıyıler şıptıtak ogrenıyorlar hemencık
sız neler yapıyorsunuz evde okula gıdıyormu oglunuz ya da gıdecek mı?
Bu yıl kreşe başladı ama yetmiyor haylaza:) evde de devamlı faaliyet halindeyiz. Kesme,yapıştırma,boyama aklımıza ne geliyorsa yapıyoruz. Bir de kızım var 2,5 yaşında onu da alıyoruz hep birlikte eğleniyoruz :)
Yazı tahtası süper fikir. Haftasonu gidip bir bakayım. Öğretmencilik oynarız :)
Ege gidiyor mu kreşe?

Arkadaşlar oğlum ağustosta 4 yaşına girecek. Bu aralar harflere acayip ilgi duymaya başladı. Kalemi kağıdı alıp yanıma geliyor ve anne bana harfleri öğret diyor. Bir kaç harf yaptık birlikte baktım çabucak kaptı. Öğrenmesi onun yararına mı olur zararına mı kestiremiyorum açıkçası. Okula öğrenmiş olarak başlarsa adapte olamaz diye endişeleniyorum.

Bir de el yazısı mevzusu var tabi. Ben düz yazıyla göstermiştim sonradan aklıma el yazısına geçildiği geldi. O da nasıl öğretilir bilmiyorum. Sizce ne yapmalıyım? Bu hevesi ertelemeli miyiz yoksa üzerinde mi durmalıyız?

benimde aklıma şöyle birşey geldi, siz hevesini kırmayın çok az ufak ufak öğretmeye devam edin okulda da el yazısı üzerine çalışır en azından ikisini de öğrenmiş olur, şimdi hevesi kaçarsa okula da gitmek istemeyebilir.. ama dediğim gibi basit bi öneri sadece

Bu yıl kreşe başladı ama yetmiyor haylaza:) evde de devamlı faaliyet halindeyiz. Kesme,yapıştırma,boyama aklımıza ne geliyorsa yapıyoruz. Bir de kızım var 2,5 yaşında onu da alıyoruz hep birlikte eğleniyoruz :)
Yazı tahtası süper fikir. Haftasonu gidip bir bakayım. Öğretmencilik oynarız :)
Ege gidiyor mu kreşe?
ıkeadan alabılırsenız cok guzel olur cıft yonlu fılan ,
egede anaokuıluna gıdıyor bu senede devam edecek daha ılkokul ıcın kıyamıyoruz hırpalanır dıye.
valalhı btun hayatımız etkınlık cıınde gecıyor soyle havalar tam anlamıyla ısınsa alacagım kagıdı kalemı bırde mınderı cıkıcam parka ama en temızı o olacak :)
buarada ben egeye formul yayınlarından egıtıcı bılmem ne setı aldım bakarsan gorursun hem cok ındırımlıydı 12 tl gıbı hemde ıcerıgı acayıp eglencelı cunku bı yerde ne yaptırıcaz dıye tıkanıyoruz :)

Benim kızımda 31 aylık, kitapları sever, harf ve rakamlarla ilgili çok sorup, öğrenmeye çalışıyor, kreşte biraz biraz sayı çalışması yapıyorlar zaten ama araştırdığımda erken ögrenmesinin okulda ilgisinin azalmasına ve hatta sıkılmasına sebep olacağını okudum, okul pedagokuda aynı şeyi söyledi bu sebeple ağırdan almak gerektiğini düşünüyorum.

ıkeadan alabılırsenız cok guzel olur cıft yonlu fılan ,
egede anaokuıluna gıdıyor bu senede devam edecek daha ılkokul ıcın kıyamıyoruz hırpalanır dıye.
valalhı btun hayatımız etkınlık cıınde gecıyor soyle havalar tam anlamıyla ısınsa alacagım kagıdı kalemı bırde mınderı cıkıcam parka ama en temızı o olacak :)
buarada ben egeye formul yayınlarından egıtıcı bılmem ne setı aldım bakarsan gorursun hem cok ındırımlıydı 12 tl gıbı hemde ıcerıgı acayıp eglencelı cunku bı yerde ne yaptırıcaz dıye tıkanıyoruz :)
Bende internetten montessorri çalışmalarına bakıyorum. Bak instagramda aframlabüyürken diye bir kullanıcı var onu takip et. Süper şeyler yapıyorlar. Takıldığında yeni etkinlikler bulursun. Bazen hoşuma gidiyor etkinlik yapmak bazen de daralıyorum. İsteklerin ardı arkası kesilmiyor :) Bende senin söylediğin etkinliğe bakayım.

benim kızım da harfleri, kısa heceleri okumaya başladı, pedagogumuz okumaktan soğutmaya çalışın dedi, gerçi bilmiyorum ben de ilkokuldan önce öğrenmiştim okuma yazmayı ama bir sorun yaşamadım.
o yüzden soğutmak için çaba göstermiyorum ama okumaya da yönlendirmiyorum. kendiliğinden gelişirse engellemek gibi bir düşüncem yok.

Kesinlikle öğretmeyin bunun birçok sebebi var aslında ama en önemlileri şunlar: Artık okuma yazma bizim öğrendiğimiz şekilde öğretilmiyor grup harfler var örneğin ilk grup e a l t harflerinden oluşuyor sırasıyla önce bu harfler öğreniliyor daha sonra ikinci gruba geçiliyor tabi temel şart el yazısı. Diğer bir sebebi okuma yazmayı bilerek 1. sınıfa başlayan çocuklar ya sınıf içerisinde uyum problemi yaşıyor ve çok çabuk sıkılıyor. Bence hiç gereği yok her şeyi zamanında öğrensinler benim oğlum ana sınıfına gidiyor ben öğretmenim yeni sistemi bildiğim halde öğretmiyorum.

Yok tümden gelim sistemi var yanılmıyorsam. El yazısına da o yüzden geçildi. Kelimeyi bütün olarak algılayabilsinler diye. Eskiden biz ilk harfleri öğrenir sonra heceleri sonra kelimeyi okurduk. Şimdi kelime hece harf diye gidiyor.

ben de yukarıda yazılan yorumdaki gibi biliyorum ogretmen olan arkadasların anlattıklarından.
ama bu yıl tekrar degistiyse bilemem.

bu arada aramızda cok yas farkı yok ancak ben fişlerle kelime olarak ogrenmistim, sonra heceler. bir yandan da harfler veriliyordu sanırım. keza benden birkac yas buyuk olan arkadaslar da aynısını onaylıyordu.
tanıdıgım pek cok deneyimli ogretmen ise iki yontemi bildiklerini ve bu sekilde ogretmenin daha basarılı oldugunu soyluyordu, elestirilerin bir kısmı da bundan kaynaklanıyor sanırım.

ben de yukarıda yazılan yorumdaki gibi biliyorum ogretmen olan arkadasların anlattıklarından.
ama bu yıl tekrar degistiyse bilemem.

bu arada aramızda cok yas farkı yok ancak ben fişlerle kelime olarak ogrenmistim, sonra heceler. bir yandan da harfler veriliyordu sanırım. keza benden birkac yas buyuk olan arkadaslar da aynısını onaylıyordu.
tanıdıgım pek cok deneyimli ogretmen ise iki yontemi bildiklerini ve bu sekilde ogretmenin daha basarılı oldugunu soyluyordu, elestirilerin bir kısmı da bundan kaynaklanıyor sanırım.

Özel ders veriyorum. Şimdi 3. Sınıfta olan bir öğrencim var okula başladığından beri benim elimde. Onlarda kelime öğretmekle başladılar. Ama koleje gidiyor benim ufaklık, devlet okullarından farklı mıdır bilmiyorum. İlk "el ele" ile başlamıştık onu hatırlıyorum.

Benim zamanımda alfabeyi ve harflerin seslerini çıkarmayı öğrenmiştik ilk. Sonrasında sesleri birleştirerek heceleri çıkarmayı. Fişlere ikinci dönem geçtiğimiz hatırlıyorum. "Oh be işe yarar bişeyler geldi sonunda" demiştim çünkü.

Okula baslamadan okumayi biliyordum kitap okumaya baslayacak kadar hem de. dayim sinif ogretmeniydi o ogretmisti cok hevesliydim. okuma ogretilirken cok problem cikarmisim okula gitmicem diye aglamalar falan...ogrenmesin bence :)

Okula baslamadan okumayi biliyordum kitap okumaya baslayacak kadar hem de. dayim sinif ogretmeniydi o ogretmisti cok hevesliydim. okuma ogretilirken cok problem cikarmisim okula gitmicem diye aglamalar falan...ogrenmesin bence :)
İşte ben de bundan korkuyorum. İlgisini başka yöne çekeceğim. Matematiğe ağırlık vereceğim artık. Harfleri unutsun :) zaten öğretmeyi de beceremem heralde :)

benim yeğenim 4 yaşında kreşe giderken okumayı söktü.ana okuluna geçtiğinde de tamamen pekiştirdi.yalnız ana okulu arkadaşlarının çoğuda okumayı öğrendiği için ilkokula başladıklarında onların sınıfı ayrı açıldı.o nedenle sıkıntı yaşamadı.

Yazilanlari okuyunca moralim gercekten bozuldu . Benim kiz da 2,5 yasinda harfleri rakamlari,saymayi biliyor . İns harfleri unutur ogretmekle hata etmisim demek ki. Unutmayip da okulda zorluk cekerse kendimi kotu hissedecegim.

Birçok kişi yazmış ben de katılıyorum.
Okulda öğrensin.
Ben susam sokağını izlerken öğrenmişim okuma yazmayı 4 yaşında ve ilkokul 1'de çok fazla sıkılıyordum.
Ayrıca çizgi falan çiziyorlardı ben hiç yapmıyordum. Çok bunalıyordum ve öğretmenime küsüp okumuyordum verdiği şeyleri. Bu gibi sorunları ben yaşadım sizin çocuğunuz ne yaşar bilmiyorum ama öğretmeyin.
Çok güzel öneriler gelmiş onları uygulayabilirsiniz.
Kolay gelsin Hoppa

X