- Konu Sahibi miraynuray
-
2 yaşından önce anneyi çocuktan ayırmayın derler zaten.Çocuk kendisini annenin bedeninden ayrı olarak algılayamadığı için ileride psikolojik sorunlar yaşarmış.Ama anaokulu için filan diyorsan onlar da çeşit çeşit eğitim var hangisi zararlı ?? Mesela Montessori 'nin oldukça iyi olduğu söyleniyor açıkçası ne kadar doğru bilmiyorum tabi uzmanı konuşmalı asıl
Adem gunesin okudugu okuldan bende ayni bolumden mezunum ve onun okul oncesi egitim hakkindaki elestirilerine katilmiyorum.
Hollandada cocuklar 4 yasinda okula basliyor, dolasiyla okul oncesi egitim 2 yasinda basliyor,
gunde 3 saat haftada 4 gun olmasi suretiyle. Ve bu okuloncesi egitimi almis cocuklarin 80% 4 yasinda anaokuluna(bizde ilkokula)
basladiginda hic okula gitmemis cocuklardan 2-0 onde. Cocuklar disiplin ogrenmis ve dil ogrenmis oluyor.
Sosyal anlamdada okul oncesi egitim almis cocuklar daha kolay arkadaslik kuruyolar. Keske seni calistigim okula misafir edebilsemde
farki kendi gozlerinizle gorebilseniz.
Sirf bu konuyu belgelemek icin master yapasim geldi. Bu arada turkcem cok iyi degildir, ana dilim Hollandaca.
(Öncelikle imla hatalarım için kusura bakmayın dar vakitlerde yazıyorum) Ne güzel açıklamışsınız , bizim gittiğimiz kreş, siz sabah bırakıp gidin akşam 5 'de çocuğunuzu alın dedi. İnsanda çocuğunu gündüzlü çocuk esirgeme kurumuna bırakıyormuş gibi bir duygu uyandırıyor. Bu sözüm benimkisi gibi uyum sağlayamayan çocuklar için elbette.
Çocuk gelişimi uzmanı öğretmenler alınmasın çok önemli ve vazgeçilmez bir görevleri var. Onlarsız hayat mümkün değil. Ama neden benim fakülteden mezun okul öncesi öğretmeni arkadaşlarımın hepsi ağız birliği etmişcesine 'ben çocuğumu 4 yaşından önce okula göndermem' diyor? Bu sorunun cevabını merak ediyorum.
İstatistikleri ben de okudum .Avrupada ücretli ve ücretsiz doğum izinleri bir çok ülkeden uzun fakat sonrasında (kadınların çoğu çalıştığı için çocuklara annelik edebilecek evde bakım hizmetinde çalışabilecek güvenilir insan sayısı az olduğundan) çocuk kreşe bırakılıyor. Okul öncesi eğitim çok değerli olabilir ama temel bakım hizmetinin modern dünyanın dayatması olduğunu düşünüyorum. Kadınlar sektörlerde ucuza iş gücü olsun diye kadınlar işe, çocuklar kreşe..
benim maaşım 2000'in altında olsa evimi arabamı alamama pahasına da olsa çocuklarıma en azından 2 yaşına kadar kendim bakardım, mecbursam 2 yaşında kreşe verirdim. 10 aylıkken değil...ama benim işim cerrahi , yani uzun süre ara veremem. Esasında ebe, hemşire, öğretmen,polis...bunlar stratejik ve olmazsa olmaz meslekler,bırakılmasın zaten. Ama gidip şirkette sekreter olayım ya da markette kasiyer olayım diye bebeğimi kreşe bırakamazdım. Kadınlar artık maddi sıkıntıyı göğüslemeyi ,kayınvalideden veya anneden yardım almaya tercih ediyor. Olan çocuklara oluyor.
Çok arkadaş çocuğu sosyal yapmaz. tam tersi çok arkadaşı olan kişi, tek bir arkadaşıyla paylaştığı vakit daraldığı için, zamanla asosyal olabilir diye yazıyor dün gece okuduğum aynı makalede..
Ben de çoook isterim sizler benim bu konudaki fikrimi değiştirin ve ben çocuğumu huzurla , kreşe göndereyim..
(Öncelikle imla hatalarım için kusura bakmayın dar vakitlerde yazıyorum) Ne güzel açıklamışsınız , bizim gittiğimiz kreş, siz sabah bırakıp gidin akşam 5 'de çocuğunuzu alın dedi. İnsanda çocuğunu gündüzlü çocuk esirgeme kurumuna bırakıyormuş gibi bir duygu uyandırıyor. Bu sözüm benimkisi gibi uyum sağlayamayan çocuklar için elbette.
Çocuk gelişimi uzmanı öğretmenler alınmasın çok önemli ve vazgeçilmez bir görevleri var. Onlarsız hayat mümkün değil. Ama neden benim fakülteden mezun okul öncesi öğretmeni arkadaşlarımın hepsi ağız birliği etmişcesine 'ben çocuğumu 4 yaşından önce okula göndermem' diyor? Bu sorunun cevabını merak ediyorum.
İstatistikleri ben de okudum .Avrupada ücretli ve ücretsiz doğum izinleri bir çok ülkeden uzun fakat sonrasında (kadınların çoğu çalıştığı için çocuklara annelik edebilecek evde bakım hizmetinde çalışabilecek güvenilir insan sayısı az olduğundan) çocuk kreşe bırakılıyor. Okul öncesi eğitim çok değerli olabilir ama temel bakım hizmetinin modern dünyanın dayatması olduğunu düşünüyorum. Kadınlar sektörlerde ucuza iş gücü olsun diye kadınlar işe, çocuklar kreşe..
benim maaşım 2000'in altında olsa evimi arabamı alamama pahasına da olsa çocuklarıma en azından 2 yaşına kadar kendim bakardım, mecbursam 2 yaşında kreşe verirdim. 10 aylıkken değil...ama benim işim cerrahi , yani uzun süre ara veremem. Esasında ebe, hemşire, öğretmen,polis...bunlar stratejik ve olmazsa olmaz meslekler,bırakılmasın zaten. Ama gidip şirkette sekreter olayım ya da markette kasiyer olayım diye bebeğimi kreşe bırakamazdım. Kadınlar artık maddi sıkıntıyı göğüslemeyi ,kayınvalideden veya anneden yardım almaya tercih ediyor. Olan çocuklara oluyor.
Çok arkadaş çocuğu sosyal yapmaz. tam tersi çok arkadaşı olan kişi, tek bir arkadaşıyla paylaştığı vakit daraldığı için, zamanla asosyal olabilir diye yazıyor dün gece okuduğum aynı makalede..
Ben de çoook isterim sizler benim bu konudaki fikrimi değiştirin ve ben çocuğumu huzurla , kreşe göndereyim..
bu yazınızı çok beğendim.erken yaşta çok arkadaşlı bir ortamın çocuğu asosyal yapabileceği düşüncesi benim de aklıma yatıyor.kızımda da bunu gördüm ve kendisi o ortama hazır olduğunda yani şu an (4yaş 2 aylık) okula götürmeye başladım.kendi isteğiyle gitti ve devam da ediyor.istemezse yine bırakırım.ne yani okul kaçıyo mu?:)(Öncelikle imla hatalarım için kusura bakmayın dar vakitlerde yazıyorum) Ne güzel açıklamışsınız , bizim gittiğimiz kreş, siz sabah bırakıp gidin akşam 5 'de çocuğunuzu alın dedi. İnsanda çocuğunu gündüzlü çocuk esirgeme kurumuna bırakıyormuş gibi bir duygu uyandırıyor. Bu sözüm benimkisi gibi uyum sağlayamayan çocuklar için elbette.
ne güzel yazmışsınız,bir solukta okudum.sizin içiniz rahatsa kızınız istekle gidiyorsa,güzel bir yöntem olmuş.ama ağlayarak gitseydi,henüz evden kısa zaman da olsa ayrılmasının vakti gelmemiş diycektim.güle güle büyütün meleklerinizi...merhaba,
anladığım kadarıyla iki çocuğunuz var, biri 32 diğeri 6 aylık. durumlarımız çok benzer. benim kızlarım 28 aylık ve 8 aylıklar.
ben de sizin gibi çalışan bir anneyim.
bu durumda bir karar vermeniz gerekiyor ya büyük okula başlayacak ya da evde iki kişi bulunacak. çünkü iki bebekle bir kişinin ilgilenmesi epeyce zorlayıcı olabiliyor hele de büyük tam olarak kendini bulmamışsa.. bu nedenle bizim evde 2 kişi var. biri sürekli bizde kalan bakıcı, diğeri de gündüzleri yardıma gelen biri (maalesef aileden herhangi biri bize destek olamıyor)
ben büyük olanı anaokuluna adapte etmeye çalıştım. hatta iki okul denedim, birincisi ile olmadı. onu şurada yazdım belki faydası olur paylaşıyorum. Bebeğim ne zaman anaokuluna gitmeli? | gunesanne
ikinci okul nispeten daha iyi idi yaklaşım olarak oraya kızım adapte oldu. biz de onu okula göndermeye daha hazırdık belki de..
şimdi ben evde yokum çocuklar bakıcı ile birlikteler. anaokulu mu yoksa bir apartman dairesinde bakıcı ile geçirdiği saatler mi daha faydalı olur diye düşündüğümde cevap olarak ben anaokulu olarak düşünüyorum. çünkü yapılandırılmış saatlerde planlı aktiviteler var kızım için. henüz 3 yaşında olmadığı için saat 12.00ye kadar orada vakit geçirmesi iyi geliyor bana. sonrasında evde uykusunu uyuyor.
ama kızımda gözlemlediğim en önemli farklılıklar kendi başına yemek yeme becerisini çok iyi geliştirdi, çoraplarını ayakkabılarını çıkarıp giyebiliyor.. yani özbakım becerilerinde gelişim gözledim.
sonuçta ben anne olarak evde olup onun öğrenme sürecini destekleyici aktiviteler yapamıyorsam ve bunun sağlanabileceğine inandığım bir yer varsa orayı tercih edenlerdenim..
sevgiler,
Güneş
evet ögretmenim, aynen tanım dogru. ama anlattıklarınızdan henuz hazır olmadıgımızı cıkardım. biz 2,5 yaşını henuz gectik. sorum 4 yaş altı içindi. ben elimden geligince sevgimi ilgimi vermeye calışıyorum, dinliyorum, konuşturuyorum, oyun oynuyorum cocugumla. bana gore sosyal de bir cocuk. ama maalesef insanlar, bu konuyu düşünmemi istiyor. bir de malum kuzenler, akrabalar kıyaslar. ben dilim ondugunce anlatmaya calışıyorum , anlamak istemiyorlar.benim kızım 50 aylık olduğundan beri-1 aydır- yarım gün,benim ders verdiğim okulun anaokuluna geliyor.hatta sabah derslerim geç olduğu için geç çıkıyorum ve haftada 4 gün gidiyor.çocuğun normalde ilköğretime başlama yaşı 6-7 yaş civarı olduğuna göre,anaokuluna (ben okul öncesi deyince ilkokuldan önce gidilen anaokulunu anlıyorum,bir öğretmen olarak tanımınız bana bunu ifade ediyor) 4 yaşını tamamladığı aydan sonra,alışma durumuna göre, gidebilir.ama oyun grubu olsun,kreş olsun,vs olsun 4 yaşını tamamlamadan çocuğun evinden,eşyalarından,tanıdığı kimselerin uzağında vakit geçirmesi doğru değildir.bunu hem öğretmen olmamın bana öğrettiği öğretilerden,hem de kendi araştırmalarımdan biliyorum.bir de annenin kendisini rahat hissettiği durumlar var ki; onu yadsıyamayız.anne için doğru olan çocuk için de doğrudur çoğu zaman,bunu da unutmamak gerekir diye düşünüyorum.mesela 3 yaşındaki çocuğunu güvensizlik probleminden dolayı eve gelen bakıcıdan alıp,gerçekten ev sıcaklığındaki az nüfüslu bir kreşe bırakmasının daha mantıklı olduğunu düşünen anne gibi...sorunuz 4 yaşından sonraki çocuklar için miydi,yoksa daha küçük çocuklar için mi? eğer 4 yaşından büyükse ayakkabılarını giyebiliyor mu,bezini attı mı,arkadaş ortamını sever mi,evde sıkılıyor mu,yemeğini yiyebiliyor mu gibi soruların cevapları evetse gidebilecek olgunluğa ulaşmıştır.ancak hala gitmiyorsa da zorlanılmaz.bir sonraki yıl beklenir.ilkokuldan önce 2 yıl anaokuluna giden çocukların çoğu ilkokula başladıklarında artık sıkılmışlar ve bıkkınlıktan dolayı ödevlerini hep yapmak istememişler.bir çok öğretmen arkadaşım da bunu bizzat yaşadıklarını ifade ettiler.
ilkokuldan önce 2 yıl anaokuluna giden çocukların çoğu ilkokula başladıklarında artık sıkılmışlar ve bıkkınlıktan dolayı ödevlerini hep yapmak istememişler.bir çok öğretmen arkadaşım da bunu bizzat yaşadıklarını ifade ettiler.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?