• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bakıcı, Kreş, Oyun Ablası okul öncesi eğitimin zararları yararlarından çok !.........................

Çocuğunuzun bakıcı veya kreş deneyimleri, önerirler, tavsiyeler, karşılaşılan problemler, oyun ablaları ve oyun grupları

miraynuray

Üye
Kayıtlı Üye
21 Aralık 2012
41
4
16
Kastamonu
The Berkeley-Stanford study found that child care centres suppressed children's social development, self-control, interpersonal skills, and motivation once they entered kindergarten. Kids were more aggressive and impulsive with one another. The worst affected were children who attended early learning centres before age 2.
Preschool education diye ararken bulduğum araştırma sonuçları beni hayrete düşürdü! Bir yazıda şöyle açıklıyor: ekonomik durumu çocuğuna yeterli uyaran(oyuncak gibi) veremeyen ailelerin çocuklarına zihinsel gelişim konusunda hafif faydalar sağlamış.Fakat orta ve üstü gelir düzeyindeki ailelerin çocuklarına zihinsel açıdan çok şey katmamakla birlikte çocukların sosyal gelişimleri örselenmiş! Malesef bizim yerli internet sitelerinde okul öncesi eğitim alan çocuk sanki öne geçiyormuş gibi bilimsel geçerliliği olmayan uydurma ifadeler var. Ben pedagog Adem Güneş'in söylediklerina şimdi daha çok katılıyorum.
Giriş cümlesi alıntıdır. Çocuk bakım merkezlerinin( kanada da okul öncesi eğitim diye adlandırılmıyor) çocukların sosyal gelişimini, otokontrolünü , kişilerarası iletişim becerilerini ve motivasyonlarını baskıladığını savunan bir çalışmadan bahsediyor.
Makalede bir çok yerde şuna vurgu yapılmış:özellikle ilk 2 yaş olmak üzere okul öncesi yaşta çocuğun bilişsel ve sosyal gelişimini sağlayan en önemli şeyin sevgi ve ilgi olduğu vurgulanmış. Yani zekayı geliştiren şey annenin veya anne yerine geçen birini sıcak sevgi dolu ilgisi.............Şimdiki çocuklara çok üzülüyorum.

2 yaşından önce anneyi çocuktan ayırmayın derler zaten.Çocuk kendisini annenin bedeninden ayrı olarak algılayamadığı için ileride psikolojik sorunlar yaşarmış.Ama anaokulu için filan diyorsan onlar da çeşit çeşit eğitim var hangisi zararlı ?? Mesela Montessori 'nin oldukça iyi olduğu söyleniyor açıkçası ne kadar doğru bilmiyorum tabi uzmanı konuşmalı asıl :31:

Adem gunesin okudugu okuldan bende ayni bolumden mezunum ve onun okul oncesi egitim hakkindaki elestirilerine katilmiyorum.
Hollandada cocuklar 4 yasinda okula basliyor, dolasiyla okul oncesi egitim 2 yasinda basliyor,
gunde 3 saat haftada 4 gun olmasi suretiyle. Ve bu okuloncesi egitimi almis cocuklarin 80% 4 yasinda anaokuluna(bizde ilkokula)
basladiginda hic okula gitmemis cocuklardan 2-0 onde. Cocuklar disiplin ogrenmis ve dil ogrenmis oluyor.
Sosyal anlamdada okul oncesi egitim almis cocuklar daha kolay arkadaslik kuruyolar. Keske seni calistigim okula misafir edebilsemde
farki kendi gozlerinizle gorebilseniz.
Sirf bu konuyu belgelemek icin master yapasim geldi. Bu arada turkcem cok iyi degildir, ana dilim Hollandaca.

2 yaşından önce anneyi çocuktan ayırmayın derler zaten.Çocuk kendisini annenin bedeninden ayrı olarak algılayamadığı için ileride psikolojik sorunlar yaşarmış.Ama anaokulu için filan diyorsan onlar da çeşit çeşit eğitim var hangisi zararlı ?? Mesela Montessori 'nin oldukça iyi olduğu söyleniyor açıkçası ne kadar doğru bilmiyorum tabi uzmanı konuşmalı asıl :31:

Arkadaşlar konuya hassasiyetiniz ve ilginiz için öncelikle teşekkür ederim. niyetim polemik oluşturmak değil. 32 aylık oğlum ve 6 aylık bebeğimin bakımını planlamaya çalışmamla ilgili. bebeğimin bakıcısı var ama büyük oğluma kreş mi ayarlamam gerekir aynı veya ayrı bakıcı mı gerekir ona karar vermeye çalışıyorum.kreşe 2 hafta gitti, psikolojisi bozuldu.çok hareketli ve hassas .kreşin kişisel gelişimine yararlı mı zararlı mı olabileceğine karar veremiyorum. tabi kreşten kreşe değişir. Konunun uzmanı konuşmalı lafına katılmıyorum. Ben bir branşta uzman doktorum ve ameliyat kararını hastamla birlikte veririm. size doktor akşam hastaneye yatıralım, yarın ameliyatınızı yapalım derse hiç sormaz mısınız, başka tedavi seçeneği var mıdır, ne kadar etkilidir, ameliyatı sorgulamazmısınız. konunu uzmanı değilim bana ne yapılırsa yapılsın diyemezsiniz. ayrıca çocuk psikiyatrisi stajı yapıp aktif olarak hasta tedavi eden biri olarak kendimi konunun uzmanı olarak görüyorum.
Montessori 'nin ana teması ve kurgulanış şekli çok güzel. ezberci ve pragmatik değil, çocuğun kişiliğinin baskısız şekillenmesi ve yeteneklerinin ortaya çıkması için çok uygun bir okul öncesi eğitim anlayışı olduğunu düşünüyorum.
gel gelelim bir çok makalede haftada 30 saati aşan okul öncesi eğitim programının bu yaş çocukları için yıpratıcı olacağı yazılıyor. bir de uyum çocuktan çocuğa, hatta cinsiyete göre bile değişiyor. kızlar 18 aylıkken 2 saatlik oyun grubuna hazır olabilirken, erkekler 2 yaşından önce büyük travma yaşayabiliyor.

Adem gunesin okudugu okuldan bende ayni bolumden mezunum ve onun okul oncesi egitim hakkindaki elestirilerine katilmiyorum.
Hollandada cocuklar 4 yasinda okula basliyor, dolasiyla okul oncesi egitim 2 yasinda basliyor,
gunde 3 saat haftada 4 gun olmasi suretiyle. Ve bu okuloncesi egitimi almis cocuklarin 80% 4 yasinda anaokuluna(bizde ilkokula)
basladiginda hic okula gitmemis cocuklardan 2-0 onde. Cocuklar disiplin ogrenmis ve dil ogrenmis oluyor.
Sosyal anlamdada okul oncesi egitim almis cocuklar daha kolay arkadaslik kuruyolar. Keske seni calistigim okula misafir edebilsemde
Sirf bu konuyu belgelemek icin master yapasim geldi. Bu arada turkcem cok iyi degildir, ana dilim Hollandaca.

(Öncelikle imla hatalarım için kusura bakmayın dar vakitlerde yazıyorum) Ne güzel açıklamışsınız , bizim gittiğimiz kreş, siz sabah bırakıp gidin akşam 5 'de çocuğunuzu alın dedi. İnsanda çocuğunu gündüzlü çocuk esirgeme kurumuna bırakıyormuş gibi bir duygu uyandırıyor. Bu sözüm benimkisi gibi uyum sağlayamayan çocuklar için elbette.
Çocuk gelişimi uzmanı öğretmenler alınmasın çok önemli ve vazgeçilmez bir görevleri var. Onlarsız hayat mümkün değil. Ama neden benim fakülteden mezun okul öncesi öğretmeni arkadaşlarımın hepsi ağız birliği etmişcesine 'ben çocuğumu 4 yaşından önce okula göndermem' diyor? Bu sorunun cevabını merak ediyorum.
İstatistikleri ben de okudum .Avrupada ücretli ve ücretsiz doğum izinleri bir çok ülkeden uzun fakat sonrasında (kadınların çoğu çalıştığı için çocuklara annelik edebilecek evde bakım hizmetinde çalışabilecek güvenilir insan sayısı az olduğundan) çocuk kreşe bırakılıyor. Okul öncesi eğitim çok değerli olabilir ama temel bakım hizmetinin modern dünyanın dayatması olduğunu düşünüyorum. Kadınlar sektörlerde ucuza iş gücü olsun diye kadınlar işe, çocuklar kreşe..
benim maaşım 2000'in altında olsa evimi arabamı alamama pahasına da olsa çocuklarıma en azından 2 yaşına kadar kendim bakardım, mecbursam 2 yaşında kreşe verirdim. 10 aylıkken değil...ama benim işim cerrahi , yani uzun süre ara veremem. Esasında ebe, hemşire, öğretmen,polis...bunlar stratejik ve olmazsa olmaz meslekler,bırakılmasın zaten. Ama gidip şirkette sekreter olayım ya da markette kasiyer olayım diye bebeğimi kreşe bırakamazdım. Kadınlar artık maddi sıkıntıyı göğüslemeyi ,kayınvalideden veya anneden yardım almaya tercih ediyor. Olan çocuklara oluyor.
Çok arkadaş çocuğu sosyal yapmaz. tam tersi çok arkadaşı olan kişi, tek bir arkadaşıyla paylaştığı vakit daraldığı için, zamanla asosyal olabilir diye yazıyor dün gece okuduğum aynı makalede..
Ben de çoook isterim sizler benim bu konudaki fikrimi değiştirin ve ben çocuğumu huzurla , kreşe göndereyim..

(Öncelikle imla hatalarım için kusura bakmayın dar vakitlerde yazıyorum) Ne güzel açıklamışsınız , bizim gittiğimiz kreş, siz sabah bırakıp gidin akşam 5 'de çocuğunuzu alın dedi. İnsanda çocuğunu gündüzlü çocuk esirgeme kurumuna bırakıyormuş gibi bir duygu uyandırıyor. Bu sözüm benimkisi gibi uyum sağlayamayan çocuklar için elbette.
Çocuk gelişimi uzmanı öğretmenler alınmasın çok önemli ve vazgeçilmez bir görevleri var. Onlarsız hayat mümkün değil. Ama neden benim fakülteden mezun okul öncesi öğretmeni arkadaşlarımın hepsi ağız birliği etmişcesine 'ben çocuğumu 4 yaşından önce okula göndermem' diyor? Bu sorunun cevabını merak ediyorum.
İstatistikleri ben de okudum .Avrupada ücretli ve ücretsiz doğum izinleri bir çok ülkeden uzun fakat sonrasında (kadınların çoğu çalıştığı için çocuklara annelik edebilecek evde bakım hizmetinde çalışabilecek güvenilir insan sayısı az olduğundan) çocuk kreşe bırakılıyor. Okul öncesi eğitim çok değerli olabilir ama temel bakım hizmetinin modern dünyanın dayatması olduğunu düşünüyorum. Kadınlar sektörlerde ucuza iş gücü olsun diye kadınlar işe, çocuklar kreşe..
benim maaşım 2000'in altında olsa evimi arabamı alamama pahasına da olsa çocuklarıma en azından 2 yaşına kadar kendim bakardım, mecbursam 2 yaşında kreşe verirdim. 10 aylıkken değil...ama benim işim cerrahi , yani uzun süre ara veremem. Esasında ebe, hemşire, öğretmen,polis...bunlar stratejik ve olmazsa olmaz meslekler,bırakılmasın zaten. Ama gidip şirkette sekreter olayım ya da markette kasiyer olayım diye bebeğimi kreşe bırakamazdım. Kadınlar artık maddi sıkıntıyı göğüslemeyi ,kayınvalideden veya anneden yardım almaya tercih ediyor. Olan çocuklara oluyor.
Çok arkadaş çocuğu sosyal yapmaz. tam tersi çok arkadaşı olan kişi, tek bir arkadaşıyla paylaştığı vakit daraldığı için, zamanla asosyal olabilir diye yazıyor dün gece okuduğum aynı makalede..
Ben de çoook isterim sizler benim bu konudaki fikrimi değiştirin ve ben çocuğumu huzurla , kreşe göndereyim..

pedagojik eğitim almış biri olarak ben de size katılıyorum tabi ki okul öncesi eğitim çok önemli ama 2 yaşın altındakiler için değil çünkü ben kendi oğlumda da gözlemledim 3 yaşından önce sosyalleşmeyi kalabalık gruplarla oyun oynamayı beceremiyordu ve bunu denediğimizde bu onda strese yol açıyordu şimdi oğlum 4 yaşında ve kreşe severek gidiyor.çok da güzel öğreniyor ama 2 yaş çok erken hatta ben de kendi çocuklarımı imkanım varsa 4 yaşından önce kreşe göndermezdim

Okul oncesi egitimle kreste verilen egitim ayri seyler. Sayet okul oncesi egitimin cocuklara hic bir zarari olmasa Hollanda hukumuti krizden yararlanip
ilk bu konuda butcesini kisitlar. Bu arada ben suan 1 ci sinifta ogretmenlik yapiyorum ve sadece okulda aldigim egitimde ogrendiklerimle degil,
tecrubelerime dayanarak konusuyorum. Oncelikle okul oncesi egitimin tam olarak ne oldugunu anlatayim.
Cocuklar 2 yasindan 4 yasina kadar sabah saat 8 bucukta gelip, oglen saat 12 de eve gidiyorlar.
Bu surecte cocuklarin bir cok alinda kendini gelistirmeleri icin oyunlar oynuyolar ve ozellikle hava sartlari mumkun oldugunca cocuklar bir yarim saat disarida cikip oynayabiliyorlar.
Beyin gelisimi icin disarda oynamalarinin ne kadar onemli oldugunu anlatmama gerek yok sanirim.
Sosyal anlamdada bu okul oncesi egitime gitmis cocuklar birinci sinifa basladiklarinda arkadaslik kurmakta zorluk cekmiyolar. Gitmemis olan cocuklarla kiyasladigim zaman arada daglar kadar fark inanin gormek lazim, boyle anlatmakla anlasilcak birsey degil bu.
Turkiyede bu egitim nasil veriliyor orasini bilmiyorum ama yurdum insaninin zihniyetinde ciddi sorumsuzluklar oldugunu benden iyi biliyosunuzdur.
Cocugumla kreste yeterince ilgileniyolardir diyip cocugu evde boslayan anne cok. Hatta kac anne adam akilli cocugula saatlerce ilgileniyorki?
Surekli evi toplama, yemek yapma, misafir telasi icinde kosturmakla geciyor genel anlamda bir turk kadinin hayati.
Hatta birde misafir gelecek diye cocuklarina oyuncaklari ile oynamasina izin vermeyenlerde vardir.
Evde buyuyen cocuklarida televizyon buyutmus oluyor bu durumda.
Okul oncesi egitim almamis cocuklar basarisizmi hayir, ama ilk okula basladigi zaman cocuk diger cocuklara nazaran cok daha rahat olacaktir bundan emin olun.
Birde isnislalar her iki taraftada vardir. Mesela birinci sinifa yeni bir erkek cocugu basladi, cocuk 4 yasinda ama daha bez bagliyor,
cunku gelisimi yavas. Konusmasi felan, muhtemelen cocugun gelisiminde sorun olabilir. Cocuk okul oncesi egitime basladiginda gelisimin yavas oldugunu
ogretmenler fark etmis hemen simdide gozetim altinda, eger yeterince gelisemezse ozel okula gitmek zorunda. Ne kadar erken giderse o kadar iyi olur onun icin.
Tabi birde iq meselesi var. Bazi cocuklar genetik olarak daha zekidir, okul oncesi egitime ihtiyaclari olmayada bilir.

çocukları sosyalikten uzaklaşıyorlar diye anaokulunu yollamıyoruz tamam da acaba evde o sosyalliği nasıl sağlayacağız?
ya da her anne baba acaba aynı eğitimi evde verme gibi bir şansa sahip mi?

Son düzenleme:
merhaba,
anladığım kadarıyla iki çocuğunuz var, biri 32 diğeri 6 aylık. durumlarımız çok benzer. benim kızlarım 28 aylık ve 8 aylıklar.
ben de sizin gibi çalışan bir anneyim.
bu durumda bir karar vermeniz gerekiyor ya büyük okula başlayacak ya da evde iki kişi bulunacak. çünkü iki bebekle bir kişinin ilgilenmesi epeyce zorlayıcı olabiliyor hele de büyük tam olarak kendini bulmamışsa.. bu nedenle bizim evde 2 kişi var. biri sürekli bizde kalan bakıcı, diğeri de gündüzleri yardıma gelen biri (maalesef aileden herhangi biri bize destek olamıyor)

ben büyük olanı anaokuluna adapte etmeye çalıştım. hatta iki okul denedim, birincisi ile olmadı. onu şurada yazdım belki faydası olur paylaşıyorum. Bebeğim ne zaman anaokuluna gitmeli? | gunesanne
ikinci okul nispeten daha iyi idi yaklaşım olarak oraya kızım adapte oldu. biz de onu okula göndermeye daha hazırdık belki de..

şimdi ben evde yokum çocuklar bakıcı ile birlikteler. anaokulu mu yoksa bir apartman dairesinde bakıcı ile geçirdiği saatler mi daha faydalı olur diye düşündüğümde cevap olarak ben anaokulu olarak düşünüyorum. çünkü yapılandırılmış saatlerde planlı aktiviteler var kızım için. henüz 3 yaşında olmadığı için saat 12.00ye kadar orada vakit geçirmesi iyi geliyor bana. sonrasında evde uykusunu uyuyor.
ama kızımda gözlemlediğim en önemli farklılıklar kendi başına yemek yeme becerisini çok iyi geliştirdi, çoraplarını ayakkabılarını çıkarıp giyebiliyor.. yani özbakım becerilerinde gelişim gözledim.

sonuçta ben anne olarak evde olup onun öğrenme sürecini destekleyici aktiviteler yapamıyorsam ve bunun sağlanabileceğine inandığım bir yer varsa orayı tercih edenlerdenim..
sevgiler,
Güneş

ana okulu öncesi eğitim veren Gymboree adında bir eğitim kurumu var.
Eğitici ve öğretici oyunlar eşliğinde bebeğinizi/çocuğunuzu sosyalleştiriyor ve yaş grubuna göre motor becerilerinden tutun da işbirliği yaparak bir şeyleri çözmeye kadar farklı farklı öğretimleri oluyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Cok faydali bir baslik olmus. Iki zit gorusun de bilgilendirmesi beni dusunmeye sevketti. Zira kizim 2, 5 yasinda ve henuz bir yere gondermiyorum. Cevrem okul oncesi icin israrci olsa da kizim icin erken oldugun dusunuyorum. Tesekkurler bu baslik altinda yazan herkese.

çocuktan çocuğa değişir bence. kızım 18 aylık, 24 aylık olunca kreşe gidecek, mecburen. ama sosyal, çocuklarla iletişim kurmaya çalışır. filan. oğlum 3.5 yasında iken bile hazır değildi. birde çok hastalandı, bir türlü de adapte olamadı. kendi çocuğum ikisi de ama farklılar işte. denemek gerek bence. kreşte evde öğrenemeyeceği kadar şey öğreniyor çünkü. baktınız 1 ayda uyum sağlayamadı, geri alırsınız.

Hepbaharolsa arkadaşım....
(Adem gunesin okudugu okuldan bende ayni bolumden mezunum ve onun okul oncesi egitim hakkindaki elestirilerine katilmiyorum.
Sirf bu konuyu belgelemek icin master yapasim geldi. Bu arada turkcem cok iyi degildir, ana dilim Hollandaca.)
arkadaşım keşke eleştirilere katılmamanız, araştırma sonuçlarını değiştirse keşke.miraynurayın bahsettiği şey 2 yaşına kadar çocukların bakımevinde büyümeleri ve 4 yaşına kadar da okul öncesi kurumlarda eğitim almaları sebebiyle sosyal ve duygusal yönden gelişmelerinin (evde anne sıcaklığı ve güveniyle yetişmiş olmamalarından dolayı) eksik olduğunun bilimsel bir gerçeklikle saptanması.
ben adem güneşe katılıyorum.dil ve disiplin öğrenilebilir ancak,anne sıcaklığı ve sevgisi daha sonra telafi edilemez.master yaparsanız bu konuda belki siz de belki adem beye katılırsınız.belki de kendi görüşünüzü destekleyecek türden bir araştırma yaparsınız.kim bilir? her durumda başarılarınızın devamını dilerim.ben de 14 yıllık öğretmenim 5 -1 yaşında 2 kızım var.annem büyüğe baktı 3 yaşına kadar, sonra çocuk gelişimi mezunu abla baktı 1 yıl.bu yıl da benimle beraber okulumun anaokuluna geliyor.annem şimdi küçük kızıma bakıyor.düşünsenize bir başkası ne derece anneniz kadar bakabilir? neden huysuzlandığını (poposumu pişmiş,karnı mı ağrıyor,acıktı mı,yemekleri nasıl sever,ağız tadı nasıldır???) bunu en iyi anne bilebilir,anne yoksa anane bilebilir.bir başkası da yapar...yapar ama...eksikkkk yapar.çünkü o bir yabancı..eve yabancı..yediğiniz yemeklere yabancı...çocuğunuzun davranışlarına yabancı,kalbine yabancı...işte o yüzden bence 4 yaşına kadar ne bakıcı ne kreş,ne bakımevi.varsa yoksa anne.o yaşa kadar çocuk disipline edilmeyi ya da ne bileyim herhangi bir şeyi öğrenmeyi kabul etmez,yabancı dil öğrense unutur.istediği tek şey vardır.1-özel ihtiyaçlarının vaktinde karşılanması 2-oyun oynamak.bir çok arkadaşımın çocuğu 3-4 yaş kreşte kuran öğrendiler..sonra unuttular.kuran öğrenmesin demiyorum ancak,öğrenilenler unutulacaksa;disiplinle öğretilmesinin ne anlamı var.kaldı ki çocuk disipline edilerek öğretildiği için unutmuş oluyor,oyunla öğrense unutmaz...demekk ki çocuğu belli bir otoriter ortama sokmak doğru değil.bunun için araştırma yapmaya gerek bile görmüyorum.çocuklarımız yeterince deneme tahtası oluyorlar zaten.bu konu hakkında söyleyecek o kadar çok şey var ki...burda sizinle karşıt görüşte de olsak muhatap bulunmamız beni çok sevindirdi.doğru hangisi?tartışarak,konuşarak,bilgilerimizi paylaşarak doğrunun ne olduğunu bulabiliriz belki.
belki de doğrunun her aileye ve bireye göre değiştiğini ya da farklı koşullarda farklı görüşlerin değer kazandığını görebiliriz...bilemiyorum, bilemem.bildiklerim bana yeter mi onu da bilemem.tabi öncelikle riayet etmemiz gereken çok bilmek değil,doğru hangisi onu tespit etmek değil,belki de sadece sevgi vermektir çocuklarımıza.bebeklik yaşları bitmeden... sevgiler

Son düzenleme:
bu yazınızı çok beğendim.erken yaşta çok arkadaşlı bir ortamın çocuğu asosyal yapabileceği düşüncesi benim de aklıma yatıyor.kızımda da bunu gördüm ve kendisi o ortama hazır olduğunda yani şu an (4yaş 2 aylık) okula götürmeye başladım.kendi isteğiyle gitti ve devam da ediyor.istemezse yine bırakırım.ne yani okul kaçıyo mu?:)

merhaba,
anladığım kadarıyla iki çocuğunuz var, biri 32 diğeri 6 aylık. durumlarımız çok benzer. benim kızlarım 28 aylık ve 8 aylıklar.
ben de sizin gibi çalışan bir anneyim.
bu durumda bir karar vermeniz gerekiyor ya büyük okula başlayacak ya da evde iki kişi bulunacak. çünkü iki bebekle bir kişinin ilgilenmesi epeyce zorlayıcı olabiliyor hele de büyük tam olarak kendini bulmamışsa.. bu nedenle bizim evde 2 kişi var. biri sürekli bizde kalan bakıcı, diğeri de gündüzleri yardıma gelen biri (maalesef aileden herhangi biri bize destek olamıyor)

ben büyük olanı anaokuluna adapte etmeye çalıştım. hatta iki okul denedim, birincisi ile olmadı. onu şurada yazdım belki faydası olur paylaşıyorum. Bebeğim ne zaman anaokuluna gitmeli? | gunesanne
ikinci okul nispeten daha iyi idi yaklaşım olarak oraya kızım adapte oldu. biz de onu okula göndermeye daha hazırdık belki de..

şimdi ben evde yokum çocuklar bakıcı ile birlikteler. anaokulu mu yoksa bir apartman dairesinde bakıcı ile geçirdiği saatler mi daha faydalı olur diye düşündüğümde cevap olarak ben anaokulu olarak düşünüyorum. çünkü yapılandırılmış saatlerde planlı aktiviteler var kızım için. henüz 3 yaşında olmadığı için saat 12.00ye kadar orada vakit geçirmesi iyi geliyor bana. sonrasında evde uykusunu uyuyor.
ama kızımda gözlemlediğim en önemli farklılıklar kendi başına yemek yeme becerisini çok iyi geliştirdi, çoraplarını ayakkabılarını çıkarıp giyebiliyor.. yani özbakım becerilerinde gelişim gözledim.

sonuçta ben anne olarak evde olup onun öğrenme sürecini destekleyici aktiviteler yapamıyorsam ve bunun sağlanabileceğine inandığım bir yer varsa orayı tercih edenlerdenim..
sevgiler,
Güneş
ne güzel yazmışsınız,bir solukta okudum.sizin içiniz rahatsa kızınız istekle gidiyorsa,güzel bir yöntem olmuş.ama ağlayarak gitseydi,henüz evden kısa zaman da olsa ayrılmasının vakti gelmemiş diycektim.güle güle büyütün meleklerinizi...

benim kızım 50 aylık olduğundan beri-1 aydır- yarım gün,benim ders verdiğim okulun anaokuluna geliyor.hatta sabah derslerim geç olduğu için geç çıkıyorum ve haftada 4 gün gidiyor.çocuğun normalde ilköğretime başlama yaşı 6-7 yaş civarı olduğuna göre,anaokuluna (ben okul öncesi deyince ilkokuldan önce gidilen anaokulunu anlıyorum,bir öğretmen olarak tanımınız bana bunu ifade ediyor) 4 yaşını tamamladığı aydan sonra,alışma durumuna göre, gidebilir.ama oyun grubu olsun,kreş olsun,vs olsun 4 yaşını tamamlamadan çocuğun evinden,eşyalarından,tanıdığı kimselerin uzağında vakit geçirmesi doğru değildir.bunu hem öğretmen olmamın bana öğrettiği öğretilerden,hem de kendi araştırmalarımdan biliyorum.bir de annenin kendisini rahat hissettiği durumlar var ki; onu yadsıyamayız.anne için doğru olan çocuk için de doğrudur çoğu zaman,bunu da unutmamak gerekir diye düşünüyorum.mesela 3 yaşındaki çocuğunu güvensizlik probleminden dolayı eve gelen bakıcıdan alıp,gerçekten ev sıcaklığındaki az nüfüslu bir kreşe bırakmasının daha mantıklı olduğunu düşünen anne gibi...sorunuz 4 yaşından sonraki çocuklar için miydi,yoksa daha küçük çocuklar için mi? eğer 4 yaşından büyükse ayakkabılarını giyebiliyor mu,bezini attı mı,arkadaş ortamını sever mi,evde sıkılıyor mu,yemeğini yiyebiliyor mu gibi soruların cevapları evetse gidebilecek olgunluğa ulaşmıştır.ancak hala gitmiyorsa da zorlanılmaz.bir sonraki yıl beklenir.ilkokuldan önce 2 yıl anaokuluna giden çocukların çoğu ilkokula başladıklarında artık sıkılmışlar ve bıkkınlıktan dolayı ödevlerini hep yapmak istememişler.bir çok öğretmen arkadaşım da bunu bizzat yaşadıklarını ifade ettiler.

benim kızım 50 aylık olduğundan beri-1 aydır- yarım gün,benim ders verdiğim okulun anaokuluna geliyor.hatta sabah derslerim geç olduğu için geç çıkıyorum ve haftada 4 gün gidiyor.çocuğun normalde ilköğretime başlama yaşı 6-7 yaş civarı olduğuna göre,anaokuluna (ben okul öncesi deyince ilkokuldan önce gidilen anaokulunu anlıyorum,bir öğretmen olarak tanımınız bana bunu ifade ediyor) 4 yaşını tamamladığı aydan sonra,alışma durumuna göre, gidebilir.ama oyun grubu olsun,kreş olsun,vs olsun 4 yaşını tamamlamadan çocuğun evinden,eşyalarından,tanıdığı kimselerin uzağında vakit geçirmesi doğru değildir.bunu hem öğretmen olmamın bana öğrettiği öğretilerden,hem de kendi araştırmalarımdan biliyorum.bir de annenin kendisini rahat hissettiği durumlar var ki; onu yadsıyamayız.anne için doğru olan çocuk için de doğrudur çoğu zaman,bunu da unutmamak gerekir diye düşünüyorum.mesela 3 yaşındaki çocuğunu güvensizlik probleminden dolayı eve gelen bakıcıdan alıp,gerçekten ev sıcaklığındaki az nüfüslu bir kreşe bırakmasının daha mantıklı olduğunu düşünen anne gibi...sorunuz 4 yaşından sonraki çocuklar için miydi,yoksa daha küçük çocuklar için mi? eğer 4 yaşından büyükse ayakkabılarını giyebiliyor mu,bezini attı mı,arkadaş ortamını sever mi,evde sıkılıyor mu,yemeğini yiyebiliyor mu gibi soruların cevapları evetse gidebilecek olgunluğa ulaşmıştır.ancak hala gitmiyorsa da zorlanılmaz.bir sonraki yıl beklenir.ilkokuldan önce 2 yıl anaokuluna giden çocukların çoğu ilkokula başladıklarında artık sıkılmışlar ve bıkkınlıktan dolayı ödevlerini hep yapmak istememişler.bir çok öğretmen arkadaşım da bunu bizzat yaşadıklarını ifade ettiler.
evet ögretmenim, aynen tanım dogru. ama anlattıklarınızdan henuz hazır olmadıgımızı cıkardım. biz 2,5 yaşını henuz gectik. sorum 4 yaş altı içindi. ben elimden geligince sevgimi ilgimi vermeye calışıyorum, dinliyorum, konuşturuyorum, oyun oynuyorum cocugumla. bana gore sosyal de bir cocuk. ama maalesef insanlar, bu konuyu düşünmemi istiyor. bir de malum kuzenler, akrabalar kıyaslar. ben dilim ondugunce anlatmaya calışıyorum , anlamak istemiyorlar.
ilkokuldan önce 2 yıl anaokuluna giden çocukların çoğu ilkokula başladıklarında artık sıkılmışlar ve bıkkınlıktan dolayı ödevlerini hep yapmak istememişler.bir çok öğretmen arkadaşım da bunu bizzat yaşadıklarını ifade ettiler.

buna da katılıyorum. cok haklısınız. çok tesekkür ederim ilginize.

Rica ederim agy, ben sadece bildiklerimi ve yaşadıklarımı ifade ettim.size yararsa ne mutlu bana!
oğlunuzun bunları yapabilmesi kreşe tam anlamıyla hazır olduğunu göstermiyor,keşke erken gitseler,anneler olarak bunu en çok biz isterdik:) 4 yaş ta bitmeli,en azından annesi siz olduğunuz için duygusal olarak ta hazır olmadığının farkındasınız ne güzel.aslında tüm anneler farkındadır ama her annenin doğruları var ve geçinmesi gereken bir evi.hayat şartları daha ii olsa ve hiç bir anne çocuğu büyüyünceye kadar çalışmasa:( kolaylıklar...

Son düzenleme:
Back