Öğrenme güçlüğü tanısı alan yardımcı olabilirim?

ozlem28

Nirvana
Kayıtlı Üye
6 Aralık 2007
981
78
Merhaba bizim teshisimiz gecikti 3. Sınıf başında rapor çıktı neyse uzun hikaye sonuç olarak öğrenme güçlüğü ve bir sene özel eğitim aldık devamda ediyoruz. Kızım 4. Sinifta şuan. Karma tip yazıldı. En çok şikayetiniz hem Algıda zorluk çekiyor anlatıyoruz anlamıyor hemde zorlukla anlatip anliyo diyelim unutuyor. En zorlayan kismida unutması. Bilgiyi çabuk unutuyor. Bu hafta çıkartmayı öğretiyorum zorla pgrneiyo yapıyor haftaya soruyorum unutmuş diyor ogretmenide. Durum bu şekilde. Özel eğitimle çok ilerleme olması geç baslamamizda etken tabi. Bu unutma olayına ben çok taktım. Çocuk norolojisine getircem. Ama öğrenme güçlüğünde kalıcı hafızaya aktarmada sıkıntı zaten olurmuş fakat bu ne zamana kadar böyle özel egitimdede unutuyorsa ne olacak ortaokulda dersler çok daha zor. Sizler ne durumdasınız belki fikir alabilirim diye yazdım. Çevremde öğrenme gucluggu olan kimse yok.

Burada her öğrenci özel planlara göre gidiyor. Teşhisin adı ortak doğru. Benzer özellikleri var. Ama her öğrencide özel bir plan izlenir. Çünkü hepsinde bambaşka seyrediyor. Unutmasının pek çok sebebi olabilir. Kan değerleri, mineral değerleri, beslenmesi, teşhisin getirdikleri. Dikkatin çabuk dağılması kalıcı hafızaya atma kısmındaki eksik kodlama.

Özel eğitim öğretmeniyle paylaştınız mı, ne diyor?

Diğer alanlarda değil de okumada fark ediyorum ben de, düzenli okumadığı zaman hızlı bir şekilde bozuluyor.

Sürekli bu çocukların tepesinde oku, yap, çalış diyemeyiz.
Nasıl olacak ben de bilmiyorum.

Özel eğitimde dersler haftada 2 saat, ve takdir edersiniz, asla yeterli değil. Okulunda ek ders almak için başvuru yapabilirsiniz, sık sık tekrar ederek kalıcı hafızada yer edinebilir bilgiler. Ekrandan tamamen uzak tutmaya çalışın, eğer ekran varsa hayatınızda azaltarak bitirin lütfen. Bir de paketli gıdalar ve şeker olayına dikkat etmenizi tavsiye edebilirim.. dikkat konusu da işin içine giriyor tabii

Kan tahlillerini yaptirdim sadece d vitamini eksik çıktı oda çoğu insanda var takviye veriyoruz. Birde çocuk norolojisine goturucem. Özel eğitim bir yıldır alıyor ona özel bir plan dahilinde gidiliyordur tabi. Haftada iki kere Türkçe matematik bunun yanında hafıza ve dikkat çalışmalarıda yaptiriyorlar. Ama şuan 4. Sinif kendi müfredat derslerini öğretirken biyandan eski öğrendiklerini unutuyor mesela çıkartmayı yanlış yapıyor devamlı eskiye dönüp hatirlaticaksak yenileri nasıl öğrenecek pekisecek. Sürekli hatırlatmak gerekiyor biyandan müfredat hızlı ilerliyor herkes ilerlerken biz geriyemi tekrar yapicaz yeni konularami calisicaz. Özel eğitim hocasına sordum birde çocuk norolojisine getirin ozaman dedi ben de sizlerden bilgi almak için yazdim. Ögrenme guxluggunde unutmalar nasıl cozumleniyor zamanla azaliyormu bu unutmalar ben anlamadım hem zor öğreniyor algisi kötü hem unutuyor devamlı.

Bizim karmaymis yani hem Türkçe hem matematik ingilizce hepsi kötü. Hızlı okuma kursuna vermiştim orda baya ilerledi okuyor ama okuduğunu anlama sıkıntı. 1. Sınıf 1. Dönem sonunda okumayı sokmuştu ama çok kotu okuyordu. Matematik çok zor onun için çıkartmayı zor bela öğretiyorum diyordu öğretmeni haftaya soruyorum unutmuş. Şuan fen eklendi ingilizce var bugün anlat sonra sor unutuyor. Böyle unutuncada nasıl olacak ilerleme kaderinemi terk edilcek kaynaştırma öğrencisi zaten bisekilde sınıfları gecicekte sonrası? Unutma olayı her öğrenme güçlüğünde varmı sizin cocugunuzda ogrendigi bilgiyi unutuyormu kalıcı hafızaya aktarma durumu nedir

Dikkat dağınıklığı yok dedi doktor. Okuldada alıyor destek eğitim. Uyarilariniza dikkat edicem ekran çok yok ama paketli ve şekerli gıda çok düşkün dikkat ettirsemde yinede tüketiyor o konuyada daha dikkat edeyim tskr ederim.

Dersleri cogaltabilir misiniz ? Günlük tekrarlarla destekleyebilirsiniz. Bir de şurup kullanıyor musunuz ? Dikkat süresini uzatan şurup

Arkadaşın dediği gibi okuldan destek eğitim talep edebilirsiniz. Haftada Max 12 saat ayda 48 saat destek eğitim veriliyor.

Paketli gıdaları çok çok azaltın
Gerçekten herkese zarar

Ders harici sevdiği ilgi alanı var mı
Spor,müzik ya da resim

Öğrenme güçlüğü nörolojik kaynaklı bir hastalık zaten. Çocuğun kabahati yok. Çocuğun algılar ve beyin, çoğunluğa göre çalışmıyor. Çocuğu zekasında problem yok ama beyin yapısının çalışma şekli farklı. Bu çocuğa normal yaklaşım doğru olmaz. İllaki güçlü olduğu bir yön olmalı, örneğin görsel hafıza iyiyse, öğretme şeklinizi değiştirmenizi öneririm. Çocuk gidilen yoldan daha zor öğreniyorsa taktik değiştirmek gerekiyor. Öğrenme güçlüğü sosyal hayat açısından çocuk için de yer yer zorlayıcı olacak. Hem siz hem çocuk için bu süreç zor fakat aşılmayacak kadar ümitsiz değil

Paketli gıdaları çok çok azaltın
Gerçekten herkese zarar

Ders harici sevdiği ilgi alanı var mı
Spor,müzik ya da resim
Resim baya kötü spora pek ilgi yok birtek dans var ilgisi
Onu özel egitimde gorsellestirereknanlatiyorlar. Orda anlıyor yapıyor ama bizdeki sıkıntı çabuk unutması tekrarda yapsak bir sonraki konulara geçiliyor sonra sürekli geriye dönmek zor bir ileri iki geri şeklinde ilerleme çok zor. 4. Sınıf konularindalar artık kendiside zaten 4 e gidiyor geçen tahtaya yazmış 50-60=90. 5 ten 6 çıkmaz diyip üzerine 15 yazmış olmayan sayidna onlük almış. Kafa hep karışmış yani adı ona tekrar çıkartma toplama bölme e böyle gidersek biz nasıl ilerlicez sürekli unutuyor bu kadarda unutması normalmi ya.

Unutmuyor aslında, kendiniz gibi düşünmeyin çocuğu. Çocuğun beyni bizden farklı çalışıyor sinirler arası bağlantı kurma hafıza sistemi, dünyayı konuşmayı algılama şekli tamamen bambaşka. Örnek vereyim "turuncu portakal" dediğimizde aklımızda portakal belirir. Ama bu çocukta herkesin aklına gelen gelmeyebilir bambaşka şeyler düşünebilir. Şunu şöyle çek çiz dümdüz dediğini algılamaz. Bize göre basit gelen şey ona karmaşık geliyor. Ha bu çocuk normal ama farklı algıladığı ve çoğunluğa uymadığı için uyumsuzmuş gibi görünüyor. İnanın çocuk için daha zor aslında. Olaya bölme çarpma konularına odaklanmadan çocuğun yaşam kalitesini daha üst tutacak farklı şeylerle hayata uyum sağlayacak şeylere yönlendirin. Bu çocuk hep küçük kalmayacak, el becerisi varsa bir şeyler öğrensin, heykel olur, işte ziraat olur yüzme olur vs illa akademik kariyere odaklanmamak lazım. Onun için belki şu an kitap okumak bile karmaşık bir şey. Baktığında o harfleri algılası bile zor çocuk için

Tabiki haklısınız ama bisekilde akademi olarakta liseyi bitirecek kendi kaderine bırakamam özel eğitim alıyoruz uğraşıyoruz elimizden geleni biz yapalım da olduğu kadar baskı yapmiyorum çok üstüne dusmuyorum akademik olarak çünkü oda isteksiz hiç üstüne gitmiyorum olduğu kadar diyorum sadece özgüveni gitmesin. Birçok şeyi unutuyor olması onuda çok zorluyor. Öğretmen bişi getirin demişti ama ne olduğunu unuttum diyor mesela. Çocuk norolojisine getirmem istendi bakalım orayada gidelim ne denilcek tskr ederim cvp için. Günlük hayatta farklı zekice cevaplar veriyor herşeye çok hassas şimdiden ilerisi için düşünceleri var diyorumki sen daha çocuksun çocukluğun tadını çıkart. Kiralar çok pahalı diyor mesela ben evlenince nasil ev bulcam diyor mesela :) kaygisida yüksek bir çocuk belkide hepsi öğrenme güçlüğü den dolayı

Zaten öğrenme güçlüğü ile zekanın alakası yok. Bu çocuğun zekası normaldir fakat anlama şekli diğer insanlardan farklı olduğu için zorlanıyor. Zaten tanısı var merak etmeyin o her türlü lise diploması alır bir şekilde. Öyle ya da böyle mezun olur. Ha 100 puan ile mezun olmuş ha geçer notla inanın çok bir farkı olmaz kafası çalışan bir çocuk ise. Sizin temel felsefeniz çocuk mutlu olsun ileride de nasıl kolay problemi çözerim bu tanı ile kısmını öğrenmesi gerekiyor. Mantığı çözerse kendisi halleder her şeyi. Hiç bir şeycik olmaz siz anne kaygısı yaşıyorsunuz çok normal, her şey yoluna girer daha çok küçük :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…