canim öncellikle allah bebegini anali babali hayirli bir sekilde büyütmeyi nasip etsin.
bencede eger anne sütün cocugunu doyuruyorsa ek gidaya baslama derim, ac oldugunu bebeginin gece falan normalinden cok slk uyaniyorsa anlarsin, ama hersey normalse biraz daha bekle derim.
bizim burda eve ebe cagirabilirsin (almanyada) sigorta karsiliyor, ilk dogdugunda geliyor eve 2 ay kadar eger istersen, cocugun gelisimini takip ediyor, banyo yapmasini bilmiyorsan onu ögretiyor, bebegi haftalik tartiyor kilo alimini takip ediyor, ve bunun gibi seyleri ögretiyor gösteriyor iste.
sonrada ek gidaya grcis dönemindede cagiriyorsun bilgilendirmek icin tekrar geliyor, simdi ebemizin bize anlattigi gibi ben sana yazayim, gerisine sen karar ver canim, sonucta sende icine nasil siniyorsa öyle yapman lazim. ben ebemin dedikleri icime sindigi icin onun anlattigi gibi yapiyorum, simdilik bir sorun yok cok sükür.
ilk bir hafta herseyi tatdiriyorsun, istinasiz sen ne yersen bebeginede veriyorsun söyle parmaginin ucuyla bebeginin damagina dogru ver cok severek yiyiyorlar, isterse gine gine verebilirsin, tabi cig köfte gibi baharati cok olan aci olan seyler degil, yada sekerli balli seyler degil.
ikinci hafta günde üc ögün verebilirsin, bunun sabah ve aksam olani hafif olmali, öglen olan daha yemek gibi olabilir. 1 ögün iki yemek kasigi püre gibi olan porsuyondur. bebegin o kadar yerse bilki doymustur. benim oglum doysada emmek istiyor su niyetine, belki senin bebeginde ister, öyle olunca doymadi falan sanma.
bebeginin midesi kendi avucunun ici kadardir unutma.
tam ögün yeme baslayinca dikkat etmen gereken seyleri yazayim:
tuzsuz
baharatsiz
acisiz olmali
1 yasina kadar yumurta, bal, seker, süt yasak
1 hafta icinde yemesi gerekenler:
1 defa balik
her ikinci gün kirmizi et
2 veya 3 defa tavuk
2 defa tereyag bir cay kasigi
2 defa zeytinyagi bir cay kasigi
günlük yogurt
misal havucu hasldiktan sonra onun vitamini birakabilmesi icin icine bir cay kasigi tereyag koyabilirsin, birazda suyla püre haline getirip bebegine yedirebilirsin.
ve en önemlisi ebemizin üzerinde cok durdugu bir konu, cocuk icin kesinlikle ekstradan yemek pisirme, sen ne yiyiyorsan onada aynisindan yedir diyor, yemegin bahararatini tuzunu atmadan bebegine 1 kepce ayir misal.
misal havucu yemek istemiyrsa zorlama 2-3 gün sonra tekrar dene.
misal benim pisirdigim bir yemek; söyle tavugu patades ve havucla hasliyorum yanina pilav pisiriyorum, bu bizim menümüz, oglumada bir parca tavuk ve havucu kenra aliyorum, icine istersen yogurt da atarak püre yapabilirsin, bu yemekle cocuk hem tavuk hem sebze hemde yogurt yemis oluyor.
ve ve ve en önemlisi bebegin ek gidaya basliyorsa SU hep icirmen lazim.
eger biberonla icmiyorsa kasikla yemekten sonra ver canim, ben öyle yapiyorum, en azindan 3-4 kasik bebegin kendi kasigindan 3-4 kasik ver.
ssimdilik aklima gelenler bunlar, eger sorun olursa severek cevaplarim
biraz uzun oldu ama hersey cocuklar icin
not: bence hazir hic birsey yedirme, elinden geldigince herseyi kendin yap.
meyveli yogurt falan, ben kendim yapiyorum, bir kasigin icine misal biraz elma rendele, yada muz, cok lezzetli oluyor.
bide emzirmeye devam tabiki bebegin devam emiyorsa, böylelikle hazir mamada vermen gerekmez.
hadi size afiyet olsun