• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Oğlum 5 ay 1 haftalık sadece anne sütü ile besleniyor ek gıdalara geçiş nasıl olmalı?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

plnhsyn

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
27 Ağustos 2008
774
1
96
40
Sinop
merhaba arkadaşlar oğlum 5 ay 1 haftalık sadece anne sütü ile besleniyor. bu ay içinde meyve sularını tattırabilirsin dedi doktorum yoğurt verebilirsin ama doyumluk değil dedi.6 ay dolduktan sonra geçecekmişiz esas.ama benim kafam karmakarışık ne zaman ne vericem emzirme düzenim nasıl olacak emzirdiğim için devam sütü vermeme gerek var mı kaşık maması nasıl veriliyor doğrusunu yapmak istiyorum o yüzden araştırıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim..

Sadece annesutu yetiyorsa asla mama ve benzerlerini ek gidaya gecsenizde hic vermeyin.. Dr.nuz demis ama bence hicbirsey vermeyin 6 ayı bitmeden..mamada aliyor olsaydi ek gida tamam ama bence agzinin tadini hic bozmayin bebisinizin.. Ya yemezse falan diyede dusunmeyin yiyen zaten yiyor yemeyen zaten yemiyor acele etmeyin derim ben..Ek gidalarida yavas yavas azar azar baslayacaksiniz 7 aydan sonra.. 9 ay civarina kadar zaten ana besin kaynagi sutunuz olacak..

Sadece annesutu yetiyorsa asla mama ve benzerlerini ek gidaya gecsenizde hic vermeyin.. Dr.nuz demis ama bence hicbirsey vermeyin 6 ayı bitmeden..mamada aliyor olsaydi ek gida tamam ama bence agzinin tadini hic bozmayin bebisinizin.. Ya yemezse falan diyede dusunmeyin yiyen zaten yiyor yemeyen zaten yemiyor acele etmeyin derim ben..Ek gidalarida yavas yavas azar azar baslayacaksiniz 7 aydan sonra.. 9 ay civarina kadar zaten ana besin kaynagi sutunuz olacak..

çok teşekkür ederim cevabınız için doktorum kesinlikle doyumluk deil tadımlık verebilirsin istersen demişti ama ben henüz vermedim açıkçası tam 6 ay dolana kadar da anne sütünden başka hiçbir şey vermeyi istemiyorum hiç oralı değilim.sanki mama falan çok kötü birşey gibi geliyor bana aslında düşüncem yanlış sonuçta 6 ay dolunca başka gıdalar vermem gerekiyor.bir de benim bebeğimin gece uykuları düzenli maşallah fakat dün gece çok sık uyandı ve emdi. bu gece de yatırdım 1 saat sonra uyandı emdi yine uyandı hiç böyle birşey olmamıştı.şimdi sütüm yetmiyor mu acaba diye düşünmeye başladım ama bir taraftan da dişten kaynaklı olabiliir mi diye de düşünüyorum. anlayacağınz kafam karmakarışık

canim öncellikle allah bebegini anali babali hayirli bir sekilde büyütmeyi nasip etsin.

bencede eger anne sütün cocugunu doyuruyorsa ek gidaya baslama derim, ac oldugunu bebeginin gece falan normalinden cok slk uyaniyorsa anlarsin, ama hersey normalse biraz daha bekle derim.

bizim burda eve ebe cagirabilirsin (almanyada) sigorta karsiliyor, ilk dogdugunda geliyor eve 2 ay kadar eger istersen, cocugun gelisimini takip ediyor, banyo yapmasini bilmiyorsan onu ögretiyor, bebegi haftalik tartiyor kilo alimini takip ediyor, ve bunun gibi seyleri ögretiyor gösteriyor iste.

sonrada ek gidaya grcis dönemindede cagiriyorsun bilgilendirmek icin tekrar geliyor, simdi ebemizin bize anlattigi gibi ben sana yazayim, gerisine sen karar ver canim, sonucta sende icine nasil siniyorsa öyle yapman lazim. ben ebemin dedikleri icime sindigi icin onun anlattigi gibi yapiyorum, simdilik bir sorun yok cok sükür.

ilk bir hafta herseyi tatdiriyorsun, istinasiz sen ne yersen bebeginede veriyorsun söyle parmaginin ucuyla bebeginin damagina dogru ver cok severek yiyiyorlar, isterse gine gine verebilirsin, tabi cig köfte gibi baharati cok olan aci olan seyler degil, yada sekerli balli seyler degil.

ikinci hafta günde üc ögün verebilirsin, bunun sabah ve aksam olani hafif olmali, öglen olan daha yemek gibi olabilir. 1 ögün iki yemek kasigi püre gibi olan porsuyondur. bebegin o kadar yerse bilki doymustur. benim oglum doysada emmek istiyor su niyetine, belki senin bebeginde ister, öyle olunca doymadi falan sanma.

bebeginin midesi kendi avucunun ici kadardir unutma.

tam ögün yeme baslayinca dikkat etmen gereken seyleri yazayim:

tuzsuz
baharatsiz
acisiz olmali

1 yasina kadar yumurta, bal, seker, süt yasak

1 hafta icinde yemesi gerekenler:

1 defa balik

her ikinci gün kirmizi et

2 veya 3 defa tavuk

2 defa tereyag bir cay kasigi

2 defa zeytinyagi bir cay kasigi

günlük yogurt

misal havucu hasldiktan sonra onun vitamini birakabilmesi icin icine bir cay kasigi tereyag koyabilirsin, birazda suyla püre haline getirip bebegine yedirebilirsin.

ve en önemlisi ebemizin üzerinde cok durdugu bir konu, cocuk icin kesinlikle ekstradan yemek pisirme, sen ne yiyiyorsan onada aynisindan yedir diyor, yemegin bahararatini tuzunu atmadan bebegine 1 kepce ayir misal.

misal havucu yemek istemiyrsa zorlama 2-3 gün sonra tekrar dene.

misal benim pisirdigim bir yemek; söyle tavugu patades ve havucla hasliyorum yanina pilav pisiriyorum, bu bizim menümüz, oglumada bir parca tavuk ve havucu kenra aliyorum, icine istersen yogurt da atarak püre yapabilirsin, bu yemekle cocuk hem tavuk hem sebze hemde yogurt yemis oluyor.

ve ve ve en önemlisi bebegin ek gidaya basliyorsa SU hep icirmen lazim.

eger biberonla icmiyorsa kasikla yemekten sonra ver canim, ben öyle yapiyorum, en azindan 3-4 kasik bebegin kendi kasigindan 3-4 kasik ver.

ssimdilik aklima gelenler bunlar, eger sorun olursa severek cevaplarim

biraz uzun oldu ama hersey cocuklar icin:34:

not: bence hazir hic birsey yedirme, elinden geldigince herseyi kendin yap.

meyveli yogurt falan, ben kendim yapiyorum, bir kasigin icine misal biraz elma rendele, yada muz, cok lezzetli oluyor.

bide emzirmeye devam tabiki bebegin devam emiyorsa, böylelikle hazir mamada vermen gerekmez.:34::34:

hadi size afiyet olsun:56:

çok teşekkür ederim cevabınız için doktorum kesinlikle doyumluk deil tadımlık verebilirsin istersen demişti ama ben henüz vermedim açıkçası tam 6 ay dolana kadar da anne sütünden başka hiçbir şey vermeyi istemiyorum hiç oralı değilim.sanki mama falan çok kötü birşey gibi geliyor bana aslında düşüncem yanlış sonuçta 6 ay dolunca başka gıdalar vermem gerekiyor.bir de benim bebeğimin gece uykuları düzenli maşallah fakat dün gece çok sık uyandı ve emdi. bu gece de yatırdım 1 saat sonra uyandı emdi yine uyandı hiç böyle birşey olmamıştı.şimdi sütüm yetmiyor mu acaba diye düşünmeye başladım ama bir taraftan da dişten kaynaklı olabiliir mi diye de düşünüyorum. anlayacağınz kafam karmakarışık

sütün yetiyordun canim ama bebgin büyüyor annesi artik:9: sütün ona su gibi geliyor, ek gidaya baslamanizin zamani gelmis:34:

sütün yetiyordun canim ama bebgin büyüyor annesi artik:9: sütün ona su gibi geliyor, ek gidaya baslamanizin zamani gelmis:34:

ayy çok teşekkür ederim ne güzel ayrıntılı yazmışsınız aslında uyanmalarının hepsinde emmedi mesela uyanıyor alıyorum yerinden kendi yastığıma koyuyorum uyumaya devam ediyor sanki yerinde rahat edemiyor gibi yani bu sabah baktık başı terlemiş çarşaf ıslak sanırım çok sıcak oldu derece 27yi bulmuş ben de üzerini 2 gecedir fazla örttüm galiba bu gece azalttım evin sıcaklığınıda düşürdük bakalım deniycem.ama eğer yetmiyorsa sütüm birden doyumluk veremem sanırım ek gıda mama verebilirim herhalde açsa dimi. bugün elma suyu verdim 1 mama kaşığı sevdi.yavaş yavaş herşeyden tatırayım diyorum umarım sorunsuz geçeriz

ayy çok teşekkür ederim ne güzel ayrıntılı yazmışsınız aslında uyanmalarının hepsinde emmedi mesela uyanıyor alıyorum yerinden kendi yastığıma koyuyorum uyumaya devam ediyor sanki yerinde rahat edemiyor gibi yani bu sabah baktık başı terlemiş çarşaf ıslak sanırım çok sıcak oldu derece 27yi bulmuş ben de üzerini 2 gecedir fazla örttüm galiba bu gece azalttım evin sıcaklığınıda düşürdük bakalım deniycem.ama eğer yetmiyorsa sütüm birden doyumluk veremem sanırım ek gıda mama verebilirim herhalde açsa dimi. bugün elma suyu verdim 1 mama kaşığı sevdi.yavaş yavaş herşeyden tatırayım diyorum umarım sorunsuz geçeriz

:53::53::53: 27 derece coook sicak

normalde 16-18 derece olmasi gerekmis ebemiz öyle dedi, yalniz bize biraz soguk geldigi icin yattigimiz oda 19-20 derecede.

aklinda bulunsun cocugunun ayaklari sicaksa üsümüyor, eger ensesi sicak olduysa cok sicak olmus bebegin icin.

elleri veya yüzü soguksa korkma bebegin üsümüyor.

benim oglum 20.10.2011 dogumlu yani biz bütün kisi böyle gecirdik, cok sükür bir defa bile hasta olmadik:34:

bide evini bol bol havalandir 2 saatte bir 5-6 dak falan, inan bana bebegin cok daha rahat uyucak insallah, tabii karni tok sa.

benim kızımda 5 aylık 6. ayına yeni girdi, bende sadece anne sütü veriyom, bu ek gıdaya geçiş nasıl nezaman bende çok düşünüyorum, cevap yazıp yardımcı olan arkadaşlara çok teşekürler...

:53::53::53: 27 derece coook sicak

normalde 16-18 derece olmasi gerekmis ebemiz öyle dedi, yalniz bize biraz soguk geldigi icin yattigimiz oda 19-20 derecede.

aklinda bulunsun cocugunun ayaklari sicaksa üsümüyor, eger ensesi sicak olduysa cok sicak olmus bebegin icin.

elleri veya yüzü soguksa korkma bebegin üsümüyor.

benim oglum 20.10.2011 dogumlu yani biz bütün kisi böyle gecirdik, cok sükür bir defa bile hasta olmadik:34:

hiç böyle yapmazdık biz evin içini bir de ben hiç sıcağa alıştırmadım onu sanırım ondan da rahatsız oldu hani aman üşür giydir kat kat derler ben hiç öyle yapmadım hep dediğiniz gibi ensesine sırtına baktım sıcaksa üşümüyor dedim hiç terletmemiştim o güne kadar.bir uzun kollu body bir tulum doğduğundan beri öyleydi evin içinde.bana üşür derlerdi ama ensesi sırtı hep sıcaktı.mevsim geçisi olduğu için kaloriferi şaşırdık ve sıcak oldu ev.şimdi çok daha iyi. aynen biz de maşallah hiç hasta olmadık. evi zaten sürekli havalandırıyorum çok dikkat ediyorum.son 2-3 güne kadar çok rahattı uykuları o yüzden sıcaktan olduğunu tahmin ediyorum.

benim kızımda 5 aylık 6. ayına yeni girdi, bende sadece anne sütü veriyom, bu ek gıdaya geçiş nasıl nezaman bende çok düşünüyorum, cevap yazıp yardımcı olan arkadaşlara çok teşekürler...

yedigin herseyden tatdirarak baslayabilirsin, bebgine önce baska lezzetlerin de oldugunu ögretiyorsun, 1 hafta falan böyle yaptiktan sonra ögün olarak vermeye baslayabilirsin.

misal bir günlük menü

sabah emzir yarim saat yada bir saat sonra 2 yemek kasigi yogurt istersen icine bir dilim elma rendesi de koyabilirsin cok sevecektir tahminim. ardindan iki cay kasigi su verebilirsin, sonra da emzirip uyutabilirsin tahmin onlari yedikten sonra uykusu gelir.

öglen de önden yine az emzir istersen yarim saat yada bir saat sonra patades ezmesi hafif suyla püre haline getirip tuz katmadan iki yemek kasigi kadar yedirebilirsin arkasindan suyu unutma. sonra da uykusu gelince tekrardan eger bebgin istiyorsa emzirip uyutabilirsin, biz ögle uyudugumuz icin öyle diyorum. siz artik nasil uyuyorsaniz sen öyle uyut, tahminim uykusu gelir.

aksam yatmadan 1.5-2 saat önce yine yogurt verebilirsin icine istersen yine bir dilim elma rendesi yada cok az bir sey muz koyabilirsin, bunlar tabi püre halinde olacak, iki yemek kasigi kadar. sonrada gine bebegin istersen emzirebilirsin.

benim oglum ek gidaya baslamasina ragmen emmeyi birakmadi, zaten birakmasinida istemiyordum iyi oldu. yoksa gece falan hazir mama vermem gerekecekti.

bu arada eger emzirmeyi biraktirmak istemiyorsan, bebegin istedigi zaman emzir.:34:

yedigin herseyden tatdirarak baslayabilirsin, bebgine önce baska lezzetlerin de oldugunu ögretiyorsun, 1 hafta falan böyle yaptiktan sonra ögün olarak vermeye baslayabilirsin.

misal bir günlük menü

sabah emzir yarim saat yada bir saat sonra 2 yemek kasigi yogurt istersen icine bir dilim elma rendesi de koyabilirsin cok sevecektir tahminim. ardindan iki cay kasigi su verebilirsin, sonra da emzirip uyutabilirsin tahmin onlari yedikten sonra uykusu gelir.

öglen de önden yine az emzir istersen yarim saat yada bir saat sonra patades ezmesi hafif suyla püre haline getirip tuz katmadan iki yemek kasigi kadar yedirebilirsin arkasindan suyu unutma. sonra da uykusu gelince tekrardan eger bebgin istiyorsa emzirip uyutabilirsin, biz ögle uyudugumuz icin öyle diyorum. siz artik nasil uyuyorsaniz sen öyle uyut, tahminim uykusu gelir.

aksam yatmadan 1.5-2 saat önce yine yogurt verebilirsin icine istersen yine bir dilim elma rendesi yada cok az bir sey muz koyabilirsin, bunlar tabi püre halinde olacak, iki yemek kasigi kadar. sonrada gine bebegin istersen emzirebilirsin.

benim oglum ek gidaya baslamasina ragmen emmeyi birakmadi, zaten birakmasinida istemiyordum iyi oldu. yoksa gece falan hazir mama vermem gerekecekti.

bu arada eger emzirmeyi biraktirmak istemiyorsan, bebegin istedigi zaman emzir.:34:

çok teşekür ederim yaa, gerçekten kafamda bi taslak oluştu, ben emzirmeyi bırakmayı hiç istemiyorum inşallah kızımda devam eder, zaten çalışmaya başladım, o zamanlarda bu ek gıdaları veririz artık, çok sağol... bide ben şuan su bile vermiyorum, sen ne düşünüyorsun bu konuda...

misal bir günlük menü

şu anda elma suyu veriyorum bugün biraz da püresinden verdim tattırdım yani.beni emmeyi bırakmasın istiyorum gece uykularımız düzeldi yani yetiyormuş sütüm çok mutlu oldum.emzirebildiğim müddetçe emzireceğim inşallah.su benden aldığı için anne sütüyle birlikte vermiyorum ama ek besinlere geçince mutlaka vermem gerekiyor unutmamalıyım :) o zaman ben 2 hafta daha tattırayım böyle sonra geçeyim yavaş yavaş.

şu anda elma suyu veriyorum bugün biraz da püresinden verdim tattırdım yani.beni emmeyi bırakmasın istiyorum gece uykularımız düzeldi yani yetiyormuş sütüm çok mutlu oldum.emzirebildiğim müddetçe emzireceğim inşallah.su benden aldığı için anne sütüyle birlikte vermiyorum ama ek besinlere geçince mutlaka vermem gerekiyor unutmamalıyım :) o zaman ben 2 hafta daha tattırayım böyle sonra geçeyim yavaş yavaş.

yani alti ay olursa daha iyi olur tabi

Back