• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Objektifler'i Tanıyalım

nevbahar

Herkes Olmuş Sahtekar
Kayıtlı Üye
25 Nisan 2007
3.910
13
358
40
Genel Olarak Objektifi Tanıyalım

gorunum_02.jpg


Objektif, Görüntü üzerindeki her noktadan yansıyarak gelen ışığı kırarak bir odak noktasında asal eksene dik olarak, duyarlı filmin bulunduğu odak düzleminde toplayarak konunun hatasız ve nitelikli küçük bir görüntüsünü oluşturan mercekler topluluğudur.

Fotograf makinesi, film kamerası, stüdyo kameraları ve elektronik kameralarda, teleskop, dürbün, mikroskop gibi görüntü boyutunu değiştirerek veya değiştirmeden seyretmek, kaydetmek veya nakletmek amacıyla kullanılan bütün modern cihazlarda objektif kullanılmaktadır.

Objektifler üzerindeki yazılı değerle;
Objektif bağlantılı açıklığı,
Yararlı objektif açıklığı,
Diyafram açıklıkları f/stop veya T/stop,
Odak uzunluğu,
Objektif görüş açısı, gibi konuları kapsamaktadır.

Aynı cihaz üzerinde objektif değiştirilerek farklı odak uzaklıkları ile çalışmak mümkündür.
Objektifler görüntü alınacak cihaza vidalanarak veya bayonet yardımı ile takılırlar. Bu sayede objektif çıkarılarak başka bir objektif takmak mümkün olur. Sabit olarak takılan ve değiştirilemeyen cihazlarda vardır.

Genelde fotograf makinesi veya kamera üreticileri kendi markalarında objektif kullanılmasını tavsiye eder ve özel bir bayonet sistemi geliştirirler. Bu nedenle başka bir objektifi o makinede kullanmak zorlaşır. Fakat görüntü alınacak cihaz üzerine takılacak bir dönüştürücü ara birimi ( convertor ) sayesinde objektife uygun bayonet veya vida sistemi bozulmadan başka bir objektif kullanılabilir.

Objektifin kalitesi mekanizmasının kullanılabilirliğine, sağlamlığına ve makineye uyumuna bağlıdır. Fakat kalitesini belirleyen en önemli unsur, görüntüyü ve objektifi oluşturan merceklerin ışığa karşı olan duyarlığıdır.

...

Objektif Çeşitleri

cesitleri.jpg


Normal fotograf çalışmaları haricinde, zaman zaman fotografçılar film ve baskı şartlarını zorlayarak ve makinelerin teknik özelliklerini değiştirerek değişik teknikler ortaya çıkarmışlardır. Bazı teknikler Dünya fotoğrafçılık literatürlerinde yer almakta ve bir çok fotografçı tarafından kullanılmaktadır.

----------------------------- -----------------------------

Basit Objektif

Fotograf makinelerinde kullanılan temel objektiftir. Tek mercek şeklindedir. Mercek ince kenarlı yani iç bükeydir. Bu objektifle görüntüyü kusursuz olarak film düzlemine düşürmek çok zordur. Mercek, kenarlarda ışığın farklı kırılmasına neden olacağından kenarlarda görüntü deforme olacaktır.

Merceğin ince kenarlarında ışığın farklı kırılmasını engellemek amacıyla genelde yüksek ışık duyarlığı olan filmler yardımıyla kısık diyafram kullanmak daha iyi sonuç verecektir


----------------------- ------------------------------------

Akromatik Objektif

Akromatik objektifler basit objektifler gibi tek mercekten oluşurlar. Bu nedenle aynı özellikleri göstererek görüntü kenarlarında deformasyona neden olurlar. Kısık diyaframla çalışarak hataları engellenmeye çalışılmalıdır. Akromatik objektifle hareketli konuların çekimi yapılmaz. Manzara fotograflarında daha başarılıdırlar.

----------------------- ------------------------------------

Rektilin ve Aplanetik Objektifler

Rektilin ve Aplanetik objektifler iki ayrı gruptan oluşur. İki mercek grubu arasındaki uzaklık 2-3 cm. kadardır. En önemli özellikleri görüntüyü deforme etmemeleridir. Işığı ayırmazlar. Genelde portre ve manzara çalışmalarında kullanılırlar.

----------------------- ------------------------------------

Anastigmat Objektifler

Bu güne kadar üretilen objektifler arasında en gelişmiş olanıdır. Işığı çok iyi geçirme özelliğine sahiptir. Yatay ve düşey çizgileri bozmaz. Görüntü üzerinde deformasyonlara neden olmaz. Konunun görüntüsünü odak noktasında ( toplar ) oluşturur. Bu sayede odak noktasındaki görüntü film düzlemi üzerine düşürülürken, gerekli hesaplamalar yapılabilir.

...

GENİŞ AÇILI OBJEKTİFLER

genis.jpg


Geniş açılı objektiflerin odak uzaklığı kısadır. Bu nedenle fazla yer kaplamazlar. Kısadırlar. Işığı geçirme oranları diğer objektiflere nazaran daha fazladır. Bu nedenle kısık diyaframlarda alan derinlikleri sonsuza yakındır. 100 dereceye yakın görüntü alabilir.

TELE OBJEKTİF

tele.jpg


Tele objektif, fotoğraf makinesini konuya yaklaştırmaya gerek kalmaksızın büyük görüntü veren objektiflerdir. Buna daha basit bir şekilde anlatmak istersek şöyle bir örnek vermemiz gerekir.

Elimizde normal odak uzaklıklı bir makinemiz var. 35mm veya 50mm bu makine ile uzaktaki bir binanın fotoğrafını çekersek, bina bütünü ile ve hatta etrafındaki ağaçlar ve bulutlarla birlikte çıkacaktır. Binanın bir penceresi ve bu penceredeki bir insan ise belirsiz şekilde çok küçük çıkacaktır. Bu durumda fotoğraf makinesini konuya yaklaştırmadan binanın penceresindeki insanın fotoğrafı çekilmek istenirse bunun için bir çeşit dürbün görevi gören bir tele objektif kullanılması gerekecektir. Örneğin 90 mm. odak uzaklığı bir tele objektif makineye takılınca penceredeki insanı belirten bir fotoğraf elde edilmiş olacaktır. İnsanın daha büyük fotoğrafını çekmek için bu defa büyük odak uzaklıklı tele objektif kullanmak gerekecektir. Örneğin 135mm, 150mm, 180mm gibi. Böylece uzaktan penceredeki insanın fotoğrafı sanki yanında çekilmişçesine netice verecektir.

Tele objektifin kullanış şeklini ve kullanmaktaki amacı ve yaptığı işi böylece anlattıktan sonra teknik açıklamaya geçebiliriz. Tele objektif kullanmak doğrudan doğruya büyük bir odak uzaklığı elde etmekten başka bir şey değildir. Başlangıçta iş uzun odak uzaklığı objektiflerle yapılmaktaydı. Bugün 35 milimetrelik küçük boy fotoğraf makineleri için böyle uzun odaklı objektifler normal orantılar dışında çok ağır ve çok hantaldır. İşte bunun için biri önde ve diğeri arkada olmak üzere iki ayrı objektifle yapılmıştır. Tele objektifin önündeki mercekler gurubunda bir ince kenarlı ( yakınsak ) mercek sistemi ve çoğu zaman bundan oldukça uzakta bulunan ıraksak mercekler sistemidir.

Her tele objektifin büyütme oranı başkadır. Tele objektifler 2x, 3x , 4x güçte ve f/3.5 diyafram açıklığındadır. Özel durumlar için daha büyük güçlerde tele objektifler vardır. Büyütme oranları ve odak uzaklığı arttıkça görüş açısı da o oranda azalır.

Tele objektifler hiç bir zaman iyi bir görüntü vermezler. Mutlaka bir parça bükülme hatası bulunur. Bu bükülme hatası odak uzaklığı büyüdükçe artar. Tele objektif sınıfına giren diğer objektifler 200mm, 300mm, 400mm, 500mm ve aynalı 500mm, 1000mm, 2000mm ve adaptörlü teleskop takılan daha uzun odaklı objektifler vardır.

ZOOM OBJEKTİF

zum.jpg


dak uzaklığı değişebilen objektiflerdir. Bir objektifin ince ve kalın kenarlı mercekleri arasındaki uzaklık değişirse, odak uzaklığı da değişir. Bu teori üzerine hareket eden bir mercek sistemi yardımıyla zum objektifler üretilmiştir. Bu sayede görüntünün belirli bir mesafeden uzaklaşması ve yakınlaşması sağlandığı gibi görüntünün film düzlemine düşen görüntüsü de görüş açısı olarak küçültülüp büyültülebilmektedir. Genelde objektif üzerindeki zum halkasının çevrilmesiyle odak uzaklığı 28 milimetreden, 200 milimetreye kadar değişebilir. Bu değerdeki bir objektife 28-200mm zum objektif denir. Bu objektif 28 mm ve 200 mm arasındaki bütün odak uzaklıklarında kullanılır.

Zum objektifler konuya yaklaşmadan veya konudan uzaklaşmadan gereken görüntünün alınabilmesine olanak verirler. Objektifin sık sık değişmesi gerektiği durumlarda zum objektifi tercih etmek daha mantıklıdır. Özellikle haber amaçlı fotograf çekenler için ideal objektiftir.



Not: Kesinlikle her fotoğraf sevdalısında bir 70-300 makro bulunmalı. Tabi objektifleri tanıtması kolayda alması zor :roflol:naniknanik​
 
Objektif Çeşitleri

* Standart (normal) objektifler: 35mm format için standart objektif 50 ya da 55mm'dir. SLR satın alırken bu odak uzaklığındaki fotoğraf makinesinin fiyatına dahildir. Çektikleri görüntüler, aşağı yukarı çıplak gözle görülenin aynısı olduğu için standart objektif diye bilirler.


Standart objektifler:
Manzara ya da yarım-boy portreler gibi genel amaçlı fotoğraflar için mükemmeldir. Yine de yakın çekim bir yüz resmi için standart objektif kullanmayın; çünkü, konuya çok yaklaşmanız gerekeceğinden, makine engelleyici bir unsur olacaktır. Standart objektifler genelde en hızlı objektiflerdir ve maksimum diyafram açıklıkları geniştir (f1.4 gibi). Bu yüzden standart objektifler SLR netleme ekranında çok parlak bir görüntü oluşturular.

* Balıkgözü objektif: Görüş açısı en geniş olan objektiftir. Balık gözü objektiflerde dikey ve yatay çizgiler anarmol şekilde bozulmalara (distorsiyon) uğrar. Kullanım alanları sınırlı olmakla beraber yaratıcı görüntüler elde etmek için kullanılırlar.

* Geniş açılı objektifler: Standart objektifler ya da tele objektiflere göre daha geniş bir alanı görebilirler. Sonuç olarak netleme ekranında her şey olduğundan daha küçük görünür. Geniş açılar 35mm'den başlar 21mm'ye kadar iner. Bundan küçük geniş açılar, görüntünün kenarında biçim bozulmasına neden olabilir.

Manzaralar, geniş panaromalar, etkileyici bir gökyüzü ve kalabalık sahneler için geniş açı idealdir. Sıkışık iç mekanlarda çalışırken de yararlıdır. Resimlerinizi çirkinleştirecek bir biçim bozulması (distorsiyon) istemiyorsanız, geniş açılı objektifleri yakın çekim portre resimlerinde kullanmayın.

* Teleobjektif (Dar açılı objektif): Bu tür objektifler 75mm ile 1200mm arasındadır. 90 ile 250mm arasındaki bir teleobjektif en kullanışlı olanıdır. Yine de, 250mm'lik bir objektifin ağır olduğu ve makineyi elinizde tutarak fotoğraf çekerken, elin titremesinden dolayı resmin bozulmaması için, hızlı enstantane kullanmanız gerektiğini unutmayın.

Vahşi hayvan ve doğa fotoğrafları gibi uzaktaki konuları yakına getirmekte, teleobjektifler mükemmeldirler. Ayrıca, orta ve arka planı büyütüp ön planı küçültükleri için de ilginç perspektif etkiler yaratırlar. Birçok fotoğrafçı 35mm'lik makinelerde yüzün bütününü gösteren portre çekimleri için 90mm'lik objektifleri ideal sayar.

* Zoom (Değişken odaklı) objektifler: Kompakt fotoğraf makinesi almak istiyorsanız 35 ile 90mm arasında zoom yapabilen sabit objektifli bir makine, imkanlarınızı artıracaktır. SLR sahipleri içinse, oratalama 24-35mm, 28-50mm, 35-70mm, 80-210mm, 200-600mm'lik zoom objektifler vardır. Zoom objektifle, minimum ve maksimum değerleri arasındaki odak uzaklıklarında, tıpkı odak uzaklığına sahip sabit odaklı odjektifler gibi işlev görürler. Yine de, sabit odak uzaklığı olan objektiflerin optik kalitesi, zoom objektiflerden daha iyidir. Ayrıca zoom'kar sabit odaklı objektiflerden çok daha ağırdır.

* Makro objektifler:

* Perspektif kontrollü kaydırmalı objektif:

* Aynalı objektif:

Objektif Hızı

Objektifin maksimum diyafram açıklığı ne kadar fazlaysa, objektif o kadar hızlı demektir. Objektif hızı özellikler SLR kullanlar için önemlidir. Çünkü, SLR'lerde vizördeki görüntünün parlaklığı objektiften giren ışığın miktarına bağlıdır. Ayrıca, geniş bir diyafram açıklığı loş ışıkta resim çekebileceğiiniz anlamına gelir. Genellikle, odak uzaklığı arttıkça objektiflerin hızı azalır.

...

Objektif Hızı

Objektifin görüntüden yansıyan ışığı bir noktada toplama gücünün ölçüsüdür. Odak uzaklığının, objektif açıklığı çapına olan oranına objektifin hızı denir. ( f ) küçük f değeri ile gösterilir.

Odak uzaklığı ve objektif açıklığı değiştikçe objektifin hızı da değişmektedir. Diyafram basamaklarının en büyük açıklığı objektif hızına göre numaralandırılır. Objektif hızı 1/3.5 olan objektifte, objektifin en geniş açıklığı 3.5 diyafram demektir. Objektif açıklıklarının değişik olması, objektiften geçen ışık şiddeti ile ilgilidir. Büyük objektif açıklığı çok ışığı geçirip, küçük objektif açıklığı az ışığı geçirecektir.

objektifhizi.jpg


Objektifin odak uzaklığının büyük veya küçük olması objektiften geçen ışık gücünü etkiler. Işık gücü uzaklığın karesi ile ters orantılı olarak değiştiğinden ışığın film üzerindeki etkisi de odak uzaklığına uyarak değişecektir.

...

Ve Genel Olarak Objektif

Fotoğraf makinasının en önemli parçası olan objektiflerin hepsi aynı optik kurallarına uygun olacak şekilde bir veya birden fazla mercekten ibarettir.

Objektif fotoğrafı çekilecek konunun bütün noktalarından yansıyarak gelen ışık taneciklerini odak düzleminde toplayıp, filmin üzerine aktarmaya yarar ve bu sayede konunun film üzerinde küçük bir görüntüsü elde edilmiş olur.
Objektif konusunda, odak uzunluğu, lüminozite(ışık geçirgenliği) ve görüş açısı kavramlarını anlatmak yararlı olacaktır.

Objektifin Odak Uzunluğu:

Fotoğraf makinası, sonsuzda bulunan nesnelerin net bir görüntüsünü elde edebilecek şekilde ayarlandığında, duyargan yüzeyi(film yüzeyi) objektifin merceklerinin merkezinden ayıran uzaklığa odak uzaklığı denir.

Işık Geçirgenliği:

Objektifin en geniş diyafram açıklığında ışığı geçirme miktarıdır. Objektifin üzerinde yazılı olan 1:1.4, 1:2.8, 1:3.5, gibi sayılar bulunmaktadır, bu sayılar objektifin ışığı geçirme miktarıdır. Işık geçirgenliği objektif odak uzunluğunun objektif çapına oranıdır.

Örneğin odak uzunluğu 28mm olan bir objektifin ışık geçirgenliği 2.8 ise objektif çapı 28/2,8=10mm'dir. Bir objektifin ışık geçirgenliğinin büyük olaması o objektifin ışığa karşı daha duyarlı olmasını sağlar. Işık geçirgenliğinin fazla olması o objektifin kötü ışık koşullarında çekim yapabilme,dar alan derinliği elde etme veya yüksek örtücü (obtüratör-enstantane) hızlarına çıkabilme özelliklerini artırır. Işık geçirgenliği yüksek olan objektiflere "hızlı objektif" denir.

Görüş Açısı:

Objektif çeşitleri genelde görüş açılarına göre;balık gözü,geniş açılı, normal açılı, dar açılı ve zoom objektifler olmak üzere 5 ana grupta sınıflandırılırlar.
35 mm odak uzunluğu 135 mm odak uzunluğu
(geniş açılı objektif) (dar açılı objektif)

Şekillerini gördüğünüz değişik açı ve odak uzunluklarına sahip olan objektiflerde, odak uzunluğuna ve film boyutuna göre görüş açısı değişmektedir. Fotoğrafçılıkta objektif kullanımını, herkes odak uzunlukları ile belirtir, bu kullanım 24x36 mm' lik küçük ölçekli film boyutunun yaygın olarak kullanılmasından dolayı herkesin anlayacağı bir dil oluşturmuştur. Fakat yukarıda da belirttiğim gibi objektiflerin farklılıklarını oluşturan görüş açıları film boyutuna ve odak uzunluğuna bağlı olarak değişmektedir ve bu bağıntı aşağıdaki gibidir;

Tan ˉ¹(görüş açısı/2)=0,5xKxF
K:film köşegeni(diyagonali)
Objektifin

Tecrübeli bir fotoğrafçı bir fotoğrafa baktığında, fotoğrafın görüş açısına göre aşağı yukarı nasıl bir objektif kullanıldığını(film boyutuna bağlı olarak) anlayabilir. Diğer sayfadaki fotoğraf 24x36 mm'lik bir film ile 28 mm'lik bir objektif kullanılarak çekilmiştir. Aynı fotoğraf 6x9 cm'lik bir film ile 65 mm'lik bir objektif kullanılarak ta elde edilebilirdi. 35 mm 'lik film kullanan bir fotoğraf makinası için objektif adlandırmaları:
6 mm ile 16 mm arası balık gözü objektif
17 mm ile 28 mm arası geniş açılı objektif
50 mm normal açılı objektif
50 mm nin üzeri ise dar açılı objektif, olarak adlandırılır.

Görüş açılarını bilmeniz size farklı boyutlarda fotoğraf makinası kullanımında,mimari veya parselasyon çalışmalarında,sayısa l aralıkların kullanımında ve 3D stüdyo gibi programların kullanımında gerekli olurlar.​
 
Back