Elektronik Ev Aletleri Nvidia Shield

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.016
30.372
60
Nvidia'dan yeni nesil mobil oyun konsolu deneyimi.

Ünlü grafik kartı üreticisi Nvidia, bu kez farklı bir ürünle karşımızda. 4 çekirdekli Tegra 4 işlemcisini kullanan Shield, Android tabanlı bir mobil oyun konsolu. Android tabanlı dediğimize bakmayın, dahası da var çünkü. Bu konsol, PC streaming özelliği sayesinde bilgisayarınızda yüklü oyunları da kablosuz olarak kendi ekranı ve kontrolörleri aracılığıyla oynamanıza imkan tanıyor. Evet, Shield, anlaşılacağı üzere oldukça dikkat çekici bir ürün. Aynı zamanda mobil oyunların ve oyunculuğun ne kadar geliştiğini, önem kazandığını ispatlayan hamlelerden de bir tanesi.





"Artık konsol ve PC kalitesinde grafikleri akıllı telefon ve tabletlerimizde görebiliyoruz" diyoruz hep. Ama oynanış rahatlığı konusunda sıkıntılarımız olabiliyordu bazen. Özellikle de kontrollerde. İşte Shield, hem yüksek performans, hem üst düzey görsellik, hem de mobilde en rahat oyun deneyimleri sunmak için geliyor.

Hepsi bir arada tasarım

Nvidia Shield, 579 gram ağırlığında. Tasarımını kısaca özetleyecek olursak, gelişmiş bir oyun gamepad'ine entegre edilmiş 5 inç ekranlı ürün olarak tanımlayabiliriz. Tabii dahası da var.

600504591173.jpg


Shield'ı kapalı şekilde ele aldığımızda, üst tarafındaki gümüş plaka dikkat çekiyor. Bu, mıknatıslı bir malzeme ve istenirse farklı renk ve tasarımdaki modellerle değiştirilebiliyor. Böylelikle daha şahsi bir konsol görünümüne sahip olunabiliyor. Cihazın kapağını açtığımızda ise, üst tarafta 5 inç değerdeki ekranı, alt kısımda da oldukça detaylı hazırlanan tuş takımını görüyoruz.



Shield'in gelişmiş bir tuş takımı bulunuyor. Analog çubuklarından tutun da yön tuşlarına, arka kısımda yer alan tetik tuşlarına kadar her şey düşünülmüş. Arka kısımdaki tutuş yerlerinin kıvrımları ve tuşların dizilimleri sayesinde kullanımın gayet rahat olduğunu söylemek istiyorum. Cihazı 2 elinizle kavradığınızda, parmaklarınızı rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

600462471173.jpg


Normal tuş takımından hariç olarak, cihazın orta tarafında Android kısayol tuşlarıyla birlikte Nvidia logolu tuş yer alıyor (Buna bastığınızda, Nvidia'nın hazırladığı özel arayüze ulaşabiliyorsunuz. Detaylarından birazdan bahsedeceğim). Hemen yan taraflarında da 2 tane güçlü hoparlör görüyoruz.

5 inç değerdeki dokunmatik LCD ekran, 1280x720 çözünürlük sunuyor ve 294ppi değerinde. Sunduğu görüntü kalitesi de başarılı. "1080p olsaydı daha iyi olmaz mıydı?" diye soranlar olacaktır mutlaka, ancak 720p görüntü kalitesi de gayet yeterli. 1080p'ye yer verilmemiş olması bence abartılacak bir durum değil.

600318327173.jpg


Cihazın arka kısmına baktığımızda ise, tam ortada yer alan sıcak hava kanallarını görüyoruz. Cihazı tuttuğunuzda elleriniz bu hava kanalını kapatmıyor ve böylece tahliyede bir sorun yaşanmıyor. Zaten Shield'ın neredeyse hiç ısınmadığını da söylemek istiyorum. Havalandırma panelinin aşağısına indiğimizde, microUSB, microSD kart girişi, mini HDMI bağlantı noktası ve kulaklık girişi bulunuyor. 16GB dahili belleği bulunan ürünün kapasitesini 32GB'a kadar artırabiliyorsunuz.


Teknik özellikler

Nvidia Shield, an itibarıyla en performanslı mobil cihazlardan bir tanesi. Tabii teknik özelliklerinden tutun da tasarımına, ağırlık düzeyine kadar Shield'ı akıllı telefon ve tabletlerle mukayese etmek pek de doğru olmayacaktır. Sonuçta elimizde bir oyun konsolu var ve bu gerçeği göz önüne alarak konuşmak gerekiyor.

Shield, 4 çekirdekli Tegra 4 işlemcisine sahip, ki bu da Nvidia'nın en yeni mobil teknolojilerinden bir tanesi. Bunun yanında 72 çekirdekli GeForce GPU'su ve 2GB RAM'i bulunuyor. Bünyesinde Bluetooth 3.0, GPS ve Wi-Fi gibi bağlantı teknolojileri de barındıran Shield, 28.8 Watt'lık bataryaya da sahip.

600424875173.jpg


Oyun ve uygulama performansı

Shield'in içinde Android 4.2.1 işletim sistemi bulunuyor. Nvidia, Android arayüzü üzerine değişiklik yapmak yerine sade bir şekilde kullanmayı uygun görmüş. Elimizdeki bir oyun konsolu olsa da, dokunmatik ekranının da yardımıyla kitap okuyabilir, videolar seyredebilir, Facebook gibi sitelerde gezinebiliriz. Ayrıca, sağ analog çubuğunu mouse olarak da kullanabiliyoruz menülerde gezinirken.

Cihazın menüler arası geçişleri, uygulama ve tabii ki oyun çalıştırma performansı gayet yüksek. 3D Mark ve Antutu gibi testlerde, cihazın çok yüksek puanlar aldığına tanıklık ettik. Daha sonrasında, oynadığımız oyunlarda da bu performans kendini hissettiriyor zaten. Dead Trigger 2, GTA: Vice City gibi oyunlar, belki de hiçbir mobil platformda olmadığı kadar rahat şekilde oynanabiliyor. Hem görsellik, hem de kontroller anlamında.

600375423173.jpg




Yazılım tarafında Nvidia, kendihazırladığı arayüzünde kendini gösteriyor. Nvidia tuşuna bastığınızda hemen adım atabileceğiniz bu bölümde, cihazınızda yüklü Shield'e destek veren oyunları, Shield destekli oyunların satıldığı mağazayı ve PC bağlantı nokasını görebiliyorsunuz.

Tabii Shield'ın kontrol mekanizmasına destek vermeyen oyunlar da bulunuyor. Mesela, EA'in güzel grafikli yarış oyunu Real Racing 3'ü Shield'in özel gamepad'iyle oynayamıyorsunuz. Bunun gibi birçok örnek var, ancak dediğimiz gibi, Shield'e destek veren birçok oyun bulunuyor ve bu yelpaze giderek artacaktır.

Gelelim PC oyunlarını Shield'te oynamaya...

İşte Shield'in en çok merak edilen özelliklerinden bir tanesi. Eğer PC'nizde ekran kartı olarak en azından bir GTX 650 varsa, kablosuz olarak Shield'i PC'nizle eşleştirebiliyor ve bu aşamadan sonra Nvidia'nın da destek verdiği birçok PC oyununu Shield'te oynayabiliyorsunuz. Tabii ki PC'nizden fazla uzaklaşmamanız gerekiyor. Sonuçta Shield, PC'yi merkez olarak kullanıyor ve oyunlar da PC'nizde yer alıyor. Shield de gamepad'i ve 5 inçlik ekranı sayesinde yattığınız yerden, daha rahat bir oyun deneyimi yaşamanızı amaçlıyor.

602279559173.jpg


"Peki GTX 650'den daha düşük bir kartım var ve AMD kartım var" diyenler Shield'in PC stream özelliğinden yararlanabilir mi? Cevap kısa ve üzücü olacak belki, ama hayır. Eğer gerekli sistem özelliklerine sahip değilseniz, Shield'i PC'nizle eşleştirip PC oyunlarını mobil cihazınızda oynayamıyorsunuz.



Uzun ömürlü oyun keyfi

Shield'in 28.8 Watt değerindeki bataryası, kesintisiz olarak tek şarjla en az 5 saat boyunca oyun keyfi yaşamanıza imkan tanıyor, ki bir mobil platform için bunun gayet iyi bir şarj ömrü olduğunu söyleyebiliriz. Sıkı bir oyuncuysanız, bu kadar saatte en azından 2-3 tane PC oyununu doya doya oynayabilirsiniz.

Sonuca gelecek olursak

Nvidia Shield, tasarımı ve donanımsal gücüyle en dikkat çekici mobil oyun platformlarından bir tanesi. Android'e çıkmış tüm oyunları rahatlıkla çalıştıracak kadar güçlü bir konsol, onlarca oyuna tam destek veriyor ve en iyi deneyimi yaşamanızı amaçlıyor. Ancak bütün oyunlara da destek veriyor diye bir durum söz konusu değil. Örneğin Real Racing 3 gibi bazı oyunlarda gamepad'i kullanamıyorsunuz henüz.

600504591173.jpg


Android oyunlarını bir kenara bırakırsak, PC streaming özelliği sayesinde PC'nizde yer alan Nvidia destekli oyunları da performans kaybı yaşamadan Shield üzerinden deneyimleyebiliyorsunuz. Yalnızca Nvidia kartlı PC sistemlerine destek veriyor olması, Shield'in elini biraz zayıflatıyor belki, ancak Shield'te oynanan oyunların Nvidia tarafından özel yazılımlarla desteklendiğini de belirtmek gerekiyor.

Ünlü grafik kartı üreticisi Nvidia, bu kez farklı bir ürünle karşımızda. 4 çekirdekli Tegra 4 işlemcisini kullanan Shield, Android tabanlı bir mobil oyun konsolu. Android tabanlı dediğimize bakmayın, dahası da var çünkü. Bu konsol, PC streaming özelliği sayesinde bilgisayarınızda yüklü oyunları da kablosuz olarak kendi ekranı ve kontrolörleri aracılığıyla oynamanıza imkan tanıyor. Evet, Shield, anlaşılacağı üzere oldukça dikkat çekici bir ürün. Aynı zamanda mobil oyunların ve oyunculuğun ne kadar geliştiğini, önem kazandığını ispatlayan hamlelerden de bir tanesi.
incelemeyeri.com
 
X