Nuri Bilge Ceylan Filmleri

  • Konu Sahibi Konu Sahibi karamellatte
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
K

karamellatte

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi Konu Sahibi karamellatte
  • #1
Merhaba arkadaşlar... Cannes'da ödül alan yönetmenimiz Nuri Bilge Ceylan ve filmleri hakkında düşüncelerimizi paylaşalım istedim. Bu nedenle bu konuyu açtım ve yönetmenin biyografisiyle başladım. Filmleri nasıl bulduğunuzu yazarsanız sevinirim... (Bu arada resim yapıştıramıyorum. Eklenti olarak veriyorum...Nasıl yapıldığını bulamadım...:))

Nuri Bilge Ceylan (d. 1959, İstanbul) Türk yönetmen, senarist ve fotoğraf sanatçısı.

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde iki yıl sinema eğitimi gördü. Boğaziçi Üniversitesi'ndeki eğitimi sırasında üniversitenin dağcılık ve mağaracılık kulüplerine katılarak, doğa aktiviteleri ile ilgilendi. 1980'lerde kimi portfolyoları Gergedan gibi dönemin nitelikli kültür ve sanat dergilerinde yayınlanan Ceylan, yaptığı dört filmin de, yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını üstlendi. Sinemaya Koza adlı kısa filmiyle adımını atan Ceylan bu filmiyle, Cannes Film Festivali'nin ilgili bölümüne katılma başarısını gösterdi. Ceylan 1997'de ilk uzun metrajlı filmi olan ve başta Berlin Film Festivali olarak pek çok dünya festivalinde gösterilen üç bölümlü, otobiyografik ve pastoral Kasaba filmini, 1999 yılında da bir meta-film olan ve ilk iki filmdeki otobiyografik izleği sürdüren ve büyük başarı kazanan Mayıs Sıkıntısı'nı çekti. Film, Berlin Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde gösterilmişti.

56. Cannes Film Festivali’nde yarışan ve favori filmler arasında gösterilen Nuri Bilge Ceylan’ın 2002 yapımlı dram filmi Uzak, Altın Palmiye’den sonra festivalin ikinci önemli ödülü olan ‘Büyük Jüri Ödülü’nü (‘Grand Prix’) aldı. Filmde yalnız ve yabancılaşmış iki kuzeni oynayan filmin başrol oyuncuları Muzaffer Özdemir ve film tamamlandıktan hemen sonra bir trafik kazasında ölen Mehmet Emin Toprak da ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü paylaşarak Türk sinema tarihinin en parlak başarılarından birine imza attılar.

Ceylan'ın dördüncü uzun metrajlı filmi olan İklimler, 2006 Cannes Film Festivali'nin yarışma bölümüne kabul edildi. Ceylan'ın o güne kadar çektiği en büyük bütçeli eser olan film, dijital görüntü teknolojisiyle kotarıldı ve görüntü yönetmenliğini Ceylan'ın kendisinin üstlenmediği ilk filmi olma özelliğini kazandı. Filmin bir diğer önemli özelliği ise, Nuri Bilge Ceylan'ın bu kez kamera önüne de geçerek, eşi Ebru Ceylan'la başrolleri paylaşmış olmasıdır.

2008 Cannes Film Festivali'nde küçük zaafların büyük yalanları doğurmasıyla parçalanan bir ailenin, gerçeklerin üzerini örterek bir arada kalma çabasını anlatan Üç Maymun filmiyle "En İyi Yönetmen Ödülü"nü aldı. Ödülü aldıktan sonra yaptığı teşekkür konuşmasında "Bu ödülü birisine adamak istiyorum: Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme..." dedi.[1]
 

Eklentiler

  • $225px-Nuribilgeceylan.jpg
    $225px-Nuribilgeceylan.jpg
    6,9 KB · Görüntüleme: 122
  • Konu Sahibi Konu Sahibi karamellatte
  • #2
İlk Kasaba filmini izledim ve beğendim. Ancak çok ağır giden bir film olduğunu düşünmüştüm... Hatta filmin sonunda ne olduğunu anlayamamıştım. Daha sonra Uzak, İklimler ve Mayıs sıkıntısını aynı gün arka arkaya izledim ve bu ağır işleyişin yönetmenin tarzı olduğunu farkettim... (bence) Zaten bir programda; hayatta rutin olan şeyleri, her gün yaptığımız ama dikkat etmediğimiz şeylere dikkat çekmekten hoşlandığını söylemişti. Filmleri izledikten sonra anladım. Benim en hoşlandığım filmleri İklimler ve Üç Maymun oldu. Yalnız oyunculuğu konusunda yorum yapmak istemiyorum. Pek benimseyemedim Nuri Bilge Ceylan'ın oyunculuğunu... :D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi karamellatte
  • #3
ben uzak filmini izledim tek başıma izlesem bu kadar beğenir miydim bilmem
üniv.de medya dersinde izledik ve ardından tartıştık yorumladık arkadaşlarla
her kare anlam kazandı o yüzden
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi karamellatte
  • #4
üç maymunu unuttum
ben beğendim o filmi ama abarttıkları kadar değil
film olarak beyzanın kadınları daha vurucu idi ama ödülü üç maymun aldı gitti
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi karamellatte
  • #5
aa evet ben de 3 Maymun yazacağıma Mayıs Sıkıntısını yazmışım. Yeni farkettim. Ben de beğendim ama aynen... Dedikleri kadar değil... :)
 
Back