• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nst ile ilgili merak ettikleriniz

GolFStReAm

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Haziran 2012
149
0
26
İstanbul
Hamileliğin son dönemine girilmesinden itibaren doktorunuzdan sık sık duyacağınız kelimelerden biri de NST. Gebeliğin ilerleyen haftalarında fetüsün sağlıklı olmasının belirtisi olarak fetüsün hareketleri ile kalp atımında artışların tespit edilmesini sağlayan tetkik olarak nitelendirilen NST hakkında merak edilenleri Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu anlatıyor.

: NST nedir?
Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: Gebeliğin ilerleyen haftalarında fetüsün sağlıklı olmasının belirtisi olarak fetüsün hareketleri ile kalp atımında artışların tespit edilmesini sağlayan tetkikdir.

: Hamilelikte ne amaçla ve hangi durumlarda kullanılır? Hamileliğin hangi döneminde NST’ye ihtiyaç duyulur?
Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: Hamilelikte fetüsün anne karnında sağlıklı olmasını belirlemede kullanılır. Özellikle diyabet, yüksek tansiyon, kronik böbrek hastalığı, guatr gibi annenin hastalıklarında, gebelikte oluşan yüksek tansiyon, fetüsün azalmış hareketleri, büyüme geriliği, suyunun azalması, gebelik haftasının 40 haftayı geçmiş olması gibi yüksek riskli gebeliklerde NST tetkiki fetüsün sağlığını takip etmede önemlidir. Genellikle gebeliğin 32-34. haftalarında uygulamaya başlanır. Erken doğum tehdidi gibi gebelikle ilgili risk faktörlerinin varlığında 26. gebelik haftası gibi daha erken haftalarda başlanabilir. Normal NST tetkiki 1 hafta sonra ya da haftada 2 kez tekrarlanmalıdır. Klinik bulguların bozulması durumunda geçen süreden bağımsız olarak tekrarlanır.
: İşlem ne kadar sürer?
Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: İşlem 20 dakika sürelidir. Bebeğin uyuma döngülerine göre 40 dakika ve daha uzun süreli uygulanabilir.

: Nasıl yorumlanır?
Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: NST’de kalp atımındaki artışlar gebelik haftasına gore yorumlanır. 32. gebelik haftasının üzerinde NST’de en az 15 saniye, en fazla 2 dakika süreyle kalp atımının ortalama hızın 15 atım üzerine çıkarak ortalama hıza geri döndüğü en az 2 artış normal NST tetkiki olarak değerlendirilir. 32. gebelik haftasından once ise NST’de 10 saniye süreyle kalp atımının ortalama hızın 10 atım üzerine çıkarak ortalama hıza geri döndüğü en az 2 adet artış normal NST tetkiki olarak değerlendirilir.

: NST sonucuna göre sadece bebeğin mi durumu belli olur?
Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: NST sonucu, fetüsün kalp atımlarının anne karnındaki hareketlerine göre değişimini vermektedir. Annede rahimdeki kasılmaları da belirleyerek gerçek doğum sancılarının başlayıp başlamadığını ayırt etmek için de yararlıdır. Rahimdeki kasılmaların hangi şiddetle ve aralıkla oluştuğunun takip edilmesi doğum eyleminin başlangıcı ve takibinde anne ve fetus sağlığı yönünden önemlidir.

: Testin bebeğe ya da anneye bir zararı olabilir mi?
Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: Testin bebeğe ya da anneye herhangi bir zararı yoktur.
: Güvenilirliği nedir?
Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: NST testi anormal gelen olguların %80’inde fetusün normal olduğu izlenmektedir. Anormal NST bulgusu gebelik yaşına bağlı olabilmektedir. Fetüsün gelişimine bağlı olarak 28. gebelik haftasından önce NST fetüslerin % 80’inde normal izlenmektedir. Bu haftalarda normal NST bulgusu ileri gebelik haftalarında olduğu gibi fetüsün sağlıklı olduğu yönünde bilgi vermektedir.
 
bnmde yaknda dr.a gitmem gerek valla en son bu ayın 9unda gtmiştim.
nihayet hastanem belli oldu,dr.um belli değil henüz.
3 aralkta gitmeye çalışıcam inş.bizim geçen yıl ki düğün tarihimiz=))
nst ye sokarlar mı acaba beni de? :/
bakalım o zamana dek doğurmazsam tabi =))
 
Back