Normal doğumun aşamaları: Kavuşmaya üç adım

1BukeT

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Eylül 2006
1.453
28
Doğum, büyük olasılıkla bebeğin böbrek üstü bezlerinin tetiklediği, hormonal bir tepki ile başlar. Bu hormonal tepki rahmin kasılmaya başlamasını sağlar. Sular bu kasılmalardan önce veya sonra gelebilir, her doğum birbirinden farklıdır.

İndüksiyon uygulanması durumunda kasılmayı başlatacak hormonlar dışarıdan verilir. Kasılmaların amacı rahim ağzının açılarak bebeğin doğum kanalından aşağı ilerlemesini sağlamaktır. Doğumun başlangıcında rahim ağzı hafifçe açılır ve daha sonraki 5-15 saat içerisinde tam açılma gerçekleşir.

Doğumun Birinci Aşaması
Bebek aşağı doğru itilir ve neredeyse doğum kanalının ucuna ve genellikle baştan gelir.

Bu aşamada her bir kasılmada bir sonraki kasılma arasındaki zaman sürekli azalır ve kasılmalar daha uzun sürer. Yani zaman geçtikçe doğum da hızlanır ve 5-6 santim açıklığın 10 santime (tam açılma) ulaşması, 1-2 cm. açıklığın 5-6 santime ulaşmasından daha hızlı gerçekleşir.

Tipik olarak birinci aşamanın başlangıcında her on dakikada bir 40-50 saniyelik kasılmalar hissedilir ve birinci aşamanın sonlarına doğru her 30 saniyede bir gelen ve bir dakikadan fazla süren kasılmalar olur. Bu gerçekleştiğinde rahim ağzı tam olarak ve bebeğin son hamlesine izin vererek başının çıkmasına olanak sağlayacak genişlikte açılır.

Bu aşamada anne adayının hareket etmesi ve bir yere dayanmak ya da emekleme pozisyonu gibi farklı pozisyonları deneyebilecek bir yerde bulunması yararlı olacaktır.

Doğum her zaman kolay ve giderek yoğunlaşan bir eylem olmayabilir. Bazel kasılmalar yavaşlayabilir ve hatta kesilebilir. Anne ve bebek iyiyse sorun yoktur. Sadece sabırlı ve sakin olunması, kasılmaların tekrar gelmesini beklerken gezinmek veya farklı pozisyonlara girmek için hazırlıklı olunması gereklidir.

Kasılmaların çok uzun bir süre boyunca yavaş olması ve anne ve bebeğin dışarıdan yardıma gereksinimi olduğuna karar verilmesi durumunda aşağıdakilerden biri uygulanabilir:

Kasılmaların dışarıdan hormon (genellikle sintosinon adı verilen sentetik oksitosin hormonu olmak üzere) verilerek uyarılması (suni sancı);

Zarların yapay yollar yırtılması yani bebeğin etrafındaki zarın doktor tarafından yırtılarak suyun boşaltılması;

Her iki müdahale de çok güçlü kasılmalara neden olabilmektedir.

Doğumun İkinci Aşaması
Bu bebeğin doğduğu aşamadır ve genellikle ilk aşamadan daha kısa sürer. Ancak süreler kişiden kişiye değişir, bazen sadece birkaç dakika içinde gerçekleşebilir, bazen de iki saatten fazla sürebilir. Bebeği aktif bir şekilde itmek yani ıkınmak anne için oldukça yorucu bir eylem olabilir.

İkinci aşama rahim ağzının tam olarak açılması (10 cm.) ve annenin güçlü bir ıkınma isteği duymasıyla başlar. Ancak epidural uygulanması halinde bu ıkınma isteği olmayabilir. Bu durumda doktor ya da ebe ıkınmanız konusunda sizi uyaracaktır.

Ikınmayı olan biteni görme imkanı olan doktor ya da ebe yönlendirebilir. Bazen ıkınmanızı tutmanızı, nefesinizle koordineli bir şekilde ıkınmanızı veya bazı ıkınmalar boyunca nefes vermenizi isteyebilir. Bu, bebeğin çok hızlı gelmesi halinde perine bölgesinde yırtıklar oluşmasını engellemeye yardımcı olur.

Öncelikle doğum kanalında bebeğin başı görülür ve bu duruma taçlanma denir. Birkaç kasılmadan sonra genellikle bebeğin yüzü aşağı bakar şekilde olarak baş çıkar.

Daha sonra bebeğin omuzları ve başı yanlara döner ve bunun da ardından bebek tamamen doğar. Genellikle bu aşamada klemp yerleştirilerek göbek kordonu kesilir.

Bebek radyant ısıtıcı adı verilen özel bir masaya alınır ve burada çocuk uzmanı tarafından yaşamsal bulguları gözden geçirilerek, APGAR puanlaması yapılır.

Doğumun Üçüncü Aşaması
15-30 dakika süren bu aşama plasentanın çıkarılma aşamasıdır. Ancak dikkatiniz bebeğinizde yoğunlaşacağından siz bu aşamada neler olduğunun farkına bile varmayabilirsiniz.

Bu sırada doktorunuz kanama miktarını değerlendirir ve normaldışı bir durum yoksa plasentanın kendiliğinden düşmesi beklenir.

Plasenta yaklaşık olarak 15 dakika içinde rahimden çıkarak vajinaya geçer. Doktorunuz plasenta ve zarları dikkatli bir şekilde dışarı çıkarır ve tümünün çıkıp çıkmadığını değerlendirmek için amniyos zarı ve plasentayı dikkatlice gözden geçirir.

Daha sonra epizyotomi uygulanmışsa, açılan bölge biraz daha uyuşturulduktan sonra onarılır.

Onarma sonrası vajina içi ve rahimağzı gözden geçirilir, yırtık oluşmuşsa bunlar da onarılır.

Bu aşamalar da atlatıldıktan sonra bebeğinizle başbaşa kalabilir ve sizin eseriniz olan bu büyük mucizenin keyfini çıkarabilirsiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…