• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

normal doğumla ilgili önemli bilgiler

• Konu Sahibi Konu Sahibi veronica
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
V

veronica

Ziyaretçi
Bu solda görülen sembol, gereksiz sezaryan kullanımına karşı çıkmak için 25 yıl önce ABD'de kurulmuş, uluslararası bir kuruluş olan International Cesarean Awareness Network'un anti-sezaryan sembolü.

Şu günlerde doğum çeşitleri, planları, ağrı azaltıcı yöntemler, ağrı kesici çeşitleri vs üzerine bol bol okuyorum. ABD, Kanada, Avrupa ülkeleri gibi ülkelerde normal doğum ile sezaryan arasında kişisel bir tercih yapma şansınız olamaz. Eğer çok uçuk bir ücret ödeyip özel bir hastanede, özel bir doktora nazınızı geçirmiyorsanız. Özel hastane ve doktorlar bile öncelikle normal doğumu tavsiye ediyorlar.

Türkiye'de iken ve buradaki ilk zamanlarımda, ben de pek çok Türk bayan gibi sezaryan taraftarı idim:) Ancak zamanla bu konudaki fikirlerim değişti. Çünkü bana öğretilenin yanlış olduğunu, herkes Mersin'e giderken bizim tersine gittiğimizi fark ettim. ABD,Kanada,AB ülkeleri,Japonya,Avustralya gibi pek çok alanda olduğu gibi sağlık alanında da gelişmiş,kendilerini kanıtlamış ülkelerin doktorları,uzmanları,halkı normal doğum derken biz sezaryan diyorsak bu işte bir terslik olmalı.

Kimi zaman sancı bile çekmeden, doktorunuzun belirlediği bir günde anesteziye alınıp, (şu sıralar epidural ile lokal anesteziye alınıp) siz hiç bir şey hissetmezken bebeğinizin 10 dakikada karnınızdan çıkarılması ve ayıldıktan sonra ağrı kesicilerinizi yutup bebeğinizi kucağınıza almanız; 24 saati bulan normal doğum acısı-sancısı-sıkıntısı ile uğraşmanın yanında rüya gibi:)

Ancak doğum acısının bir sebebi, bir yararı olmalı, boşuna ortaya çıkıyor olamaz. Gereksiz bir sancı olsaydı eminim hiç var olmazdı. Ve normal doğumun da mutlaka bir faydası olmalı.

Türkiye'de sezaryan almış başını gidiyor ne yazık ki. Normal doğum yapan bir иuяgül Yé$ilç@y ile bir de milli annemiz:) Gü1beи Eяgéи'i biliyorum. Gerçi ünlülerin normal doğumu tercih etmeleri, bu alanda örnek teşkil etmeleri ve halkın bilinçlenmesi açısından güzel bir şey. Onun dışında normal doğum isteyenler bile, doktorlarının kendilerine söyledikleri son dakikada ortaya çıkan komplikasyonlar sebebiyle sezaryan olduklarını söylüyorlar.

Geçenlerde gazetede, bazı kişilerin tüketiciler derneğine sezaryanla doğum konusunda şikayette bulunduklarını okumuştum. Doktorların son dakikada, komplikasyon çıktı sezaryan yapmamız lazım, istemiyorsanız bütün sorumluluğu üzerinize aldığınıza dair kağıt imzalamanız lazım diyerek hastalara pek de seçim şansı tanımadıkları yazıyordu. Elbette kimse son dakikada doktorun o sözleri üzerine bebeğini ve kendisini riske atmak istemez. Ancak mesele, doktorların bahsettiği bu risklerin ne kadar gerçek olduğu.

Son zamanlarda sezaryanın kısırlığa sebep olabileceği konuşuluyor. İkinci çocuğuna hamile kalmaya çalışan bir arkadaşıma doktoru, 'son zamanlarda bir çocuğu olup da ikinciyi istediği halde hamile kalamayan o kadar çok kadın var ki' demişti.

Hamilelik sürecini anlatan bir bayan blogunda, normal doğumun bebekler için çok zararlı olabileceğini söylüyordu! Oysa adı üzerinde, normal doğum:) İnsanlarımızı normal olandan korkutmayı nasıl başarmışlar hayret:)

Bu arada Türkiye'de yaygınlaşan epiduralle doğum denilen olay yine normal doğuma girmiyor, sezaryan oluyor maalesef. Anestezili sezaryandan tek farkı annenin bayıltılmamış, lokal anestezi ile ameliyat edilmiş olması. Yurtdışında epidural, doğum sancısını kesmek için kullanılıyor ama anne yine normal doğum yapıyor.

2006'da yayınlanan araştırmalara göre; annelerin doğumda ölme riski, plazenta ile ilgili ölümcül sorun yaşama riski ve bebeklerin süreç esnasında yaralanma riskinin, sezaryanla doğumda normal doğuma göre daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz?

Yani -bizim ülkemizde sanıldığı gibi- sezaryan değil, asıl güvenli olan normal doğum.

Olaya doktorlar açısından baktığımızda onları anlayabiliyorum. En az 6 sene okuyup doktor oluyorlar, gecelerce uykusuz kalıp TUS'a hazırlanıyorlar, üzerine yıllarca uzmanlık okuyup kadın doğumcu oluyorlar. Elbette ondan sonra, bazen 24 saat süren ve her gün gerçekleşen doğum sürecini defalarca ve defalarca yaşamak istemiyorlardır. Onca seneyi ebelik yapmak için okumadılar nihayetinde.

Bu ülkede, her şey yolunda gittiği takdirde doktor yüzü görmüyorsunuz. Onun yerine eğitimli ve tecrübeli ebeler doğumunuzu gerçekleştiriyor. Ebe sıfatını Türkiye'de hatırlayan kaldı mı acaba:) Oysa 24 saati bulabilen ve sabır gerektiren bu iş, komplikasyon oluşmadıkça ebelerin işidir. 10 sene okumuş uzman bir doktoru 10 saatlik bir doğum sürecine sokmak o doktora haksızlıktır.

Kimse acı çekmek istemez, pain free/acısız bir seçenek varken neden acılı yöntemi tercih etsin ki insanoğlu? Şu an bana kalsa ben de korkum sebebiyle sezaryan derim ama iyi ki benim kişisel tercihime kalan bir olay değil diyorum. Onbinlerce yıldır, günde belki binlerce defa gerçekleşen bir olay. Hayatın bir parçası. Doğal sürece anormal bir şeyler karıştırmak doğru bir şey olmamalı.

Madonna'dan Britney Spears'a, Victoria Beckham'dan Angelina Jolie'ye, milyon dolarlık şirketlerin yöneticilerinden, kapı komşumuza kadar, doğumda gerçekten komplikasyon yaşamayan her kadın normal doğum yapıyor buralarda. Burada, sezaryanla doğum yapan yalnızca 1 kişi tanıyorum desem:) O da, bebeği ters olduğu için sezaryan olmak zorunda kaldı.

Bebeği ters olan annelere bile öncelikle ebe ya da doktorun karın bölgesine özel bir masaj yaparak bebeği içerde normal pozisyona getirmeye çalıştığını, bu işlemin işe yaramadığı noktada kadınlara sezaryan seçeneği sunulduğunu, yani her durumda önce normal olanın tercih edildiğini söylesem:)

Ülkemizde bu konuda bir bilinçlenmenin çok uzun zaman alacağını düşünüyorum. Ancak yine de Türk kadınının, normal doğum gereksizdir, tehlikelidir; epiduralli ya da anestezili -farketmez- sezaryan en iyisi, en güvenlisidir fikrinin değişmesini umuyorum.

Bu konudaki görüşlerinizi bekliyorum.

Labels: Doğum, Hamilelik

posted by Anne ve Bebisi at 15:59

veronica canım sonuna kadar sana katılıyorum. Çok güzel paylaşım teşekkür ediyorum tatlım, çoğu zaman da doktorlar ameliyat parası almak için sezeryana yönlendiriyorlar anne adaylarını. Allah bebeğini bir nefeste sağlıkla kucağına almanı nasip etsin. (Darısı başıma inşallah)

bizim ülkemizde doktoralr bıçak parası almak için sezerayn yapıyorlar hep..bende epiduralli normal istiyorum evet korkuyorum ama biliyorum kaçarı yok.bi aksilik olmadığı sürecede kesinlikle normal taraftarıyım...eşimin yengesi seneler önce özle hasatnede sezeryanla doğum yapmış.şimd bi dünya hastalığı çıktı doktorlar ne olduğunu bulamdılar ağrılarının.gitmediği doktor hastane kalmadı.en son teşhis sezeryandan kalma bi hastalık dendi ve tedavi yöntemi bulamadılar...24 saat sürebilecek bi sancı için ömrümü feda etmek istemem.nede olsa bıçak yarası...zamanla acısı geçiyor ama izi kalıyor her zaman....

bizim ülkemizde doktoralr bıçak parası almak için sezerayn yapıyorlar hep..bende epiduralli normal istiyorum evet korkuyorum ama biliyorum kaçarı yok.bi aksilik olmadığı sürecede kesinlikle normal taraftarıyım...eşimin yengesi seneler önce özle hasatnede sezeryanla doğum yapmış.şimd bi dünya hastalığı çıktı doktorlar ne olduğunu bulamdılar ağrılarının.gitmediği doktor hastane kalmadı.en son teşhis sezeryandan kalma bi hastalık dendi ve tedavi yöntemi bulamadılar...24 saat sürebilecek bi sancı için ömrümü feda etmek istemem.nede olsa bıçak yarası...zamanla acısı geçiyor ama izi kalıyor her zaman....

EVET CANIM ÇOK HAKLI SÖLEMİŞSSİN ..a.s
BENDE HERZAMAN MECBUR KALMADIKÇA NORMAL DOĞUM DİYORUMM..
SEZERYAN BİR DOĞUM BİÇİMİ DEDĞİL AMELİYATTIR.benneyaptımki

BENCEDE ÇOK DOĞRU...
HAYVANLARIN BİLE NORMAL YAPTIĞI DÖNEMDE BİZİM BİRAZ DAHA CANIMIZIN TATLI OLMASI İYİ BİŞE DEĞİL..
BENDE NOMAL DOĞUMU DESTEKLİYORUM EN SAĞLIKLISI...

iyi bir paylaşım.ben başından beri inanılmaz korktugum için dr.um bana hep sezeryan dedi.zaten kendiside eşine bıle ıkıdogmundada sezeryan uyguladı.ancak belki bana bıraz cesaret verse normalı tercıh edecektım.şu sıralar normal dogum yapmayı duşunuyorum ama çok kararsızım ,aslında çok korkuyorum.

canım emeğin için çok teşekkür ederim öncelikle..çok çok doğru söylemişsin bende normal doğum yapmış bir anne olarak elimde geldiğince çevremdeki insanlara normal doğumu tavsiye ediyorum..maalesefki özel demiycem artık çünkü onlar kendilerini sezeryan konusunda aşmışlar artık devlet hastanelerinde bile doktorlarımız saatlerce bi annenin başında beklemek yerine randevu verip gel şu saatte diyerek 10 dak içinde alıyolar bebişlerini..oysaki kendileri deilmi herhangi bi sağlık sorunu yoksa normal yapın diyenler..kendimi çok şanslı görüyorum normal doğum yapmış bir kadın olarak..en basitinden bi çok kadın hastalığından kurtuluyoruz doğum sırasında belki zor belki çok acı verici ama onun dünyaya gelişini o ilk ağlamasını görmek için neler vermem..

Gercekten cok dogru yazdiklarin canim.Ben Belcikada yasiyorum ve kesinlikle cok buyuk bir sorun olmadigi surece sezeryani onermiyorlar.Hatta onermemekle kalmiyorlar sen istesen bile yapmiyorlar sezeryan.Demekki var bundada bir terslik yoksa niye islerine gelen bu isi yapmasinlar.Hem parasi cok hemde onlar icin zahmetsiz ama yapmiyorlar.Ben en bastan beri normal dogum taraftariyim ama saglik sorunumdan dolayi korkuyorum aksilik cikar diye.Allah hayirlisini versin hem benim icin hemde tum hamisler icin.

Valla bizim hastanelerimize insandan önce paraya değer verildiği sürece ve kadınlarımız bilinçlenmek yerine kolaylarına gelenleri yaptıkları sürece sezeryan maalesef çok tercih edilmeye devam edecek. Nasıl ki anne sütü ile ilgili kampanyalar yapıldıysa bence normal doğumla ilgili insanları bilinçlendirmeli ve yanı sıra özendirmeli. Sağlıklı nesilleri, sağlıklı ve bilinçli anneler yetiştirecek değil mi?. Bence hep söylediğim gibi hamilelik ne kadar özelse bebeğimizi beklediğimiz o sancılı süreçte çok özel. Korkmuyor muyum elbette korkuyorum ama kimse annesin karnında kalmadı, Allah bize de yardım edecek.

Tabi yazıda belirtilen bir konu daha var ki o da son dakikada çeşitli bahanelerle anneleri sezeryana almaları, ben dr.uma bu konuda henüz güvenmediğim için başka bir hastane arayışı içindeyim. Daha evvel ki bir kaç hastasıyla konuştum, ısrarla normal doğumdan yana olduğunu söylediler ama özel hastane mantığı beni tedirgin ediyor. Allah herkesin yardımcısı olsun.

denk geldim yazılanlara gülesin geldi cidden:))) eskiden sezeryan yoktu arkadaşlar 2011 uzay çağını geçtik hayvanların yaptığı doğumla kıyaslamanın anlamı varmı:)))) alemsiniz valla herkesin kendi seçimi

tabi ki insanların kendi tercihi ama bilinçlenmemiz de gerekiyor bence çok güzel bir topik olmuş ve evet eskiden sezeryan yoktu zaten burada anlatılmak istenende zorunlu olmadıkça keyfi olarak sezeryan yapılmamasının daha sağlıklı olduğudur. annede ya da bebekte herhangi bir sorun yoksa en doğru yol adı üstünde normal doğumdur. elbette bir sorun varsa sezeryan yapmalıyız ama gerçekten doktorlara da hiç güvenmiyorum zaten hastaların başında beklemiyorlar ama olur olmaz bir saatte ne bileyim muayenehanesinde hasta muayene ederken yada gece uyurken kalkıp hastaneye gidip belki 3-5 saat uğraşıp doğum yaptırmaları gerekecek bence bundan dolayı bazı doktorlar sudan sebeplerle yanlış yönlendirme yapıyor. keşke doktorlara biraz daha güvenebilsek ama tecrübelerimiz buna engel oluyor maalesef...

sezeryan her durumda doktor için daha zordur. normal doğum adının normal olması sezeryanın anormal olması anlamına gelmez.hayır bazı arkadaşlar diyor ya anneyiz biz bu acıya katlanmamız lazım hayvanlar bile normal doğum yapıyor vs vss:)) ben sezeryan düşünüyorum ben gerçek bir anne değilmiyim yada olmayacakmıyım şimdi:) normal doğumu doktorların tercih etmesinin nedeni vücuttaki kist miyom vs gibi anormal durumların dışarı atılması ve vücudun temizlenmesidir. günümüzde bu tür şikayetleri olanlar hatta çikolata kisti olanlar bile sezeryanla temizleniyor. ben doktor kızıyım eğrisini doğrusunu bildiğimi düşünüyorum.20-30 sene sonra öyle yöntemler çıkacakki .. teknoloji tıp ilerliyo arkadaşlar eiduralden tut suda doğumuna kadar onlarca yöntem çıkıyor.vs vss işte herkese hayırlı doğumlar şimdiden

Bu solda görülen sembol, gereksiz sezaryan kullanımına karşı çıkmak için 25 yıl önce ABD'de kurulmuş, uluslararası bir kuruluş olan International Cesarean Awareness Network'un anti-sezaryan sembolü.

Şu günlerde doğum çeşitleri, planları, ağrı azaltıcı yöntemler, ağrı kesici çeşitleri vs üzerine bol bol okuyorum. ABD, Kanada, Avrupa ülkeleri gibi ülkelerde normal doğum ile sezaryan arasında kişisel bir tercih yapma şansınız olamaz. Eğer çok uçuk bir ücret ödeyip özel bir hastanede, özel bir doktora nazınızı geçirmiyorsanız. Özel hastane ve doktorlar bile öncelikle normal doğumu tavsiye ediyorlar.

Türkiye'de iken ve buradaki ilk zamanlarımda, ben de pek çok Türk bayan gibi sezaryan taraftarı idim:) Ancak zamanla bu konudaki fikirlerim değişti. Çünkü bana öğretilenin yanlış olduğunu, herkes Mersin'e giderken bizim tersine gittiğimizi fark ettim. ABD,Kanada,AB ülkeleri,Japonya,Avustralya gibi pek çok alanda olduğu gibi sağlık alanında da gelişmiş,kendilerini kanıtlamış ülkelerin doktorları,uzmanları,halkı normal doğum derken biz sezaryan diyorsak bu işte bir terslik olmalı.

Kimi zaman sancı bile çekmeden, doktorunuzun belirlediği bir günde anesteziye alınıp, (şu sıralar epidural ile lokal anesteziye alınıp) siz hiç bir şey hissetmezken bebeğinizin 10 dakikada karnınızdan çıkarılması ve ayıldıktan sonra ağrı kesicilerinizi yutup bebeğinizi kucağınıza almanız; 24 saati bulan normal doğum acısı-sancısı-sıkıntısı ile uğraşmanın yanında rüya gibi:)

Ancak doğum acısının bir sebebi, bir yararı olmalı, boşuna ortaya çıkıyor olamaz. Gereksiz bir sancı olsaydı eminim hiç var olmazdı. Ve normal doğumun da mutlaka bir faydası olmalı.

Türkiye'de sezaryan almış başını gidiyor ne yazık ki. Normal doğum yapan bir иuяgül Yé$ilç@y ile bir de milli annemiz:) Gü1beи Eяgéи'i biliyorum. Gerçi ünlülerin normal doğumu tercih etmeleri, bu alanda örnek teşkil etmeleri ve halkın bilinçlenmesi açısından güzel bir şey. Onun dışında normal doğum isteyenler bile, doktorlarının kendilerine söyledikleri son dakikada ortaya çıkan komplikasyonlar sebebiyle sezaryan olduklarını söylüyorlar.

Geçenlerde gazetede, bazı kişilerin tüketiciler derneğine sezaryanla doğum konusunda şikayette bulunduklarını okumuştum. Doktorların son dakikada, komplikasyon çıktı sezaryan yapmamız lazım, istemiyorsanız bütün sorumluluğu üzerinize aldığınıza dair kağıt imzalamanız lazım diyerek hastalara pek de seçim şansı tanımadıkları yazıyordu. Elbette kimse son dakikada doktorun o sözleri üzerine bebeğini ve kendisini riske atmak istemez. Ancak mesele, doktorların bahsettiği bu risklerin ne kadar gerçek olduğu.

Son zamanlarda sezaryanın kısırlığa sebep olabileceği konuşuluyor. İkinci çocuğuna hamile kalmaya çalışan bir arkadaşıma doktoru, 'son zamanlarda bir çocuğu olup da ikinciyi istediği halde hamile kalamayan o kadar çok kadın var ki' demişti.

Hamilelik sürecini anlatan bir bayan blogunda, normal doğumun bebekler için çok zararlı olabileceğini söylüyordu! Oysa adı üzerinde, normal doğum:) İnsanlarımızı normal olandan korkutmayı nasıl başarmışlar hayret:)

Bu arada Türkiye'de yaygınlaşan epiduralle doğum denilen olay yine normal doğuma girmiyor, sezaryan oluyor maalesef. Anestezili sezaryandan tek farkı annenin bayıltılmamış, lokal anestezi ile ameliyat edilmiş olması. Yurtdışında epidural, doğum sancısını kesmek için kullanılıyor ama anne yine normal doğum yapıyor.

2006'da yayınlanan araştırmalara göre; annelerin doğumda ölme riski, plazenta ile ilgili ölümcül sorun yaşama riski ve bebeklerin süreç esnasında yaralanma riskinin, sezaryanla doğumda normal doğuma göre daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz?

Yani -bizim ülkemizde sanıldığı gibi- sezaryan değil, asıl güvenli olan normal doğum.

Olaya doktorlar açısından baktığımızda onları anlayabiliyorum. En az 6 sene okuyup doktor oluyorlar, gecelerce uykusuz kalıp TUS'a hazırlanıyorlar, üzerine yıllarca uzmanlık okuyup kadın doğumcu oluyorlar. Elbette ondan sonra, bazen 24 saat süren ve her gün gerçekleşen doğum sürecini defalarca ve defalarca yaşamak istemiyorlardır. Onca seneyi ebelik yapmak için okumadılar nihayetinde.

Bu ülkede, her şey yolunda gittiği takdirde doktor yüzü görmüyorsunuz. Onun yerine eğitimli ve tecrübeli ebeler doğumunuzu gerçekleştiriyor. Ebe sıfatını Türkiye'de hatırlayan kaldı mı acaba:) Oysa 24 saati bulabilen ve sabır gerektiren bu iş, komplikasyon oluşmadıkça ebelerin işidir. 10 sene okumuş uzman bir doktoru 10 saatlik bir doğum sürecine sokmak o doktora haksızlıktır.

Kimse acı çekmek istemez, pain free/acısız bir seçenek varken neden acılı yöntemi tercih etsin ki insanoğlu? Şu an bana kalsa ben de korkum sebebiyle sezaryan derim ama iyi ki benim kişisel tercihime kalan bir olay değil diyorum. Onbinlerce yıldır, günde belki binlerce defa gerçekleşen bir olay. Hayatın bir parçası. Doğal sürece anormal bir şeyler karıştırmak doğru bir şey olmamalı.

Madonna'dan Britney Spears'a, Victoria Beckham'dan Angelina Jolie'ye, milyon dolarlık şirketlerin yöneticilerinden, kapı komşumuza kadar, doğumda gerçekten komplikasyon yaşamayan her kadın normal doğum yapıyor buralarda. Burada, sezaryanla doğum yapan yalnızca 1 kişi tanıyorum desem:) O da, bebeği ters olduğu için sezaryan olmak zorunda kaldı.

Bebeği ters olan annelere bile öncelikle ebe ya da doktorun karın bölgesine özel bir masaj yaparak bebeği içerde normal pozisyona getirmeye çalıştığını, bu işlemin işe yaramadığı noktada kadınlara sezaryan seçeneği sunulduğunu, yani her durumda önce normal olanın tercih edildiğini söylesem:)

Ülkemizde bu konuda bir bilinçlenmenin çok uzun zaman alacağını düşünüyorum. Ancak yine de Türk kadınının, normal doğum gereksizdir, tehlikelidir; epiduralli ya da anestezili -farketmez- sezaryan en iyisi, en güvenlisidir fikrinin değişmesini umuyorum.

Bu konudaki görüşlerinizi bekliyorum.

Labels: Doğum, Hamilelik

posted by Anne ve Bebisi at 15:59

1: bende ters dünyaya gelen ve 8 aylık bir bebekmişim annemin ne acıyla doğum yaptığını sürekli dinliyorum. masaj falan hikaye yurt dışında olabilir ama burası TÜRKİYE arkadaşım. gerçekçi olmak lazım

2: sezeryanda risk olabileceği gibi normal doğumdada olabilir kas ezilmesi gibi örn mevcuttur.

3: dün kontrlmde doktorumla konuştum sezeryan düşündüğümü söyledim uzun uzun konuştuk oda aynısını önerdiki dedğim gibi normal doğum doktor için çok daha kolaydır. (2,5 aylğm henz)

4: bu fikri insanlara bırakalım. anti sezeryan kampanyalarının başlatılmasına gerek yok. sezeryandan bu kadar itici bir şeymiş gibi bahsedilmesinin sebebi ne:) ünlüler epidural normal doğum yapıyor. madem acıyı çekmek istiyorsun çatır çatır doğur niye ağrısız doğum yapıyosun:)

5:o Kız çocuk özlemiyle 4'üncü kez hamile - Sabah bu linkte örnektir. ünlüler normal doğum yapmıyorlar çoğu epidural sezeryan yapıyor

6: sezeryanın ksıırlk yaptığını açıklayın bana belgelerle ben bu ülkeyi terk edicem:))

Back