Noktalama İşaretleri Bedava !

Marjinaly

GünBiterGülüşünKalırBende
Kayıtlı Üye
8 Şubat 2012
1.222
696
173
İstanbul
Merhaba,

Başlıkta da belirttiğim gibi, noktalama işaretlerini kullanmaktan sakınanlar, acaba ücretli mi zannediyorlar diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

En azından cümle bittiğinde "nokta" koyalım lütfen! lütfen! lütfen!

Uzun uzun yorum yapılıyor tek bir noktalama işareti yok! Artık çok rahatsız oldum ve konu açayım dedim.

Tek tek uyarmak çok itici olabilir. Ama bunun da bir çözümü olmalı!

Ne yapılabilir bu konuyla ilgili?:44:

Gönder butonuna basıldığında "lütfen noktalama işareti kullanınız" gibi bir uyarı gelse? :40:

İmkansız olduğunu biliyorum ama aklıma başka bir fikir gelmedi.

Merhaba,

Başlıkta da belirttiğim gibi, noktalama işaretlerini kullanmaktan sakınanlar, acaba ücretli mi zannediyorlar diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

En azından cümle bittiğinde "nokta" koyalım lütfen! lütfen! lütfen!

Uzun uzun yorum yapılıyor tek bir noktalama işareti yok! Artık çok rahatsız oldum ve konu açayım dedim.

Tek tek uyarmak çok itici olabilir. Ama bunun da bir çözümü olmalı!

Ne yapılabilir bu konuyla ilgili?:44:

Gönder butonuna basıldığında "lütfen noktalama işareti kullanınız" gibi bir uyarı gelse? :40:

İmkansız olduğunu biliyorum ama aklıma başka bir fikir gelmedi.

Haklısınız.

O kadar çok imla hatası ve noktalama işareti hatası yapılıyor ki...
Sanki bunun için özel bir çaba harcıyorlar.
:1:

:9::9::9::9:tek derdi bu olsa insanların.herkez bi hışımla derdini yazıyo yorum yapıyo.sizde açacak konu bulamadınız yada başka derdiniz yok hiç gülesim yoktu:9::9:

İllaki hatalar olabilir,bu gayet normal bi durum
Hatayı yargılamak yersiz geldi bana

hepimiz sadece noktalama değil yazım yanlışlarıda yapabiliyoruz .Arkadaşın dediği gibi çabuk yazmak ,bir an önce meram anlatmak için hatalar yapılıyor.önlem konusuna gelince pek mümkün değil bu kadar insana hata yapmayın yanlış yazıyorsunn vs demek.dikkat edilmesi gerek çok haklısın ama herzaman bu olamayabiliyor işte .bu hatalara önem veren ben bile kantarın topuzunu kaçırabiliyorum noktalama konusunda.yanlış yazılan kelimelere ayrıca hassasiyet duyuyorum ama tek tek demek irite edici olur mecbur kendimi tutuyorum:52:

hepimiz sadece noktalama değil yazım yanlışlarıda yapabiliyoruz .Arkadaşın dediği gibi çabuk yazmak ,bir an önce meram anlatmak için hatalar yapılıyor.önlem konusuna gelince pek mümkün değil bu kadar insana hata yapmayın yanlış yazıyorsunn vs demek.dikkat edilmesi gerek çok haklısın ama herzaman bu olamayabiliyor işte .bu hatalara önem veren ben bile kantarın topuzunu kaçırabiliyorum noktalama konusunda.yanlış yazılan kelimelere ayrıca hassasiyet duyuyorum ama tek tek demek irite edici olur mecbur kendimi tutuyorum:52:

:9::9::9::9:tek derdi bu olsa insanların.herkez bi hışımla derdini yazıyo yorum yapıyo.sizde açacak konu bulamadınız yada başka derdiniz yok hiç gülesim yoktu:9::9:

Keşke herkes hatasız yazabilse ama burada kimsenin tamamen hatasız yazmasını bekleyemeyiz ama bariz şekilde yapılan hatalar var.

Basit gibi görünse de aslında hiç de basit bir konu değil bu ama işte herkesin algısı farklı.

Siz gülmeye devam edin en iyisi.

İnsan okumaya üşeniyor değil mi? Üşenmeyi geçtim, insanın içinden gelmiyor okumak.
Karmakarışık bir yazı. Cümleler birbirine girmiş, özne, yüklem hangi cümlenin belli değil. Burada bahsedilen insanlık hali hatalar değil, samimi bir ortam burası yazının inciğine cinciğine kadar dikkat edemeyiz elbette, edebi eser vermiyoruz sonuçta. Ama en azından okunaklı olmalı, cümlenin başı sonu belli olmalı, uzun yazıysa paragraflara ayrılmalı ki rahatça okuyup konu sahibine yardımcı olabilelim.

Eğer aşırıya kaçılmış hatalar varsa; x,w,q gibi harfler kullanmak, msn dili kullanmak, ünlü harfleri yutmak gibi, kötü içerik butonuyla yönetime bildirebilirsiniz. Onlar ilgileniyorlar. Ama noktalama işaretlerinin yanlış kullanılmasına/kullanılmamasına yönetim müdahale edebiliyor mu pek bilgim yok. Bilgilendirilirsek iyi olur... :42:

Haklısınız.

O kadar çok imla hatası ve noktalama işareti hatası yapılıyor ki...
Sanki bunun için özel bir çaba harcıyorlar.

Maalesef öyle. Demiyorum ki herkes hatasız yazsın. Sonuçta sınav olmuyoruz. Ama en azından dikkat edebiliriz.

Burası "bir derdim var" köşesi değil ki..Öyle olsa bir derdim var köşesine yazardım.:34:
Sadece öneri, GELİŞMEK için, kendimizi bir adım ileriye götürebilmek için.
Burada kelimeler konuşuyor sayın sevfurkerym. Kendimizi başka şekilde ifade edemiyoruz.
Anlaşılması güç cümleler kurunca, hele hele en azından nokta, virgül kullanılmayınca yazılanlar anlamsız kelimeler topluluğu olmaktan öteye gitmiyor.
:)

İllaki hatalar olabilir,bu gayet normal bi durum
Hatayı yargılamak yersiz geldi bana

Ben Türk Dili konusunda bilirkişi değilim. Benim de hatalarım oluyordur.
Hatalardan bahsetmemiştim.
Neredeyse yarım sayfa yazılan ve tek bir "nokta" görmediğim yorumlar çok fazla dikkatimi çektiğinden böyle bir öneri getirmiştim.
Bu mesajı okuyan belki biraz daha dikkat eder diye.
Yargılamak olsa niyetim, bu şekilde yorumların altına yazar, sürekli uyarırdım.

Evet ben de tek tek uyarmanın çok itici olabileceğini düşündüğümden, böyle bir başlık açtım.

Keşke herkes hatasız yazabilse ama burada kimsenin tamamen hatasız yazmasını bekleyemeyiz ama bariz şekilde yapılan hatalar var.

Basit gibi görünse de aslında hiç de basit bir konu değil bu ama işte herkesin algısı farklı.

Siz gülmeye devam edin en iyisi.

Yukarıda da söyledim. Amacım herkes hatasız yazsın, bütün kurallar harfiyen uygulansın demek değildi :)
Beni anladığınıza sevindim :)

İnsan okumaya üşeniyor değil mi? Üşenmeyi geçtim, insanın içinden gelmiyor okumak.
Karmakarışık bir yazı. Cümleler birbirine girmiş, özne, yüklem hangi cümlenin belli değil. Burada bahsedilen insanlık hali hatalar değil, samimi bir ortam burası yazının inciğine cinciğine kadar dikkat edemeyiz elbette, edebi eser vermiyoruz sonuçta. Ama en azından okunaklı olmalı, cümlenin başı sonu belli olmalı, uzun yazıysa paragraflara ayrılmalı ki rahatça okuyup konu sahibine yardımcı olabilelim.

Eğer aşırıya kaçılmış hatalar varsa; x,w,q gibi harfler kullanmak, msn dili kullanmak, ünlü harfleri yutmak gibi, kötü içerik butonuyla yönetime bildirebilirsiniz. Onlar ilgileniyorlar. Ama noktalama işaretlerinin yanlış kullanılmasına/kullanılmamasına yönetim müdahale edebiliyor mu pek bilgim yok. Bilgilendirilirsek iyi olur... :42:

İfade etmek istediğim şey tam olarak bu. Çok teşekkürler.

Öz eleştiri yapmak gerekirse ben de bundan önceki mesajımda epey bir ''ama'' kullanmışım, dikkat etmemiştim. Yeni farkettim. :)))
Hepimizin hataları olabilir ancak elimizden geldiğince dikkat etmeliyiz bence.
Bu bölümde, ''İmla Hatalarıyla Yazılmış Konu Başlıkları''konusu var. Ben, yanlış yazılmış konu başlıklarını gördükçe oraya ekliyorum.

Lütfen konuyu tartışmaya çevirmeyiniz...

Marjinaly arkdaşımız ufak tefek yazım hatalarından bahsetmiyor, baştan sona karışık, ne anlatmak istediği anlaşılmayan yazılardan bahsediyor, bu tür yazılarda ne anlatıldığı anlaşılmayınca cevap vermekte güçleşiyor.

Örnek: bgün kynwld gldi sn ne ypmaya çlışıyorsun ddi ayşe bana karşı tavır ald şkayet ettm kocam bğrdı sinrlendi kpyı çrptı gtti snrdn ne ypıcam şmdi dnde eltm ddi evi hiç dzenli deil dmiş kaynwlidem ne ypmaya çlıyo kzlr

Marjinaly,
üyelerimizi imla kurallarına uymaları konusunda bilgilendiriyoruz, bütününde karmaşa yaratan yazıları yazmayı sürekli hale getiren üyelerimizide ikaz ediyor, gerektiği hallerde uyarı veriyoruz.

Karmaşası yüzünden anlaşılmayan bazı yazılarıysa elimizden geldiğince düzenliyoruz, ki Kazen'in bizzat düzelttiği birçok yazı mevcuttur.
Bunun dışında birşey yapılabilir mi? Önerdiğiniz "lütfen noktalama işareti kullanınız" gibi uyarılar teknik alt yapı izin verirse yapılabilir.

Son düzenleme:
Her kategorinin en üstünde bulunan "Duyuru: Tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur ! " linkinde paylaşım kurallarıyla ilgili her türlü bilgilendirme mevcut
İmla kurallarına dikkat edilmesi gerektiği,hatta nasıl yazılması,nelerin doğru nelerin yanlış olduğu,foruma yazı yazarken nelere dikkat etmemiz gerektiği ayrıntılı şekilde açıklanmış
Ama kim merak edip o bölüme tıklıyor,orasını bilemiyoruz
O yüzden bazı üyeler ve biz editörler bu tür sorunlarda üyeleri bilgilendiriyoruz
Bahsettiğim bölümde yazan "Forum'un işleyiş ve kuralları konusunda katılımcıları sürekli bilgilendirmek adminlerin veya moderatorların görevi değildir. Katılımcılar bu kuralları okuyup uymak zorundadır." ibaresine rağmen.

otomatik imla düzenleyici yapılsın:27:. biz karuşuk kuruşuk yazalım sonra 'otomatik imla düznleyici'ye basalım hooppp yazımız noktalı , virgüllü , soru işaretli bir paragrafa dönüşsün.ayh ne güzel olurdu demi:31:
şaka bi yana ben öyle konuları hiç okumuyorum. dolayısıyla mesaj yazan arkadaş benim değerli yorumumdan mahrum kalıyor:68:kendimce bir çözüm:34:

Son düzenleme:
Tabii ki herkesin hatasız yazması beklenilemez.. En dikkat edenlerimiz bile çoğu zaman hatalar yapıyor-yapıyoruz.

Fakat okunması açısından paragraf bırakılsa, ya da sizinde dediğiniz gibi ayırabilmek açısından nokta kullanılsa daha kolay okunacaktır.

Bazen, kişi tüm acısıyla yazıyor, hatta sonunda acele yazdım hatam varsa affola yazıyor; gelen ilk yorum ;

'' lütfen türkçemizin kurallarına uyalım !!! :20: Yorum yazmak bile gelmiyor içimden. :36: ''

( Bir kere Türkçe kelimesini bile yazarken hata yaparak uyaranlar var, komik duruyor. )

Benim en rahatsız olduğum durum ; sesli hrflrin yutulrk yazıldğı yazlr..

Bu durum bilmemekten ileri gelmiyor çünkü, tamamen özensizlik..

Tabii ki herkesin hatasız yazması beklenilemez.. En dikkat edenlerimiz bile çoğu zaman hatalar yapıyor-yapıyoruz.

Fakat okunması açısından paragraf bırakılsa, ya da sizinde dediğiniz gibi ayırabilmek açısından nokta kullanılsa daha kolay okunacaktır.

Bazen, kişi tüm acısıyla yazıyor, hatta sonunda acele yazdım hatam varsa affola yazıyor; gelen ilk yorum ;

'' lütfen türkçemizin kurallarına uyalım !!! :20: Yorum yazmak bile gelmiyor içimden. :36: ''

( Bir kere Türkçe kelimesini bile yazarken hata yaparak uyaranlar var, komik duruyor. )

Benim en rahatsız olduğum durum ; sesli hrflrin yutulrk yazıldğı yazlr..

Bu durum bilmemekten ileri gelmiyor çünkü, tamamen özensizlik..[/QUOTE]

Canım hatta özensizlik değil, tamamen özentilik.

aynen yapılan yorumlara katılıyorum...o kadar karışık gözüküyor ki okunması mümkün olmuyor ,zaten anlamadığım bir Türkçeyle yapılan konulara yorum bile yapmak içimden gelmiyor .
hızlı yazmak bahane değil sadece birazcık özen sanal ortam da olsa anlaşma dilimiz yazıysa özenmek gerek.

Back