Nobelli Sancar’dan BBC’ye: Allah’ın gavuru, orayı karıştırdılar yüz yıl önce, hâlâ karıştırıyorlar
18/10/2015 13:24
Nobel Kimya Ödülü’nü almasıyla Türkiye’de bir anda etnik kimliği konuşulmaya başlayan bilim insanı Aziz Sancar, BBC’nin kendisine yönelttiği ‘Türk müsünüz?’ sorusuna bir kez daha tepki gösterdi: “Allah’ın gavuru, orayı karıştırdılar yüz yıl önce, hâlâ karıştırıyorlar.”
‘Ben sana soruyor muyum?’
Fotoğraf: Reuters
Milliyet’ten Sema Emiroğlu’na konuşan Sancar Nobel’den kazandığı para ödülünü Amerika’da kurucularından olduğu Türkevi’ne bağışlamayı düşündüğünü söyledi. Ödülün kendisi için sürpriz olmadığını kaydeden Sancar, en çok Türkiye için sevindiğini açıkladı.
BBC muhabirinin kendisine ödülü almasının ardından yaptığı mülakatta ‘Türk müsünüz’ diye sormasına çok kızdığını ifade eden Sancar şöyle konuştu: “Kızıyorum ona, çünkü bunlar Allah’ın gavuru, orayı karıştırdılar yüz yıl önce, hâlâ karıştırıyorlar. İngiltere’de kaç çeşit etnik grup var, ben sana soruyor muyum? ABD’de Katolik’i var, Alman’ı, İngiliz’i var. Nerelisin deyince “Amerikalı” diyor, o kadar. Onlar illa yok Kürt müsün, yok Arap mısın?”
Soru evet yalnistir fakat cevabi bir o kadar felaket. Allahin gavurlari ne demek ya? Daha yeni nobel ödülü almis bir bilim adamisin. Seviyeli cevap verilebilirdi. Simdi cahil cahil mahale agzi ile cevap vermis. Yazik, gercekten cok yazik. Bilim adami bile böyleyse, mahhalede okumamis cahil cühela dedigimiz kesimden hicbir beklentimiz olamaz.
Soru evet yalnistir fakat cevabi bir o kadar felaket. Allahin gavurlari ne demek ya? Daha yeni nobel ödülü almis bir bilim adamisin. Seviyeli cevap verilebilirdi. Simdi cahil cahil mahale agzi ile cevap vermis. Yazik, gercekten cok yazik. Bilim adami bile böyleyse, mahhalede okumamis cahil cühela dedigimiz kesimden hicbir beklentimiz olamaz.
Gavur kelimesinin bir hakaret oldugunu biliyorsun degil mi? Yanilmiyorsam, bu bulguyuda tek basinada yapmadi, baska bir "gavur" ile yapmisti, "gavur" bir ülkede yasiyor ve hatta aldigi ödül bile "gavur"dan geliyor.
Yaptigi yani kisacasi hakaret etmek ve genelleme yapmak. Sorulan soruyu bende dogru bulmuyorum fakat cevabini seviyesini koruyarak verebilirdi.
kendısıne tutup haddı olmayacak bı soru sormus
karsılıgında her cevaba hazır
adam dogru demıs
gavur
gavur kelımesı hakaret degılkı
elımıze bırsey battıgında ırkıldıgımızde cocukken ; aman onla bı gavur kızı ölmus okadar hassas olma derlerdı
gavur bı terımdır
hatta atasozumuz bıle var Gâvurun ekmeğini yiyen, gâvurun kılıcını çalar
gibi... Gavur ne demektir? İlgili deyimler ve anlamları nedir?
Müslüman olmayıp muhtemel düşman olan yabancı devletler ve bu devletlerin vatandaşları. Ali Onbaşı "At gavur at, kanını emdiğin masum milletlerin parasıyla yığdığın o topların gülleleri Müslüman göğsünü delemez. Sonunda hangimizin pehlivan olduğunu siperdeki süngü boğuşması gösterecektir" diye bağırarak hırsını yenmeye çalışmış ve tekrar sipere inmişti.