NLPyi bebeklerinize nasıl uygularsınız

remedios

Guru
Kayıtlı Üye
5 Mayıs 2009
1.710
0
Nilüfer Kas Hürriyet Anneler Klubü

NLP’yi bebeklerinize nasıl uygularsınız


İki hafta kadar önce NLP uzmanı Cengiz Eren’in ünlülerle ilgili değerlendirmeleri gündem yarattı.

Eren’i Türkiye’yle tanıştıran ilk haberi 1997 yılında Tempo Dergisi’nde yazmıştım ve söz konusu haber kapak olmuştu. Eren, bu kez bana NLP’nin bebeklere nasıl uygulandığını anlattı.

Çocukların birer yarış atı gibi o sınavdan bu sınava koşturulduğu bu acımasız dönemde her anne-babanın ortak sorusu “Çocuğumun zekâsını nasıl geliştirebilirim?” üzerine... “Bir çocuğun zekâsı gelişebilir mi, yetenekleri zenginleştirilebilir mi?” sorusuna uzmanlar rahatlıkla “evet” yanıtını veriyor.

Son birkaç yılda kullanım alanı genişleyen NLP (Neuro Linguistic Programming-Kişisel Değişim Modeli) yöntemi özellikle 0-24 ay arasındaki bebeklerin beyinlerinin geliştirilip, zenginleştirilebilmesine katkı sağlıyor ama 3-5 yaş aralığındaki çocuklara da uygulanabiliyor.

NLP uzmanı Cengiz Eren’e bebeklerinin algısını geliştirmek isteyen anne-babalara önerilerini sordum. Özetle şunları söyledi:
Ev yaşamında tekdüzelikten kurtulun. 10-15 günde bir hem bebeğinizin odasının hem de oturduğunuz salonun şeklini değiştirin. Doğumdan itibaren göğsünüze değişik meyveleri sürerek, bebeğinizin koku alma duyusunu geliştirin. Sonraki dönemlerde baharat, deniz, orman gibi doğal kokular ile deterjan, çamaşır suyu kokularını tanıtın.

İlk günden itibaren dışarı çıkarın. Resim sergilerine götürün, vitrinleri gezdirin. Her çeşit müziği ayrı ayrı dinletin. Makine sesini, sireni, kornayı fark etmesini, farklı dilleri duymasını sağlayın. Harfleri, sayıları görsel ve işitsel olarak sırasız öğretin. Mümkün olduğu kadar bebeğinizi güldürün. Dokunarak gülüyorsa, bir başka duyu ile bunları kaydedin. Sesinizle gülüyorsa, vücudunun herhangi bir yerine dokunarak belirli noktalara kayıt yapın. Mümkün olduğu kadar fazla nesneye dokundurun, dokunurken isimlerini söyleyin.

Bebeğinizi belirli ritimlerde hareket ettirin. Sonra bu ritimlerdeki tempoyu değiştirin. Bebeğinize masal anlatın. Masal çocuğun zihnini karıştırıp, hayal etmesini sağlar. Odasına harfler, şekiller, formüller, rakamlar, başka alfabelerden harfler, resimler asın. Çocuk farkında olmadan bunları kaydeder. Sonraki yaşlarda bu şekillerle karşılaştığında hatırlayıp, organize ettiğini unutmayın.

Çocuğunuza bir şey öğretirken bilgiyi 10 saniye boyunca aktarın. ıkinci 10 saniyede bir başka bilgi verin, üçüncü 10 saniyede ise ilk aktarılan bilgiyi tekrar edin. Ancak öğrettiğiniz şeyi öğrendiğinde takdir etmeyi sakın unutmayın. Çünkü çocuklara öğretmenin en kesin kuralı “öğret, tekrar et, takdir et” şeklindedir.
 
saol remedioscum bilgi için opuyorumnanaktan

ben hepsini yapıyorum ama son paragraf iyi oldu benim için öğret-tekrar et-takdir et , bunu bilinçsiz olarak yapıyodum zaten demek doğru yolda ilerliyormuşum :lepi:
 
Çok teşekkürler bilgi için...

Burdaki örneğe dayanarak çocuğuna çamaşır suyu koklatmayı düşünen var mı? naniknanik
Başka örnek verseymiş yaa..Kim koklatır çocuğuna..Tuz ruhu koklatalım bari..
 
ben alanım gereği birkaç kez NLP seminerlerine katıldım sertifikam bile var kendi çocuğuma da elimden geleni yapmaya çalışıyorum ama terzi kendi söküğünü dikemez hesabı kolayda değil hani
 
Hastayım bu yağ satarım bal satarımcı oyunlara, NLP gibi süslü kısaltmalara, bilimsel olmayan para üzerine kurlumuş gaz vermece oyunlara.
Pedagoji gibi sürekli ilerleyen, araştırmalar yapıp sonuçlara varan bir bilim varken, NLP denen saçmalıklarla vakit kaybetmeyin kızlar.
 
X