]Nişan bohçası nişan günü geline, kayınvalideye, gelinin kardeşlerine, anneanne, dede ve babaanneye verilen hedilelerdir. Siz bu listeyi kısaltıp çuğaltabilirsiniz ama geleneklere göre standartı budur. Nişan bohçaları gelininki hariç yeni alınmış geline verilecek olan bavulun içine konur ve kırmızı kurdela ile bağlanır. Gelininki ise şık bohçası ile kudelaya bağlanır ve çiçekle beraber elde gider. Bu bohçayı varsa gelinin ablası, kız kardeşi ya da yengesi taşır. Erkek tarafının nişan günü gelirken geticeği bohçalar şunlardır;
Geline verilecek bohça ve hediyeler:
Geline verilecek olan bohça diğerlerine oranla daha gösterişli ve şık olmalı. İçinde olması gerekenler; seccade, şık bir havlu, iğne oyalı yemeniler, bir takım elbise, ayakkabı yada terlik, çanta, gecelik ve iç çamaşırı, makyaj seti, parfüm ve nemlendirici seti, çorap, patik, mendil ve en üste de Kuran-ı Kerim koyularak düzgünce kapatılır …
Gelinin anne ve babasına verilecek bohça ve hediyeler:
El işçiliği ile yağılmış bir bohça kayınvalideyi memnun edecektir. İçinde olması gerekenler; seccade, patik, şık bir havlu, iğne oyalı yemeniler, bir takım elbise, çorap, mendil …
Gelinin kardeşlerine verilecek bohça ve hediyeler:
Şık bir bohça içinde; herhangi bir giysi, havlu, seccade, patik, mendil, parfüm, yemeni, iç çamaşırı …
Anneanne ve babaanneye verilecek bohça ve hediyeler:
El işçiliği ile süslenmiş bir bohça büyükleimiz açısından önem taşır ve beğeni toplar. İçinde olması gerekenler ise şöyle; seccade, kenarı süslü havlu, iğne oyalı yemeni, mendil, patik, kumaş yada herhangi bir giysi …
NOT: Kız tarafıda nişandan bir hafta yada 15 gün sonra karşılık olarak bohça götürür onda ise diğerlerinden farklı olarak damada: pijama, iç çamaşır takımı, tıraş seti, terlik, gömlek, kravat, patik, kemer, çorap ve en üste de Kuran-ı Kerim koyularak düzgünce kapatılır. Diğer bohçalarda yukarıda verdiklerimiz aynen bulunur.
Bizde tam tersi erkek tarafına yapılır bohça gelin düğünden sonra el öpmeye giderken götürür
Erkek tarafı da geline yapar ailesine değil
Ama benim düğünde eşimin ailesinden yediğimiz kazık yüzünden ben bütün bohçaları anneme geri verdim
Değmezler dedim
Biz de nişanda verildi bohçalar... ıçlerinde böyle örtüler yoktu, bir de bizde aileye değil, gelin ve damada yapılır yalnızca... Biz damada robdöşambr pijama, iç çamaşır takımı, tıraş seti, parfüm falan aldık. Onlar da bana gecelik takımı, iç çamaşırları, sabahlık, parfüm, makyaj seti, krem, terlik.. aldılar. Bir de iki taraf da birbirlerinin nişanda giyecekleri kıyafetleri alırlar...