Nihat Genç

13 Nisan 2007
15.555
36.072
1.123

Nihat Genç

Nihat Genç, 1956, Trabzon doğumlu Türk gazeteci, yazar.

İlkokulu, İskender Paşa İlkokulu’nda, orta okul ve liseyi Trabzon Ticaret Lisesi'nde okuduktan sonra 1973-1974 döneminde mezun oldu. İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi ve Ankara’da Bankacılık okuluna kayıt yaptırmış ancak siyasi olaylar nedeniyle bu okullardan ayrılmıştır. Sağlık İdaresi Yüksek Okulu 1983 yılı mezunudur. Okul bitimi Ankara Rehabilitasyon Merkezi'nde peşinden Kültür Bakanlığı’nda toplam dokuz yıl memuriyet yapmıştır.

Gençlik yıllarında gazete ve dergilerde teknik eleman olarak çalıştı. Gençlik yıllarından bugüne, siyasi dergiler, edebi dergiler ve son olarak Leman (eski Limon) dergisinde yazmayı sürdürdü. Kısa bir süre Akşam gazetesinde yazdı, ancak Leman'daki yazılarındaki coşkun ve lirik havayı bu yazılarında yansıtmadı. Skyturk isimli televizyon kanalında Serdar Akinan ile "Ne Var Ne Yok" adında bir program yaptı. Bu program 2008 yazında sona erdi. Ardından ART adlı kanalda Lale Şıvgın ile halen devam eden "Veryansın" programına başladı.

Öykülerinde çıplak bir gerçekçilik ile birlikte hümanizm arayışı egemendir, insan hikayeleri ile birlikte yaşanılan zamanların sorunlarını ve toplumsal değişimi gayet ince çizgilerle betimler ve kahramanlarını her zaman için ezilen kesimden insanlar içinden seçer. Siyasi ya da siyasi olmayan fikir makalelerinde ise çok daha sert çizgilere sahip, kızgın ve hatta saldırgan bir tarza sahip olduğu görülür. Gizli ama derin bir yalnızlık duygusu, öykülerinde de fikir yazılarında da alt metni oluşturan güçlü öğelerden biridir.

Yakın zaman önce eskiden tüm kitaplarını yayınlayan İletişim Yayınları ile yollarını ayırmış, kitaplarını diğer yayınevlerinden çıkarmaya başlanmıştır. Uzun yıllar süren bir birlikteliğe dayanan bu yazar-yayınevi ilişkisinin sona ermesinin sebebi, son yıllarda iyice belirginleşen yazar ile yayınevinin siyasi duruşları arasındaki fark olarak yorumlanmıştır.

Kitapları
Dün Korkusu (1989)
Bu Çağın Soylusu (1991)
Ofli Hoca / Şeriatta Ayıp Yoktur
Kompile Hikayeler
Soğuk Sabun(1994)
Köpekleşmenin Tarihi (1998)
Modern Çağın Canileri (2000)
Memleket Hikayeleri
Arkası Karanlık Ağaçlar (2001)
İhtiyar Kemancı (2002)
Amerikan Köpekleri (2004)
Edebiyat Dersleri (2004)
Nöbetçi Yazılar (2004)
Hattı Müdaafa (2005)
Karanlığa Okunan Ezanlar (2006)
Aşk Coğrafyasında Konuşmalar (2007)
Kavga Günleri (2007)
Veryansın (2008)

-alıntı-

Nihat Genç gerçekten beğendiğim bir yazar özellikle diyalektik materyalizm ve Marksizm ile ilgili yazıları benim gibi yeni başlayanlar için mükemmel

bu tarz yazılarını Leman dergisinde yayınlıyor O da artık tekrar Leman kadrosunda :lepi:

Son düzenleme:

Leman Dergisi düzenli olarak takip ettiğim bir dergidir..
Nihat Genç zamanında çok değerli yazılar yazardı Leman da.. Hatta çoğu kesilesi, saklanası arşivlik yazılar olurdu.. Ayrıldığında yadırgamıştım, karikatür sanatçılarında gözlemlediğim değişiklik ve/ya baskılama acaba derginin tüzel kişiliğine de mi yansımaya başladı.. bir dergiyi okumayı daha mı bırakacağım Aktüel dergisinden sonra diye hayıflanırken... güzel bir şey oldu ve Genç, dergiye döndü. :lepi:

ben iyi bir dinleyicisiyim tv proğramlarını takip ediyorum konuşmalarını çok beğeniyorum cesur bir yürek
"cesur bir yürek"
Bu betimleme hoşuma gitti.. Çünkü cesur bir yüreğe değil, cesur yürekler ordusuna ihtiyacı var dünyadaki gidişatın..

Son düzenleme:

kesinlikle katiliyorum.. yurtdisindan tam takip edemesemde firsat bulup okugumda bir kackez nihat abinin yazilarina denk geldim MUHTESEMDi dergiyi hala saklarim
kitaplarinida zevkle okuyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…