Niğde'de, Alaaddin Camii'nin kapısındaki taçlı kadın silüeti görenleri hayrete düşürüyor. Yılın sadece belli günleri ortaya çıkan silüeti görebilmek için insanlar akın akın camiye geliyor. Niğde Kalesi'nde bulunan ve Anadolu Selçuklu Dönemi'nde yaptırılan caminin cümle kapısı üzerindeki taş işlemesi görenleri şaşırtıyor.
1223 yılında, Niğde Sancakbeyi Ziynettin Beşare tarafından yaptırılan Alaaddin Camii'nin cümle kapısı üzerindeki kadın silüeti Selçuklu mimarisinin tüm inceliklerini yansıtıyor. Ağustos ve eylül aylarında caminin doğuya bakan taş kabartma kapısında, camiye dikey vuran güneşin gölgeleri, kapıda taçlı bir kadın başı silüeti oluşmasına neden oluyor. Çocuklar kendilerince buldukları renkli cam yöntemiyle kadın silüetini izlerken, turistler kameralara kaydederek bu anı ölümsüzleştirmeye çalışıyor.
Efsaneye göre, Selçuklu Sancakbeyi Ziynettin Beşare il merkezine bir cami yapılması için emir verir. Camiyi yapan usta da Sancakbeyi'nin kızına sırılsıklam aşıktır. Camiyi yaparken, prensese olan aşkını sonsuza kadar yaşatmak isteyen usta, duvarın taşlarına Sancakbeyi'nin kızının yüz kısmının silüetinin doğması için büyük emek verir. Asırlardır prensesin yüzü, Alaaddin Camii'nin kapısında ışık gölgesi olarak belirir. Ustanın sevdiği kıza kavuşamadığı ve bu nedenle aşkını taşlara işlediği rivayet edilir.
Taş işçiliği ve orijinal mimarisi ile Anadolu Selçuklu camilerinin en iyi örneklerinden biri olan Alaaddin Camii'ne, dikdörtgen yapısı ayrı bir güzellik katıyor.
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!