Niğde///Alaaddin Cami

mehtap051

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
23
0
44
Niğde'de, Alaaddin Camii'nin kapısındaki taçlı kadın silüeti görenleri hayrete düşürüyor. Yılın sadece belli günleri ortaya çıkan silüeti görebilmek için insanlar akın akın camiye geliyor. Niğde Kalesi'nde bulunan ve Anadolu Selçuklu Dönemi'nde yaptırılan caminin cümle kapısı üzerindeki taş işlemesi görenleri şaşırtıyor.

1223 yılında, Niğde Sancakbeyi Ziynettin Beşare tarafından yaptırılan Alaaddin Camii'nin cümle kapısı üzerindeki kadın silüeti Selçuklu mimarisinin tüm inceliklerini yansıtıyor. Ağustos ve eylül aylarında caminin doğuya bakan taş kabartma kapısında, camiye dikey vuran güneşin gölgeleri, kapıda taçlı bir kadın başı silüeti oluşmasına neden oluyor. Çocuklar kendilerince buldukları renkli cam yöntemiyle kadın silüetini izlerken, turistler kameralara kaydederek bu anı ölümsüzleştirmeye çalışıyor.

Efsaneye göre, Selçuklu Sancakbeyi Ziynettin Beşare il merkezine bir cami yapılması için emir verir. Camiyi yapan usta da Sancakbeyi'nin kızına sırılsıklam aşıktır. Camiyi yaparken, prensese olan aşkını sonsuza kadar yaşatmak isteyen usta, duvarın taşlarına Sancakbeyi'nin kızının yüz kısmının silüetinin doğması için büyük emek verir. Asırlardır prensesin yüzü, Alaaddin Camii'nin kapısında ışık gölgesi olarak belirir. Ustanın sevdiği kıza kavuşamadığı ve bu nedenle aşkını taşlara işlediği rivayet edilir.

Taş işçiliği ve orijinal mimarisi ile Anadolu Selçuklu camilerinin en iyi örneklerinden biri olan Alaaddin Camii'ne, dikdörtgen yapısı ayrı bir güzellik katıyor.

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!

Bundan yaklaşık 14 sene önce niğdeye gitmiştim camiyede girdim sonra dışarı çıktığımda güneş batmak üzereydi herkez merakla kapıyı izliyordu nedenini sorunca anlattılar bende merakla beklerken gözlerime inanamadım iki yanında örgülü saçları olan bir kız vardı insan gerçekten inanamıyor baktıkça çok güzeldi imkanı olan herkezin görmesini isterim teşekkürler canım paylaşımın için

UYARI!!!!begendikleriniz icin rep ve tesekkur butonlarini kullanalim bölümümüze resim ve bilgi harici paylasimlar yapmayalim lutfen

bu fotoğrafda kadın silüeti daha belirgin bir şekilde görülmekdedir.

2alaaddin.jpg

X