New York Times’ın yayınladığı 100 yıllık harita bölünme paranoyasını hortlattı

Hayyal

Doruk♥
Pro Üye
4 Temmuz 2008
5.767
14.785
New York Times’ın yayınladığı 100 yıllık harita bölünme paranoyasını hortlattı


16/05/2016 18:35

PrintPocketPinterestGoogle+TumblrWhatsAppTwitterTelegramFacebook110


ABD’nin etkili gazetelerinden New York Times, Ortadoğu’da sınırların belirlenmesine ilişkin 100 yıl öncesine ait alternatif bir harita yayınlayınca, Türkiye’deki ‘bölünme’ korkusu ‘hortladı’.

Ters tepti

Harita, aslında 1919 yılında dönemin ABD başkanı Wilson tarafından hazırlatılmıştı.

Gazetenin pazar sayısında çıkan Nick Danfort imzalı ‘Farklı sınırlar Ortadoğu’yu kurtarabilir miydi?’ başlıklı yazıda, Osmanlı devletinin 1’inci Dünya Savaşı’nın ardından İngiltere ve Fransa tarafından Sykes-Picot Anlaşması’yla gizlice paylaştırılması ve çizilen sınırlar işleniyordu.

Batı emperyalizminin Ortadoğu’nun bugünkü durumunda etkisi olduğundan bahsedilen yazıda, Sykes-Picot’nun eleştiriler için doğru bir hedef olmayabileceği kaydediliyordu. Zira o dönem Sykes-Picot’ya sunulan alternatif sınırların da, en az bu anlaşma kadar sorunlara yol açabileceği vurgulanarak 100 yıl önceki diğer sınır senaryolarına yer veriliyordu.

Bu alternatiflerden biri de, 1919’da ABD Başkanı Woodrow Wilson tarafından hazırlatılan ve Anadolu’yu da kapsayan haritaydı.

Yazıda, haritadan, “Bölgenin gerçek sınırlarının çizilmesi için kaçırılmış bir fırsat mıydı? Şüpheli. Dikkatli bir çalışmayla, King ve Crane (harita için çalışanlar) görevin ne kadar zor olduğunu farketti… Kürtleri Irak ya da Türkiye içine dahil etmenin en iyisi olduğunu düşündüler. Ve Sünnilerle Şiilerin birleşik bir Irak’a ait olduğundan emindiler. Sonunda, Fransızlar ve Britanyalılar tavsiyeleri reddetti. Eğer dinleselerdi, muhtemelen olaylar aşağı yukarı aynı sonuçlanırdı” diye bahsediliyordu.

Ancak New York Times’ın Sykes-Picot’yu tartışmaya açması Türkiye’de ters tepti. Gazetenin Twitter hesabına yüzlerce tepki yağarken, bazı kullanıcılar alternatif ABD haritaları bile çizdi.

(Ben senin toprağını bölüp, Meksika’yla birleştiriyor muyum? Türklerin ülkesini bölemeyeceksiniz. Dene görelim dene!)

Bayrak asanlar da oldu…



ABD’ye ‘kefen biçenler’ de…



Konu sadece Twitter’da gündem olmadı. Mikro blog sitesi ekşi sözlük’te de haritanın 100 yıl öncesine ait olduğunu söyleyenlerle, ABD’ye ‘had bildiren’ kullanıcılar ‘birbirine girdi’.

Basın ‘balıklama’ daldı
İnternet siteleri ve gazeteler de konuya‘balıklama’ atladı.

Milliyet, ‘ensonhaber’, Hürriyet ve birçok internet sitesi, haritayı yeniymiş algısı uyandıran başlıklarla haberleştirdi.

Milliyet, 100 yıllık haritayı, “New York Times’tan anlaşmanın yüzüncü yılında yeni harita” başlığıyla aktarırken, ‘ensonhaber’ de haritayı “New York Times Türkiye’yi bölen haritayı yayınladı” diye servis etti.









Filed Under: vitrin

http://www.diken.com.tr/new-york-ti...yillik-harita-bolunme-paranoyasini-hortlatti/
 
Aynen BOP projesinin bir parçası bu harita, Orta Doğu'da oynanan oyunların temeli işte bu haritadır.

BOP eş başkanı olanlara oyumuzu verdiğimize göre, bu harita gerçek olunca ağlanmasın kimse....

Ayrıca ABD ne hadsiz bir ülkedir ya taaa nereden nereye bulaşıyor. Artık şunlar da Rusya gibi bi sönsün, bi boylarının ölçüsünü alsınlar artık ya...
 
Dert değil be kardeş, zamanında Skyes Picot'u Sevr'i monte ettiğimiz gibi bunu da ederiz.
Tarih garip bir şey, siz Sevr hayali görürken bir de bakarsınız Lozan'ı yeniden kitler, denize atlayarak canınızı zor kurtarırsınız.
Yalnız ufak bir detay var,
Çanakkale Savaşında : “Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sessizlik içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Göz yaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız, bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”
diyen komutan öldü, yeni gelen bu kadar hümanist olur mu bilmem.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…