daisysun sana bütün bu sıkıntıların senden kaynaklandığını söylesem bana kızar mısın?
sana bir kitaptan alıntı yapıyorum dikkatle oku;
OLUMLU DÜŞÜNMEK
OLUMLU DÜŞÜNMEK NEDİR? .
Aslında başlangıçta olumsuz düşünmeyi açıklamak gerekir ki, ardından olumlu düşünmeye geçebilelim. Tıpkı atasözünde denildiği gibi: Eşyalar zıddıyla bilinir.
Olumsuz düşünmek: İnsanın kendi kendine yönelik bir çeşit telkinidir, şöyle söyler: Beceriksizim, başarısızım veya kimse beni sevmiyor... Bu olumsuz duygu ve düşüncelerin bitmeyen listesini uzatabiliriz. Olumsuz telkinler, insanın yaşadığı tecrübelerin akabinde gelir. Yaptığı işte veya kurduğu ilişkide başarısız olunca, yahut girdiği sınavı kaybedince, bunu başarıya ulaşma yolunda bir tecrübe olarak kabul edip istifade etmek yerine bu tür düşüncelere yönelir. Görüldüğü gibi yaşanılan bir olumsuzluk bütün hayata genelleniyor ve şöyle bir fısıldama oluyor: Ben başansız ve sevilmeyen bir insanım.
Psikolojik tıkanıklığa baktığımızda, bir çok insanda genelde bunun olumsuz düşünmeden kaynaklandığını görürüz. Olaylar neticesinde insanın kendine verdiği telkinler, bu telkinlerin bir inanç haline gelmesi ve bu inanışın davranışlara etkisi tıkanıklığı doğurur.
Peki, olumlu düşünmek nedir?
Düşünceye ikna olmaktır. İkna olmak, bir olay veya durum ile başlar... Çocuk okulda başarılı olur ve tebrikler, kutlamalar gelir. Böylelikle kafasında şu kanı yer eder: Ben başarılı bir insanım. Bu İnanç, ileriki hayatını belirleyecek davranışları yönlendirir. Veya genç bir insan topluluk içinde konuşur, konuşması güzeldir, artık usta bir konuşmacı olduğuna inanır. Bu olay, yeteneklerini geliştirmek için onu daha çok okumaya ve araştırmaya iter. Yahut genç bir kız arkadaşlarından yakınlık gördüğü zaman, mutlu olur ve kendine özgü bir çekiciliğinin olduğuna inanır, sevildiğini anlar. Bu inanış davranışlarına akseder ve etrafında toplanmış onu seven daha çok insanın oluşmasına yol açar.
Hepimizin iç dünyasında kendimiz için belirlediğimiz şekiller vardır. Bir tek şekil değil, çeşit çeşit şekiller; bunlardan bazısı olumlu, bazısı ise olumsuzdur. Bu veya şu inanışlar sabit gerçekler üzerine kurulu değildir, çoğunlukla bir olay, durum, söz veya bakış üzerine kuruludur. Olaylar ışığında insan kendine şekil verir ve buna ikna olur, günler geçtikçe bu düşünce insanın içine yerleşmiş köklü bir inanış haline gelir.