Ne idik ne olduk..

Lereenim

Onur Üyesi
Pro Üye
17 Ağustos 2006
4.400
1.883
NE İDİK NE OLDUK?

Faziletliydik: Kimsenin malına, mülküne göz dikmezdik. Kimsenin
namusuna yan bakmazdık. Hırsızlık nedir bilmez, dilenciliği meslek
edinmez, kimseyi de küçümsemezdik.

Dürüsttük: Bir zamanlar, Londra Ticaret Odası'nın en görünür
yerinde bir tavsiye levhası asılıydı: "Türklerle
alışveriş et, yanılmazsın."

İtibarlıydık: Bir zamanlar, Hollanda Ticaret Odası'nın
toplantılarında oylar eşit çıkınca, Türklerle alışverişi
olan tüccarın oyu iki sayılır, onun dediği olurdu.

Temizdik: Yere bile tükürmezdik. "Türkler
hiçbir zaman yere tükürmezler. Daima yutkunurlar.

Çevreciydik: Kurak günlerde ücretle adamlar tutup sokaktaki ulu
ağaçları sulatır, göçmen kuşların yorgunluk atması için,
saçak altlarına kuş sarayları yapardık. Bunlara öyle çok örnek
var ki, saymakla bitmez.

Harama el sürmezdik: Fransız Motray,şöyle anlatıyor: "Türk dükkânlarında hiçbir zaman tek
meteliğim kaybolmamıştır. Ne zaman bir şey unutsam, hiç
tanımadığım dükkâncılar, arkamdan adam koşturmuşlar, hatta
birkaç kere Beyoğlu'ndaki ikametgâhıma kadar gelmişlerdir."

Dosdoğruyduk: Fransız generallerden Comte de Bonneval ise, şu
hükmü veriyor: "Haksızlık, murabahacılık [aşırı kâr koyma,
tefecilik], inhisarcılık [tekelcilik] ve hırsızlık gibi suçlar,
Türkler arasında meçhuldür... Öyle bir dürüstlük gösterirler
ki, insan, çok defa Türklerin doğruluklarına hayran kalır."

Hırsızlık nedir bilmezdik: Fransız Dr. Brayer, "Evlerin kapısının şöyle
böyle kapatıldığı ve dükkânların çoğunlukla umumî ahlâka
itimaden açık bırakıldığı İstanbul'da her sene azami beş-altı
hırsızlık vakası görülür."

Naziktik: İtalyan gezgini,
"İstanbul Türk halkı Avrupa'nın en nazik
ve en kibar insanlarıdır. Sokakta kavga enderdir. Kahkaha sesi,
nadir işitilir.

Cihana örnektik: Türkiye Seyahatnâmesi'yle meşhur Du Loir'un
"Hiç şüphesiz ki, ahlâk bakımından
Türk siyasetiyle medeni hayatı bütün cihana örnek olabilecek
vaziyettedir."

Hayırseverdik: Comte de Marsigli'yi tekrar dinleyelim: "Yazın
İstanbul'dan Sofya'ya giderken dağlardan anayol üzerine inmiş
köylülerin, yolculara, bedava ayran dağıttıklarına şahit oldum."

Ne dersiniz? Galiba, geçmişimizden uzaklaşmak, bize çok pahalıya
patladı.

İşte sorulmaya değer ve cevaplanması elzem olan soru: "Bizde, o
zaman var olup da bugün olmayan nedir? Nasıl kaybettik? Nasıl
buluruz?"

insan okudukça nasıl bu hale geldik diyor.bizi biz yapan değerlerimizi nerde yitirdik?sanırım koşulsuz sevgi,biraz tahammül ve uyuyan vicdanımızı uyandırarak dönebiliriz o günlere.herkes payına düşecek kadar insan olsa yeterli değil mi?paylaşımın her zaman olduğu gibi çok güzel.sağol..

Bu benimde kanayan bir yaram. İnsanların hırsları nasıl bu kadar ileri gidebiliyor. Kendi tarihini değerlerini nasıl unutabiliyor anlamıyorum. En başta iş biz kadınlara düşüyor, belki çocuklarımıza güzel olan değerlerimizi öğretebilirsek doğayı, insanları ve hayvanları sevmeyi paylaşmayı iyilik yapmanın güzel bir erdem olduğunu o zaman belki o iyi günlere dönebiliriz. Belkide daha da iyi günlere.

İşte sorulmaya değer ve cevaplanması elzem olan soru: "Bizde, o
zaman var olup da bugün olmayan nedir? Nasıl kaybettik? Nasıl
buluruz?"

maneviyatımızı maddi çikarların önüne geçirmediğimiz sürece durum daha kötü olacaktır.

lerenim gerçekten okunması ve üzerinde düşünülmesi gereken bir yazı teşekkürler..

Hergün Bu Sorulari Birbirimize Sorar Olduk Nedir Bu Haberlerdeki Olaylar Ama çözüm Bulmuyor Dahada Büyüyerek Yer Aliyor Gazete Ve Tv Ana Haberlerinde...
Teşekkürler Lereenim..

Biz gerçekten böyle miydik?
Peki bize ne oldu?Sağol Lereenim sağol.
Bize bizi hatırlattığın için

Bu benimde kanayan bir yaram. İnsanların hırsları nasıl bu kadar ileri gidebiliyor. Kendi tarihini değerlerini nasıl unutabiliyor anlamıyorum. En başta iş biz kadınlara düşüyor, belki çocuklarımıza güzel olan değerlerimizi öğretebilirsek doğayı, insanları ve hayvanları sevmeyi paylaşmayı iyilik yapmanın güzel bir erdem olduğunu o zaman belki o iyi günlere dönebiliriz. Belkide daha da iyi günlere.
Bizler nine aynı biz değilmiyiz ,istesek yine o eski bize dönebiliriz.

Tabiiki olmamamız gerekirdi ama merak etme canım bir çoğumuz değerlerimizi kaybetmemek için mücadele ediyoruz.Enönemli çözümlerden bir tanesi bence ANLAYIŞ ÖN YARGI değil.

Menfaat için her şey yapılıyor ve maalesef insanlar asıl olmak yerini kopya olup aslını inkâr ediyor. İnsan aslını kaybettiği zaman her şeyini kaybeder
değerlerinden vazgeçen insan yok olmaya mahkûm insandır ve Tarihini bilmeyen bir millet de, yok olmaya mahkum olur...
değerlerimizi unutmayalım ve Lerenim gibi hatırlayıp başkalarına da anımsatalım
teşşekkürler, yüreğine sağlık Lerenimmm

O zaman var olupta, şimdi olmayan En önemli şey... "Ahlak" ve "İman"

Aslında o kadar çok sebep varki...
Ahlakı ve imanı olmayan gençlik yetişti...yetişiyor.. üzgünüm bu konuda bu kadar karamsar olduğum için... Ancak, maalesef görünen köy kılavuz istemiyor..
Bir bakıyorum tartışmalarımızın ana konuları neler...;

Annemizi ya da babamızı yaşlandıklarında huzur evine göndermeli miyiz...göndermemeli miyiz?...

Türk toplumunda Bekaret önemli mi...değil mi....?

Unuttuk ecdadımızın kanlarını namusumuz için döktüklerini.... unutturuldu..bilinçli olarak yapıldı bunlar....
Ya da televizyonda ne idüğü belirsiz insanların bizi bütün gün ekran karşısına kilitleyip, okuyan, araştıran, düşünen, sorgulayan, üreten bir toplum olmaktan çıkarıp,, sadece güdülen koyun sürüleri haline getirmesiyle başladı herşey... çöktük... Toplum olarak çöktük... Bize "sanat" adı altında yutturulmaya çalışılan şeylerin..aslında tamamiyle baştan sona birer safsata olduğunu anladık.. O insanları örnek aldık... Bozulduk!!

Onlar sayesinde toplum olarak GÜVENimiz sarsıldı... En yakın komşumuzun bize merhaba ya da günaydın demesinin altında başka manalar arar olduk.. Babana bile güvenme mantığı iyice oturtuldu beyinlerimize...

Bu sebepler uzar gider..

Düzelir mi bunlar diye düşünüyorum.. EVET..düzelir.. görüyorum ki aynı şeyler rahatsız ediyor bir çoğumuzu... Yine önce kendimiz diyorum.. kendimizi düzeltirsek toplumu oluşturan birey olarak önce kendimizi, kendi ailemizi sorgulamaya başladığımızda... düzelmeye başlarız diye ümid ediyorum..

Teşekkürler leerenim paylaştığınız için....

Sevgiler....

X