- 14 Ağustos 2009
- 53.296
- 42.833
- 898
3 Temmuz, 08:46'da eklendi, 3 Temmuz, 11:52'de güncellendi
Onedio Medya
İngilterenin başkenti Londrada bulunan sanat merkezi Southbank Center, son 50 yılın en büyük aşk şiirlerini seçti. Suudi Arabistandan Nijeryaya 30 ülkeden ozanın bulunduğu listede Nâzım Hikmet'in Severmişim Meğer şiiri de var.
Southbank Centerın şiir dalında uzman kadrosu tarafından yapılan seçimde, özellikle modern döneme odaklanıldı. Liste üzerinde bir yıl çalışan ekipten James Runcie, Gerçekten uluslararası ve üslup bakımından da çeşitlilik barındıran bir liste oldu. Zor olan, sadece 50 şiir seçmekti dedi.
Türkçe okunacak
Şiirler, 20 Temmuzda Southbank Sanat Merkezinde düzenlenecek ve benzersiz olarak tanımlanan bir etkinlikte okunacak. Okumalar, aralarında şairlerin, aktörlerin olduğu 50 farklı kişi tarafından gerçekleştirilecek. Nâzım Hikmetin Severmişim Meğer adlı eseri gibi bazı şiirler anadillerinde seslendirilecek. Etkinlik, İngiliz şair Ted Hughesun 1967de başlattığı, iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Şiir Festivali ile Aşk Festivalinin bir parçası olarak düşünüldü.
Severmişim meğer
Prag-Berlin treninde pencerenin yanındayım
akşam oluyor
dumanlı ıslak ovaya akşamın yorgun bir kuş gibi
inişini severmişim meğer
akşamın inişini yorgun kuşun inişine
benzetmeyi sevmedim
toprağı severmişim meğer
toprağı sevdim diyebilir mi onu bir kez olsun sürmeyen
ben sürmedim
Platonik biricik sevdam da buymuş meğer
(...)
zifiri karanlıkta gidiyor tren
zifiri karanlığı severmişim meğer
kıvılcımlar uçuşuyor lokomotiften
kıvılcımları severmişim meğer
meğer ne çok şeyi severmişim de altmışında
farkına vardım bunun
Prag-Berlin treninde yanında pencerenin
yeryüzünü dönülmez bir
yolculuğa çıkmışım gibi seyrederek
haber+1