Nasıl yedireceğim bilemiyorum sizler nasıl yaptınız ek gidayi?

bunun için acele etmeyin,kızım on aylık yeni yeni tutup yiyor tembellik yapmazsa, yemek dışında herşeyi yiyor ama yerde birşey görmesin..yiyecekleri mıncıklıyoruz atıyoruz..diğer çocuklarım onun aksine 7-8 aylıkken kaşık tutuyorlardı..her çocuğun gelişimi farklı ..zamanla oraya geleceksiniz

Kaşık tutmayi sadece diş kaşımak için yapıyor.
Nasıl öğrenecek diye telaşa düştüm moralim çok bozuluyor.
Asla yemek yemek istemiyor parmak uçları ile dokunuyor ağzıma atmıyor
Sadece cisimleri ağzıma sokiyor.
İştah sorunu var mı sizde iştahsızliga bağlıyorum ben bu durumu ağzını kapatıyor benimki

bazı bebekler kendilerine göre yönlendirme yapıyor yani ne yaparsak yapalım onların evetlerinin dışına çıkamıyoruz..ortak yanımız var cisimleri ağızlarına sokuyorlar..bunu yapam kaşığı da tutar yemek de yer sadece zaman..kahvaltı da bazen tel peynir koyuyorum önüne girişim de bulunuyor bir kez yiyor sonra hepsini aşağa atıyor tercih meselesi..çubuk kraker veriyorum bazen eline biraz yiyip gerisini halıya oraya buraya yediriyor..görümcemin oğlu da 10 aylık ve hala parmak ucuyla birşey tutamıyor ama bebeğime göre bir çok şey yapabiliyor..her bebeğin fıtratı farklı işte .hayır kızımın iştah sorunu yok güzel yemek yiyor..iştah değil de yine tercih meselesine gelmiş bulunduk

bebeğinizin ağız tadına göre yönlenin..benim ki mercimek verirsem kıyameti koparıyor örneğin..sevdiği şeyleri sevmediği şeylerle karıştırın...karnahahar yemez ama ete bayılır karnabaharı kıymalı yapıp pilav içine ezip koyuyorum..pilavı sade yemez asla illa yoğurt olacak..yemek istemediği zamanlar oluyor elbet o zamanda da meyve püresi yediriyorum

Muzu, mandalinayı şu an adını hatırlayamadığım aparatlar var ona koyup eline verebilirsiniz. Emzik gibi oluyor ısırırken ağzına gider, eliyle tutmaya alışır.

ne aç ne tok olmasına, altının temiz olmasına ve uykusunu almış olmasına dikkat edin. Ben emdikten 45 dakika 1 saat sonra yemeğini veriyorum. Konforuna dikkat ediyorum, kıyafeti üşütecek veya terletecek şekilde olmuyor. Ben de bebeğimle beraber sofraya oturuyorum ve o ne yiyorsa onu yiyorum. 1 saat kadar masada kalmasına oynamasına keşfetmesine izin veriyorum, ve yemek yerken elini ağzını asla temizlemiyorum. Yemek bitince lavaboda yıkıyorum, bu yemeği pis kötü algılamasına sebep olabiliyormuş. Ve bence en önemlisi ilgilenmiyorum, yemezse umursamıyorum. Gözüm çaktırmadan hep üzerinde tabii ama kendi yemeğimi yiyorum, ağzıma lokmayı koyarken gösteriyorum, abartılı çiğneme hareketleri yapıyorum beni izliyor. Bebekler taklit ederek öğrenirler, örnek olmanız gerekiyor. İlk 2 hafta hiç yiyemedi, kaşıkla taşına bakmasını sağladım. Kaşığı doldurup eline verdim yine kendi ağzına götürdü, veya bazen elimle ağzına verdim. Ama maşallah şu an yemek yemeyi seviyor ve döke saça kendi yiyor, tabii ki ben destekliyorum. Beraber sofraya oturun ve gözünüzü üzerine dikmeyin, olağan normal bir eylem yapıyor gibi sakince yemek yiyin. Bi de bu ayda bebekler artık dünyayı fizik kurallarını algılamaya çalışırlar. Yere atacak, yer çekimini keşfedecek, her gıdanın farklı ses çıkardığını bulacak tekrar tekrar deneyecek. Müsaade edin merak duygusunu gidersin. Yeterince inceleyip dokusunu kokusunu her şeyini keşfedince ağızlarına götürüp yeme kısmı başlıyor

Bebekler söyleneni değil yaptığınızı yapar kopyalar. Siz karsinia geçip yiyin akşam sofralara oturtun. Biraz abartarak yiyin sonra önüne kaşık tabak koyun. Oda yer gibi yapsın. Siz yerken kaşığı agzina götürün ağzını açmasını bekleyin. Ayrıca pankek vs yapabilirsiniz . Ben yoğurt un yumurta sarısı ve muzu tekerlek kesip karıştırıp bir tatlı kasigina bir tekerlek muz düşecek şekilde tavada yapardım. Muz ortaya gelince yumuşacık oluyordu çok rahat kendisi yerdi Yada yurmurta yulaf unu az suyla pişirip yumurta sarısı koyardım tavada tereyağlı oda güzel yerdi . Birde bebek kuymagi var bebekler kolay yer lezzetlide olur. Yumurtaya bir tatlı kaşığı tahin katıp pişirin . Kaşık vs eline verip şarkılar söyleyip yediriyordum yiyebildigi kadar asla zorlamadan .

Sandalyesi yemek masamız orada hep beraber yemeye oturuyoruz altıncı ay itibari ile her şeyi ezerek verdim kendim kaşıkla ağzına koydum o zaman yedim istemediğini ağzını kapattın istemediğini anladım ve zorlamadım ama şu anda Gıdaları veremiyorum porsiyonlar çok az şöyle anlatayım dün ilkckez pütürlü gıda olarak pilav yedi.
Onu da bir tatlı kaşığı pilav ve bir tatlı kaşığı yoğurt olarak karıştırdım kasiga koydum ağzına götürmüyor hep atıyor kaşıkları. Eline bir kaşık verdim bende başka kaşıkla yedirdim yarısını yedi yarısını döktü ağzını kapattı falan.

Porsiyonlar inanılmaz az

Şimdi size sorularım var.

1. Porsiyon az olması sorun mu?
2.puturlu gıdaya nasıl başladınız?
3. Pütürlü gıda ne veriyorsunuz?
(Karnabahar haslayip koydum örneğin asla yemiyor)
4.ozellikle bebekleri yiyebilen anneler ben ne yapayım?

Çok bunalımdayım biliyor musunuz çok mutsuzum iyice zayıfladı kendimi kötü anne olarak hissediyorum moralim çok bozuk

Canım karışık ilerleyebilirsin. Meraklı istekli bi çocuk tabi blw yapsın. Ama öğrenmek için desteğe ihtiyacı varsa o desteği vermelisin. Benimki kendi kendine yer ama az yer çoğu zaman. Karışık takıldık. Bizim de iştah problemimiz var. Reddetmiyorsa siz verince verin yesin.

Merhaba 8 ay zaren tadım dönemidir illa yiyecek doyacak diye beklemeyin oynamasına izin verin besinlerle çünkü o şekilde tanıyacak onları başlarda çok fazla püre vermeyin ki lezzetleri alsın ben karışık vermeye 1 yaşından sonra başladım mesela havucu haşlayıp verin oynasın 1 lokma da alsa tadiyor demektir bir de yemeklerin suyundan vermeyin o yemek suyu faydalı gibi görünüyor ama çocuğu el gıdadan soğutuyor doğal tatlılar verebilirsiniz mesela doğal elma sulu reçel şekersiz olacak şekilde kuru meyve kompostosu veya direkt kuru hurma kuru kayısı ben. Buharda haşlayıp yumuşayıp veririm

Herkes mi böyle zorlanıyor acaba ek gıda sürecinde iştahsız bebek anneleri neler yapıyor nasıl alıştırıyor

Herkes mi böyle zorlanıyor acaba ek gıda sürecinde iştahsız bebek anneleri neler yapıyor nasıl alıştırıyor
Merhabalar biraz uzun yazıcam ama yardımcı olur umarım çok ağladım çok yıprandığım bir süreçti benim içinde ancak hızlıca çözüm bulmaya çalıştım ve şu an sürecimiz iyi gidiyor bana göre o yüzden detaylıca yazmak istedim.
Kızım 8 aylık alerjisi olduğu için 5 aylıkken başladık biz ek gıdaya desteksiz oturabiliyordu vs. bütün kriterleri de sağlıyordu. Normalde ağzına bir şey uzattığımızda ağzını da açardı çok hevesliydi başladık. Ancak sonrasında asla kabul etmedi ne verirsem vereyim kustu komple pütürlü pürüzsüz vs her şeyi denedim baktım olmadı dedim zaten erken başlamıştık zorlamanın anlamı yok. 1 hafta sonra ara vereyim 6. ayda başlarım dedim tabi bizim için 6.aydan 7. aya kadar 3 gün kuralı vs tadımlarla geçti bayağı uzun sürdü tadım sürecemiz hala daha aslında bu sürecin içerisindeyiz yine yeni bir şey deneyeceksem 3 gün kuralıyla verip sonra yemeklerine dahil ediyorum ben. İlk başlarda bende hevesle bebek tarifleri baktım o klasik yemek kitabından aldım ben de aman onu yaparım bunu yaparım vs diye. Yaptım da ama asla yemedi ağlamaktan helak oldu çocuk kaşığı görür görmez ağlamaya başlıyordu. Tabi benim de psikolojim çok yıprandı hele o instamomları görüp 7 aylık kızımın bir gün yedikleri diye videolar tabaklar dolusu yemekler sabah omletler yanında peynirler zeytinler vs ben her gün hüngür hüngür ağlar oldum. Bu çocuk 3-4 yaşına kadar mama mı içicek öyle bir bebek mi olacak vs diye. Sonra dedim ki ağlayıp psikolojiyi bozunca bir şey değişmiyor instamomları kafandan at bu bebeğin daha 6-7 aydır hayatta olduğunu düşün ona göre davran dedim kendime.
Yaptığım tarifleri düşündüm demek ki bu tarifler ona hitap etmiyor diyerek biraz daha bizim yediğimiz tarzda yemeklere yönelme kararı aldım. Tabi ki tuzsuz ve baharatsız olarak. Mesela pırasa yemeği yaptım ona bayıla bayıla yedi ya da kıymalı patates yemeği gibi yemek yaptım ona onu da çok severek yedi vs bu tarz yemeklere yöneldim. Ama yaptığım çorbalarda yemeklerde ilik suyu ya da kıyma,kıvam versin diye un yerine yulaf unu,bebek irmiği kullandım mutlaka. Muhallebi vs yemedi tükürdü hep tat arıyor aslında diye yorumladım. Tatlı şeyleri hele hiç yemek istemedi. Zaten tekrar ek gıdaya başladığımda hiçbir şeyi blenderdan geçirmedim sebze çorbası bile yapsam sebzeler zaten çok piştiği için onları da çatalla ezip o şekilde verdim. Zaten ne versem öğürüyordu (bu çok normal bir refleks). Ama asla zorlamadım. 1 kaşık mı yedi sonrasında yemek istemedi mi bıraktım orda onunla birlikte sofraya oturup yedim yemek yeme kültürünün oluşması ve kendini yemesi gerektiğine şartlamak için. Mama saatlerinde düzenleme yaptım bizim yemek saatimiz de ne çok aç olacak ne de yemeyecek şekilde tokluk oluyor. Yesin diye şekilden şekile girmedim o şekilde alışmasın diye yemediği zaman bıraktım ama masadan kaldırmadım bizim yemeğimiz bitene kadar bizimle oturmaya devam etti.İlk başta ona özel silikon tabaklar vs ile yediriyordum. Sonra bizim tabaklarımıza atılmaya başlayınca onları da kaldırdım kendimiz için kullandığımız tabaklarda yemek koydum ona da farklı bir şey görmesin dikkati dağılmasın diye.Sadece kaşığı ayrı. Bu süreçte kaşıkla oynamak isterse izin verdim yemeğin içine daldırıp ağzına götürmeye başladı yavaş yavaş alamıyor tabi boş kaşığı götürüyor ama en azından yemeği alma eylemini kodluyor beynine şu an. Yere dökülüyor üstüne dökülüyor hiç müdahale etmiyorum. Yemekten sonra temizlemesi 5 dakika sonuçta hiç önemli değil benim için yeter ki yesin.
Ama porsiyonlarınız ne kadar derseniz hala daha olması gereken gibi değil ama ilk başladığımıza göre çok iyi arttı. Kimi çocuk iştahsız oluyor ne yaparsan yap yediremiyorsun. Bu arada 3 kaşık yediyse mesela benim için bugün bayağı yedi çok iyi oluyor. İstemediği an ağzını kapatıp kafasını çeviriyor ve ben asla devam ettirmiyorum. Daha çok küçük şu an zaten ana besin kaynağı bunlar değil neyin vitaminini alsa kar diyorum. Sebze haşlayacaksam et suyunda haşlıyorum mesela o şekilde veriyorum en azından ağzına götürüp o sebzeyi emse bile vitamin alıyor sonuçta. Belki tek başına yediği şeylerden lezzet almıyor da olabilir kimi çocuk tat ararmış sizin bebeğiniz de öyle olabilir. Bir de o şekilde deneyin demediyseniz. Her şeyi yoğurtla karıştırarak vermek yerine mesela pilav verdiyseniz onu verin sonrasında yoğurdu verin. Biz daha bu ay yoğurt verdik ilk defa mesela bütün gece kustu yoğurt yediği için 1 ay daha erteledi doktorumuz yoğurdu. Sizin yoğurt avantajınız var yemeklerinin yanına mutlaka yoğurt ekleyin.
Ayrıca kimi çocuk blw yapmak istemiyor buna yapacak bir şey yok o zaman siz kendiniz belli bir zamana kadar yedireceksiniz. O kendi yemek istediği zamanı belli edecek. Ben de çok istedim pankek yapayım bebeğim kendisi yesin diye heves ettim herkeste görünce ama maalesef bizim sürecimiz öyle işlemedi aldı ağzına götürmeden yere attı hepsini bebeğinize göre hareket etmek en mantıklısı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…