Karides haşlarken ortaya yayılan kokuyu gidermek için;
Karideslerin baş kısmını haşlamaya başlamadan önce alarak atın ve bir parça limon ile haşlayın. Göreceksiniz etrafa kötü koku yayılmayacak.
Soyulmuş patateslerin kararmadan muhafaza edilmesi için;
Soyduğunuz patatesler fazla geldi ve kullanmayacaksınız. Patatesleri kararmadan saklamak için bir kabın içine biraz tuz ve su ekleyin. Patatesleri buzdolabına kaldırın ve daha sonra kullanın.
Dereotunu daha uzun saklayabilmek için;
Temiz bir havluya dereotunu sararak buzdolabı poşetine koyun. Bu şekilde dereotunu daha uzun bir süre saklayabilirsiniz.
Tazeliğini kaybetmiş ve pörsümüş yeşillikler için;
Buzlu suyun içine iki yemek kaşığı limon suyu ekleyerek karıştırın ve sönmüş yeşillikleri içine atarak 1 saat kadar bekletin. Göreceksiniz yeşillikleriniz canlanacak.
Yeşil sebzeleri pişirirken rengini korumak için;
Yeşil sebzeleri pişirmeden önce buzlu suda biraz bekletin. Bu şekilde renklerini koruyarak pişirebilirsiniz.
Börek ve poğaçaların daha güzel kızarması için;
Börek ve poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürerek fırına atarsanız daha güzel kızaracaktır. Yumurta olmadığı zaman yoğurt ve sıvıyağ karışımını börek ve poğaçaların üzerine sürdüğünüzde de nar gibi kızardığını göreceksiniz.
Yeşil salata yaparken;
Yeşil salata da kullanılan marul ve diğer yeşillikleri bıçak kullanmadan elinizle doğrarsanız vitaminlerini korumuş olursunuz.
Patlıcanların acısını atması için;
Patlıcanları soyduktan sonra bir süre tuz ilave ettiğiniz suda bekletin. Patlıcanların siyah rengi suya çıktıktan sonra patlıcanları iyice sıkarak sudan çıkartın.
Domatesin kabuğunu daha kolay soymak için;
Bıçağın keskin olmayan tarafı ile ters yönde domateslere sürtün ve soyun. Ya da domatesleri soymadan önce 1 dakika kadar sıcak suda bekletin.
Soğanların güzel kavrulması için;
Kavuracağınız kuru soğanlara biraz un serperseniz daha güzel kavurabilirsiniz. Un kuru soğanın kararmasını engeller.
Tatlı ve tuzlu pastaların daha gevrek olması için;
Ne tür pasta yaparsanız yapın biraz tuz ilave ederseniz daha gevrek olacaktır.
Daha kıvamlı çikolata sosu hazırlamak için;
Bir miktar tuz çikolata sosunun kıvamını ve kokusunu daha güzelleştirir. Bir miktar kahve tozu ile farklı bir tat elde edebilirsiniz.
Kıvamlı ve lezzetli reçel için;
Reçel için tercih ettiğiniz meyveleri iyice yıkadıktan sonra kurulanmasını sağlamalısınız. Reçeli karıştırırken mutlaka yavaş hareketlerle ve tahta kaşık kullanmalısınız. Reçelin şekerlenmesini engellemek için limon tuzu değil de limon suyu kullanmalısınız. Hazırladığınız reçeli kavanozlara doldurmadan iyice soğumasına izin vermeden üzerinde biriken hava kabarcıklarını havlu kağıt yardımı ile almalısınız ve kapağını daha sonra kapatmalısınız. Hazırladığınız reçeli güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Kızartma yaptığınız yağın sıçramaması için;
Tavaya koyduğunuz yağ iyice kızdıktan sonra içine bir parça ekmek atın ve suyunu iyice kuruladığınız sebzeleri kızartmaya başlayın. Yağa attığınız ekmek parçası sayesinde kızartma yaptığınız yağ sıçramayacaktır.
Kaynak:yemek kültürü