Mutfakta tasarruf ve israfa karsi neler yapiyorsunuz?

Sadece-Ben

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
26 Nisan 2018
241
336
33
Merhaba arkadaslar ben tek basima yasiYorum. Ve fark ettim ki, alisverisimin cogu cöpe gidiyor gidalar bozuldugu icin. Buna bir dur demek istiyorum artik.

Tek kosi oldugum icin fazla fazla yemek yapmama gerek yok, ama buzluga atabilecegim tarifler ya da öneriler var mi? Neöeri mesela mecsimine göre buzluga atabilirim. Ya da hangi yemekleri? Acaba böyle daha iyi zasarruf saglayabilirmiyim?

Nohut, fasulye bezelye,yesil mercimek gibi gidalari haslayip mi ekliyorsunuz deepfreze?

Elma sirkesi, yogurt, tursu vs kendiniz mi yapiyorsunuz?

Yani kisacasi öneriler bekliyorum, cünkü aylik yasamam icin cok fazla olanagim yok bu yüzden olabildigince az harcama yapip biriktirmek istiyorum.

Tek kisi icin kolay fazla bütceyi sarsmayan ne gibi yemek tarifleei var?

Benim eşim et ürünleri haricinde buzluktaki besinlerden pek hoşlanmıyor, ben o yüzen pek bir şey yapmıyorum. Konserve yapabilirsin mesela taze fasulye, menemen gibi. bunlar iyi saklarsan uzun süre dayanan yiyecekler. Evet, nohut ve fasulyeyi de haşlayıp dolaba koyabilirsin. En iyi tasarruf, ihtiyacın kadar kullanmak.. Günlük pratik şeyler de yapabilirsin kendine, hazırlayıp yapmaya vaktin yoksa.
yazdıklarım senin için yeterli gelmeyebilir belki fikir olarak. bir de başka bir bölüme konu açmayı dene, ya da profilde drumuna kısaca yaz daha çok kişiye ulaşabilirsin belki yardımcı olabilecek..

Aslinda tasarruf çözülmüyecek bir konu değil. Mesela ben eşim olmadiği zamanlarda hemen bir salata, bir çorba yapiyorum yiyorum. diyelim pilavi cok yaptim ve artti, hemen onunla yoğurtlu çorba yapiyorum yemeklerde bulaşik suyunda ve icme suyunda kokez kullaniyorum vileda yaparken yada temizlikte kovayi kokez ile dolduruyorum. ama bunu tasarruf içinde değil de çeşme suyu çok koktuğu için yapiyorum. Nohutu fasulyeyi buzluga atiyorum.. yada bazen sigara boregi yapiyorum hemen buzluga atiyorum. Bugun işin yok mu? Hemen iki yufka alip borek tarzi birseyler yap, at buzluga. dişaridan hazir ürün almak yerine kendin yapabilirsin.

günaydın,
mutfak konusunda çok tecrübeli biri değilim ve çalışıyorum o yüzden kendime pratik bir iki şey yaptım. yeşil biber, kırmızı biber, soğan doğrayıp buzluğa attım. yemekler için lazım olduğu kadar kullanıyorum. şimdi de havuç denicem evde havucum var da:) mevsiminde aldığım domatesleri de baktım yumuşuyorlar doğradım plastik bardaklarla koydum üzerine streç onlarda buzluktaki yerini almışlardı. etleri buzdolap poşetine ince şekilde yerleştiriyorum anında kullanmak için rahatlık oluyor. ekmek pek yemiyoruz eğer çok gelecekse dilimleyip onuda buzluğa atıyorum yiyeceğimiz kadarını akşamdan çıkarttığımızda ertesi gün kahvaltıya hazır olabiliyor.

Merhaba arkadaslar ben tek basima yasiYorum. Ve fark ettim ki, alisverisimin cogu cöpe gidiyor gidalar bozuldugu icin. Buna bir dur demek istiyorum artik.

Tek kosi oldugum icin fazla fazla yemek yapmama gerek yok, ama buzluga atabilecegim tarifler ya da öneriler var mi? Neöeri mesela mecsimine göre buzluga atabilirim. Ya da hangi yemekleri? Acaba böyle daha iyi zasarruf saglayabilirmiyim?

Nohut, fasulye bezelye,yesil mercimek gibi gidalari haslayip mi ekliyorsunuz deepfreze?

Yani kisacasi öneriler bekliyorum, cünkü aylik yasamam icin cok fazla olanagim yok bu yüzden olabildigince az harcama yapip biriktirmek istiyorum.

merhaba,
fazla yaptığın yemeği (sulu yemeklerin hepsini) piştikten sonra sıcakken hatta kaynarken cam kavanoza koy ve ters cevir soguyunca buzdolabına koyup dilediğin zaman tüketebilirsin. hem fazla yaptığın ziyan olmaz hemde ilerde ac kaldıgında yemegin hemen önünde hazır olur. ekmeklerini buzdolabında bekletebilirsin kullanacagın kadar kesip tost makinesinde ısıtabilirsin hem raf ömrüde uzamıs olur. meyveler fazla geldiyse hemen buzluğa atabilir, bozulacagını anladıgında komposto yada reçele döndürebilirsin. nane fesleğen gibi sebzeleri fazla aldıysan kurutup saklayabilirsin. yogurdu kendim yapıyorum ancak marketteki yogurttan pahalıya geliyor saglıklımı evet ucuzmu hayır :) pilav yaptıgında bir sonraki gün kalan pilavı (pirinc icin tabi) yogurt corbası yapabilirsin. aynı şekilde kalan makarnayı fırın makarna olarak beşamel soslayıp fırında pişirebilirsin. şahsen turşuyuda kendim yapıyorum ancak onunda cok cok uyguna geldiğini söyleyemem.

ben acıkcası neredeyse herşeyi buzluga atıyorum diyebilirim. suanda mısır ve meyve stokladım kıştan ıspanak vs. tek basına oldugun icin 5lt süt alıp bi kısmıyla yogurt bi kısmıyla peynir bi kısmıyla sütlaç hatta peyniri yaptıgın kısımdan kalan peynir altı suyuyla ekmek ve/veya yogurt corbası yapabilirsin :) sarımsaklarıda demet demet alıp hemen hepsini soy döv tuzla ve bir kapta güzelce kapatıp buzluguna koy ihtiyacın oldukca kullanırsın. soganıda kesip buzdolabında saklayabilirsin ama kabın güzel kapatmıyorsa sıkıca strecle sarmanı tavsiye ederim. aklıma geldikce baska seyler yazıcam :)

Sarımsak demişken, ben bütün sarımsak pek almam ayıklaması saklaması falan yorucu oluyor benim için. Onun yerine sarımsak tozu kullanıyorum daha uzun süreli gidiyor. Yok ben illaki taze sarımsak kullanmak istiyorum derseniz sarımsakları ayıklayıp bir kavanoz içine doldurup üzerini geçecek kadar zeytinyağı ekleyerek buzdolabında saklıyorlar, ihtiyaç oldukça oradan alıp kullanıyorlar. Yağı da salatalarınıza ya da yemeklerinize ekleyebilirsiniz, sarımsak aromalı hoş bir zeytinyağı oluyor. Kahvaltıda üzerine biraz pul biber falan döküp kızarmış ekmeğinizi batırarak yiyebilirsiniz de.

Öncelikle kendinize küçük tencereler edinin. Yaptığınız yemeği biraz fazla yaparak buzluğa atabilirsiniz. 1lt sütten yoğurt mayalasanız size bir kaç gün gider. Buzluğunuza barbunya, bezelye, fasulye gibi sebzeleri birer pişirimlik koyabilirsiniz. Buzluk poşetlerine 3 er domates doğrayıp yemeklik olarak kaldırabilirsiniz. Kahvaltılıklarınızı az alın durunca kötü oluyorlar, bu arada işe kahvaltı götürmek iyi bir tasarruf yöntemi.
Semt pazarına çıkın her hafta hem taze hem fiyatları daha uygun. Yine yaz dönemi buzluğunuza fırında patlıcan ve kırmızı biber közleyip atabilirsiniz. Ekmeğinizi evde yapabilirsiniz şimdilik aklıma gelenler bunlar

Asla yemek çöpe dökmüyorum
Ekmeğim fazlasını dolaba koyuyorum
Kışlık bezelye barbunya et koyuyorum buzluğa
Turşu,reçel,yoğurt kendim yapıyorum
Zaten 2 kişi olunca yeterli oluyor
Tutumlu biri değilim ama bunları yaparım
:hamarat:

Back
X