Mutfaklar evin en iştah açıcı bölümleridir. Yeni lezzetlerin denendiği, farklı tatların üretildiği ve sunulduğu yerlerdir. Bu yüzden temiz ve dezenfekte olmasına özen gösterilmelidir. Zira yemek gibi sağlığı olumlu veya olumsuz olarak direkt etkileyecek yiyecek ve içeceklerin bu bölümde hazırlanması mutfağın temiz olmasını gerektirir.
Mutfak temizliğine fırın, ocak gibi yağ ve bulaşık lekelerine çok fazla maruz kalan yerlerden başlanmalıdır. Özellikle buralarda çok fazla katılaşan ve çıkmayan lekelere dönüşen yağ lekeleri kireç ve pas çözücü deterjanlar yardımıyla silinebilir. Ayrıca tüm bardak, şişe, sürahi gibi cam üzerinde oluşabilecek kireç ve lekeyi ve de lavabo ve mutfak tezgâhında oluşabilecek pas, kireç gibi çıkması zor lekeleri kolayca temizleyecektir. Buraların silinmesinin ardından mutfak dolaplarının iç ve dış temizliğinin düzenli olarak yapılması da önemlidir. Mutfak dolap içlerinde muhafaza edilen mevsimlik erzaklar çok çabuk böcek tutabilir, bozulabilir. Buraların örümcek ağı olmaması, karıncalanmaması, tozlanmaması için düzenli aralıklarla rafların silinmesi gerekmektedir. Silinme sırasında nemli bezin kullanılıp ardından kuru bezle ıslaklığın alınması önerilir.
Buzdolabı ve bulaşık makinesi gibi elektronik beyaz eşyaların da içerisinin belli aralıklarla temizlenmesi önerilir ki buzlanma, kireçlenme veya paslanma yaşanmasın. Tüm bu temizliğin ardından yer karoları da nemli bir bezle silinmelidir. Bu işlemin en son yapılması önerilir. Böylece mutfak temizliğinde yerlere saçılan toz ve kırıntı birikintileri en son karoların silinmesiyle giderilecektir.
Kaynak:Nasıl kolay